fbpx

Kaj imajo probiotiki opraviti z vašo kožo?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

 

Ste trdno prepričani, da en jogurt na dan odpravi težave s črevesjem?

Z veseljem boste vedeli, da ta ista mikrobom prijazna filozofija spreminja svet nege kože.

Zadnjih nekaj let so se uveljavile številne neodvisne linije za nego kože, ki se osredotočajo izključno na podporo kožnemu mikrobiomu. Tudi velika imena, kot sta Dior in Lancôme, so se odločila za linije za nego kože z mikrobiomi.

 

Najprej kratka osvežitev vašega mikrobioma

To je »vesolje različnih mikroorganizmov, ki sobivajo v našem telesu z nami,« pravi dr. Richard Gallo.

Gallo je ugledni profesor in ustanovni predsednik oddelka za dermatologijo na kalifornijski univerzi v San Diegu. Njegove raziskave se osredotočajo na kožni mikrobiom.

Vsak del vašega telesa ima svoj edinstven mikrobiom (večinoma dobrih) virusov, gliv in bakterij.

Mikrobiom v vaši koži, ki je največji organ v vašem telesu, uravnava vnetje in služi kot ovira pred patogeni, pojasnjuje Mary-Margaret Kober, MD, FAAD, certificirana dermatologinja iz Denverja v Koloradu.

Nekateri kožni mikrobi so neškodljivi ali koristni. Gallova raziskava je pokazala, da dobre kožne bakterije pomagajo ubiti patogene bakterije, kot je na antibiotike odporen Staphylococcus aureus.

»Bakterije lahko igrajo pomembno vlogo pri spodbujanju zdravja kože s preprečevanjem, da bi okužbe postale resnejše,« pravi Debra Jaliman, dr. med., certificirana dermatologinja v New Yorku in avtorica knjige »Skin Rules: Trade Secrets from a Top New York«.

Drugi mikrobi imajo lahko dobre in slabe učinke. Bakterije Cutibacterium acnes lahko na primer koristijo vaši koži, pravi Gallo.

Dejansko lahko glede na pregled raziskave iz leta 2021 pomanjkanje raznolikosti med 6 podtipi Cutibacterium acnes sproži akne.

Kronično vnetje, stres, spremembe v ravni pH kože in vaša prehrana lahko med drugimi dejavniki povzročijo neravnovesje v mikrobih, pravita Gallo in Jaliman.

Ko je ekosistem neuravnotežen, lahko povzroči okužbe ali kožne bolezni, kot so akne, ekcemi in rozacea.

Tu nastopi mikrobiološka nega kože.

Vse več raziskav kaže, da izdelki za nego kože s prebiotiki, probiotiki in postbiotiki pomagajo zdravim mikrobom ponovno vzpostaviti ravnovesje.

Uravnotežen mikrobiom lahko pomaga zmanjšati ekcem, akne, suho kožo in celo gube ter tveganje kožnega raka, povezano z UV-poškodbo.

 

Dejstva

Probiotiki, prebiotiki in postbiotiki lahko pomagajo izboljšati mikrobiom vaše kože.

“Hranila in celotno okolje so zelo pomembni za preživetje mikroba in lahko vplivajo na to, kar mikrob počne,” pravi Gallo.

 

Probiotiki

Probiotiki so žive bakterije, ki podpirajo zdrave bakterije v telesu, pojasnjuje Gallo. »Vemo, da so nekatere bakterije dobre za nas, in ko jih daste bolnikom, vidite, da slabe bakterije odmrejo,« pravi.

Vse več dokazov kaže, da lahko uporaba probiotikov v tabletah in lokalni obliki pomaga pri preprečevanju in zdravljenju kožnih stanj, vključno z ekcemom, aknami, suho kožo in poškodbami kože, ki jih povzročajo UV-žarki, pravi Kober.

Dokazano je, da nekateri probiotiki spodbujajo proizvodnjo ceramidov ali lipidov (maščob) v koži, ki zadržujejo vlago v koži in nadzorujejo raven bakterij, ki povzročajo akne.

“Ljudje z ekcemom imajo nižje ravni ceramidov, zato je zamenjava lahko zelo pomembna,” pravi Kober. Študije kažejo, da lahko uporaba probiotičnih izdelkov za nego kože zmanjša izbruhe aken in pomaga pri obvladovanju suhe kože in ekcema.

Pregled iz leta 2016 kaže, da lahko probiotiki pomagajo pri ohranjanju pH-ja kože, zmanjšajo oksidativni stres, zmanjšajo učinke sončne škode, ki jo povzroči UV-svetloba, izboljšajo pregrado kože za vlago in izboljšajo kakovost las. Pregled iz leta 2019 kaže, da lahko probiotiki tudi pomagajo zmanjšati tveganje za kožnega raka.

PH kože se z leti poveča in koža lahko z leti postane bolj suha. Spremembe pregrade za vlago lahko olajšajo nastanek neravnovesja bakterij.

UV-poškodbe zaradi sonca ustvarjajo uničujoče proste radikale, ki so lahko tudi naravni stranski produkti presnovnih procesov v telesu, ki poškodujejo celice.

Raziskave kažejo, da nekateri probiotiki hranijo zdrave bakterije za uravnoteženje pH kože in zaščito pred poškodbami prostih radikalov.

“Nekatere bakterije [lahko] pomagajo pri preprečevanju kožnega raka in lahko spremenijo nekatere načine rasti kože, tako da ima bolj zdrav videz,” pravi Gallo.

 

Prebiotiki

Pomislite na prebiotike kot na gnojilo za dobre bakterije, pravi Kober. Prebiotiki so neprebavljive spojine, ki hranijo in podpirajo zdrave bakterije ter nadzorujejo slabe bakterije.

Medtem ko so običajno znani kot kompleksni ogljikovi hidrati v živilih, so prebiotiki pravzaprav »vse, kar se uporablja za oblikovanje [mikrobnega] okolja in njegovo spreminjanje na način, ki spodbuja zdravje,« pravi Gallo.

Kožne bolezni, kot sta rozacea in atopijski dermatitis, lahko oslabijo ali poslabšajo pregradno funkcijo kože.

Nekateri prebiotiki lahko pomagajo uravnotežiti pH kože ali podpirajo pregradno funkcijo kože, kar spodbuja zdrave bakterije, pravi Kober.

Na splošno je bilo manj strokovno pregledanih znanstvenih raziskav o lokalnih prebiotičnih izdelkih kot o probiotični negi kože, pravi Kober.

“Mislim, da je bilo v svetu nege kože, ne v svetu zdravil, veliko raziskav,” pravi Gallo.

Kljub temu ima vsak izdelek za nego kože, ki izboljša kožo, verjetno korist prebiotika, pojasnjuje Gallo. Glede na raziskovalni članek iz leta 2019 lahko lipidi v vlažilcih na primer podpirajo pregradno funkcijo kože in lahko pomagajo pri rasti zdravih kožnih bakterij.

Ko uporabljate običajno vlažilno kremo in vaša koža postane manj suha in pordela, se »vaš mikrobiom izboljša. Vemo, da je to res,« pravi Gallo. »Na nek način si lahko omislite vlažilno kremo, ki že začenja izkoriščati koncept prebiotične terapije. Ne morete pomagati koži in ne pomagati mikrobiomu. Sta neločljivo povezana.”

Številna podjetja za nego kože izpopolnjujejo svoje sestavine, tako da so čim bolj koristne za zdrave bakterije, dodaja.

 

Postbiotiki

Postbiotiki so stranski produkti fermentacije, ki jih proizvajajo bakterije, ki so dobre za vas, pravi Gallo.

En primer so protimikrobni peptidi ali kratkoverižne aminokisline, ki se naravno pojavljajo v koži in krepijo njeno odpornost ter odziv na škodljive organizme.

Drug primer so kratkoverižne maščobne kisline, ki hranijo dobre mikrobe in povečujejo absorpcijo vode, natrija in elektrolitov, glede na starejši pregled raziskav. “Zdi se, da so res zelo pomembni za kožo in telo jih ne more proizvesti, ” pravi Gallo.

Če bakterije na vaši koži ne proizvajajo dovolj maščobnih kislin ali peptidov, jih lahko spodbudi lokalni izdelek z maščobnimi kislinami, pravi Gallo.

 

Kako jih jemljemo?

Prebiotike, probiotike in postbiotike lahko uporabljamo peroralno (kot v tabletah) ali lokalno (kot v kremi).

Kar se zgodi v vašem črevesju, vpliva na vašo kožo in obratno, pravita Kober in Jaliman, zato se je izkazalo, da peroralno jemanje probiotikov zmanjša sistemsko vnetje in koristi koži.

Nekatere študije kažejo, da lahko prebiotična živila zmanjšajo tveganje za razvoj alergijskih kožnih bolezni, kot je ekcem, in izboljšajo pregradno funkcijo kože.

Nanos probiotika ali prebiotika na kožo je najbolj neposreden in učinkovit način za vplivanje na mikrobiom kože, pravi Jaliman.

Gallo se strinja. “Ne samo, da ne bi škodilo poskusiti, vredno je poskusiti,” pravi.

 

Učinki

Tako prebiotiki kot probiotiki delujejo učinkoviteje, če so združeni, pravi Jaliman.

Naslednji živi probiotični izvlečki imajo lahko različne koristi za zdravje kože.

• Bifidobakterije lahko zmanjšajo občutljivost kože. “Bolniki z ekcemom rozaceo ali z zelo suho, razdraženo kožo bolje prenašajo izdelke brez zbadanja ali pekočega občutka,” pravi Kober.
• Lactobacillus lahko zmanjša vnetje kože in izboljša pregradno funkcijo kože. Lahko zmanjša akne in rdečico.
• Vitreoscilla lahko izboljša pregradno funkcijo kože.

Drugi probiotiki, za katere je manj verjetno, da jih boste videli na etiketah za nego kože, vendar jih podpira znanost, vključujejo naslednje:

• Bacillus coagulans lahko poveča lovilce prostih radikalov za boj proti staranju kože.
• Zdi se, da Staphylococcus hominis in Staphylococcus epidermidis zavirata rast vrste bakterije, ki lahko povzroči simptome ekcema in suhe kože.
• Streptococcus thermophilus bi lahko povečal nastajanje ceramidov pri ljudeh z ekcemom ali suho in občutljivo kožo.

Mnogi izdelki ne označujejo jasno prebiotičnih sestavin, pravi Kober. Toda spodnje sestavine imajo prebiotične učinke, saj pomirjajo kožo in hranijo dobre bakterije:

• rastlinski sladkorji, kot so fruktooligosaharidi in galaktooligosaharidi
• amino kisline
• kalcij
• magnezij
• žveplo

Postbiotske sestavine, ki jih je treba iskati, vključujejo peptide in maščobne kisline.

Upoštevajte, da noben mikrobiološki izdelek za nego kože ni prejel zlatega žiga odobritve Uprave za hrano in zdravila (FDA), kar pomeni, da morate verjeti proizvajalcu na besedo glede njegovih trditev o mikrobiomu, ugotavlja Gallo.

Ne pozabite, da lahko vsi drugi izdelki za nego kože, ki jih uporabljate, spremenijo mikrobiom vaše kože.

Drgnjenje kože z močnimi ali abrazivnimi čistilnimi sredstvi lahko poškoduje vašo kožno bariero in ubije dobre bakterije, pravi Kober, zato izberite nežno čistilno sredstvo.

Umivanje obraza dvakrat na dan ter vsakodnevno nanašanje vlažilne kreme in kreme za sončenje pomaga ohranjati zdrav mikrobiom kože, pravi Jaliman.

Vlažilna sredstva s pH od 5 do 7 in čistila s pH od 4,5 do 7 “optimizirajo pH kože za najboljši učinek,” pravi Kober.

 

Zaključek

Vaša koža je polna dobrih bakterij, ki podpirajo njene imunske in pregradne funkcije.

Veliko dejavnikov lahko zmanjša raven teh bakterij, kar poveča tveganje za akne, rozaceo, ekcem in gube.

Vedno več dokazov potrujeje, da lahko uporaba izdelkov za nego kože s prebiotiki, probiotiki in postbiotiki pomaga povečati mikrobiom vaše kože za bolj zdravo in sijočo polt.


vir: https://www.healthline.com/health/probiotics-skin-care

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas