fbpx

10 zdravstvenih in prehranskih koristi oreščkov makadamije

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Oreščki makadamije so drevesni oreščki, ki imajo subtilen okus po maslu in kremasto teksturo.

Makadamijo, ki izvira iz Avstralije, zdaj gojijo v različnih državah po svetu, kot so Brazilija, Kostarika, Havaji in Nova Zelandija.

Tako kot večina drugih oreščkov so tudi oreščki makadamije bogati s hranili in koristnimi rastlinskimi spojinami. Povezani so tudi z več koristmi, vključno z izboljšano prebavo, zdravjem srca, uravnavanjem telesne teže in nadzorom krvnega sladkorja.

Tukaj je 10 zdravstvenih in prehranskih koristi oreščkov makadamije.

 

1. Bogati s hranili

Orehi makadamije so kalorično bogati oreščki, ki vsebujejo veliko zdravih maščob, vitaminov in mineralov. Ena unča (28 gramov) ponuja:

• Kalorije: 204
• Maščoba: 23 gramov
• Beljakovine: 2 grama
• Ogljikovi hidrati: 4 grame
• Sladkor: 1 gram
• Vlaknine: 3 grame
• Mangan: 58 % dnevne vrednosti (DV)
• Tiamin: 22 % DV
• Baker: 11 % DV
• Magnezij: 9 % DV
• Železo: 6 % DV
• Vitamin B6: 5 % DV

Oreščki makadamije so bogati tudi z enkrat nenasičenimi maščobami, vrsto maščobe, ki lahko izboljša zdravje srca z znižanjem skupnega in LDL (slabega) holesterola.

Ti oreščki imajo malo ogljikovih hidratov in sladkorja ter zmerno vsebnost vlaknin. Zaradi te kombinacije je malo verjetno, da bodo zvišali raven sladkorja v krvi, kar je lahko še posebej koristno za ljudi s sladkorno boleznijo.

 

2. Polni antioksidantov

Tako kot večina oreščkov so tudi oreščki makadamije odličen vir antioksidantov.

Antioksidanti nevtralizirajo proste radikale, ki so nestabilne molekule, ki lahko povzročijo celične poškodbe in povečajo tveganje za bolezni, kot so diabetes, Alzheimerjeva bolezen in bolezni srca.

Poleg tega se oreščki makadamije ponašajo z najvišjo vsebnostjo flavonoidov med vsemi oreščki. Ta antioksidant se bori proti vnetjem in pomaga zniževati holesterol.

Poleg tega je ta oreh bogat s tokotrienoli, obliko vitamina E z antioksidativnimi lastnostmi, ki lahko pomaga znižati raven holesterola. Te spojine lahko celo ščitijo pred rakom in možganskimi boleznimi

 

3. Lahko izboljšajo zdravje srca

Orehi makadamije lahko zmanjšajo tveganje za bolezni srca.

Različne študije kažejo, da lahko dnevno uživanje 0,3–1,5 unč (8–42 gramov) teh oreščkov zniža skupni in LDL (slab) holesterol za do 10 %.

Zanimivo je, da je majhna študija pri ljudeh z visokim holesterolom pokazala, da prehrana, bogata z oreščki makadamije, zmanjša raven tega krvnega markerja v enaki meri kot zdrava prehrana z nizko vsebnostjo maščob, ki jo priporoča Ameriško združenje za srce.

Še več, uživanje 1,5–3 unč (42–84 gramov) oreščkov makadamije vsak dan lahko znatno zmanjša označevalce vnetja, kot je levkotrien B4. Vnetje je dejavnik tveganja za bolezni srca.

Raziskovalci verjamejo, da lahko koristi oreščkov makadamije za srce izhajajo iz visoke vsebnosti enkrat nenasičenih maščob.

Ta maščoba je dosledno povezana z boljšim zdravjem srca in manjšim tveganjem za možgansko kap in usodnim srčnim napadom.

 

4. Lahko zmanjšajo tveganje za metabolični sindrom

Metabolični sindrom je skupek dejavnikov tveganja, vključno z visokim krvnim sladkorjem in ravnmi holesterola, ki povečujejo tveganje za možgansko kap, bolezni srca in sladkorno bolezen tipa 2.

Raziskave kažejo, da lahko oreščki makadamije ščitijo pred presnovnim sindromom in sladkorno boleznijo tipa 2.

En nedavni pregled je na primer povezal diete, bogate z oreščki, vključno z orehi makadamije, z znižanjem ravni sladkorja v krvi na tešče.

Pri dietah, vključenih v ta pregled, so ljudje jedli 1–3 unče (28–84 gramov) oreščkov na dan. Izkusili so bistveno izboljšane ravni hemoglobina A1c, označevalca dolgoročnega nadzora sladkorja v krvi.

Poleg tega lahko diete, bogate z mononenasičenimi maščobami – ki obsegajo 80 % maščobe v oreščkih makadamije – pomagajo zmanjšati dejavnike tveganja za presnovni sindrom, zlasti pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2.

Na splošno je uživanje oreščkov povezano tudi z nižjim krvnim sladkorjem in telesno težo pri ljudeh s presnovnim sindromom ali sladkorno boleznijo tipa 2.

 

5. Lahko pomagajo pri izgubi teže

Čeprav so makadamija oreščki bogati s kalorijami, vam lahko pomagajo pri hujšanju.

To je mogoče delno razložiti z njihovimi količinami beljakovin in vlaknin, dveh hranil, za katere je znano, da zmanjšujeta lakoto in spodbujata občutek sitosti.

Raziskave nadalje kažejo, da lahko del maščob v oreščkih med prebavo ostane v vlaknasti steni oreščkov. Tako lahko makadamija in drugi oreščki zagotovijo manj kalorij, kot se je prej mislilo.

V eni 3-tedenski študiji je 71 mladih Japonk vsak dan jedlo kruh z 10 grami orehov makadamije, kokosa ali masla. Tisti v skupini z makadamijo so do konca študije izgubili 0,9 funtov (0,4 kg), medtem ko so tisti v drugih skupinah ostali na isti teži.

Oreščki makadamije so bogati tudi z mononenasičenimi maščobami, zlasti z maščobno palmitoleinsko kislino omega-7, ki lahko ščiti pred neželenim povečanjem telesne teže.

V eni 12-tedenski študiji so imele debele miši, ki so bile hranjene z visoko vsebnostjo maščob in velikimi količinami olja makadamije – bogatega s palmitoleinsko kislino – znatno manjše maščobne celice kot tiste, ki jim tega izdelka niso dajali.

Vendar pa ni jasno, ali makadamijini orehi nudijo enake koristi pri ljudeh.

 

6. Lahko izboljšajo zdravje črevesja

Oreščki makadamije vsebujejo vlaknine, ki lahko koristijo vaši prebavi in ​​splošnemu zdravju črevesja.

Kot velja za večino oreščkov, lahko topne vlaknine v oreščkih makadamije delujejo kot prebiotik, kar pomeni, da pomagajo hraniti vaše koristne črevesne bakterije.

Po drugi strani pa te prijazne bakterije proizvajajo kratkoverižne maščobne kisline (SCFA), kot so acetat, butirat in propionat, ki lahko zmanjšajo vnetje in zaščitijo pred boleznimi, kot so sindrom razdražljivega črevesa (IBS), Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis.

Nekateri dokazi kažejo, da lahko SCFA celo zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen in debelost

 

7–9. Druge možne koristi

Nove raziskave kažejo, da lahko oreščki makadamije nudijo nekaj dodatnih koristi za zdravje, vključno z:

• Zagotavljanjem protirakavih lastnosti. Oreščki makadamije vsebujejo flavonoide in tokotrienole, rastlinske spojine, za katere študije v epruveti kažejo, da lahko pomagajo v boju proti rakavim celicam ali jih ubijajo. Vendar je potrebnih več raziskav.
• Krepitvijo zdravja možganov. Raziskave v epruveti in na živalih kažejo, da lahko tokotrienoli tudi ščitijo možganske celice pred boleznimi, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Kljub temu so potrebne dodatne raziskave na ljudeh.
• Podaljšanjem vaše dolgoživosti. Redno uživanje oreščkov, vključno z makadamijo, lahko zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt za približno eno tretjino.

Upoštevajte, da ti potencialni atributi še zdaleč niso dokazani. Potrebnih je več študij na ljudeh.

 

10. Enostaven dodatek vaši prehrani

Oreščke makadamije najdete v večini supermarketov, lahko pa jih naročite tudi prek spleta. So vsestranski in jih je enostavno vključiti v večino diet.

Na splošno so surovi oreščki makadamije najbolj zdrava oblika. Suho praženi so dobra alternativa, če nimate časa, da bi jih sami spekli, vendar se poskusite izogibati v olju pečenih različic, ki vsebujejo nepotrebne dodane maščobe.

Prigriznete lahko cele oreščke makadamije, jih zmeljete in potresete po juhah in toplih jedeh ali pa jih zamenjate za krutone v solatah.

Maslo makadamije je še en način uživanja tega oreščka. Tako kot arašidovo maslo ga lahko namažemo na kruh, krekerje in sadne rezine ali dodamo ovseni kaši ali jogurtu.

Končno lahko te oreščke namočite in zmeljete v pasto, da naredite sir ali mleko. Ta pasta je lahko tudi osnova za različne sladice.

Oreščke makadamije lahko hranite pri sobni temperaturi od enega do pet mesecev, najbolje v nepredušni posodi. Če jih shranite v hladilniku, bodo ostali sveži še dlje – do enega leta.

 

Zaključek

Orehi makadamije so bogati z vitamini, minerali, vlakninami, antioksidanti in zdravimi maščobami.

Njihove potencialne koristi vključujejo izgubo teže, izboljšano zdravje črevesja in zaščito pred sladkorno boleznijo, presnovnim sindromom in srčnimi boleznimi.

Če vas ta orešček zanima, ga poskusite še danes dodati svoji prehrani.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/macadamia-nuts

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas