fbpx

Kako vam lahko probiotiki pomagajo izgubiti težo in trebušno maščobo

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki imajo koristi za zdravje, če jih uživamo.

Najdemo jih tako v dodatkih kot v fermentirani hrani.

Probiotiki lahko med drugim izboljšajo vašo imunsko funkcijo ter zdravje prebave in srca.

Več študij tudi kaže, da lahko probiotiki pomagajo pri izgubi teže in trebušne maščobe.
Črevesne bakterije lahko vplivajo na uravnavanje telesne teže

V vašem prebavnem sistemu prebiva na stotine mikroorganizmov.

Večina teh je prijaznih bakterij, ki proizvajajo več pomembnih hranil, vključno z vitaminom K in nekaterimi vitamini B.

Pomagajo tudi pri razgradnji vlaknin, ki jih vaše telo ne more prebaviti, in jih spremenijo v koristne kratkoverižne maščobne kisline, kot je butirat.

V črevesju obstajata dve glavni družini dobrih bakterij: bakteroideti in firmikuti. Zdi se, da je telesna teža povezana z ravnovesjem teh dveh družin bakterij.

Študije na ljudeh in živalih so pokazale, da imajo ljudje z zmerno telesno težo drugačne črevesne bakterije kot ljudje s prekomerno telesno težo ali debelostjo.

V večini teh študij so imeli ljudje z debelostjo več čvrstih mišic in manj bakteroidetov v primerjavi z ljudmi z zmerno telesno težo.

Vendar pa številne študije niso odkrile povezave med razmerjem med firmikuti in bakteroideti ter debelostjo.

Ljudje z prekomerno težo imajo običajno manj različnih črevesnih bakterij kot vitki ljudje. Še več, tisti z debelostjo, ki imajo manj različnih črevesnih bakterij, ponavadi pridobijo več teže kot ljudje z debelostjo, ki imajo več različnih črevesnih bakterij.

Nekatere študije na živalih tudi kažejo, da ko so črevesne bakterije iz miši z debelostjo presadili v črevesje vitkih miši, so te miši razvile debelost.

 

Kako probiotiki vplivajo na telesno težo

Načini, s katerimi probiotiki vplivajo na telesno težo in maščobo na trebuhu, še niso dobro razumljeni.

Zdi se, da probiotiki vplivajo na apetit in porabo energije s proizvodnjo acetata, propionata in butirata, ki so kratkoverižne maščobne kisline.

Menijo, da nekateri probiotiki lahko zavirajo absorpcijo prehranske maščobe in tako povečajo količino maščobe, izločene z blatom.

Z drugimi besedami, povzročijo, da vaše telo “pobere” manj kalorij iz hrane, ki jo jeste.

Ugotovljeno je bilo, da nekatere bakterije, kot so tiste iz družine Lactobacillus, delujejo na ta način.

Probiotiki se lahko borijo proti debelosti tudi na druge načine, vključno z:

• Sproščanjem hormonov, ki uravnavajo apetit: Probiotiki lahko pomagajo sproščati hormona, ki zmanjšujeta apetit, glukagonu podoben peptid-1 (GLP-1) in peptid YY (PYY). Povečana raven teh hormonov vam lahko pomaga pri kurjenju kalorij in maščob.
• Zvišanjem ravni beljakovin, ki uravnavajo maščobe: probiotiki lahko zvišajo ravni beljakovine angiopoetinu podobnega 4 (ANGPTL4). To lahko vodi do zmanjšanega skladiščenja maščobe.

Trdni dokazi povezujejo debelost z vnetjem po celem telesu. Z izboljšanjem zdravja vaše črevesne sluznice lahko probiotiki zmanjšajo sistemsko vnetje in zaščitijo pred debelostjo in drugimi boleznimi.

Za popolno razumevanje teh mehanizmov je potrebnih več raziskav.

 

Probiotiki vam lahko pomagajo pri izgubi teže in maščobe na trebuhu

Nedavni pregled dobro zasnovanih študij o probiotikih in izgubi teže pri ljudeh s prekomerno telesno težo in debelostjo kaže, da vam lahko probiotiki pomagajo pri izgubi teže in znižanju odstotka telesne maščobe.

Zlasti študije so pokazale, da lahko nekateri sevi družine Lactobacillus pomagajo izgubiti težo in maščobo na trebuhu.

Lactobacillus fermentum, Lactobacillus amylovorus, Lactobacillus sakei

V eni študiji je uživanje jogurta z Lactobacillus fermentum ali Lactobacillus amylovorus zmanjšalo telesno maščobo za 3–4 % v 6 tednih.

Druga študija s 125 osebami na dieti s prekomerno telesno težo je raziskovala učinke dodatkov Lactobacillus rhamnosus na izgubo in vzdrževanje telesne teže.

Ženske, ki so jemale probiotike, so v 3 mesecih izgubile 50 % več teže v primerjavi s tistimi, ki so jemale placebo tabletke. Prav tako so nadaljevali s hujšanjem med fazo vzdrževanja telesne teže študije.

V eni dobro zasnovani študiji je 114 odraslih z debelostjo 12 tednov prejemalo probiotik Lactobacillus sakei ali placebo. Tisti, ki so jemali probiotik, so občutno zmanjšali telesno maščobno maso in obseg pasu.

Lactobacillus gasseri

Od vseh do sedaj raziskanih probiotičnih bakterij ima Lactobacillus gasseri nekaj najbolj obetavnih učinkov na hujšanje. Številne študije na glodavcih so pokazale, da deluje proti debelosti.

Poleg tega so študije pri odraslih pokazale obetavne rezultate.

Ena študija, ki je spremljala 210 ljudi s precejšnjo količino trebušne maščobe, je pokazala, da jemanje Lactobacillus gasseri 12 tednov zmanjša telesno težo, maščobo okoli organov, indeks telesne mase (ITM), obseg pasu in obseg bokov.

Še več, trebušna maščoba se je zmanjšala za 8,5 %. Ko pa so udeleženci prenehali jemati probiotik, so v enem mesecu pridobili nazaj vso trebušno maščobo.

Drugi sevi

Tudi druge vrste probiotikov lahko pomagajo zmanjšati težo in trebušno maščobo.

V 8-tedenski študiji so ženske s prekomerno telesno težo ali debelostjo jemale probiotik, ki je vključeval seve Lactobacillus in Bifidobacterium, ali placebo.

Tisti, ki so uživali probiotik, so izgubili bistveno več trebušne maščobe kot tisti, ki so jemali placebo.

Druga študija pri 135 ljudeh s precejšnjo količino trebušne maščobe je pokazala, da so tisti, ki so jemali Bifidobacterium animalis subsp. lactis dnevno 3 mesece izgubil znatno več trebušne maščobe in zmanjšal ITM in obseg pasu v primerjavi s tistimi, ki so jemali placebo.

Ti rezultati so bili še posebej izraziti pri ženskah.

 

Nekateri probiotiki lahko preprečijo povečanje telesne mase

Hujšanje ni edini način za boj proti debelosti. Preprečevanje neželenega pridobivanja telesne teže je morda še bolj dragoceno pri preprečevanju debelosti.

V eni 4-tedenski študiji je jemanje probiotične formulacije, imenovane VSL#3, zmanjšalo povečanje telesne mase in maščobe pri ljudeh, ki so sledili prehrani, ki je zagotavljala 1000 dodatnih kalorij, kot so jih potrebovali na dan.

Tisti v skupini, ki je jemala probiotike, so pridobili manj maščobe, čeprav niso občutili nobenih pomembnih sprememb v občutljivosti na inzulin ali metabolizmu.

To kaže, da lahko nekateri probiotični sevi preprečijo povečanje telesne mase v okviru visokokalorične prehrane. Vendar je to treba še proučiti.

 

Nekateri probiotični sevi lahko povečajo tveganje za povečanje telesne mase in debelost

Vse študije niso pokazale, da probiotiki pomagajo pri izgubi teže.

Nekatere študije so pokazale, da nekateri probiotični sevi lahko povzročijo povečanje telesne mase – ne izgube teže.

En nedavni pregled je pokazal, da so učinki probiotikov na telesno težo odvisni od uporabljenih vrst in sevov. Na primer, medtem ko je en sev Lactobacillus gasseri zmanjšal povečanje telesne mase v primerjavi s kontrolo, je drugi sev spodbujal povečanje telesne mase.

 

Zaključek

Probiotiki nudijo širok spekter zdravstvenih koristi.

Vendar so njihovi učinki na težo mešani in zdi se, da so odvisni od vrste probiotika.

Dokazi kažejo, da lahko Lactobacillus gasseri ljudem z debelostjo pomaga izgubiti težo in maščobo na trebuhu. Poleg tega lahko mešanica probiotičnega dodatka, imenovana VSL#3, zmanjša povečanje telesne mase pri tistih, ki so na visokokalorični dieti.

Konec koncev imajo lahko nekatere vrste probiotikov skromne učinke na vašo težo, zlasti v kombinaciji z zdravo prehrano s polnovrednimi živili.

Kljub temu obstaja veliko drugih razlogov za jemanje probiotičnega dodatka.

Lahko izboljšajo vaše prebavno zdravje in kardiovaskularne dejavnike tveganja, zmanjšajo vnetje in celo pomagajo v boju proti depresiji in anksioznosti.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-and-weight-loss

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


Zakaj Paracelzus?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

Delovni čas

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

Kontakt

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: info@paracelzus.si
Kako do nas