fbpx

Vsakodnevna kava lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Glede na nove raziskave lahko vsakodnevno pitje kave zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.

Poročilo, objavljeno v reviji Clinical Nutrition Wednesday, je pokazalo, da je uživanje ene dodatne skodelice kave vsak dan povezano s 4 do 6 % manjšim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2.

Pretekle raziskave so povezovale kavo z manjšim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2, vendar mehanizmi za učinke pijače niso bili dobro razumljeni.

Nova študija, ki je merila različne hormone in vnetne označevalce pri uživalcih kave, nakazuje, da ima lahko kava protivnetne učinke skupaj z zmanjšanjem inzulinske rezistence, znižanje s pomembnim vplivom na hormone, vključno z leptinom in adiponektinom.

Po mnenju dr. Marilyn Tan, endokrinologinje in vodje stanfordske endokrine klinike, lahko vnetje poveča odpornost proti insulinu in s tem tveganje za sladkorno bolezen. dr. Tan ni bila vključena v študijo.

“Predlog, da kava zmanjša vnetne označevalce, je koristen pri razjasnitvi mehanizma, s katerim lahko kava izboljša občutljivost za insulin ali krvni sladkor,” je Tan povedala za portal Healthline.

 

Kava lahko zmanjša vnetje v telesu

Raziskovalci so ovrednotili podatke o zdravju 152.479 posameznikov, pridobljene iz UK Biobank in Rotterdamske študije.

Pregledali so, koliko kave so posamezniki popili na dan – od 0 do približno 6 skodelic – skupaj s pojavnostjo sladkorne bolezni tipa 2 v obdobju do 13 let.

Ekipa je ocenila tudi meritve inzulinske rezistence in koncentracije vnetnih markerjev, vključno s C-reaktivnim proteinom (CRP), leptinom in adiponektinom, prek vzorcev krvi na tešče.

Ekipa je ugotovila, da je dodatna skodelica kave vsak dan povezana s 4 do 6 % manjšim tveganjem za sladkorno bolezen.

Večje uživanje kave je povezano z nižjimi ravnmi CRP in leptina, provnetnih označevalcev, ter višjimi ravnmi koncentracij interlevkina-13 in adiponektina, ki delujeta protivnetno.

Adiponektin ima učinek senzibilizacije na inzulin, ki lahko pomaga znižati raven glukoze v krvi.

Raziskovalci domnevajo, da kava pomaga zmanjšati biomarkerje vnetja, za katere je znano, da se povečajo, ko je vnetje v telesu, kot je to v primeru sladkorne bolezni tipa 2.

Raziskovalci tudi verjamejo, da je vrsta kave pomembna – filtrirana ali espresso kava je bila povezana z največjim zmanjšanjem tveganja.

Ugotovitve so v skladu s prejšnjo raziskavo, ki je odkrila povezavo med višjimi stopnjami uživanja kave in manjšim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2 pri različnih populacijah in demografskih podatkih, pravi dr. Andrew Odegaard, izredni profesor epidemiologije in biostatistike na Univerzi v Kaliforniji, Irvine.

“Posredovalne ocene vnetja zagotavljajo dokaze o ključnem hipotetičnem mehanizmu,” je dejal Odegaard in opozoril, da je za razumevanje možnih mehanizmov potrebnih več dokazov.

 

Uživajte v kavi, vendar se ne zanašajte nanjo

dr. Tan pravi, da bi se morali ljudje s sladkorno boleznijo in tisti, pri katerih obstaja tveganje za to stanje, počutiti prijetno ob pitju črne kave ali espressa, vendar ju ne bi nujno predpisala ljudem, ki se želijo zaščititi.

“Obstajajo drugi ukrepi, ki so bili bolje raziskani za zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen, srčno-žilnega tveganja, teže in splošnega zdravja,” je dejala dr. Tan.

Za zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen dr. Tan predlaga več telesne dejavnosti, omejitev časa sedenja, izogibanje kajenju in alkoholu, uživanje uravnotežene prehrane in, če je mogoče, izogibanje nekaterim zdravilom, ki lahko povečajo hiperglikemijo.

Prav tako spodbuja ljudi, naj bodo pozorni na vrsto kave, ki jo pijejo.

“Paciente bi prav tako spomnila, da je študija opazila največ koristi od filtrirane kave ali espressa in ne od kavnih napitkov, ki lahko vsebujejo zelo velike količine sladkorja in maščob,” je dejala dr. Tan.

 

Zaključek

Nova študija je pokazala, da je pitje ene dodatne skodelice kave vsak dan povezano s 4 do 6 % manjšim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2. Raziskovalci verjamejo, da ima kava lahko protivnetne učinke in lahko vpliva na hormone, ki vplivajo na raven glukoze v krvi. Medtem ko te ugotovitve poleg preteklih dokazov kažejo, da ima kava lahko protivnetne učinke in učinke, ki povzročajo občutljivost na inzulin, endokrinologi priporočajo, da se držite preventivnih ukrepov, za katere je znano, da delujejo: vadite, jejte zdravo, ne kadite in omejite alkohol.


vir: https://www.healthline.com/health-news/a-daily-coffee-may-reduce-your-type-2-diabetes-risk

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas