fbpx

8 živil in pijač, ki se jim je treba izogibati pri artritisu

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Prehranske navade, kot je izogibanje nekaterim živilom in pijačam, lahko ublažijo resnost simptomov vnetnega artritisa in osteoartritisa ter lahko pomagajo izboljšati kakovost življenja.

Artritis je pogosto zdravstveno stanje, ki vključuje kronično vnetje sklepov. Povzroča bolečine in poškodbe sklepov, kosti in drugih delov telesa, odvisno od vrste.

Osteoartritis, ki ni vneten, je najpogostejši – čeprav obstaja več kot 100 vrst. Pravzaprav se lahko do 40 % moških in 47 % žensk v življenju diagnosticira osteoartritis.

Medtem sta revmatoidni artritis (RA) in psoriatični artritis vnetna stanja, ki veljata za avtoimunske bolezni. Protin je še ena pogosta vrsta vnetnega artritisa.

Tukaj je 8 pijač in živil, ki se jim morate izogibati, če imate artritis.

 

1. Dodani sladkorji

Ne glede na vse bi morali omejiti vnos sladkorja, še posebej, če imate artritis. Dodane sladkorje najdemo v sladkarijah, sladoledu in številnih drugih živilih, vključno z manj očitnimi izdelki, kot je omaka za žar.

Študija pri 217 ljudeh z revmatoidnim artritisom je pokazala, da med 20 živili najpogosteje poročajo, da so s sladkorjem sladkane gazirane pijače in sladice poslabšali simptome revmatoidnega artritisa.

Še več, sladke pijače, kot je soda, lahko znatno povečajo tveganje za artritis.

Na primer, v študiji pri 1209 odraslih, starih od 20 do 30 let, je bilo pri tistih, ki so pili pijače, sladkane s fruktozo, 5-krat na teden ali več, 3-krat večja verjetnost, da bodo imeli artritis, kot pri tistih, ki so uživali malo ali nič pijač, sladkanih s fruktozo.

Poleg tega je velika študija pri skoraj 200.000 ženskah povezala redno uživanje s sladkorjem sladkanih gaziranih pijač s povečanim tveganjem za RA.

 

2. Predelano in rdeče meso

Nekatere raziskave povezujejo rdeče in predelano meso z vnetjem, ki lahko poveča simptome artritisa.

Na primer, prehrana bogata s predelanim in rdečim mesom, kaže visoke ravni vnetnih markerjev, kot so interlevkin-6 (IL-6), C-reaktivni protein (CRP) in homocistein.

Zgoraj omenjena študija pri 217 ljudeh z revmatoidnim artritisom je tudi pokazala, da rdeče meso običajno poslabša simptome revmatoidnega artritisa. Poleg tega je študija pri 25.630 ljudeh pokazala, da je lahko visok vnos rdečega mesa dejavnik tveganja za vnetni artritis.

Nasprotno pa se je pokazalo, da rastlinska prehrana, ki izključuje rdeče meso, izboljša simptome artritisa.

 

3. Živila, ki vsebujejo gluten

Gluten je skupina beljakovin v pšenici, ječmenu, rži in tritikali (križanec med pšenico in ržjo). Nekatere raziskave ga povezujejo s povečanim vnetjem in kažejo, da lahko prenehanje uživanja glutena olajša simptome artritisa.

Še več, ljudje s celiakijo so izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj RA. Podobno imajo tisti z avtoimunskimi boleznimi, kot je RA, precej večjo razširjenost celiakije kot splošna populacija.

Predvsem starejša, enoletna študija pri 66 ljudeh z RA je pokazala, da je veganska prehrana brez glutena znatno zmanjšala aktivnost bolezni in izboljšala vnetje.

Čeprav so te ugotovitve obetavne, je potrebnih več raziskav, da bi potrdili, ali samo prehrana brez glutena koristi ljudem z artritisom.

 

4. Visoko predelana hrana

Ultra predelani izdelki, kot so hitra hrana, kosmiči za zajtrk in pekovski izdelki, običajno vsebujejo veliko rafiniranih zrn, dodanega sladkorja, konzervansov in drugih potencialno vnetnih sestavin, kar lahko poslabša simptome artritisa.

Raziskave kažejo, da lahko zahodnjaška prehrana, bogata z močno predelano hrano, poveča tveganje za RA, saj prispeva k vnetju in dejavnikom tveganja, kot je debelost.

Še več, v študiji pri 56 osebah z revmatoidnim artritisom so tisti, ki so jedli večje količine ultra predelane hrane, pokazali povečane dejavnike tveganja za bolezni srca, vključno z višjimi ravnmi glikiranega hemoglobina (HbA1c), dolgoročnega označevalca nadzora krvnega sladkorja.

Kot taka lahko predelana hrana poslabša vaše splošno zdravje in poveča tveganje za druge bolezni.

 

5. Alkohol

Ker lahko alkohol poslabša simptome artritisa, ga mora vsakdo z vnetnim artritisom omejiti ali se mu izogibati.

Študija pri 278 ljudeh z aksialnim spondiloartritisom – vnetnim artritisom, ki prizadene predvsem hrbtenjačo in sakroiliakalne (SI) sklepe – je povezala uživanje alkohola s povečano strukturno poškodbo hrbtenice.

Študije so tudi pokazale, da lahko uživanje alkohola poveča pogostost in resnost napadov protina.

Poleg tega je kronično uživanje alkohola povezano s povečanim tveganjem za osteoartritis, čeprav vse študije niso odkrile pomembne povezave.

 

6. Nekatera rastlinska olja

Prehrana z visoko vsebnostjo maščob omega-6 in nizko vsebnostjo maščob omega-3 lahko poslabšajo simptome osteoartritisa in revmatoidnega artritisa.

Te maščobe so potrebne za zdravje. Vendar pa lahko neuravnoteženo razmerje med omega-6 in omega-3 pri večini zahodnjaške prehrane poveča vnetje.

Zmanjšanje vnosa živil z visoko vsebnostjo maščob omega-6, kot so rastlinska olja, in povečanje vnosa živil, bogatih z omega-3, kot so mastne ribe, lahko izboljša simptome artritisa.

 

7. Živila z veliko soli

Zmanjšanje soli je lahko dobra izbira za ljudi z artritisom. Živila z visoko vsebnostjo soli vključujejo kozice, juho v pločevinkah, pico, določene sire, predelano meso in številne druge predelane izdelke.

Študija na miših je pokazala, da je bil artritis hujši pri miših, ki so bile hranjene z visoko vsebnostjo soli, kot pri tistih na prehrani z normalno vsebnostjo soli.

Poleg tega je 62-dnevna študija na miših pokazala, da je prehrana z malo soli zmanjšala resnost RA v primerjavi z prehrano z veliko soli. Miši na prehrani z nizko vsebnostjo soli so imele manjšo razgradnjo hrustanca in uničenje kosti ter manj vnetnih markerjev kot miši na prehrani z veliko soli.

Zanimivo je, da so raziskovalci predlagali, da je lahko visok vnos natrija dejavnik tveganja za avtoimunske bolezni, kot je vnetni artritis.

Študija pri 18.555 ljudeh je povezala visok vnos natrija s povečanim tveganjem za RA.

 

8. Živila z visoko vsebnostjo AGE

Končni produkti napredne glikacije (AGE) so molekule, ustvarjene z reakcijami med sladkorji in beljakovinami ali maščobami. Naravno obstajajo v nekuhani živalski hrani in nastanejo z določenimi metodami kuhanja.

Živalska hrana z visoko vsebnostjo beljakovin in maščob, ki je ocvrta, pražena, pečena na žaru, pečena ali pražena, je med najbogatejšimi prehranskimi viri AGE. Sem sodijo slanina, zrezki, pečeni v ponvi ali na žaru, pečen ali ocvrt piščanec in pečene hrenovke.

Pomfrit, ameriški sir, margarina in majoneza so prav tako bogati z AGE.

Ko se AGE kopičijo v velikih količinah v telesu, lahko pride do oksidativnega stresa in vnetja. Oksidativni stres in tvorba AGE sta povezana z napredovanjem bolezni pri ljudeh z artritisom.

Pravzaprav se je izkazalo, da imajo ljudje z vnetnim artritisom višjo raven AGE v telesu kot ljudje brez artritisa. Kopičenje AGE v kosteh in sklepih ima lahko tudi vlogo pri razvoju in napredovanju osteoartritisa.

Zamenjava živil s hranljivimi, polnovrednimi živili, kot so zelenjava, sadje, stročnice in ribe, lahko zmanjša skupno AGE obremenitev vašega telesa.

 

Zaključek

Če imate artritis, lahko zdrava prehrana in način življenja pomagata izboljšati vaše simptome.

Raziskave kažejo, da bi se morali izogibati nekaterim živilom in pijačam, vključno z močno predelano hrano, rdečim mesom, ocvrto hrano in hrano, bogato z dodanimi sladkorji.

Upoštevajte, da so dejavniki življenjskega sloga, kot so vaša stopnja aktivnosti, telesna teža in status kajenja, prav tako ključni za obvladovanje artritisa.

vir: https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-arthritis

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


Zakaj Paracelzus?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

Delovni čas

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

Kontakt

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: info@paracelzus.si
Kako do nas