fbpx

Kako izbrati vitamine za otroke

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Če vaš otrok sledi restriktivni dieti, ne more ustrezno absorbirati hranil ali je izbirčen, mu lahko koristijo vitamini.

Tukaj je nekaj nasvetov o tem, na kaj morate biti pozorni pri izbiri dodatka:

• Testiranje tretjih oseb: Če želite zagotoviti, da se vsebina ujema z oznako, poiščite izdelek, ki ga je testirala tretja oseba, kot je NSF International, United States Pharmacopeia (USP), ConsumerLab.com, Informed Choice za nadzor snovi.
• Formulacija za otroke: izberite vitamine, ki so posebej narejeni za otroke. Ti izdelki ne smejo vsebovati megaodmerkov, ki presegajo dnevne potrebe otrok po hranilih.
• Formulacija, primerna starosti: izberite izdelek, ki je oblikovan za določeno starost vašega otroka. Medtem ko je veliko multivitaminov za otroke, stare 4 leta in več, obstaja nekaj možnosti za mlajše malčke.
• Potrebe po hranilih: Posvetujte se z otrokovim pediatrom ali registriranim dietetikom, da ugotovite, katera hranila naj vsebuje multivitamin za vašega otroka.
• Dodatki in sladkor: Če je le mogoče, izberite multivitamin, ki vsebuje minimalne količine dodanega sladkorja in umetnih dodatkov.

O dodatkih se vedno pogovorite z zdravnikom, preden jih daste svojemu otroku.


Potrebe otrok po hranilih

Potrebe otrok po hranilih so odvisne od starosti, spola, velikosti, rasti in stopnje aktivnosti.

Po mnenju zdravnikov otroci, stari od 2 do 8 let, potrebujejo 1000–1400 kalorij vsak dan. Otroci, stari 9–13 let, potrebujejo 1400–2600 kalorij na dan, odvisno od določenih dejavnikov, kot je stopnja aktivnosti.

Poleg tega, da vsebuje dovolj kalorij, mora otrokova prehrana ustrezati naslednjim referenčnim prehranskim vnosom (DRI):

DRI hranil za starost 1–3 leta

kalcij: 700 mg
železo: 7 mg
vitamin A: 300 µg
vitamin B12: 0,9 µg
vitamin C: 15 mg
vitamin D: 15 µg

DRI za starost 4–8 let

kalcij: 1.000 mg
železo: 10 mg
vitamin A: 400 µg
vitamin B12: 1,2 µg
vitamin C: 25 mg
vitamin D: 15 µg

Medtem ko so zgoraj omenjana hranila ena od najpogosteje obravnavanih, niso edina, ki jih otroci potrebujejo.

Otroci potrebujejo določeno količino vseh vitaminov in mineralov za pravilno rast in zdravje, vendar se natančne količine razlikujejo glede na starost. Starejši otroci in najstniki potrebujejo drugačne količine hranil kot mlajši otroci za podporo optimalnega zdravja.

Ali imajo otroci drugačne potrebe po hranilih kot odrasli?

Otroci potrebujejo enaka hranila kot odrasli, vendar običajno potrebujejo manjše količine.

Ko otroci rastejo, je ključnega pomena, da dobijo ustrezne količine hranil, ki pomagajo graditi močne kosti, kot sta kalcij in vitamin D.

Poleg tega so železo, cink, jod, holin in vitamini A, B6 (folat), B12 in D ključni za razvoj možganov v zgodnjem življenju.

Čeprav otroci morda potrebujejo manjše količine vitaminov in mineralov kot odrasli, morajo še vedno dobiti dovolj teh hranil za pravilno rast in razvoj.


Ali otroci potrebujejo vitaminske dodatke?

Na splošno otroci, ki se prehranjujejo zdravo in uravnoteženo, ne potrebujejo vitaminskih dodatkov.

Vendar pa imajo dojenčki drugačne potrebe po hranilih kot otroci in morda potrebujejo določene dodatke, kot je vitamin D za dojene otroke.

AAP in prehranske smernice USDA za Američane ne priporočajo dodatkov, ki presegajo priporočene prehranske vnose za zdrave otroke, starejše od 1 leta, ki se prehranjujejo uravnoteženo.

Namesto tega predlagajo, da otroci jedo raznoliko sadje, zelenjavo, žitarice, mlečne izdelke in beljakovinsko hrano, da bi dobili ustrezno prehrano.

Ta živila vsebujejo vsa potrebna hranila za pravilno rast in razvoj otrok.

Na splošno otroci, ki jedo uravnoteženo prehrano, ki vključuje vse skupine živil, običajno ne potrebujejo vitaminskih ali mineralnih dodatkov. Vendar naslednji razdelek zajema nekatere izjeme.


Nekateri otroci morda potrebujejo dodatna hranila

Čeprav večina otrok, ki se zdravo prehranjuje, ne potrebuje vitaminov, lahko posebne okoliščine zahtevajo dodatek.

Nekateri vitaminski in mineralni dodatki bodo morda potrebni za otroke, ki jim grozi pomanjkanje, kot so tisti, ki:

• sledijo vegetarijanski ali veganski prehrani
• imajo bolezen, ki vpliva na absorpcijo ali poveča potrebo po hranilih, kot je celiakija, rak, cistična fibroza ali vnetna črevesna bolezen (KVČB)
• so imeli operacijo, ki je prizadela črevesje ali želodec
• so izredno izbirčni in imajo težave z raznoliko hrano

Prehrana na rastlinski osnovi lahko poveča tveganje za pomanjkanje določenih hranil

Zlasti otroci, ki se prehranjujejo z rastlinsko prehrano, so lahko izpostavljeni tveganju pomanjkanja kalcija, železa, cinka ter vitaminov B12 in D – še posebej, če uživajo malo ali nič živalskih proizvodov.

Veganska prehrana je lahko še posebej nevarna za otroke, če določenih hranil – kot je vitamin B12, ki je naravno v živalski hrani – ne nadomestimo z dodatki ali obogateno hrano.

Če teh hranilnih snovi v prehrani otrok ne nadomestimo, lahko pride do resnih posledic, kot so netipična rast in zaostanki v razvoju.

Vendar pa je možno, da otroci na rastlinski dieti dobijo ustrezno prehrano samo s prehrano, če njihovi starši vključujejo dovolj rastlinske hrane, ki naravno vsebuje določene vitamine in minerale ali je obogatena z njimi.

Določena stanja lahko vplivajo na absorpcijo ali povečajo potrebe po hranilih

Otroci s celiakijo ali KVČB imajo lahko težave z absorpcijo več vitaminov in mineralov, zlasti železa, cinka in vitamina D. To je zato, ker ta stanja poškodujejo predele črevesja, ki absorbirajo mikrohranila.

Po drugi strani imajo otroci s cistično fibrozo težave z absorpcijo maščob in posledično morda ne absorbirajo dovolj v maščobi topnih vitaminov A, D, E in K.

Poleg tega lahko otroci z rakom in drugimi boleznimi, ki povzročajo povečane potrebe po hranilih, potrebujejo določene dodatke za preprečevanje z boleznijo povezane podhranjenosti.

Izbirčni jedci morda ne dobijo dovolj vitaminov in mineralov

Nazadnje, nekatere študije so izbirčno prehranjevanje v otroštvu povezale z nizkim vnosom mikrohranil.

Ena študija pri 937 otrocih, starih od 3 do 7 let, je pokazala, da je izbirčnost močno povezana z nizkim vnosom železa in cinka.

Kljub temu so rezultati pokazali, da se ravni teh mineralov v krvi niso bistveno razlikovale pri izbirčnih jedcih v primerjavi z neizbirčnimi jedci.

Posledično, če sumite, da vaš otrok ne zadovoljuje svojih prehranskih potreb, je najbolje, da ga testirate na prehranske pomanjkljivosti, preden mu daste dodatke.


Kako zagotoviti, da vaš otrok dobi dovolj hranil

Če želite otrokom zagotoviti zadostne količine hranil, tako da ne potrebujejo dodatkov, se potrudite, da v njihovo prehrano vključite raznoliko hranljivo hrano.

Če v obroke in prigrizke vključite sadje, zelenjavo, polnozrnate izdelke, puste beljakovine, zdrave maščobe in mlečne izdelke (če jih vaš otrok prenaša), boste verjetno zagotovili dovolj vitaminov in mineralov.

Da bi vašemu otroku pomagali pojesti več pridelkov, nenehno uvajajte novo zelenjavo in sadje, pripravljeno na različne in okusne načine.

Zdrava prehrana za otroke mora omejiti tudi dodane sladkorje in visoko predelano hrano ter se osredotočiti na polno sadje namesto na sadne sokove.

Če pa menite, da vaš otrok ne dobi ustreznega vnosa samo s prehrano, so lahko dodatki varna in učinkovita metoda za zagotavljanje hranilnih snovi, ki jih otroci potrebujejo.

Posvetujte se z otrokovim pediatrom ali registriranim dietetikom, če ste zaskrbljeni glede otrokovega prehranskega vnosa.


Pogosta vprašanja

Katere vitamine naj dam otroku?

Vrsta vitaminskih dodatkov, ki jih potrebuje vaš otrok, je odvisna od njegove starosti in posebnih težav. Posvetujte se s svojim pediatrom, da ugotovite, ali vaš otrok potrebuje ali bi mu koristilo jemanje vitaminov.

Če pediater priporoča, da vaš otrok jemlje vitamine, poiščite kakovostne blagovne znamke, ki jih je testirala tretja oseba in so oblikovane z ustreznimi odmerki hranil za otroke (da se izognete toksičnosti).

Kdaj naj otroci začnejo jemati vitamine?

Vsi otroci ne potrebujejo vitaminov, nekaterim skupinam pa lahko koristijo (glejte spodaj). Zlasti dojeni in delno dojeni otroci morajo kmalu po rojstvu dobiti dodatke vitamina D.

Zunaj te starostne skupine je čas, ko morate začeti dajati vitamine otrokom, odvisen od tega, kdaj začnejo imeti potrebe, ki upravičujejo vitamine. Na primer, otrok, ki je prestal operacijo, ki vpliva na absorpcijo hranil, bo verjetno moral začeti jemati vitamine po operaciji.

Pogovorite se s svojim pediatrom, da ugotovite, kdaj je najboljši čas za dajanje vitaminov vašemu otroku.

Ali morate otroku dati vitamine?

Otroci, ki se prehranjujejo uravnoteženo, običajno ne potrebujejo vitaminskih dodatkov. Vendar pa jih nekateri otroci morda potrebujejo, če jim grozi pomanjkanje.

To bi vključevalo otroke, ki se prehranjujejo vegansko ali vegetarijansko, so imeli operacijo na črevesju, imajo zdravstveno stanje, ki vpliva na absorpcijo hranil, ali so zelo izbirčni.


Zaključek

Otroci, ki se prehranjujejo zdravo in uravnoteženo, običajno zadovoljijo svoje potrebe po hranilih s hrano.

Kljub temu so vitaminski dodatki morda potrebni za izbirčne in tiste otroke, ki imajo zdravstveno stanje, ki vpliva na absorpcijo hranil ali poveča potrebe po hranilih, ali tiste, ki sledijo vegetarijanski ali veganski prehrani.

Pri zagotavljanju vitaminov otrokom se prepričajte, da izberete visokokakovostne blagovne znamke, ki vsebujejo ustrezne odmerke za otroke, in se držite priporočenega odmerka.

Prav tako je najbolje, da ste previdni pri dajanju otroku dodatkov brez dokumentiranih dokazov o pomanjkanju.

Da zagotovite, da bo vaš otrok dobil dovolj hranil, mu poskusite ponuditi uravnoteženo prehrano, ki vključuje raznoliko hrano in omejuje sladkarije in rafinirano hrano.

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas