fbpx

9 znakov in simptomov pomanjkanja vitamina B12

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Čeprav se ta vitamin nahaja v številnih živilih, je pomanjkanje B12 relativno pogosto. Simptomi nizkega B12 se lahko pojavljajo v fizični ali psihološki obliki.

Vitamin B12 je bistveno hranilo, ki ga vaše telo potrebuje za procese, kot so sinteza DNK, tvorba energije in delovanje centralnega živčnega sistema.

Študije kažejo, da ima do 20 % ljudi, starejših od 60 let, v Združenih državah in Združenem kraljestvu pomanjkanje tega vitamina.

To je pogosto posledica omejenega vnosa s hrano, malabsorpcije, zdravstvenih težav ali uporabe zdravil, ki zmanjšujejo količino B12.

Za referenco se ravni B12 nad 300 pg/mL štejejo za normalne, ravni 200–300 pg/mL veljajo za mejne, ravni pod 200 pg/mL pa za nizke.

Ker sposobnost absorpcije B12 iz hrane s starostjo upada, je pomanjkanje pogostejše pri starejših. Vendar to ne pomeni, da otroci in mlajši odrasli, vključno s tistimi, ki so noseči in dojijo, ne morejo razviti pomanjkanja B12.

Na žalost je pomanjkanje B12 pogosto spregledano in napačno diagnosticirano. Pogosto je to posledica neustreznega laboratorijskega testiranja ali ker simptomi niso specifični le za pomanjkanje vitamina B12.

Če sumite, da imate pomanjkanje B12, je pomembno, da obiščete zdravnika, da se pogovorite o svojih simptomih in opravite ustrezno testiranje.

Ta članek zajema devet najpogosteje pojavljajočih simptomov, povezanih s pomanjkanjem B12, ter kako se to pomanjkanje diagnosticira in zdravi.

 

1. Utrujenost

Če imate nizek ali pomanjkljiv B12, se boste verjetno počutili utrujene.

Celice vašega telesa potrebujejo B12 za pravilno delovanje. Kot taka lahko neustrezna raven B12 zmanjša normalno proizvodnjo rdečih krvnih celic, kar lahko poslabša dostavo kisika.

Natančneje, pomanjkanje B12 ali folata lahko povzroči megaloblastno anemijo. To stanje povzroči nastanek velikih, nenormalnih in nezrelih rdečih krvničk ter oslabljeno sintezo DNK.

Ko vaše telo nima dovolj zdravih rdečih krvnih celic za prenos kisika v tkiva, se boste verjetno počutili šibke in utrujene.

Pomembno je vedeti, da lahko razvijete utrujenost in druge simptome, povezane s pomanjkanjem B12, tudi če se vaše ravni B12 štejejo v mejne.

 

2. Bleda ali rumena koža

Drug znak, ki lahko kaže na pomanjkanje B12, je bleda ali rumena koža.

Tako kot stanje, imenovano anemija zaradi pomanjkanja železa, lahko tudi zaradi anemije, povezane s pomanjkanjem B12, vaša koža postane bleda zaradi pomanjkanja popolnoma zrelih, zdravih rdečih krvnih celic v telesu.

Pomanjkanje B12 lahko povzroči tudi stanje, imenovano zlatenica, zaradi česar se vaša koža in beločnice obarvajo rumenkasto.

Barvo povzročajo visoke ravni bilirubina, odpadnega produkta, ki nastane, ko vaše telo razgradi rdeče krvne celice.

 

3. Glavoboli

Pomanjkanje B12 lahko povzroči nevrološke stranske učinke, vključno z glavoboli.

Pravzaprav so glavoboli med najpogosteje prijavljenimi simptomi, povezanimi s pomanjkanjem B12 pri odraslih in otrocih.

Nekatere študije so pokazale, da imajo ljudje, ki pogosto doživljajo določene vrste glavobolov, večjo verjetnost nizke ravni B12.

Študija iz leta 2019 s 140 ljudmi, od katerih jih je polovica imela migrene, je pokazala, da so bile ravni B12 v krvi znatno nižje pri udeležencih z migrenami v primerjavi z udeleženci brez migrene.

Študija je tudi pokazala, da je bilo pri tistih z najvišjimi ravnmi B12 80 % manjša verjetnost, da bodo imeli migrene v primerjavi z udeleženci z najnižjimi ravnmi B12.

V teku so številne raziskave glede vitamina B12 in izboljšanja simptomov migrenskega glavobola pri nekaterih ljudeh.

 

4. Simptomi depresije

B12 je bistvenega pomena za pravilno delovanje vašega centralnega živčnega sistema, pomanjkanje tega hranila pa lahko vpliva na vaše duševno zdravje.

Natančneje, pomanjkanje B12 je povezano z večjim tveganjem za razvoj depresije.

Nizke ravni B12 lahko povzročijo povišane ravni aminokisline, ki vsebuje žveplo, imenovane homocistein. To pa lahko prispeva k razvoju depresije s povečanjem oksidativnega stresa, poškodbe DNK in odmiranja celic v telesu.

Študija iz leta 2020 s 132 otroki in najstniki, 89 z in 43 brez depresije, je pokazala, da so imeli udeleženci z depresijo nižje ravni B12 in višje ravni homocisteina v primerjavi s tistimi brez depresije.

Poleg simptomov depresije lahko nizke ali pomanjkljive ravni B12 povzročijo druga duševna stanja, vključno s psihozami in motnjami razpoloženja.

 

5. Gastrointestinalne težave

Pomanjkanje B12 lahko povzroči tudi drisko, slabost, zaprtje, napenjanje in druge gastrointestinalne simptome.

Te težave lahko prizadenejo tako odrasle kot otroke.

Ne pozabite pa, da je veliko teh simptomov nespecifičnih in jih lahko povzročijo drugi dejavniki. Na primer, intolerance na hrano, zdravila in okužbe lahko povzročijo drisko.

 

6. Težave s koncentracijo in duševna prizadetost

Ker pomanjkanje B12 negativno vpliva na centralni živčni sistem, se lahko ljudje z nizkimi ali pomanjkljivimi ravnmi B12 počutijo megleno in imajo težave s koncentracijo in dokončanjem nalog.

Starejši odrasli so še posebej izpostavljeni tveganju za te stranske učinke, ker se tveganje za pomanjkanje B12 povečuje s starostjo.

Pravzaprav so številne študije nizke ravni B12 povezale s poslabšano duševno funkcijo pri starejših odraslih.

Na srečo študije kažejo, da se duševne motnje, povezane z nizkimi ravnmi B12, lahko izboljšajo z zdravljenjem z B12.

Na primer, študija iz leta 2020 je 202 ljudem z blago duševno prizadetostjo in nizkimi ali nizkonormalnimi ravnmi B12 ter povišanimi ravnmi homocisteina 3 mesece dala nadomestno terapijo z B12 .

Po zdravljenju je 84 % udeležencev poročalo o pomembnih izboljšavah simptomov, kot so slaba osredotočenost, upad spomina in pozabljivost.

 

7. Bolečina in vnetje ust in jezika

Glositis je medicinski izraz, ki se nanaša na vnet, rdeč in boleč jezik. Lahko je posledica pomanjkanja B12.

Pri ljudeh s to pomanjkljivostjo se lahko poleg stomatitisa pojavi glositis, za katerega so značilne rane in vnetje v ustih.

Čeprav sta glositis in stomatitis pogosta pri ljudeh z anemijo, povezano s pomanjkanjem B12, se lahko pojavita tudi brez anemije in sta lahko znak zgodnjega pomanjkanja B12.

Kot rečeno, lahko glositis povzroči tudi pomanjkanje drugih hranil, kot so folati, riboflavin (B2) in niacin (B3).

 

8. Parestezija v rokah in nogah

Parestezija je medicinski izraz, ki se nanaša na pekoč občutek ali mravljinčenje na določenih delih telesa, kot so dlani in stopala.

Mnogi odrasli in otroci s pomanjkanjem B12 poročajo o paresteziji.

Na žalost se ta simptom pomanjkanja B12 prekriva s simptomi, povezanimi z diabetično nevropatijo – poškodbo živcev zaradi visokega krvnega sladkorja, ki lahko povzroči bolečino in otrplost v okončinah .

Ljudje s sladkorno boleznijo, ki jemljejo metformin, imajo večje tveganje za razvoj pomanjkanja B12, ker lahko to zdravilo zmanjša absorpcijo vitamina B12 v telesu.

Torej bi lahko pomanjkanje B12 pri ljudeh s sladkorno boleznijo napačno diagnosticirali kot periferno nevropatijo.

Zato mnogi strokovnjaki priporočajo, da se ljudje, ki jemljejo metformin, redno testirajo na pomanjkanje vitamina B12.

 

9. Drugi znaki in simptomi pomanjkanja B12

Poleg zgornjih simptomov lahko pomanjkanje B12 povzroči naslednje:

• mišični krči in mišična oslabelost. Pomanjkanje B12 negativno vpliva na delovanje motoričnih in senzoričnih živcev, kar lahko povzroči mišične krče in šibkost.
• motena koordinacija. Ataksija ali moteno ravnotežje in koordinacija je nevrološki simptom, ki ga lahko povzroči pomanjkanje B12. Kot taka ima lahko oseba s pomanjkanjem B12 težave pri hoji in ravnotežju.
• erektilna disfunkcija. Moški s pomanjkanjem B12 lahko doživijo erektilno disfunkcijo zaradi povečane ravni homocisteina v telesu.
• motnje vida. Pomanjkanje B12 lahko povzroči motnje vida, verjetno zaradi poškodbe vidnega živca.

 

Kako se odkrije in zdravi pomanjkanje B12?

Ker simptomi pomanjkanja vitamina B12 niso specifični za to stanje, lahko ostanejo neodkriti ali napačno diagnosticirani.

Če imate katerega od zgoraj naštetih simptomov, je pomembno, da se o tem pogovorite z zdravnikom.

To je še posebej pomembno, če:

• sledite restriktivni dieti, kot je veganska prehrana
• ste starejši od 60 let
• ste noseči ali dojite
• imate zdravstveno stanje, ki lahko zmanjša raven B12
• jemljete zdravila, ki zmanjšujejo B12, na primer metformin

Poleg tega, da se seznani z vašimi simptomi in vam opravi fizični pregled, lahko zdravnik izključi pomanjkanje B12 tako, da naroči preiskave krvi.

Ti testi lahko vključujejo:

• ravni B12
• ravni folatov
• popolno krvno sliko (CBC) s perifernim brisom
• ravni metilmalonske kisline (MMA).
• ravni homocisteina

Če imate diagnozo prenizke ravni B12, vam bo vaš zdravnik priporočil najprimernejše zdravljenje. Vključuje lahko injekcije B12, peroralne dodatke B12 ali zdravljenje osnovnega zdravstvenega stanja, ki bi lahko povzročilo pomanjkanje.

Injekcije B12 se na splošno priporočajo ljudem, ki B12 ne morejo pravilno absorbirati iz hrane ali dodatkov, na primer tistim, ki so prestali operacijo želodčnega obvoda, ali ljudem z določenimi avtoimunskimi boleznimi.

Dodatki in injekcije B12 veljajo za varne, tudi v velikih odmerkih.

 

Zaključek

Pomanjkanje B12 lahko povzroči različne simptome, vključno z utrujenostjo, glavoboli, depresijo, bledo ali rumeno kožo, duševnimi motnjami ter bolečino in vnetjem v ustih in jeziku.

Številni simptomi, ki jih povzroča nizka raven B12, niso specifični za pomanjkanje B12, zaradi česar lahko stanje ostane neodkrito.

Če imate katerega od zgoraj naštetih simptomov, je pomembno, da obiščete zdravnika, da opravite ustrezne preiskave in zagotovite pravo zdravljenje.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b12-deficiency-symptoms

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas