fbpx

6 presenetljivih dejstev o mikrobih, ki živijo v vašem črevesju

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Majhni mikrobi v vašem želodcu in črevesju lahko naredijo veliko, pozitivno spremembo v vašem pasu, možganih in imunskem sistemu.

Trenutno je v vašem telesu ali okoli njega približno 100 bilijonov bakterij. Nekatere ocene pravijo, da ima vsak človek v črevesju ves čas kilogram ali dva bakterij.

Vendar ne skrbite, to je dobra stvar (čeprav je ideja malce moteča)! Ti organizmi igrajo pomembno vlogo pri vašem vsakodnevnem zdravju in dolgoživosti.

 

1. Kaj v vašem črevesju lahko vpliva na velikost le-tega?

Morate shujšati? Zakaj ne poskusite s presaditvijo črevesne bakterije?

Nova raziskava, objavljena v reviji Science, kaže, da lahko mikrobi v vašem črevesju igrajo vlogo pri debelosti. Vendar pa raziskovalci še vedno niso prepričani, v kolikšni meri vplivajo na to, kako presnavljamo hrano.

Za študijo so bile miši gensko spremenjene brez lastnih črevesnih bakterij. Polovica je dobila bakterije debelih ljudi, druga polovica pa bakterije vitkih ljudi. Miši z bakterijami debelih ljudi so pridobile večjo težo, kar nakazuje, da so črevesni mikrobi prenašali fizične in presnovne lastnosti svojih lastnikov.

Namesto da bi presaditve bakterij postale norma, raziskovalci pravijo, da so njihove ugotovitve lahko pomemben korak k ustvarjanju specializiranih probiotikov in terapij na osnovi hrane za tiste, ki imajo težave pri izgubi odvečnih kilogramov.

 

2. Probiotiki lahko zdravijo anksioznost in depresijo

Znanstveniki že leta raziskujejo povezavo med črevesnimi bakterijami in kemičnimi snovmi v možganih. Nove raziskave dajejo večjo težo teoriji, ki jo raziskovalci imenujejo “os mikrobiom–črevesje–možgani”.

Raziskava, objavljena v Proceedings of the National Academy of Science, kaže, da so miši, hranjene z bakterijo Lactobacillus rhamnosus, kazale manj simptomov tesnobe in depresije. Raziskovalci teoretizirajo, da je to zato, ker L. rhamnosus deluje na osrednji sistem gama-aminobutirne kisline (GABA), ki pomaga uravnavati čustveno vedenje.

L. rhamnosus, ki je na voljo kot komercialni probiotični dodatek, je bil povezan tudi s preprečevanjem driske, atopijskega dermatitisa in okužb dihalnih poti.

 

3. Več bakterij, bolje je

Medtem ko lahko bakterije na zunanji strani telesa povzročijo resne okužbe, lahko bakterije v telesu zaščitijo pred njimi. Študije so pokazale, da so živali brez črevesnih bakterij bolj dovzetne za resne okužbe.

Bakterije, ki jih naravno najdemo v vašem črevesju, imajo zaščitni učinek pred drugimi živimi organizmi, ki vstopajo v vaše telo. Pomagajo telesu preprečiti hitro rast škodljivih bakterij v vašem želodcu, kar bi lahko pomenilo katastrofo za vaše črevesje.

Da bi to naredili, razvijejo odnos daj-dam z vašim telesom.

»Gostitelj aktivno zagotavlja hranilo, ki ga bakterija potrebuje, in bakterija gostitelju aktivno nakazuje, koliko potrebuje,« je razvidno iz raziskave, objavljene v The Lancet.

 

4. Črevesne bakterije prehajajo z matere na otroka v materino mleko

Splošno znano je, da lahko materino mleko pomaga krepiti otrokov imunski sistem. Nove raziskave kažejo, da se lahko zaščitni učinki črevesnih bakterij med dojenjem prenesejo z matere na otroka.

Delo, objavljeno v Environmental Microbiology, kaže, da pomembne črevesne bakterije potujejo od matere do otroka skozi materino mleko, da se naselijo v otrokovem lastnem črevesju in tako pomagajo njegovemu ali njenemu imunskemu sistemu dozoreti.

 

5. Pomanjkanje raznolikosti črevesja je povezano z alergijami

Premalo bakterij v črevesju lahko imunski sistem spravi iz ravnotežja in povzroči seneni nahod.

Raziskovalci v Kopenhagnu so pregledali zdravstveno kartoteko in vzorce blata 411 dojenčkov. Ugotovili so, da so tisti, ki niso imeli raznolikih kolonij črevesnih bakterij, bolj verjetno razvili alergije.

Preden pa svojim črevesnim bakterijam priredite zabavo za razmnoževanje, vedite, da niso vedno koristne.

 

6. Črevesne bakterije lahko poškodujejo vaša jetra

Vaša jetra dobijo 70 odstotkov krvnega pretoka iz črevesja, zato je naravno, da si izmenjujejo več kot le kri s kisikom.

Italijanski raziskovalci so odkrili, da je med 20 in 75 odstotki bolnikov s kronično boleznijo zamaščenih jeter – vrsto, ki ni povezana z alkoholizmom – imelo tudi prekomerno rast črevesnih bakterij. Nekateri verjamejo, da bi lahko bil prenos črevesnih bakterij v jetra odgovoren za kronično bolezen jeter.


vir: https://www.healthline.com/health-news/strange-six-things-you-didnt-know-about-your-gut-microbes-090713

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas