fbpx

Ali lahko elektroliti res hidrirajo vašo kožo?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Prisegate na zdravilo za mačka Pedialyte? Čarobne sestavine te sladke pijače so elektroliti – zlasti minerali natrij, klorid in kalij.

Polnjenje zalog elektrolitov v telesu je skrivnost zadrževanja vode, ki jo srkate (nasvidenje, glavobol). Toda ali lahko nanos kreme z elektrolitom na vašo kožo dejansko ohranja njeno vlažnost?

Britanski in avstralski tisk je kreme za kožo z elektroliti označil za naslednji velik lepotni trend, poznavalci industrije nege kože pa so jih poimenovali »hidracijsko sestavino leta 2020«.

Ali elektroliti res upravičijo ves hype? Tukaj je izčrpna znanost, ki stoji za to razkošno novo sestavino za nego kože.

 

Dejstva

Zdrava koža je vlažna koža, zato ima svoj impresiven vgrajen sistem hidracije. Krvne žile oskrbujejo kožne celice s hranili, vodo in minerali, znanimi kot elektroliti.

Najbolj zunanja plast kože (imenovana stratum corneum) zadržuje vodo in elektrolite ter ščiti kožne celice pred onesnaževalci iz okolja in alergeni.

 

Sprožilci suhe kože

Suho kožo sprožijo staranje, hladno vreme in celo stres.

Ko je njena pregradna funkcija ogrožena, koža izgubi vodo in se vname, pravi dr. Ife J. Rodney, FAAD, dermatolog in ustanovni direktor Eternal Dermatology + Aesthetics v Washingtonu, D.C.

Posledica tega je razgradnja kolagena, beljakovine, ki sestavlja približno tri četrtine kože.

“Ko se kolagen razgradi, se pojavijo drobne linije in gube,” pravi Rodney.

Po besedah ​​dr. Brucea Robinsona, FAAD, certificiranega dermatologa v New Yorku in kliničnega profesorja dermatologije v bolnišnici Lenox Hill, voda tudi napolni kožo ter zmanjša videz drobnih linij in gub.

Dejansko celo raziskave kažejo, da je suha koža videti bolj nagubana.

 

Kožna pregrada

Vlažilni izdelki za nego kože dejansko ne dodajajo vode koži. Namesto tega podpirajo njegovo pregradno funkcijo za zmanjšanje izhlapevanja vode.

Strokovnjaki običajno priporočajo kreme s ceramidi ali glicerinom, ki ustvarijo zaščitno plast za omejitev izgube vlage.

Ceramidi so dolgoverižne maščobne kisline, ki sestavljajo približno polovico vaše zunanje plasti kože. So tudi sestavina izdelkov za nego kože, ker pomagajo oblikovati pregrado, ki zadržuje vlago in lahko ščiti pred okoljsko škodo.

Glicerin je običajna sestavina za nego kože, narejena iz rastlinskih olj ali živalskih maščob, ki vaši koži pomaga ohranjati vlago. Ko se uporablja sam, lahko dejansko izsuši kožo, zato ga kombiniramo z drugo vlažilno sestavino, kot je rožna voda ali hialuronska kislina.

 

Kaj so elektroliti?

Elektroliti so minerali – vključno s kalijem, natrijem, kalcijem, kloridom, fosfatom in magnezijem – ki privlačijo vodo. Krvne žile oskrbujejo vašo kožo z elektroliti iz hrane, ki jo jeste, in vode, ki jo pijete. Ko se znojite, izgubite elektrolite.

“V koži elektroliti pomagajo prevajati elektriko, ko so pomešani z vodo, kar omogoča celicam, da uravnavajo raven pH in ohranjajo sistem hidracije telesa pod nadzorom,” pravi Robinson. “Lahko pomagajo vaši koži zadrževati vodo … in [lahko] sčasoma pomagajo vaši koži, da bolje zadrži hidracijo.”

Vprašanje je, ali se elektroliti, naneseni na kožo, dejansko dovolj dobro vpijejo, da povečajo hidracijo.

»Ko vodo ali elektrolite lokalno nanesemo na kožo, zelo hitro izhlapijo,« pravi Rodney.

 

Kako?

Medtem ko Robinson ni videl nobene visokokakovostne študije, ki bi pokazala, ali nega kože z elektroliti deluje, “na papirju je to smiselno,” pravi.

Čeprav svojim pacientom ne bo priporočal krem ​​z elektroliti, dokler študije ne dokažejo, da so boljše od (pogosto precej cenejših) vlažilnih krem, ki so že na trgu, bi se lahko splačalo raziskovati, če res upravičijo hype.

Kreme z elektroliti so idealne, če veliko delate, imate suho, razdraženo ali občutljivo kožo ali če imate določene vrste ekcemov, pravi Robinson.

Preizkusite te nasvete:

Poiščite koži enake sestavine

“Koža je včasih zelo izbirčna, zato prepušča samo določene stvari. Zato je dobra zaščitna pregrada,” pravi Robinson. “Da bi mineralni elektroliti prodrli in dosegli globlje plasti kože, morajo biti povezani z molekulo, ki je enaka koži.”

Preverite izdelke za laktat, glukonat in piroglutaminsko kislino (PCA). Te molekule, ki so enake koži, opravljajo podobne funkcije kot molekule, ki so naravno prisotne v koži, in so povezane z elektroliti, da lahko delujejo bolj učinkovito.

PCA je naravni derivat aminokislin, laktat je alfa hidroksi kislina, glukonat pa karboksilna kislina.
Združite s ceramidi, glicerinom ali hialuronsko kislino

Te sestavine pomagajo povečati pregradno funkcijo kože, da zadrži vlago, pravita Robinson in Rodney.

 

Dodajte peptide

Rodney priporoča kreme s peptidi, ki so gradniki beljakovin, kot je kolagen. Oglašujejo se, da podpirajo pregradno funkcijo kože in proizvodnjo kolagena.

 

Dodajte antioksidante

Rastlinski antioksidanti pomagajo popraviti poškodbe kože zaradi sonca ali onesnaženosti okolja, pravi Robinson. Poskusite vitamin C, vitamin E in flavonoide.

Uporabite dovolj, vendar ne preveč

Niste glazura torte – potrebujete samo tanek sloj vlažilne kreme, da opravite delo, pravi Robinson.
Nanesite dvakrat na dan, najbolje na vlažno kožo

Najbolje je, da po tuširanju nanesete vlažilno kremo. Posušite kožo, da je še vlažna, nato nanesite vlažilno kremo. Robinson predlaga, da se še enkrat nanesete, preden greste spat.

Dopolnite z zaščitnim faktorjem

Če vaša vlažilna krema ne vsebuje zaščitnega faktorja, zaključite z zaščito pred soncem širokega spektra, da zaščitite pred nadaljnjimi poškodbami kože, pravi Rodney.

 

Vedite tudi to

Preskočite vlažilne kreme s propilen glikolom, konzervansom, ki tudi drugim sestavinam pomaga prodreti v kožo. “Veliko ljudi ima alergije ali jih lahko razdraži,” pravi Robinson.

Preverite tudi, ali je katera koli krema, ki jo izberete, nekomedogena (tj. ne maši por). »Nekatere okluzivne kreme za kožo delujejo tako, da zadržijo vlago, vendar lahko povzročijo tudi izbruh aken,« pravi Rodney.

 

Elektroliti proti hialuronski kislini

Rodneyju je všeč tudi hialuronska kislina, ki absorbira vodo in jo zadrži na mestu v vaši koži.

Hialuronska kislina je še ena naravna spojina, znana kot glikozaminoglikani ali dolge verige molekul sladkorja, ki podpirajo strukturne beljakovine kože, kot je kolagen. Ker se veže na vodo, se uporablja v izdelkih za nego kože, da ohranja kožo navlaženo.

Teoretično bi izdelki za nego kože z elektroliti lahko vaši koži pomagali zadržati še več vode, pravi Robinson.

 

Zaključek

Elektroliti privlačijo vodo, zato kreme z elektroliti teoretično pomagajo vaši koži zadrževati vlago.

Poiščite izdelek z identičnimi molekulami laktat, glukonat ali PCA. Prepričajte se, da vsebuje tudi ceramide in hialuronsko kislino za dokazano dolgotrajno vlaženje.

Za zdaj ni dovolj dokazov, da se kreme z elektroliti dejansko dovolj dobro vpijejo v kožo, da bi pravilno opravile svoje delo – vendar ni nič narobe, če jih poskusite.


vir: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/electrolytes-for-your-skin-the-facts-behind-the-beauty-hype

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas