fbpx

Kaj morate vedeti o delovanju nadledvične žleze?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Kaj so nadledvične žleze?

Vaše nadledvične žleze, znane tudi kot suprarenalne žleze, so majhne žleze v obliki trikotnika, ki se nahajajo na vrhu vsake od vaših dveh ledvic . So del vašega endokrinega sistema in proizvajajo določene hormone, ki pomagajo uravnavati več pomembnih telesnih funkcij, vključno z:

• Presnovo (kako vaše telo preoblikuje in upravlja energijo iz hrane, ki jo jeste)
• Imunskim sistemom
• Krvnim tlakom
• Odzivom na stres
• Razvojem spolnih značilnosti

Vaše nadledvične žleze so sestavljene iz dveh delov: skorje (zunanji del) in medule (notranji del). Vsak del je odgovoren za proizvodnjo različnih hormonov.

 

Kaj delajo vaše nadledvične žleze?

Vaše nadledvične žleze so odgovorne za proizvodnjo in sproščanje naslednjih bistvenih hormonov:

Kortizol: Kortizol je glukokortikoidni hormon, ki ima več pomembnih vlog. Pomaga nadzorovati porabo maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov v telesu. Prav tako zavira vnetja, uravnava krvni tlak, zvišuje krvni sladkor in pomaga nadzorovati cikel spanja in budnosti. Vaše nadledvične žleze sproščajo kortizol v času stresa, da telesu pomagajo pridobiti energijo in se bolje soočiti z izrednimi razmerami.

Aldosteron: Aldosteron je mineralokortikoidni hormon, ki ima osrednjo vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka ter ravni natrija in kalija (elektrolitov) v vaši krvi. To pomeni, da aldosteron pomaga uravnavati vaš pH v krvi (kako kisel ali bazičen je) z nadzorom ravni elektrolitov v krvi.

DHEA in androgeni steroidi: ti hormoni so šibki moški hormoni, kar pomeni, da nimajo večjega biološkega vpliva. V jajčnikih se pretvorijo v ženske hormone (estrogene), v modih pa v moške hormone (androgene). Androgeni se običajno obravnavajo kot moški hormoni, vendar žensko telo naravno proizvaja tudi majhno število androgenov.

Adrenalin ( epinefrin ) in noradrenalin ( norepinefrin ): ta hormona sta znana kot hormona »boj ali beg« in se imenujeta kateholamini. Adrenalin in noradrenalin lahko povečata srčni utrip in moč srčnih kontrakcij, povečata pretok krvi v mišice in možgane ter pomagata pri presnovi glukoze. Prav tako nadzirajo stiskanje krvnih žil (vazokonstrikcijo), kar pomaga vzdrževati krvni tlak. Vaše nadledvične žleze pogosto sproščajo te hormone, tako kot druge nadledvične hormone, ko ste v fizično in čustveno stresnih situacijah.

Te hormone lahko razvrstimo v dve veliki skupini:

Kateholamini: Kateholamini so skupina podobnih snovi, ki jih telo sprošča v kri kot odziv na fizični ali čustveni stres. Primarni kateholamini so dopamin, adrenalin in noradrenalin. Medula nadledvične žleze, notranji del vaših nadledvičnih žlez, proizvaja in sprošča kateholamine adrenalin in noradrenalin.

Steroidni hormoni: Steroidni hormoni pomagajo nadzorovati metabolizem, vnetja, funkcije imunskega sistema, ravnovesje soli in vode, razvoj spolnih značilnosti in sposobnost vzdržati poškodbe in bolezni. Nadledvična skorja, zunanja regija vaših nadledvičnih žlez, proizvaja in sprošča glukokortikoide, mineralokortikoide in nadledvične androgene, ki so vse vrste steroidnih hormonov.

 

Kateri drugi organi in žleze sodelujejo z nadledvičnimi žlezami?

Številni drugi deli telesa sodelujejo z nadledvičnimi žlezami, vključno z:

• Hipotalamusom
• Hipofizo
• Ledvicami
• Simpatičnim živčnim sistemom

Vaše nadledvične žleze delno nadzirata hipotalamus in hipofiza. Hipotalamus, majhno področje vaših možganov, ki je vključeno v hormonsko regulacijo, proizvaja hormon, ki sprošča kortikotropin (CRH) in antidiuretični hormon (ADH ali vazopresin). ADH in CRH sprožita hipofizo, da sprošča kortikotropin (adrenokortikotropni hormon ali ACTH), ki spodbuja nadledvične žleze, da proizvajajo kortikosteroide, kot sta kortizol in aldosteron.

Vaše ledvice sodelujejo pri tem, da vaše nadledvične žleze proizvedejo več ali manj aldosterona, vaš simpatični živčni sistem pa uravnava sproščanje adrenalina in noradrenalina iz nadledvičnih žlez.

 

Ali lahko človek živi brez nadledvične žleze?

Vaše nadledvične žleze proizvajajo hormone, brez katerih ne morete živeti, vključno s spolnimi hormoni in kortizolom. Čeprav je to redko, lahko kirurško odstranite obe nadledvični žlezi (adrenalektomija) za zdravljenje določenih bolezni nadledvične žleze. Ljudje, ki imajo to operacijo, morajo vse življenje jemati določena zdravila, ki nadomestijo hormone nadledvične žleze.

 

Kje se nahajajo nadledvične žleze?

Imate dve nadledvični žlezi, ki se nahajata na vrhu vsake vaše ledvice. Vaše ledvice se nahajajo pod prsnim košem na vsaki strani hrbtenice.

 

Iz katerih delov sestoji nadledvična žleza?

Obe nadledvični žlezi sta sestavljeni iz dveh glavnih delov:

• Medula: Medula je notranji del vaše nadledvične žleze in sprošča hormona adrenalin (epinefrin) in noradrenalin (norepinefrin). Ti hormoni pomagajo nadzorovati krvni tlak, srčni utrip, potenje in druge dejavnosti, ki jih prav tako uravnava vaš simpatični živčni sistem.
• Skorja: Skorja je zunanji del nadledvične žleze in sprošča kortikosteroidne in mineralokortikoidne hormone. Skorja nadledvične žleze spodbuja tudi proizvodnjo majhnih količin moških spolnih steroidnih hormonov (androgenih steroidov).

 

Kako velike so nadledvične žleze?

Nadledvične žleze so običajno visoke približno pol centimetra in dolge tri centimetre. Oblikovani so kot zaobljeni trikotniki.

 

Katera pogosta stanja in motnje vplivajo na nadledvične žleze?

Obstaja več različnih motenj nadledvične žleze. Pojavijo se, ko vaše nadledvične žleze proizvajajo preveč ali premalo enega ali več hormonov. Nekatera stanja nadledvične žleze so začasna, druga pa kronična (doživljenjska).

Vzroki za motnje nadledvične žleze so:

• Genetske mutacije (spremembe).
• Avtoimunske bolezni .
• Tumorji, kot so feokromocitomi.
• Poškodba nadledvične žleze zaradi okužbe, izgube krvi ali fizičnih dejavnikov
• Težava s hipotalamusom ali hipofizo, ki pomagata uravnavati nadledvične žleze.
• Nekatera steroidna zdravila, kot sta prednizon in deksametazon .

Stanja nadledvične žleze vključujejo:

Addisonova bolezen (primarna insuficienca nadledvične žleze): To je redka avtoimunska bolezen, ki povzroči, da vaše nadledvične žleze proizvajajo ravni kortizola in aldosterona, nižje od običajnih.
Cushingov sindrom: To stanje se pojavi, ko vaše nadledvične žleze proizvedejo preveč kortizola. Običajno je posledica tumorja ali določenih zdravil.
Prirojena hiperplazija nadledvične žleze: to je stanje, s katerim se rodite, pri katerem telesu primanjkuje encima, ki ga nadledvične žleze potrebujejo za proizvodnjo hormonov.
Prekomerna poraščenost (hirzutizem): To stanje se zgodi, ko se pri ženskah in osebah, ki so bile ob rojstvu dodeljene ženskemu spolu (AFAB), pojavi prekomerna poraščenost zaradi visokih ravni androgenov, ki jih proizvajajo vaše nadledvične žleze.
Primarni aldosteronizem (Connov sindrom): To stanje se pojavi, ko vaše nadledvične žleze proizvedejo preveč aldosterona.
Ogromna dvostranska krvavitev iz nadledvične žleze (Waterhouse-Friderichsenov sindrom): To je akutno stanje, ki povzroči odpoved nadledvične žleze zaradi krvavitve v žlezo. Običajno je povezana s hudo okužbo, imenovano sepsa .

 

Kateri so zgodnji opozorilni znaki in simptomi težav z nadledvično žlezo?

Simptomi težav z nadledvično žlezo se razlikujejo glede na to, kateri hormoni so prizadeti. Številni simptomi motenj nadledvične žleze so podobni tistim pri drugih boleznih.

Znaki in simptomi, ki so pomembni za telesne procese, na katere vplivajo hormoni nadledvične žleze, vključujejo:

Presnovne simptome: nepojasnjeno povečanje ali izguba teže, utrujenost, pogosto visok krvni sladkor ali nizek krvni sladkor, šibkost.
Simptome imunskega sistema: pogoste bolezni ali okužbe.
Simptome krvnega tlaka: visok krvni tlak (hipertenzija) ali nizek krvni tlak (hipotenzija).
Simptome spolnih značilnosti, ki prizadenejo ženske in moške pred puberteto: rast obraznih dlak in/ali plešavost, razvoj aken, globlji glas in postajanje bolj mišičasto.

 

Katere preiskave preverjajo zdravje vaše nadledvične žleze?

Če imate simptome morebitnih težav z nadledvično žlezo, lahko vaš zdravstveni delavec naroči določene preiskave krvi in ​​urina, ki merijo raven različnih nadledvičnih hormonov.

Če rezultati pokažejo nenormalne ravni, lahko vaš ponudnik naroči slikovne preiskave, kot so CT (računalniška tomografija) ali MRI (slikanje z magnetno resonanco) .

Vaš redni zdravstveni delavec vas lahko napoti k endokrinologu, specialistu za hormone in bolezni endokrinega sistema.

 

Kdaj naj obiščem zdravnika glede nadledvične žleze?

Če imate zaskrbljujoče simptome, kot sta visok ali nizek krvni tlak in nepojasnjeno hujšanje ali povečanje telesne mase, se obrnite na svojega zdravstvenega delavca. Čeprav lahko številni pogoji povzročijo te simptome, je to lahko težava z nadledvičnimi žlezami.

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas