fbpx

10 zelišč, ki lahko pomagajo znižati visok krvni tlak

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Obvladovanje visokega krvnega tlaka običajno zahteva mešanico zdravil in zdravo prehrano. Delujejo lahko tudi nekateri naravni načini za znižanje krvnega tlaka, kot je uživanje česna, bazilike in drugih zelišč.

Visok krvni tlak, imenovan tudi hipertenzija, prizadene skoraj polovico vseh odraslih Američanov.

To je najpogostejši dejavnik tveganja za bolezni srca, ki ga je mogoče preprečiti.

Ta članek obravnava znanstveno raziskavo 10 zelišč in začimb, ki lahko pomagajo znižati krvni tlak.

Uravnavanje visokega krvnega tlaka

Visok krvni tlak je opredeljen kot prisotnost vsaj enega od naslednjih:

• sistolični krvni tlak (zgornja številka) nad 130 mm Hg
• diastolični krvni tlak (spodnja številka) nad 80 mm Hg
• sistolične in diastolične vrednosti nad temi ravnmi

Krvni tlak lahko uravnavate z zdravili, kot so zaviralci angiotenzinske konvertaze (ACE) in zaviralci kalcijevih kanalčkov.

Številne spremembe v prehrani in življenjskem slogu lahko tudi znižajo vaš krvni tlak in zmanjšajo tveganje za bolezni srca.

Pravzaprav so študije pokazale, da lahko nekatera zelišča in začimbe znižajo raven krvnega tlaka, zato boste morda želeli razmisliti o dodajanju teh tudi v svojo prehrano.

Pred uporabo katerega koli od naslednjih zelišč se posvetujte s svojim zdravnikom.

Spodaj je 10 zelišč, ki lahko pomagajo znižati krvni tlak.

 

1. Bazilika

Bazilika (Ocimum basilicum) je aromatično zelišče v različnih oblikah. Priljubljena je v alternativni medicini, ker je bogata z različnimi močnimi spojinami.

Sladka bazilika vsebuje veliko evgenola. Raziskave so ta rastlinski antioksidant povezale s številnimi koristmi za zdravje, vključno z znižanim krvnim tlakom.

Študije kažejo, da lahko evgenol pomaga znižati krvni tlak, saj deluje kot naravni zaviralec kalcijevih kanalov.

Zaviralci kalcijevih kanalčkov preprečujejo pretok kalcija v srce in arterijske celice, kar omogoča sprostitev krvnih žil.

Študije na živalih so pokazale, da so izvlečki sladke bazilike pomagali sprostiti krvne žile in redčiti kri, kar je posledično pomagalo znižati krvni tlak.

Vendar pa morajo znanstveniki narediti več raziskav, da bi raziskali, ali bazilika pomaga zniževati krvni tlak pri ljudeh.

 

2. Peteršilj


Peteršilj (Petroselinum crispum) je priljubljeno zelišče v ameriški, evropski in bližnjevzhodni kuhinji. Izvira iz Sredozemlja in ima impresiven prehranski profil.

Peteršilj vsebuje vrsto spojin, kot so vitamin C in prehranski karotenoidi, ki lahko znižajo krvni tlak.

Več študij je pokazalo, da karotenoidni antioksidanti znižujejo krvni tlak in LDL (slab) holesterol, dejavnik tveganja za bolezni srca.

Študije na živalih so pokazale, da peteršilj zniža tako sistolični kot diastolični krvni tlak, saj deluje kot zaviralec kalcijevih kanalčkov – vrsta zdravila, ki pomaga sprostiti in razširiti krvne žile.

Vendar pa je na ljudeh raziskav o peteršilju in krvnem tlaku malo. Za boljše razumevanje njegovih učinkov je potrebnih več raziskav na tem področju.

 

3. Semena zelene

Semena zelene (Apium graveolens) so vsestranska začimba, ki je polna različnih hranil, kot so železo, magnezij, mangan, kalcij in vlaknine.

Zanimivo je, da nekatere raziskave kažejo, da lahko semena zelene pomagajo znižati krvni tlak.

Ena študija na podganah je preučevala učinke ekstrakta semen zelene na krvni tlak.

Študija je pokazala, da je izvleček semena zelene znižal krvni tlak pri podganah z že obstoječim visokim krvnim tlakom – vendar ne pri podganah, ki so imele normalen krvni tlak.

Raziskovalci so predlagali, da lahko spojine v izvlečku semen zelene pomagajo znižati krvni tlak, tako da delujejo kot naravni blokator kalcijevih kanalov.

Poleg tega je seme zelene dober vir prehranskih vlaknin, ki jih povezujejo z nižjim krvnim tlakom.

Kljub temu obstaja le nekaj študij o semenih zelene in krvnem tlaku. Znanstveniki morajo opraviti več raziskav na tem področju pri ljudeh.

 

4. Kitajski mačji krempelj

Ljudje že dolgo uporabljajo kitajski mačji krempelj v tradicionalni kitajski medicini za zdravljenje različnih bolezni, vključno z visokim krvnim tlakom.

Njegovo znanstveno ime je Uncaria rhynchophylla, imenujejo pa ga tudi Gou-Teng ali Chotoko.

Vendar ga ne zamenjujte z mačjim krempljem (Uncaria tomentosa). Kljub podobnemu imenu in videzu ima ta rastlina drugačen izvor in drugačne kemične lastnosti.

Kitajski mačji krempelj vsebuje več spojin, kot sta hirsutin in rinhofilin. Študije na živalih so pokazale, da lahko znižajo krvni tlak, saj delujejo kot naravni zaviralci kalcijevih kanalov.

Poleg tega lahko te spojine spodbudijo krvne žile, da proizvajajo dušikov oksid, ki je kemična spojina, ki pomaga pri sprostitvi in ​​širjenju krvnih žil.

Študije na živalih podpirajo te učinke in kažejo, da jemanje izvlečka kremplja kitajske mačke ali njegovih spojin zmanjša krvni tlak in pomaga pretoku krvi. Vendar so študije na ljudeh na tem področju še vedno omejene.

Kitajski mačji krempelj lahko kupite v izbranih trgovinah z zdravo hrano ali na spletu.

 

5. Bacopa monnieri

Bacopa monnieri je rastlina, ki raste na močvirnih območjih južne Azije. Zdravniki ajurvedske medicine jo uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni, vključno z anksioznostjo, težavami s spominom in visokim krvnim tlakom.

V študijah na živalih je Bacopa monnieri pomagala znižati raven sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka s spodbujanjem krvnih žil k sproščanju dušikovega oksida.

12-tedenska študija na ljudeh pri 54 zdravih odraslih je proučevala učinke Bacopa monnieri na spomin, anksioznost, depresijo in krvni tlak.

Čeprav je zelišče izboljšalo večino duševnih vidikov, ni vplivalo na krvni tlak.

Čeprav so ugotovitve študij na živalih obetavne, učinki bacopa monnieri na krvni tlak pri ljudeh še vedno niso jasni. Znanstveniki morajo narediti več raziskav o učinkih te rastline.

Bacopa monnieri lahko kupite v trgovinah z zdravo hrano in na spletu. Na voljo je v več oblikah, vključno s prahom in kapsulami.

 

6. Česen


Česen je bogat s številnimi spojinami, ki lahko koristijo vašemu srcu.

Zlasti česen vsebuje žveplove spojine, kot je alicin, ki lahko pomagajo povečati pretok krvi in ​​sprostijo krvne žile. Ti dejavniki skupaj lahko pomagajo znižati krvni tlak.

Pregled 12 študij pri več kot 550 ljudeh z visokim krvnim tlakom je pokazal, da je jemanje česna znižalo sistolični in diastolični krvni tlak v povprečju za 8,3 mm Hg oziroma 5,5 mm Hg.

To zmanjšanje je bilo podobno učinkom zdravil za krvni tlak.

24-tedenska študija pri 30 ljudeh je pokazala, da je 600–1500 mg izvlečka česna prav tako učinkovito pri zniževanju krvnega tlaka kot zdravilo atenolol.

 

7. Timijan


Timijan je aromatično zelišče, polno številnih zdravih spojin.

Rožmarinska kislina je ena taka spojina. Raziskave so jo povezale s številnimi koristmi, kot so zmanjšano vnetje in raven sladkorja v krvi ter povečan pretok krvi. Lahko tudi pomaga znižati krvni tlak.

Študije na živalih so pokazale, da je jemanje rožmarinske kisline pomagalo znatno znižati sistolični krvni tlak z zaviranjem angiotenzinske konvertaze (ACE).

ACE je molekula, ki oži krvne žile in zviša krvni tlak. Tako lahko njeno zaviranje zniža krvni tlak.

Druge študije na živalih so pokazale, da jemanje izvlečka timijana zmanjša dejavnike tveganja za bolezni srca, kot so skupni holesterol, LDL (slabi) holesterol, trigliceridi in krvni tlak.

Kljub temu je na ljudeh malo raziskav o timijanu in krvnem tlaku. Znanstveniki morajo narediti več raziskav, da bi raziskali te učinke pri ljudeh.

 

8. Cimet


Cimet je aromatična začimba, ki izvira iz notranjega lubja dreves iz rodu Cinnamomum.

Ljudje ga že stoletja uporabljajo v tradicionalni medicini za zdravljenje bolezni srca, vključno z visokim krvnim tlakom.

Čeprav ni popolnoma razumljeno, kako cimet znižuje krvni tlak, raziskave na živalih kažejo, da lahko pomaga razširiti in sprostiti krvne žile.

Pregled 9 študij, v katerih je sodelovalo 641 udeležencev, je pokazal, da je jemanje cimeta znižalo sistolični in diastolični krvni tlak v povprečju za 6,2 mm Hg oziroma 3,9 mm Hg.

Ta učinek je bil močnejši, ko so ljudje jemali cimet dosledno 12 tednov.

Poleg tega je pregled treh študij, ki je vključeval 139 udeležencev s sladkorno boleznijo tipa 2, proučeval učinke jemanja cimeta.

Tisti, ki so jemali 500–2400 mg cimeta na dan v 12 tednih, so doživeli povprečno znižanje sistoličnega krvnega tlaka za 5,39 mm Hg in diastoličnega krvnega tlaka za 2,6 mm Hg.

Cimet je enostavno vključiti v obroke. Druga možnost so koncentrirani dodatki cimeta.

 

9. Ingver


Ingver je neverjetno vsestranski in stalnica v alternativni medicini.

Ljudje ga že stoletja uporabljajo za izboljšanje številnih vidikov zdravja srca, vključno s cirkulacijo, ravnjo holesterola in krvnim tlakom.

Študije na ljudeh in živalih so pokazale, da jemanje ingverja znižuje krvni tlak na več načinov. Deluje kot naravni zaviralec kalcijevih kanalčkov in naravni zaviralec ACE.

Zaviralci kalcijevih kanalčkov in zaviralci ACE so vrste zdravil za krvni tlak.

Študija pri več kot 4000 ljudeh je pokazala, da so imeli tisti, ki so zaužili največ ingverja – 2–4 grame na dan – najmanjše tveganje za razvoj visokega krvnega tlaka.

Ingver je okusen in ga je enostavno vključiti v svojo prehrano z obroki. Lahko pa kupite prehranska dopolnila z ingverjem na spletu. Te so bolj koncentrirane.

 

10. Kardamom


Kardamom je okusna začimba z rahlo sladkim, intenzivnim okusom. Polna je različnih antioksidantov, ki lahko pomagajo znižati krvni tlak.

12-tedenska študija pri 20 odraslih, ki jim je bil na novo diagnosticiran visok krvni tlak, je pokazala, da jemanje 3 gramov kardamoma v prahu dnevno znatno zniža krvni tlak in ga zniža blizu normalnega območja.

Študije iz epruvete in študije na živalih kažejo, da lahko kardamom pomaga znižati krvni tlak, saj deluje kot naravni zaviralec kalcijevih kanalov in diuretik.

Diuretik je spojina, ki pomaga odstraniti kopičenje vode z uriniranjem.

Čeprav so te ugotovitve obetavne, so raziskave na tem področju še precej nove. Zato morajo znanstveniki opraviti dodatne študije za nadaljnje raziskovanje učinkov kardamoma pri ljudeh.

Kardamom je enostavno vključiti v kuhanje ali peko. Lahko pa vzamete dodatek ali izvleček kardamoma po navodilih svojega zdravnika.

 

Zaključek

Visok krvni tlak je najpogostejši dejavnik tveganja za bolezni srca, ki ga je mogoče preprečiti. Prizadene skoraj polovico vseh odraslih Američanov.

Najboljši način za obvladovanje visokega krvnega tlaka je kombinacija pravih zdravil, zdrave prehrane, redne vadbe in zdravega življenjskega sloga.

Vendar pa obstaja več obetavnih zelišč in začimb, ki jih lahko vključite v svojo prehrano in vam lahko pomagajo znižati krvni tlak.

Vključujejo baziliko, peteršilj, semena zelene, kitajski mačji krempelj, Bacopa monnieri, česen, timijan, cimet, ingver in kardamom, če naštejemo le nekatere.

Upoštevajte, da lahko mnoga zelišča in začimbe vplivajo na običajna zdravila za redčenje krvi, številni izvlečki in dodatki, omenjeni zgoraj, pa nimajo dovolj varnostnih raziskav.

Iz tega razloga se vedno posvetujte z zdravnikom o tem, katera zelišča in začimbe nameravate vključiti v svojo prehrano, in nikoli ne prenehajte jemati zdravila, ne da bi se prej posvetovali z njim.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/herbs-to-lower-blood-pressure

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


Zakaj Paracelzus?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

Delovni čas

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

Kontakt

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: info@paracelzus.si
Kako do nas