fbpx

Kaj morate vedeti o delovanju ščitnice?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Kaj je ščitnica in kaj počne?

 

Ščitnica je organ v obliki metulja, ki je del endokrinega sistema telesa, sistema, ki nadzoruje tvorbo in distribucijo hormonov. To je majhna žleza, ki se nahaja pred vratom in uravnava hormona T3 in T4, ki nadzorujeta težo; raven energije; telesno temperaturo; in rast kože, las in nohtov, med drugim. Pomaga tudi pri uravnavanju srčnega utripa, dihanja in metabolizma.

 

Kako motnje ščitnice vplivajo na ženske?

Statistično je pri ženskah kar pet- do osemkrat večja verjetnost, da bodo razvile težave s ščitnico, kot pri moških. Še posebej ženske so občutljive na spremembe v ščitnici, saj pomaga pri uravnavanju menstrualnega ciklusa. Tako hipotiroidizem kot hipertiroidizem lahko povzročita močnejše ali neredne menstruacije in ženskam otežita zanositev. Zlasti ženske so bolj nagnjene k razvoju hipotiroidizma, zlasti tiste, starejše od 60 let.

 

Kakšne vrste motenj ščitnice obstajajo?

Najpogostejše težave s ščitnico so hipotiroidizem in hipertiroidizem.

Hipertiroidizem je posledica prekomerne tvorbe ščitničnih hormonov T-3 in T-4. Ko se ti hormoni prekomerno tvorijo, lahko povzročijo povečan metabolizem vašega telesa, kar lahko povzroči pospešeno izgubo teže in nepravilnosti srčnega utripa.

Hipotiroidizem je posledica premajhne tvorbe ščitničnih hormonov. Ko se hormona T3 in T4 ne tvorita, lahko pride do zmanjšane presnove vašega telesa, kar povzroči povečanje telesne mase in upočasnjen srčni utrip. Oba stanja lahko povzročita resne zdravstvene težave, če ju ne obravnavamo.

Pogosti vzroki za težave s ščitnico vključujejo Hashimotov tiroiditis in Gravesovo bolezen.

Hashimotov tiroiditis je avtoimunska motnja, ki povzroči kronično vnetje ščitnice in povzroči hipotiroidizem. Pogosto gre za družinsko stanje. Običajno ni zdravila, ko pa Hashimotov tiroiditis povzroči hipotiroidizem, ga je mogoče zdraviti z zdravili (Hashimotov tiroiditis sam po sebi nima simptomov).

Gravesova bolezen je avtoimunska bolezen, ki povzroči čezmerno delovanje ščitnice in povzroči hipertiroidizem. Zdravljenje te bolezni z zdravili pa lahko povzroči remisijo pri 30–50 % bolnikov.

Redko ljudje zbolijo za rakom ščitnice, za katerim zboli približno 35.000 žensk na leto. Ljudje lahko razvijejo tudi ščitnične vozliče, ki so majhne izrastke na ščitnici. Ti so običajno neškodljivi, vendar jih mora vaš zdravstveni delavec spremljati glede znakov, da so rakavi.

 

Ali lahko motnje ščitnice vplivajo na mojo sposobnost zanositve?

Bolezni ščitnice lahko vplivajo na ženski menstrualni ciklus, kar lahko oteži zanositev. Poleg tega so lahko bolniki s Hashimotovim tiroiditisom izpostavljeni povečanemu tveganju za zgodnjo izgubo nosečnosti. Če imate hipertiroidizem ali hipotiroidizem, bo vaš zdravstveni delavec verjetno želel skrbno spremljati delovanje vaše ščitnice med nosečnostjo in v poporodnem obdobju.

 

Kako se diagnosticirajo bolezni ščitnice?

Nenormalnosti ščitničnih hormonov se vedno odkrijejo s krvnimi preiskavami. Če jemljete prehranska dopolnila z biotinom, se morate zavedati, da lahko motijo ​​​​laboratorije za ščitnico in povzročijo napačne rezultate. Vozliče na ščitnici je včasih mogoče videti tudi na CT/MRI slikah in jih nato podrobneje pregledati z ultrazvokom.

 

Kateri so pogosti simptomi težav s ščitnico?

Pogosti simptomi težav s ščitnico so lahko zelo različni. Ljudje lahko med drugimi simptomi izgubijo ali pridobijo težo, utrujenost, tresenje, palpitacije, nenormalen srčni ritem (atrijska fibrilacija), tesnobo, depresijo, težko dihanje, intoleranco za vročino, bolečine v mišicah, spremembe razpoloženja, očesne simptome in anemijo.

Vse to so lahko tudi simptomi drugih stvari, zato je krvni test primarna metoda za diagnosticiranje bolezni ščitnice. Če doživljate te simptome, jih ne pozabite omeniti svojemu zdravstvenemu delavcu, ki lahko izvede diagnostične teste.

 

Kateri so dejavniki tveganja za bolezni ščitnice?

Ljudje, ki imajo v družinski anamnezi težave s ščitnico, so bolj izpostavljeni tveganju za nastanek te težave, povečanemu tveganju pa so podvržene tudi ženske, starejše od 60 let. Nekatere bolezni, vključno s perniciozno anemijo in sladkorno boleznijo tipa 1, prav tako povečajo tveganje za razvoj bolezni ščitnice.

Nenormalnosti ščitničnih hormonov se lahko pojavijo zaradi Hashimotovega tiroiditisa, najpogostejšega vzroka hipotiroidizma; Gravesova bolezen; zdravila, kot sta litij ali amiodaron; pomanjkanje ali presežek joda; in nenormalnosti hipofize. Rak ščitnice je pogostejši pri bolnikih s predhodnim obsevanjem glave in vratu.

 

Ali sem s staranjem bolj izpostavljen tveganju za bolezni ščitnice?

Ženske, starejše od 60 let, imajo večje tveganje za nastanek težav s ščitnico v primerjavi z drugimi ljudmi, vendar se bolezni ščitnice lahko pojavijo v kateri koli starosti. Vedno je dobro spremljati svoje zdravje in opaziti morebitne nenormalne simptome.

 

Kaj lahko storim, da ohranim svojo ščitnico zdravo?

Kot pri mnogih drugih boleznih sta zdrava prehrana (ki vključuje veliko polnozrnatih žitaric, zelenjave in sadja) in redna vadba dobra preventiva.

 

Kdaj je potreben posvet z zdravnikom

Ko ste vročični, izredno nemirni ali vznemirjeni ter imate hiter srčni utrip – morda doživljate tirotoksično krizo, nenaden in nevaren zaplet hipertiroidizma; ali ko vas zelo zebe, ste zaspani in brezvoljni – lahko se pojavlja miksedemska koma, nenaden in nevaren zaplet hipotiroidizma, ki lahko privede do nezavesti in celo smrti. Poteki bolezni ščitnice so značilno počasni, simptomi pa so še zlasti v začetku lahko precej neizraziti. Za potrditev ščitničnih težav je tako nujno potreben pregled ščitničnih hormonov. V Medicinskem centru Paracelzus vam nudimo celosten pregled ščitnice.


Za več informacij ali naročanje pokličite na (0)3 82 80 800 ali obiščite to spletno stran

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas