fbpx

Kateri odmerek vitamina D je najboljši?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Priporočila za odmerjanje vitamina D se lahko razlikujejo glede na več dejavnikov, vključno z vašo starostjo, barvo kože, zdravstveno anamnezo in krajem vašega bivanja.

Vitamin D je splošno znan kot “sončni vitamin”.

To je zato, ker vaša koža tvori vitamin D, ko je izpostavljena sončni svetlobi.

Uživanje dovolj vitamina D je pomembno za optimalno zdravje. Pomaga ohranjati močne in zdrave kosti, pomaga vašemu imunskemu sistemu in lahko pomaga pri zaščiti pred številnimi škodljivimi stanji.

Kljub njegovemu pomenu ima približno 41 % ljudi v Združenih državah pomanjkanje vitamina D. Stopnje pomanjkanja vitamina D so višje pri ženskah, temnopoltih, nehispanskih ljudeh in posameznikih, starih 20–29 let.

Obstaja več drugih skupin ljudi, ki imajo večje potrebe po vitaminu D zaradi svoje starosti, kraja bivanja in določenih zdravstvenih stanj.

Ta članek vam bo pomagal ugotoviti, koliko vitamina D potrebujete dnevno.


Kaj je vitamin D in zakaj je pomemben?

Vitamin D spada v družino v maščobi topnih vitaminov, ki vključuje vitamine A, D, E in K. Ti vitamini se dobro absorbirajo z maščobo in se shranjujejo v jetrih in maščobnem tkivu.

V prehrani sta dve glavni obliki vitamina D:

• Vitamin D2 (ergokalciferol): najdemo ga v rastlinski hrani, kot so gobe
• Vitamin D3 (holekalciferol): najdemo ga v živilih živalskega izvora, kot so losos, trska in jajčni rumenjaki.

Vendar pa je sončna svetloba najboljši naravni vir vitamina D3. Ultravijolični (UV) žarki sončne svetlobe pretvorijo holesterol v vaši koži v vitamin D3.

Preden lahko vaše telo uporabi prehranski vitamin D, ga je treba “aktivirati” skozi vrsto korakov.

Najprej jetra pretvorijo prehranski vitamin D v obliko za shranjevanje vitamina D. To je oblika, ki se meri v krvnih preiskavah. Kasneje ledvice pretvorijo shranjeno obliko v aktivno obliko vitamina D, ki jo uporablja telo.

Čeprav lahko tako vitamin D2 kot vitamin D3 povečata raven vitamina D v krvi, nekatere raziskave kažejo, da je vitamin D3 učinkovitejši.

Glavna vloga vitamina D v telesu je uravnavanje ravni kalcija in fosforja v krvi. Ti minerali so pomembni za zdrave kosti.

Raziskave tudi kažejo, da vitamin D pomaga vašemu imunskemu sistemu in lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in nekatere vrste raka.

Nizka raven vitamina D v krvi je povezana z večjim tveganjem za zlome in padce, bolezni srca, multiplo sklerozo, več vrst raka in celo smrt


Koliko vitamina D potrebujete za optimalno zdravje?

Trenutne smernice v Združenih državah kažejo, da naj bi uživanje 400–800 mednarodnih enot (IU) ali 10–20 mikrogramov (µg) vitamina D zadovoljilo potrebe 97–98 % vseh zdravih ljudi.

Vendar pa mnogi strokovnjaki menijo, da so smernice veliko prenizke in poudarjajo, da je morda prišlo do statistične napake v podatkih, ki so bili prvotno uporabljeni za oceno priporočenega prehranskega dodatka (RDA).

Vaše potrebe po vitaminu D so odvisne od različnih dejavnikov. Ti vključujejo vašo starost, barvo kože, trenutno raven vitamina D v krvi, lokacijo, izpostavljenost soncu in drugo.

Številne študije so pokazale, da morate za doseganje ravni v krvi, povezane z boljšimi zdravstvenimi rezultati, zaužiti več vitamina D, kot priporočajo smernice.

En pregled 17 študij je na primer pokazal, da je pomanjkanje vitamina D povezano z znatno večjim tveganjem za razvoj kolorektalnega raka.

Druga študija je pokazala, da je jemanje 1000 ie (25 µg) vitamina D3 na dan bolj učinkovito pri zvišanju ravni vitamina D v krvi pri ljudeh z “normalnim” indeksom telesne mase (ITM) v primerjavi s tistimi z višjim ITM.

Še več, nedavna analiza je pokazala, da je nižja raven vitamina D v krvi povezana s povečanim tveganjem za bolezni srca.

Vendar upoštevajte, da je druga analiza 21 študij pokazala, da dodatek vitamina D ni bil povezan z zmanjšanim tveganjem za srčni napad, možgansko kap ali smrt.

Čeprav so potrebne dodatne raziskave, se zdi, da bi moralo biti uživanje 1.000–4.000 ie (25–100 µg) vitamina D dnevno idealno za večino ljudi, da bi dosegli zdravo raven vitamina D v krvi.

Upoštevajte, da je pomembno, da brez zdravnikovega dovoljenja ne zaužijete več kot 4.000 ie vitamina D, saj to presega varno zgornjo mejo vnosa in ni povezan z dodatnimi koristmi za zdravje.

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas