fbpx

Koristi mineralne vode za zdravje

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Mineralna voda prihaja iz naravnih podzemnih rezervoarjev in izvirov. Je dober vir številnih bistvenih mineralov, vključno s kalcijem, magnezijem in natrijem. Zaradi tega ima lahko koristi za zdravje.

Ta članek obravnava, kaj je mineralna voda, njene potencialne koristi za zdravje in kako se primerja z drugimi vrstami vode.

 

Kaj je mineralna voda?

Za razliko od drugih vrst vode je mineralna voda ustekleničena pri izviru in vsebuje naravne minerale in druge elemente v sledovih.

Po podatkih Uprave za hrano in zdravila (FDA) mineralna voda ne sme imeti manj kot 250 delov na milijon (ppm) vseh raztopljenih trdnih snovi – ali mineralov in elementov v sledovih – iz vira. Dodajanje mineralov med stekleničenjem ni dovoljeno.

Za razliko od gazirane pijače je peneča mineralna voda naravno gazirana, vendar je med stekleničenjem dovoljeno dodajanje ali odstranjevanje plina ogljikovega dioksida (CO2).

Mineralno vodo lahko tudi obdelamo, da odstranimo potencialno strupene snovi, kot je arzen.

Kot že ime pove, lahko mineralna voda vsebuje velike količine mineralov in drugih naravno prisotnih spojin, vključno z magnezijem, kalcijem, bikarbonatom, natrijem, sulfatom, kloridom in fluoridom.

Vrste in količine mineralov so odvisne od tega, od kod prihaja voda. Posledično se zdravstvene koristi in okus mineralne vode zelo razlikujejo.

Nazadnje, medtem ko voda iz pipe lahko zagotovi nekaj mineralov, ima ustekleničena mineralna voda na splošno več teh spojin.

 

Zdravilne lastnosti mineralne vode

Zaradi edinstvene sestave mineralov in organskih spojin lahko naravna mineralna voda nudi nekatere koristi za zdravje.

 

Lahko spodbuja zdravje kosti

Ustrezen vnos kalcija je pomemben za zdravje kosti v vseh življenjskih obdobjih, saj pomaga pri razvoju in vzdrževanju kosti.

Mineralna voda se je izkazala za dober vir kalcija. Pravzaprav so študije pokazale, da lahko vaše telo absorbira kalcij iz mineralne vode tako učinkovito kot – če ne celo bolje kot – kalcij iz mlečnih izdelkov .

Ena študija pri 255 ženskah po menopavzi je pokazala, da so imele tiste, ki so redno pile mineralno vodo, bogato s kalcijem, znatno večjo gostoto kosti kot tiste, ki so pile vodo z nižjo vsebnostjo kalcija.

Poleg tega lahko bikarbonat in magnezij, ki ju najdemo v mineralni vodi, prav tako podpirata močne kosti.

 

Lahko pomaga znižati krvni tlak

Raziskave kažejo, da lahko neustrezna raven kalcija in magnezija prispeva k visokemu krvnemu tlaku, ki je dejavnik tveganja za bolezni srca.

Nedavna študija je povezala pitje vode z visoko vsebnostjo magnezija in kalcija s precej nižjimi ravnmi krvnega tlaka.

Glede na to, da je mineralna voda lahko dober vir obeh teh hranil, lahko njeno pitje pomaga znižati raven krvnega tlaka, zlasti pri ljudeh, ki imajo povišane vrednosti.

Ena 4-tedenska študija pri 70 odraslih z mejnim visokim krvnim tlakom je pokazala, da pitje vsaj 34 unč (1 liter) naravne mineralne vode na dan znatno zniža raven krvnega tlaka.

Vendar pa je pregled 20 študij, ki so preučevale učinek mineralne vode na krvni tlak, pokazal nedosledne rezultate. Zato je potrebnih več študij za boljše razumevanje razmerja med pitjem mineralne vode in krvnim tlakom.

 

Lahko koristi zdravju srca

Gazirana mineralna voda lahko ščiti tudi pred boleznimi srca.

Dve študiji pri ženskah po menopavzi sta ugotovili, da je pitje 17–34 unč (0,5–1 litra) gazirane mineralne vode na dan znatno znižalo raven trigliceridov in LDL (slabega) holesterola, hkrati pa povečalo raven HDL (dobrega) holesterola.

Magnezij v tej vodi lahko koristi tudi zdravju srca, saj je ena študija povezala višje ravni magnezija v vodi z zmanjšanim tveganjem smrti zaradi bolezni srca.

Čeprav je obetavno, so potrebne dolgoročnejše študije, da bi ugotovili, kako pitje mineralne vode vpliva na zdravje srca.

 

Lahko pomaga pri zaprtju

Mineralna voda, bogata z magnezijem, lahko pomaga tudi pri preprečevanju in zdravljenju zaprtja.

Raziskave so pokazale, da magnezij potegne vodo v črevesje in sprošča črevesne mišice. Skupaj to naredi blato mehkejše in ga je lažje odvajati.

6-tedenska študija pri 106 ljudeh s funkcionalnim zaprtjem je pokazala, da pitje 17 unč (500 ml) mineralne vode, bogate z magnezijem in sulfati na dan, bistveno izboljša pogostost odvajanja blata in konsistenco blata.

Kljub temu ne pozabite, da zadosten vnos tekočine – ne glede na vsebnost mineralov – dokazano izboljšuje prebavo in pomaga ohranjati redno odvajanje blata .

 

Morebitne pomanjkljivosti

Čeprav velja, da je pitje mineralne vode varno za večino posameznikov, lahko nekatere blagovne znamke vsebujejo preveč natrija za tiste, ki potrebujejo prehrano z nizko vsebnostjo natrija.

Poleg tega obstaja nekaj pomislekov glede vsebnosti mikroplastike v mineralni vodi v plastenkah.

Medtem ko dolgoročni učinki mikroplastike na zdravje še niso znani, zgodnje študije na živalih in epruvete kažejo, da se lahko ti majhni delci kopičijo v telesu in povečajo vnetje.

Nazadnje, gazirana mineralna voda je bolj kisla kot navadna voda in izpostavljenost kislini lahko poškoduje vašo zobno sklenino.

Čeprav so raziskave omejene, je ena študija pokazala, da gazirana mineralna voda poškoduje zobno sklenino le malo bolj kot običajna voda iz pipe – in je bila 100-krat manj škodljiva kot sladkane brezalkoholne pijače.

 

Zaključek

Mineralna voda je ustekleničena neposredno pri izviru in pogosto vsebuje bistvene minerale, zlasti kalcij in magnezij.

Medtem ko je natančna mineralna sestava odvisna od tega, od kod prihaja voda, ima lahko pitje mineralne vode številne koristi za zdravje.

Vendar pa obstajajo tudi drugi načini pridobivanja teh mineralov. Zato se pri izbiri med vodo iz pipe in mineralno odločite, katera vrsta vam je najbolj všeč.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/mineral-water-benefits

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas