fbpx

16 koristi Lactobacillus Helveticus v probiotikih

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

 

Pregled

Lactobacillus helveticus je vrsta mlečnokislinskih bakterij, ki se naravno nahajajo v črevesju. Naravno ga najdemo tudi v nekaterih živilih, kot so:

• italijanski in švicarski siri (npr. parmezan, cheddar in gruyère)
• mleko, kefir in pinjenec
• fermentirana živila (npr. kombuča, kimči, kisle kumarice, olive in kislo zelje)

L. helveticus lahko najdete tudi v probiotičnih dodatkih. L. helveticus je bil povezan z izboljšanim črevesjem, ustnim in duševnim zdravjem. Spodaj razčlenjujemo raziskave in preučujemo, kako lahko L. helveticus koristi vašemu zdravju.

 

Kakšne so prednosti?

Tukaj pojasnjujemo 16 možnih koristi za zdravje. Nekatere imajo dokazane rezultate v študijah na ljudeh. Druge so predhodne študije in o rezultatih poročajo na miših ali in vitro. Študije in vitro se izvajajo v celicah v laboratoriju. Razdelili smo jih, da boste lahko preprosto krmarili. In čeprav so vse študije in rezultati razburljivi, so potrebne nadaljnje študije, vključno s kliničnimi študijami na ljudeh, da bi dokazali rezultate, ugotovljene pri predhodnih študijah na miših in in vitro.

 

Študije na ljudeh

1. Spodbuja splošno zdravje črevesja

Ta študija je pokazala, da uživanje L. helveticus spodbuja proizvodnjo butirata, ki pomaga pri ravnovesju in stabilnosti črevesja.

2. Znižuje krvni tlak

Študija 40 udeležencev z visokim do normalnim krvnim tlakom je pokazala, da dnevno uživanje tablet fermentiranega mleka v prahu z L. helveticus zniža krvni tlak brez kakršnih koli škodljivih učinkov.

3. Izboljša anksioznost in depresijo

Preliminarni rezultati so pokazali, da lahko L. helveticus in Bifidobacterium longum, vzeta v kombinaciji, zmanjšata simptome tesnobe in depresije.

4. Izboljša spanec

Ena študija je pokazala, da uživanje fermentiranega mleka z L. helveticus izboljša spanec pri bolnikih, starih 60–81 let.

5. Skrajša trajanje bolezni zgornjih dihalnih poti

Ta študija, v kateri je sodelovalo 39 vrhunskih športnikov, je pokazala, da L. helveticus skrajša trajanje bolezni zgornjih dihalnih poti.

6. Poveča raven kalcija

V študiji, opravljeni leta 2016, je skupina udeležencev, starih od 64 do 74 let, vsako jutro jedla jogurt s probiotikom L. helveticus. Študija je pokazala, da se je raven kalcija v serumu povečala pri tistih, ki so jedli jogurt.

7. Pozitivno vpliva na presnovo kalcija

Študija pri ženskah po menopavzi, starih od 50 do 78 let, je pokazala, da obstaja pozitiven učinek na presnovo kalcija pri ženskah, ki so dobivale mleko z L. helveticus. Ugotovili so tudi, da je zmanjšal paratiroidni hormon (PTH), ki je povezan z izgubo kostne mase.

8. Zdravi črevesne okužbe

Študija, objavljena v Frontiers in Microbiology, kaže, da L. helveticus lahko pomaga pri zdravljenju okužb v črevesju.

 

Študije na miših

9. Učenje in spomin

Ko so mišim dali sirotko iz kislega mleka Calpis, mlečni izdelek, fermentiran s L. helveticus, so miši pokazale izboljšanje pri testih učenja in prepoznavanja.

10. Artritis

V tej študiji so raziskovalci ugotovili, da L. helveticus zmanjša proizvodnjo splenocitov pri miših, kar lahko izboljša simptome, povezane z artritisom.

11. Dermatitis

Tukaj so mišim peroralno dajali mlečno sirotko, fermentirano z L. helveticus. Raziskovalci so ugotovili, da je lahko učinkovito pri preprečevanju pojava dermatitisa.

12. Razraščanje gliv

Ta študija je pokazala, da je L. helveticus zaviral vulvovaginalno kandidozo pri miših.

13. Tumorji dojke

V tej študiji so miši, ki so bile hranjene z mlekom, fermentiranim z L. helveticus, pokazale zmanjšano stopnjo rasti tumorjev dojke.

14. Okužba

V tej študiji so raziskovalci ugotovili, da mleko, fermentirano z L. helveticus, dano mišim, nudi izboljšano zaščito pred okužbo s salmonelo.

 

Študije in vitro

15. Rak

Izvedenih je bilo nekaj študij in vitro, ki so preučevale potencial L. helveticus v boju proti raku. Ta študija je pokazala, da L. helveticus zavira nastajanje človeških rakavih celic debelega črevesa. Dve različni študiji sta ugotovili, da je L. helveticus zmanjšal nastajanje človeških rakavih celic debelega črevesa. Ta študija je pokazala, da L. helveticus zavira nastajanje rakavih celic jeter, zlasti rakavih celic HepG-2, BGC-823 in HT-29.

16. Vnetje

V tej študiji so raziskovalci preučevali sposobnost L. helveticus za spreminjanje ali uravnavanje imunskih funkcij in vitro. Njihovi rezultati so pokazali, da bi lahko bili koristni pri razvoju izdelkov, ki se uporabljajo za preprečevanje ali zdravljenje bolezni, povezanih z vnetjem.

 

Kje najti ta probiotik?

Kot že omenjeno, je L. helveticus sev bakterij, ki se običajno nahaja v mlečnih izdelkih in fermentirani hrani.

L. helveticus se prodaja tudi kot probiotik. Probiotike najdete v večini lekarn, trgovin z zdravo hrano in na spletu. Tukaj je nekaj izdelkov, ki jih lahko dobite pri Amazonu. Izbrali smo izdelke, ki so imeli najvišjo oceno strank:

Mood PROBIOTIC
Garden of Life
Life Extension

Ne pozabite raziskati proizvajalca, ker teh izdelkov ne ureja U. S. Food and Drug Administration (FDA). Poiščite več podrobnosti o najboljših probiotičnih dodatkih.

 

Koliko lahko zaužijete?

Probiotike merimo s številom živih organizmov na kapsulo. Tipičen odmerek L. helveticus se giblje od 1 do 10 milijard živih organizmov, vzetih dnevno v 3 do 4 deljenih odmerkih.

Preden začnete jemati nov dodatek, se posvetujte s svojim zdravnikom ali nutricionistom. Vaša prva izbira za uvedbo probiotikov bi morala biti uživanje hrane, kjer se pojavlja naravno. Če se odločite za uporabo dodatkov, raziščite blagovne znamke. FDA ne nadzoruje dodatkov in lahko pride do težav z varnostjo, kakovostjo ali čistostjo.

 

Tveganja in opozorila

L. helveticus velja za varno in ima zelo malo stranskih učinkov ali interakcij. Upoštevajte nekaj stvari:

• L. helveticus, zaužit z antibiotiki, lahko zmanjša učinkovitost L. helveticus.
• Jemanje L. helveticus z zdravili, ki zavirajo imunski sistem, lahko poveča vaše možnosti, da zbolite.

Preden začnete jemati L. helveticus, se posvetujte s svojim zdravnikom ali nutricionistom, da se prepričate, da ni interakcij.

 

Zaključek

Probiotiki in živila, ki vsebujejo L. helveticus, vam lahko prinesejo dodatne koristi za zdravje. Natančen vpliv, če sploh, bo odvisen od vašega posameznega prebavnega sistema. Nekateri ljudje lahko prenašajo več L. helveticus v svoji prehrani ali kot dodatek kot drugi ljudje.

Najbolje je jesti živila, ki naravno vsebujejo L. helveticus, ali začeti z majhnimi odmerki in nato dodajati v skladu s prehranskim načrtom. Prosite svojega zdravnika, da vam pomaga oblikovati režim, ki vam najbolj ustreza. In ne pozabite spremljati, kako se počutite!


vir: https://www.healthline.com/health/lactobacillus-helveticus

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas