fbpx

15 najboljših živil za vitamin K

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Vitamin K je nujno hranilo. Pomaga graditi in ohranjati zdrave kosti ter ima vlogo pri strjevanju krvi, znanem kot “koagulacija”. Pravzaprav “K” izvira iz nemške besede za strjevanje krvi, koagulacijo.

Listnata zelena zelenjava vsebuje največje količine vitamina K, vendar obstaja veliko drugih dobrih virov. V povprečju odrasle ženske potrebujejo 90 mikrogramov (µg) vitamina K na dan, odrasli moški pa 120 µg.

Opomba: če jemljete zdravila za redčenje krvi, kot je varfarin (Coumadin), lahko vaš vnos tega hranila vpliva na odmerek vašega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom in se pogovorite z dietetikom, da boste razumeli pravilno dnevno vrednost vitamina K za vas.

Tu je celoten seznam živil, bogatih z vitaminom K:

 

1. Ohrovt


565 µg na 1/2 skodelice, kuhano

Vitamin K pomaga pri strjevanju krvi tako, da vašemu telesu omogoči tvorbo beljakovin, ki sodelujejo pri procesu strjevanja krvi. Strjevanje je pomembno, ker pomaga preprečiti, da bi vaše telo preveč krvavilo.

Ohrovt je kralj vitamina K. Znan je kot eno izmed superživil. Upravičeno, saj je poleg drugih vitaminov in mineralov bogat tudi s kalcijem, kalijem in folatom.

 

2. Listni ohrovt


530 µg na 1/2 skodelice, kuhanega

Poleg svoje vloge pri strjevanju vitamin K pomaga pri rasti kosti. Nekatere študije so nizek vnos vitamina K povezale tudi z razvojem osteoporoze, ki ima za posledico krhke kosti, ki se zlahka zlomijo. Če želite dobiti zdrav odmerek, preizkusite ta vegetarijanski recept za zelenjavo.

 

3. Špinača


444 µg na 1/2 skodelice, kuhano

Špinača je polna vseh vrst prehranskih dobrin, vključno z vitamini A, B in E ter magnezijem, folatom in železom. Pol skodelice kuhane špinače vsebuje približno trikrat več vitamina K kot skodelica surove špinače, vendar je ena porcija surove še vedno dovolj za en dan.

 

4. Zelena repa

425 µg na 1/2 skodelice, kuhano

Zelena repa se uporablja v priljubljenih prilogah v jugovzhodnih ZDA. Zelena repa vsebuje tudi veliko kalcija, ki pomaga krepiti kosti. Gorčično zelenje in zelenje pese prav tako vsebujeta veliko vitamina K. Hranljiv je tudi gomoljasti del repe, ki raste pod zemljo.

 

5. Brstični ohrovt

150 µg na 1/2 skodelice, kuhano

Otrokom morda ne bo všeč zamisel o brstičnem ohrovtu, vendar je po številnih receptih lahko zelo dober.

 

6. Brokoli


85 µg na 1/2 skodelice, kuhano

Brokoli lahko pripravite na vse načine. Ne glede na vaš recept, ga poskusite skuhati z oljem oljne repice ali oljčnim oljem, ne le za dodajanje okusa, ampak tudi za povečanje vsebnosti vitamina K. Ena žlica enega ali drugega vsebuje približno 10 µg vitamina K.

 

7. Šparglji

72 µg na 1/2 skodelice, kuhano

Štiri stroke špargljev vsebujejo približno 40 µg vitamina K. Dodajte malo oljčnega olja in dosegli boste približno polovico ustreznega dnevnega vnosa. Upoštevajte, da vam zaužitje velike količine hrane, bogate z vitaminom K v enem dnevu, ne bo koristilo dlje časa. Telo ne absorbira veliko vitamina K iz hrane in ga precej hitro izplakne.

 

8. Solata

60 µg na porcijo (1/2 glave ledenke ali 1 skodelica romaine)

Solata je verjetno najbolj priljubljen vir vitamina K v ameriški prehrani. Na voljo je v solatnih barih in trgovinah z živili po vsej državi v različnih sortah, vključno z icebergom, romaine, green leaf in bibb.

 

9. Kislo zelje

56 µg na 1/2 skodelice

Hrenovko ali klobaso obložite s kislim zeljem. Dobili boste tudi dober zalogaj beljakovin. Kislo zelje je na voljo v številnih lokalnih restavracijah ali verigah.

 

10. Soja

43 µg na 1/2 skodelice, pražene

Obstajata dve glavni vrsti vitamina K, znani kot vitamin K-1 (filokinon) in K-2 (menakinon). K-1 prihaja iz rastlin, medtem ko K-2 obstaja v manjših količinah v živilih živalskega izvora in fermentiranih živilih, kot je sir. Soja in sojino olje vsebujejo tudi več vrste K-2.

 

11. Edamame

25 µg na 1/2 skodelice, kuhanega

Edamame je priljubljen v japonski kuhinji. To je preprosto soja, ki pride v strokih. Če dodate malo soli in popra, postanejo prijeten, hrustljav prigrizek.

 

12. Kumarice

25 µg na kumaro

Kisle kumarice vsebujejo skoraj 0 kalorij (5 v kisli kumarici), zaradi česar so še en zelo zdrav (in hrustljav) način za nasičenje z vitaminom K. Človeško telo dejansko proizvede nekaj vitamina K-2 samo, vendar potrebujemo več iz hrane, da dosežemo ustrezne ravni.

 

13. Buča

20 µg na ½ skodelice v pločevinkah

 

14. Pinjole

15 µg na unčo

Pinjole se dobro obnesejo v solatah, da dodajo hrustljavost. Če niste razpoloženi za solato, poskusite še kakšen orešček: 1 unča suhih praženih indijskih oreščkov vsebuje 10 µg vitamina K.

 

15. Borovnice

14 µg na 1/2 skodelice


Zaključek

Še zadnji priljubljen vir vitamina K? Multivitaminski dodatki ali tablete vitamina K. Ne pozabite le, da se vedno pogovorite s svojim zdravnikom o dodajanju vitaminov v svoj dnevni režim, tudi če jih kupite v prosti prodaji.


vir: https://www.healthline.com/health/foods-high-in-vitamin-k

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas