fbpx

Vse o glavobolih

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Na neki točki je skoraj vsakdo izkusil bolečino in frustracijo zaradi glavobola. Toda za bolezen, ki prizadene skoraj vsakogar v kateri koli starosti, glavoboli – in najboljši načini za njihovo zdravljenje – še vedno niso popolnoma razumljeni.

“Ne vemo 100-odstotno, zakaj ena oseba dobi, recimo, migrenski glavobol, nekdo drug pa ne,” pravi Dace Zvirbulis, MD, nevrolog pri Henry Ford Health. “Vemo pa, da je migrena genetska nevrološka bolezen. Bolniki z migrenskim glavobolom imajo možgane, ki so bolj občutljivi in ​​dovzetni za spremembe okolja, kar lahko sproži migrenski napad.”

Nevrologi razdelijo glavobole v dve kategoriji: primarne glavobole in sekundarne glavobole. Primarni glavoboli so tisti, ki jih pozna večina ljudi in niso posledica nobenega drugega vzroka. So pogosti, nenevarni, ponavljajoči se glavoboli in predstavljajo približno 90 odstotkov primerov glavobolov. Sekundarni glavoboli so tisti, ki jih povzroči ločeno zdravstveno stanje, kot je pretres možganov ali možganski tumor.

Spodaj dr. Zvirbulis opisuje različne vrste primarnih glavobolov, vključno z njihovimi vzroki, simptomi in kako se jim (upajmo) izogniti.


Tenzijski glavobol

Tenzijski glavobol, za katerega je značilna blaga do zmerna bolečina, običajno prizadene celotno glavo, čeprav mnogi čutijo tiščanje ali pritisk posebej na čelu. Običajno trajajo od 30 minut do nekaj dni, vendar je bolečina redko tako huda, da ljudje ne morejo nadaljevati svojega vsakdanjega življenja.

• simptomi: zategnjenost v čelu. Topa bolečina v glavi
• sprožilci: prvi vzrok za tenzijske glavobole je stres, sledijo mu spremembe vremena.
• zdravljenje: počitek. Sprostitev. Meditacija. Zdravila brez recepta, kot sta acetaminofen ali ibuprofen. Če postanejo tenzijski glavoboli pogostejši, lahko vsakodnevna preventivna zdravila zmanjšajo pogostost.


Migrena

Velika večina glavobolov, ki jih zdravijo zdravniki, so migrene – intenzivni, utripajoči glavoboli, ki pogosto prizadenejo eno stran glave in so lahko izčrpavajoči. Do danes se migrena razume kot motnja možganov. Prizadenejo približno 12 odstotkov prebivalstva in so trikrat pogostejše pri ženskah kot pri moških.

• simptomi: zmerna do huda bolečina. Občutljivost na svetlobo in zvok. Slabost/bruhanje. Težave z vidom. Otrplost ali mravljinčenje v roki, nogi ali eni strani obraza. Občasno težave z govorom. Preproste dejavnosti, kot je hoja ali hoja po stopnicah, lahko poslabšajo simptome.

• sprožilci: stres. Vremenske spremembe. Hormonske spremembe. Hrana ali pijača (staran sir, predelano meso, alkohol in MSG). Pomanjkanje spanja. Dehidracija ali preskakovanje obrokov. Znano je tudi, da so migrene genetske, tako da, če ima kdo v vaši družini pogoste migrene, je verjetno, da jih boste dobili tudi vi.

• zdravljenje: počitek. Sprostitev. Meditacija. Zdravila za zdravljenje akutnih migrenskih napadov in tudi za zmanjšanje pogostosti migrene.


Glavobol v skupkih

V preteklosti so glavobole v skupkih imenovali samomorilski glavoboli, ker je bolečina lahko tako huda in onesposobljiva. Vedno se pojavijo na eni strani glave, običajno okoli očesa.

• simptomi: nemir. solzenje očesa. Izcedek ali zamašen nos. Povešena veka na strani glave z bolečino.
Sprožilci: neznano, čeprav je znano, da alkohol poslabša obdobje napada.
• zdravljenje: vdihovanje kisika je lahko najhitrejši način za ublažitev glavobola v skupku. Pomagajo lahko tudi zdravila, kot so peroralni steroidi, pršilo za nos ali injekcije in nekateri pripomočki, ki jih odobri FDA.


Hemikranija

Podobno kot pri glavobolu v skupkih tudi glavoboli pri hemikraniji običajno zajamejo eno stran glave in se lahko pojavijo kot več epizod na dan – od 5 do 40 epizod, vsaka pa traja približno 2 do 30 minut.

• simptomi: enostranski glavobol, ki se lahko ponavlja vsak dan in traja več mesecev ali let.
• sprožilci: neznano.
• zdravljenje: glavoboli pri hemikraniji se ponavadi odzivajo samo na eno vrsto zdravila: indometacin.

Čeprav je lahko težko določiti resnost glavobola, je pomembno, da spremljate simptome in pogostost, s katero se pojavljajo. Nekaj ​​meril, ki jih je treba upoštevati?

“Če imate glavobol več kot trikrat na teden ali če se glavoboli ne odzivajo na zdravljenje ali če postajajo vse pogostejši ali se počutite drugače od prejšnjih glavobolov, je čas, da se posvetujete z zdravnikom,” pravi dr. Zvirbulis.

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas