fbpx

Prehrambeni dodatki za puščajoče črevesje: kaj morate vedeti, da se boste počutili bolje

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

 

Kaj je sindrom puščajočega črevesja?

Črevesna sluznica določa, katere snovi lahko pridejo v krvni obtok iz prebavnega trakta. Zdravo črevesje je odporno na škodljive snovi.

Pri osebi s povečano črevesno prepustnostjo lahko te škodljive snovi začnejo uhajati skozi črevesno steno in v krvni obtok. Ta povečana črevesna prepustnost je znana kot sindrom puščajočega črevesja.

Sindrom puščajočega črevesja je povezan z več kroničnimi stanji, med drugim z:

• preobčutljivostjo na hrano
• kožnimi boleznimi
• avtoimunskim stanjem
• stanjem duševnega zdravja

Če imate sindrom puščajočega črevesja, obstaja veliko dodatkov in drugih možnosti, ki vam lahko pomagajo, da se počutite bolje.

 

Dodatki za pomoč pri sindromu puščajočega črevesja

Vsi spodnji dodatki so se izkazali kot obetavni v raziskavah pri zdravljenju sindroma puščajočega črevesja.

Cink

Cink je nujen element številnih presnovnih procesov in je dobro znan po svoji sposobnosti krepitve imunskega sistema.

Študija iz leta 2001 je pokazala, da je dodatek cinka pomagal okrepiti črevesno sluznico pri bolnikih s Crohnovo boleznijo.

Raziskave iz leta 2015 kažejo, da je cink sposoben spremeniti tesne stike črevesne sluznice in tako pomaga omejiti prepustnost črevesja.

L-glutamin

Glutamin je pomembna aminokislina. V prebavnem traktu je najbolj znana po tem, da pomaga pri popravljanju črevesne sluznice.

Raziskava iz leta 2015 je pokazala, da lahko glutamin izboljša rast in preživetje enterocitov oziroma črevesnih celic. Pomaga lahko tudi pri uravnavanju delovanja črevesne pregrade med obremenitvijo.

V majhni nedavni študiji so raziskovalci ugotovili, da lahko celo majhen odmerek peroralnega glutamina izboljša črevesno prepustnost po naporni vadbi.

Kolagenski peptidi

Kolagen je pomembna beljakovina, ki jo najdemo v skoraj vsakem tkivu telesa. Lahko ima tudi koristno vlogo pri zdravju črevesja.

Kolagenski peptidi so lažje prebavljiva in biološko razpoložljiva oblika kolagena. Nedavna študija je pokazala, da lahko kolagenski peptidi preprečijo nadaljnjo razgradnjo črevesne sluznice.

Študija iz leta 2012 z uporabo želatina tannata, dodatka, ki vsebuje naravno prisoten kolagen, je pokazala protivnetne lastnosti kolagena v črevesju.

Probiotiki

Probiotiki so znani po svoji terapevtski uporabi pri obvladovanju in zdravljenju bolezni prebavil. Ti živi mikroorganizmi pomagajo izboljšati mikrobiom črevesja, kar ima lahko pozitivne učinke na celoten sistem.

V 14-tedenskem preskušanju iz leta 2012 so raziskovalci raziskovali uporabnost probiotičnega dodatka iz več sevov po intenzivni vadbi. Ugotovili so, da je bil zonulin, označevalec uhajanja črevesja, bistveno nižji v skupini, ki je prejemala probiotične dodatke.

Vlakna in butirat

Prehranske vlaknine so pomembna sestavina zdrave prehrane. Vlaknine delujejo na podoben način kot probiotiki za izboljšanje mikrobioma.

Ko črevesna flora fermentira vlakna, ustvari kratkoverižno aminokislino, imenovano butirat. Raziskava iz leta 2015 je pokazala, da lahko dodatki butirata spodbudijo proizvodnjo sluzi in izboljšajo tesne stike v sluznici trakta.

Deglicirizinirani sladki koren (DGL)

Korenina sladkega korena vsebuje skoraj 75 bioaktivnih spojin. Ta vključuje glicirizin (GL), spojino, za katero je znano, da povzroča škodljive učinke pri ljudeh. DGL je snov, kateri je bila zaradi uživanja odstranjena GL.

DGL ima lahko različne koristi za želodec, kot je zmanjšanje vnetja in povečanje proizvodnje sluzi. Vendar je potrebnih še več raziskav o tem dodatku za sindrom puščajočega črevesja.

Kurkumin

Kurkumin je rastlinska spojina, ki mnogim znanim začimbam daje živo rumeno barvo – vključno s kurkumo. Številne zdravstvene koristi kurkume so posledica prisotnosti njene aktivne sestavine: kurkumina.

Kurkumin sam po sebi ima slabo biološko uporabnost, kar pomeni, da ga telo slabo absorbira. Vendar pa so nedavne raziskave pokazale, da se kurkumin, ko se absorbira, koncentrira v prebavilih. Glede na njegove močne protivnetne učinke lahko to pojasni, zakaj kurkumin koristi sluznici prebavnega trakta.

Berberin

Berberin je še ena bioaktivna rastlinska spojina, ki je lahko koristna kot dodatek pri puščajočemu črevesju. Ta alkaloid ima antioksidativne, protivnetne, antibakterijske in protivirusne lastnosti.

V preteklosti se je berberin uporabljal pri zdravljenju vnetnih črevesnih bolezni.

V nedavni študiji na živalih so raziskovalci raziskovali uporabo dodatka berberina pri podganah z brezalkoholno maščobno boleznijo jeter. Ugotovili so, da je berberin lahko ublažil spremembe v črevesni sluzi pri teh podganah.

 

Druge možnosti zdravljenja sindroma puščajočega črevesja

Obstaja nekaj sprememb v prehrani, ki lahko pomagajo pri zdravljenju sindroma puščajočega črevesja.

• Povečajte vnos vlaknin. Naravno povečanje količine vlaknin je eden najboljših načinov za izboljšanje pomembnega mikrobioma črevesja. Nekateri načini za povečanje količine vlaknin vključujejo uživanje več sadja, zelenjave in celih zrn.
• Zmanjšajte vnos sladkorja. Nedavne raziskave na miših kažejo, da lahko prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja povzroči disfunkcijo epitelne pregrade. Poskusite ohraniti vnos sladkorja pod 37,5 gramov oziroma 25 gramov na dan za moške in ženske.
• Zmanjšajte vnos vnetne hrane. Vnetje in črevesna prepustnost sta lahko povezana. Najbolje je, da se izogibate živilom, kot so rdeče meso, mlečni izdelki in druga ocvrta ter predelana hrana.

 

Kakšni so simptomi sindroma puščajočega črevesja?

Vsakdo doživi želodčne težave od časa do časa. Pogoste in boleče želodčne težave pa so lahko nekaj več. Drugi pogosti simptomi sindroma puščajočega črevesja vključujejo naslednje:

• napenjanje
• bolečine v trebuhu
• driska
• prebavne težave
• utrujenost
• pogoste preobčutljivosti na hrano

 

Kako se diagnosticira sindrom puščajočega črevesja?

Ali je sindrom puščajočega črevesja resničen ali ne, je še vedno vroča tema v medicinskem svetu.

Vendar nedavne raziskave kažejo, da je črevesna hiperprepustnost resnična in ima lahko učinke na celoten sistem. Če menite, da imate sindrom puščajočega črevesja, je pomembno, da vam zdravnik postavi diagnozo.

Trije testi, ki jih vaš zdravnik lahko uporabi za diagnosticiranje sindroma puščajočega črevesja, so:

• ocena črevesne prepustnosti (laktuloza manitol).
• Test protiteles proti hrani IgG (občutljivost na hrano).
• zonulinski test

Ocena črevesne prepustnosti meri ravni laktuloze in manitola, dveh neprebavljivih sladkorjev, v vašem urinu. Prisotnost teh sladkorjev lahko kaže na razpad črevesne pregrade.

Test protiteles proti hrani IgG lahko izmeri tako alergije na hrano (protitelesa IgE) kot tudi občutljivost na hrano (protitelesa IgG) v do 87 različnih živilih. Večkratne alergije na hrano lahko kažejo na prepustno črevesje.

Zonulinski test meri raven antigena proteina družine zonulina (ZFP).

 

Zaključek

Če so vam diagnosticirali sindrom puščajočega črevesja, lahko dodatki pomagajo obnoviti delovanje črevesne pregrade.

Nekateri dodatki in zdravljenja, ki so lahko koristni pri zdravljenju sindroma puščajočega črevesja, lahko vključujejo:

• cink
• L-glutamin
• kolagenske peptide
• probiotike
• vlakna
• DGL
• kurkumin
• berberin

Spremembe prehrane za sindrom puščajočega črevesja vključujejo tudi povečanje vnosa vlaknin in zmanjšanje vnosa sladkorja in drugih vnetnih živil.

Kot vedno se obrnite na svojega zdravnika za več informacij o dodajanju prehranskih dopolnil v vaš načrt zdravljenja sindroma puščajočega črevesja.


vir: https://www.healthline.com/health/digestive-health/leaky-gut-supplements

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas