fbpx

5 nasvetov kako ostati srečni in zdravi v (pred)prazničnem času

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Veseli december je pred vrati. Prazniki so čudovit čas za družino, prijatelje in praznovanja, a slabo zdravje vam lahko pokvari vzdušje. Zima in mraz lahko močno vplivata na vaše fizično in duševno zdravje tako na delovnem mestu kot tudi med druženjem s prijatelji in družino. Torej, kaj lahko storite, da boste to zimo ostali zdravi?

 

1. Pijte zadostne količine vode

Čeprav se v zimskem in prazničnem času najbolj priležejo vroč kakav, jabolčnik in kuhano vino pa ne smemo pozabiti na vodo ter ohraniti ravnovesje z vsaj osmimi kozarci oz. od dva do tremi litri vode na dan. Kozarec vode pri vsakem obroku in med njim lahko poskrbi, da ste hidrirani, zdravi in pripravljeni na boj proti morebitnim zimskim mikrobom.

2. Zmanjšajte stres

Predpraznični čas nam lahko povzroča tudi veliko stresa tako na delovnem mestu kot tudi v zasebnem življenju. Osredotočite se na svoje praznične običaje – za ostalo naj vas ne skrbi. Vzemite si čas za prijatelje, družino in dobro voljo ter se sprostite, ko lahko, prav tako pa ne zanemarite vrednosti spanja. Izogibajte se ali omejite kofein, alkohol, dnevni spanec in velike obroke pred spanjem.

3. Poskrbite za zadosten spanec

Hiter in močan življenjski tempo pogosto pomeni zmanjšanje spanja. Izguba spanja lahko oteži uravnavanje krvnega sladkorja in, ko smo prikrajšani za spanje ponavadi tudi več pojemo, še posebej tisto hrano z visoko vsebnostjo maščob in sladkorja. Prizadevajte si, da dobite vsaj 7 ur spanca na noč in se tako zaščitite pred brezglavim prehranjevanjem.

Poleg tega lahko ob pomanjkanju spanca pride do:

• kratkoročnih težav kot so pomanjkanje pozornosti, dnevna zaspanost in slab spomin
• dolgotrajnih in resnih zdravstvenih težav kot so visok krvni tlak, sladkorna bolezen, srčni napad in debelost
• manj kot idealnega videza, saj lahko imate več gub in temnih kolobarjev pod očmi

4. Ostanite fizično aktivni

Hladen zrak nas lahko včasih odvrne od tega, da bi sledili našim športnim in fitnes rutinam. Dostikrat se zgodi, da te navade med veselim časom kar hitro opustimo, vendar ne pozabite, da vas redna telesna aktivnost lahko ohrani zdrave, tako psihično kot fizično. Če je temperatura pod nič stopinj ali so vremenske razmere ekstremne, izkoristite ta čas za vadbo v zaprtih prostorih. Če bi raje telovadili zunaj pa poskrbite za to, da boste primerno oblečeni. Preveč plasti oblačil lahko povzroči pregrevanje, zato izberite temu primeren material in oblačila, ki jih lahko preprosto odstranite.

Fizična aktivnost pripomore tudi k boljši cirkulaciji in pretoku krvi. Če imate slabo cirkulacijo, je oskrba prizadetih arterij s kisikom in hranili zmanjšana. To lahko povzroči različne simptome, odvisno od tega, kateri del telesa je prizadet. Zato je pomembno, da se redno gibljete.

5. Okrepite svoj imunski sistem

Uživanje različnega barvnega sadja in zelenjave je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za krepitev imunskega sistema. To bo zagotovilo, da boste prejeli nekaj vrhunskih hranil za krepitev imunskega sistema, vključno z vitaminom C in vitaminom A. Uživanje manjše količine oreščkov in semen na dan je prav tako odličen način za boj proti boleznim, saj vsebujejo minerale kot sta cink in selen.

Ne smete pa pozabiti tudi na ostala prehranska dopolnila pri katerih pa je pomembno, da se držite priporočljive dnevne količine.

Če želite še bolj zaščititi svoje telo, okrepiti imunski sistem, izboljšati splošno počutje in spanec ter olajšati stres vam v kombinaciji z zgoraj navedenimi nasveti priporočamo še IV terapijo z vitaminom C ali Myersov koktajl. Nudimo pa vam tudi pakete hiperbaričnih kisikovih tretmajev, ki obsegajo terapije in brezplačen posvet z zdravnikom, ki je strokovnjak na področju hiperbarične medicine.

Za več informacij lahko pokličete na (03) 82 80 800 ali pošljite email na info@paracelzus.si. Obiščete pa nas lahko tudi na Kersnikovi 17a v Celju.

 

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas