fbpx

Kako uporabljati probiotik Bifidobacterium Infantis

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

 

Kaj je Bifidobacterium infantis?

Bifidobacterium infantis (B. infantis) je “prijazen” sev bakterij. To je vrsta mlečnokislinskih bakterij, ki jih najdemo v isti skupini kot Lactobacillus. Naravno se nahaja v vaši ustni votlini in prebavilih. Pomaga vam ohranjati zdrav prebavni trakt.

S staranjem se število bakterij v telesu običajno zmanjšuje. To je lahko posledica prehrane, stresa, uporabe antibiotikov, zdravstvenih stanj in drugih vzrokov. Jemanje probiotikov lahko pomaga obnoviti bakterije v telesu. Probiotiki so žive bakterije. Dodajajo jih nekaterim živilom, zdravilom, prehranskim dopolnilom in drugim izdelkom.

Nekateri dokazi kažejo, da lahko jemanje probiotikov B. infantis pomaga pri zdravljenju nekaterih zdravstvenih stanj.

 

Kaj pravi raziskava?

Če imate določene zdravstvene težave, vam lahko jemanje probiotikov B. infantis pomaga zmanjšati simptome. Na primer članek, objavljen v Alimentary Pharmacology & Therapeutics, nakazuje, da bi lahko pomagal pri lajšanju simptomov sindroma razdražljivega črevesa (IBS). Če imate IBS, lahko pomaga zmanjšati bolečine v trebuhu. Lahko tudi pomaga zmanjšati pline in napenjanje.

Probiotiki B. infantis so lahko koristni tudi za zdravljenje nekaterih drugih bolezni. Študija, o kateri so poročali v Gut Microbes, je povezala probiotike B. infantis z nižjo stopnjo vnetja pri bolnikih z ulceroznim kolitisom, sindromom kronične utrujenosti in luskavico.

Potrebnih je več raziskav, da bi izvedeli o možnih koristih jemanja probiotikov B. infantis.

 

Kakšna so tveganja?

Probiotiki so na splošno varni za uporabo za večino ljudi. Kadar zdravi ljudje doživijo neželene učinke, so običajno manjši. Pogosti neželeni učinki na primer vključujejo napenjanje, pline in nelagodje v želodcu.

V redkih primerih se pri ljudeh z osnovnimi zdravstvenimi težavami po uporabi probiotikov razvijejo sistemske okužbe. Če imate oslabljen imunski sistem ali ste noseči, se pred jemanjem probiotikov posvetujte s svojim zdravnikom.

B. infantis je občutljiv na več pogosto uporabljenih antibiotikov. Ti vključujejo ciprofloksacin, tobramicin in vankomicin. Če trenutno jemljete antibiotike, se posvetujte s svojim zdravnikom o možnih učinkih jemanja probiotikov.

Ne uporabljajte probiotikov za nadomestitev drugih zdravil, ki vam jih je predpisal zdravnik.

 

Koliko lahko zaužijem?

Probiotiki B. infantis so na voljo v različnih oblikah. Najdete jih v obliki tablet, kapsul ali praška. Vaš priporočeni odmerek bo odvisen od izdelka, ki ga uporabljate. Če vaš zdravnik ne priporoči drugače, sledite navodilom na etiketi izdelka.

 

Kje ga lahko najdem?

Probiotični dodatki so na voljo v številnih lekarnah in trgovinah z zdravo hrano. Pogosto vsebujejo več sevov bakterij. Če želite izvedeti, ali izdelek vsebuje B. infantis, preverite sestavine.

B. infantis najdemo tudi v nekaterih prehrambenih izdelkih. Uporablja se pri proizvodnji nekaterih jogurtov, oliv, kislega zelja, salam in sira. Dodaja se tudi v formulo za dojenčke.

 

Zaključek

Dodajanje probiotikov B. infantis v vaš dnevni režim bi lahko pripomoglo k dobremu zdravju črevesja. Nekatere raziskave kažejo, da lahko lajša simptome, povezane z IBS. Lahko tudi pomaga zmanjšati vnetje.

Pri jemanju probiotikov se lahko pojavijo neželeni učinki. Za večino ljudi so ti neželeni učinki manjši. Vendar je najbolje, da se pred jemanjem probiotikov posvetujete s svojim zdravnikom. Preden poskusite z novim dodatkom, se vedno posvetujte z zdravnikom.


vir: https://www.healthline.com/health/bifidobacterium-infantis

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas