fbpx

Kaj morate vedeti o vnetnih revmatskih boleznih?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Kaj je vnetni revmatizem?

Vnetni revmatizem je generični izraz, ki se uporablja za pokrivanje več deset različnih zdravstvenih stanj, najpogosteje artritisa. Revmatizem se nanaša na bolezni, ki prizadenejo sklepe, mišice in vezivna tkiva. Prizadeti so lahko tudi koža in drugi organi.

Številne revmatične bolezni so avtoimunske, kar pomeni, da imunski sistem vašega telesa napada lastne zdrave kosti in tkiva. Zaradi tega so revmatična stanja pogosto kronična in dolgotrajna, čeprav jih je mogoče zdraviti in obvladati.

Pogosti revmatizmi vključujejo vrste artritisa, lupusa in protina. Zdravniki, ki so specializirani za zdravljenje teh avtoimunskih in mišično-skeletnih obolenj, se imenujejo revmatologi.

 

Vrste

Čeprav ima veliko vnetnih revmatičnih stanj skupne ali podobne simptome, obstajajo ključne razlike. Preučili bomo najpogostejše vrste revmatičnih bolezni, vključno s simptomi in možnostmi zdravljenja.

 

Revmatoidni artritis

Revmatoidni artritis (RA) je kronično vnetno stanje, ki povzroča otekle in vnete sklepe. Pri ljudeh z revmatoidnim artritisom imunski sistem napade sluznico sklepov, kar je lahko boleče.

Sčasoma lahko RA povzroči tudi trajno poškodbo vaših sklepov z uničenjem kosti in hrustanca ter oslabitvijo okoliških mišic in vezi. Njegovi učinki so običajno izolirani na manjših telesnih sklepih, kot so členki na rokah ali prstih na nogah.

RA ima lahko tudi sistemske simptome, vključno z:

• pljuči
• očmi
• krvnimi žilami
• kožo

Prvi opazni simptomi RA so običajno boleči in otrdeli sklepi v rokah ali nogah.

 

Protin (putika)

Protin je vnetna bolezen, ki običajno prizadene en sklep in se pojavlja v zagonih. Protin se lahko sproži, ko se v telesnih tkivih okoli sklepa nabere preveč kristalov sečne kisline. Ti igličasti kristali povzročajo bolečino in vnetje na tem območju.

Protin se pogosto razvije v nožnem palcu, vendar se lahko pojavi tudi v drugih sklepih. Povzroča otekanje, rdečico in občutek vročine. Če se stanje predolgo ne zdravi, lahko iz kristalov nastanejo trdi vozliči, znani kot tofi. Kristali sečne kisline lahko povzročijo tudi zmanjšano delovanje ledvic.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje (NIH) dejavniki tveganja za protin vključujejo:

• pitje alkohola
• pitje pijač z visoko fruktoznim koruznim sirupom
• staranje
• prekomerno telesno težo ali debelost
• visok krvni pritisk
• kronično ledvično bolezen

 

Lupus

Lupus je avtoimunska bolezen.

Obstaja več vrst lupusa, vendar je najpogostejši sistemski eritematozni lupus (SLE). Ker lahko njegovi simptomi posnemajo druga stanja, je lupus težko diagnosticirati.

Tako kot mnogi revmatizmi se lupus pogosto pojavi in ​​izgine v zagonih ali obdobjih, ko so simptomi še posebej hudi.

Simptomi lupusa vključujejo:

• bolečine v mišicah in sklepih
• kožne izpuščaje (predvsem izpuščaje na malarju)
• vročino
• utrujenost
• bolečine v prsih ali težave z dihanjem
• izgubo las
• razjede v ustih

 

Sklerodermija

Skleroderma je kronično brazgotinjenje neznanega izvora, ki prizadene vezivna tkiva v različnih delih telesa. Sklerodermija je lahko lokalizirana ali sistemska.

Skleroderma zavede vaše telo, da misli, da ste poškodovani, in spodbuja proizvodnjo kolagena. Kolagen je beljakovina, ki je potrebna za vzdrževanje in obnovo tkiv našega telesa. Prekomerna proizvodnja kolagena ustvarja trde, napete zaplate kože.

Lokalizirana skleroderma večinoma prizadene kožo in povzroči zaplate ali črte zadebeljene kože, ki so lahko razbarvane. Sistemska skleroderma lahko povzroči usedline kalcija, prebavne težave in druge težave s kožo. Mnogi ljudje s sklerodermo občutijo tudi utrujenost.

 

Sjögrenova

Sjögrenov sindrom povzroča pomanjkanje vlage v očeh in ustih. Telesni imunski sistem napačno napade zdrave celice v žlezah, ki proizvajajo slino in solze, kar povzroči suhost.

Pri ženskah je 9-krat večja verjetnost, da imajo Sjögrens kot pri moških. Zdi se, da bolezen povzročajo genetski in okoljski dejavniki. Simptome zdravimo z zdravili proti bolečinam in nadomeščanjem vlage (losjoni in mazila, kapljice za oči).

Poleg suhih ust in suhih oči lahko Sjögrens povzroči tudi:

• bolečine v mišicah in sklepih
• suho kožo in izpuščaje
• suhost nožnice
• utrujenost

 

Vaskulitis

Vaskulitis je redko, vendar potencialno smrtno nevarno vnetje krvnih žil. Lahko privede do zmanjšanega pretoka krvi v tkivo, znanega kot ishemija. V tkivu, ki ga doseže prizadeta žila, se lahko pojavi huda bolečina.

Obstaja veliko različnih vrst vaskulitisa, vključno z velikanskoceličnim arteritisom (temporalni arteritis) in levkocitoklastičnim ali preobčutljivostnim vaskulitisom. Simptomi se razlikujejo glede na vrsto, vaskulitis pa se običajno zdravi z zdravili.

Znaki in simptomi vaskulitisa lahko med številnimi drugimi vključujejo:

• utrujenost
• vročino
• bolečine v mišicah ali sklepih
• izgubo apetita, hujšanje
• težave s kožo (vijolične ali rdeče izbokline, pike, koprivnica)
• težave z očmi (slepota na eno oko je lahko prvi znak gigantoceličnega arteritisa)
• slabost in bruhanje
• okužbe sinusov
• srčne palpitacije

 

Zdravljenje

Pomembno je, da tesno sodelujete s svojim revmatologom. Številna revmatska stanja se lahko hitro poslabšajo, če jih ne zdravimo, in povzročijo dolgotrajne zdravstvene zaplete.

Zdravljenje pogosto vključuje kombinacijo:

• zdravil
• fizioterapije
• sprememb življenjskega sloga

Zdravila, ki se uporabljajo za revmatizem, vključujejo:

Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID). To so zdravila brez recepta, ki lahko pomagajo pri bolečinah in zmanjšajo vnetje. Pogosti blagovni znamki sta Advil (ibuprofen) in Aleve (naproksen).
Kortikosteroidi. Če jih jemljemo peroralno, lahko steroidi zmanjšajo aktivnost imunskega sistema in zmanjšajo splošno vnetje. Nekatere steroide lahko injicirate za bolj lokalizirane učinke. Ta skupina zdravil vključuje prednizon in kortizon. Potrebujejo recept vašega zdravnika.
Imunosupresivna zdravila. Ta zdravila vključujejo nekatere kortikosteroide, vendar so širši razred, vključno z biološkimi zdravili, kot sta Humira (adalimumab) in Enbrel (etanercept). Imunosupresivi zmanjšajo aktivnost imunskega sistema, da preprečijo poškodbe in vnetja. Vendar pa imajo lahko pomembne neželene učinke, zlasti če se uporabljajo dolgoročno. Lahko postanete bolj dovzetni za oportunistične okužbe.

Protin lahko zdravimo s protivnetnim kolhicinom na recept (Colcrys). Kolhicin lahko jemljete redno, da preprečite izbruh ali boj proti simptomom, ko se pojavi napad protina. Če so napadi pogosti, vam lahko zdravnik predpiše zdravila za raztapljanje kristalov, ki zapustijo telo z urinom.

Nekatere revmatične bolezni so lahko izčrpavajoče, če jih ne zdravimo ali če napredujejo v hudo stopnjo. To vam lahko prepreči, da bi skrbeli zase, delali ali bili mobilni. Za nekatere ljudi, zlasti starejše odrasle, so lahko poleg pristopov k zdravljenju potrebni pripomočki za mobilnost ali negovalci.

Redko se svetuje operacija.

 

Dejavniki tveganja

Genetika je glavni dejavnik tveganja za večino revmatičnih stanj. Nekatere ključne biomarkerje je mogoče testirati v krvi.

Ženske so tudi bolj dovzetne za revmatoidni artritis, lupus in druge avtoimunske bolezni, vključno s sklerodermo. Razlog za to še vedno ni dobro razumljen, vendar lahko estrogen igra vlogo.

Revmatska obolenja se lahko pojavijo kadarkoli, čeprav se tveganje pri mnogih poveča s starostjo. Devet od desetih diagnoz lupusa je pri ženskah, starih od 15 do 44 let. Pojav revmatoidnega artritisa je najvišji pri odraslih v 60 letih starosti.

Sprožilci iz okolja lahko tudi pospešijo ali poslabšajo nastanek in napredovanje bolezni. Hranljiva prehrana in redna vadba sta pomembni sestavini preprečevanja in obvladovanja.

 

Kdaj k zdravniku

Včasih so bolečine v sklepih lahko posledica akutne poškodbe, kot je zvit gleženj, in kmalu izginejo. Vendar mora dolgotrajno ali poslabšano bolečino v sklepih vedno oceniti zdravnik. Preveriti je treba tudi druge zaskrbljujoče simptome, vključno z draženjem kože ali izpuščaji.

Če ste v družini kdaj imeli revmatizem, je pomembno, da se o dejavnikih tveganja pogovorite s svojim zdravnikom.

Ko vas bo pregledal za revmatsko bolezen, bo vaš zdravnik opravil fizični pregled, da preveri znake otekline in vročih točk. Lahko naročijo rentgensko slikanje ali MRI, da poiščejo vidne znake poškodbe. Krvni testi so tudi pomemben del sestavljanke za številna revmatična stanja, vključno z revmatoidnim artritisom, lupusom in protinom.

Za številne vrste avtoimunskih bolezni, čeprav ni zdravila, lahko takojšnje zdravljenje prepreči in zmanjša izbruhe.

 

Zaključek

Vnetni revmatizmi se nanašajo na širok razred avtoimunskih bolezni, ki prizadenejo sklepe in mišice. To vključuje RA, lupus, sklerodermo in mnoge druge.

Poleg opredeljujočih dejavnikov imajo ta stanja pogosto skupne nekatere splošne simptome, vključno z utrujenostjo, bolečinami v sklepih in kožnimi manifestacijami. Številni revmatizmi najbolj prizadenejo ženske. Ključni dejavnik tveganja je tudi genetika.

Čeprav revmatičnih bolezni ni mogoče pozdraviti, lahko zdravniki simptome zdravijo z zdravili, fizikalno terapijo in v redkih primerih s kirurškim posegom. Možno je živeti zdravo življenje, medtem ko obvladujete svoje stanje.

Za naročitev na pregled v Medicinskem centru Paracelzus pokličite na (0)3 82 80 800

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas