fbpx

PRP terapija ali terapija s trombocitno plazmo

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Uvod

PRP oz. plazma, bogata s trombociti, je sestavljena iz dveh elementov: plazme ali tekočega dela krvi in trombocitov, vrste krvnih celic, ki igrajo pomembno vlogo pri zdravljenju celega telesa. Trombociti so znani po svojih sposobnostih strjevanja, vendar vsebujejo tudi rastne faktorje, ki lahko sprožijo razmnoževanje celic in spodbujajo regeneracijo ali celjenje tkiva na tretirane območju. Plazma, bogata s trombociti (PRP) je opredeljena kot del plazemske frakcije avtologne (lastne) krvi, ki ima koncentracijo trombocitov nad izhodiščno vrednostjo.

Za ustvarjanje plazme, bogate s trombociti, se vzame vzorec krvi bolnika in da v napravo, imenovano centrifuga, ki hitro zavrti vzorec, loči druge sestavine krvi od trombocitov in jih koncentrira v plazmi.

 

Kaj je PRP terapija in čemu je namenjena?

PRP terapija je v zadnjem času pridobila veliko pozornosti kot varno, nekirurško, biološko zdravljenje osteoartritisa in mišično-skeletnega sistema.

Gre za zdravljenje v sodobnem zdravstvenem sektorju, znano kot »ortobiološka zdravila«. Cilj terapije je povečati prirojeno sposobnost telesa za popravilo in regeneracijo.

Zdravljenje s PRP lahko pomaga pri celjenju ran pri travmah in poškodbah sklepov. Rezultati zdravljenja s PRP so najbolj opazni po več tednih, bolniki pa lahko po navodilih zdravnika potrebujejo dodatne injekcije. Ker se pri zdravljenju uporabljajo pacientova lastna tkiva, so injekcije PRP varne in jih je mogoče uporabiti samostojno ali v povezavi z drugimi postopki.

PRP terapija se uporablja za zdravljenje različnih mišično-skeletnih bolečin iz poškodb kot so:

• poškodbe tetiv
• ligamentov, mišic in sklepov
• osteoartritis
• zdravljenje med in po operativnih posegih
• podporno zdravljenje po oskrbi zlomov.

Injekcije PRP lahko zdravijo vrsto mišično-skeletnih poškodb in stanj. Pri kroničnih poškodbah tetive, kot je npr. teniški komolec ali skakalno koleno, lahko proces celjenja traja zelo dolgo, zato lahko dodajanje injekcij PRP v režim zdravljenja pomaga spodbuditi proces celjenja, zmanjša bolečino in omogoči hitrejšo vrnitev k dejavnostim.

Zgodnje študije kažejo, da lahko injekcije PRP pomagajo pri zdravljenju bolečine in okorelosti osteoartritisa z modulacijo sklepnega okolja in zmanjšanjem vnetja, vendar število raziskav narašča.
Zdravniki so prvi uporabili PRP za pospešitev celjenja po čeljustnih ali plastičnih operacijah. Zdaj so se po-operativne injekcije PRP razširile na pomoč pri zdravljenju mišic, kit in vezi, saj je za postopke zdravljenja na teh tkivih znano, da je čas okrevanja daljši.

Študije kažejo, da lahko povečana koncentracija rastnih faktorjev v plazmi, bogati s trombociti, spodbudi ali pospeši proces celjenja, skrajša čas celjenja poškodb, zmanjša bolečino in celo spodbudi rast las.

Za PRP terapijo morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:

• odsotnost znakov sistemske okužbe
• odsotnost znakov okužbe tkiv na mestu injiciranja in okoli njega
• diagnoza, potrjena s slikovno diagnostiko

 

Uporaba PRP terapije pri pomlajevanju kože

Pri uporabi PRP metode pomlajevanja, vaše lastne celice izboljšajo strukturo kože, poskrbijo za obnovo elastina in kolagenskih vlaken v koži.

Metoda je primerna za izboljšanje kože na rokah, obrazu, vratu, dekolteju, nadlahteh, stegnih, na povešenih delih telesa, za zmanjševanje brazgotin po aknah, zmanjševanje pigmentacije ali blaženje gub med ustnicami in nosom. Koža pridobi volumen, izboljša se njena elastičnost, barva in debelina, zmanjšajo se pore ter pigmentacija.

Kako poteka postopek PRP terapije?

Zdravstveni delavec vam odvzame vzorec krvi. Količina vzorca je odvisna od tega, kam bomo vbrizgali PRP. Kri se postavi v centrifugo. Naprava se vrti zelo hitro, zaradi česar se komponente krvi ločijo. Postopek ločevanja traja približno 15 minut. Tehnolog vzame izločeno plazmo in jo pripravi za injiciranje v prizadeto mesto. Zdravniki pogosto uporabljajo slikanje kot je ultrazvok, da natančno določijo področja za injiciranje, kot je npr. kita. Vaš zdravnik bo nato injiciral PRP na prizadeto območje.

 

Nevarnosti in stranski učinki PRP terapije

Pred prejemom injekcije PRP, boste verjetno morali prenehati jemati določena zdravila, ki redčijo vašo kri, kot sta aspirin in ibuprofen. Morda boste morali tudi začasno nehati jemati nekatere vitamine ali dodatke kot so omega-3 maščobne kisline. Vaš zdravnik vam lahko natančno pove kaj morate narediti, da se pripravite na terapijo.

PRP terapija je postopek z majhnim tveganjem in običajno ne povzroča večjih stranskih učinkov. Postopek vključuje odvzem krvi, zato se je potrebno poskrbeti za to, da ste pred tem zaužili zadostno količino tekočin in hrane, da preprečite občutek omotice. Po posegu se lahko na mestu injiciranja pojavi nekaj bolečine in modrice.

Ker je vsebina injekcij PRP sestavljena iz vaših lastnih celic in plazme je tveganje za alergijsko reakcijo veliko manjše kot pri drugih zdravilih za injiciranje kot so npr. kortikosteroidi. Možna tveganja injekcij PRP vključujejo:

• krvavitev
• poškodbe tkiva
• okužbe
• poškodbe živcev

 

 

 

 

Če razmišljate o terapiji in injekcijah PRP se najprej posvetujte izbranim zdravnikom o vseh koristih in morebitnih stranskih učinkih ter tveganjih.

Za več informacij ali naročanje pokličite na (0)3 82 80 800 ali obiščite to spletno stran.

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas