fbpx

Koristi orehov za zdravje srca verjetno prihajajo iz črevesja

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Koristi uživanja orehov za zdravje srca bi lahko izhajale iz sprememb v črevesnih mikrobih.

To je bilo predmet raziskave, predstavljene na DiscoverBMB – letnem srečanju Ameriškega združenja za biokemijo in molekularno biologijo.

Raziskovalci na Texas Tech University so uporabili metatranskriptomiko, študijo izražanja genov črevesnih mikrobov, da bi spremljali spremembe, ki se lahko pojavijo, ko nekdo spremeni svojo prehrano.

Natančneje, znanstveniki so preučili, kako bi to lahko vplivalo na zdravje srca in ožilja.

Njihove ugotovitve so pokazale, da lahko uživanje orehov spremeni črevesni mikrobiom s povečanjem telesne proizvodnje aminokisline L-homoarginina. To pa lahko zmanjša tveganje za razvoj bolezni srca.

 

Kako je potekala študija

Raziskovalci so uporabili vzorce iz predhodno izvedene študije nadzorovanega hranjenja.

Udeležencev je bilo 35 z visokim tveganjem za srčno-žilne bolezni.

Udeleženci so bili postavljeni na dvotedensko standardno zahodnjaško dieto, nato pa so bili naključno razporejeni na eno od treh študijskih diet:

Dieta, ki vključuje cele orehe.
Dieta, ki je vključevala enako količino omega-3 maščobnih kislin in večkrat nenasičenih maščobnih kislin kot orehova dieta, vendar brez orehov.
Dieta, ki je delno nadomestila maščobno kislino, oleinsko kislino, za enako količino, ki bi bila pridobljena iz orehov, vendar dieta ni vključevala orehov.

Udeleženci so se vsake diete držali šest tednov z vmesnim premorom.

 

Kako orehi pomagajo pri zdravju srca

Diete so bile zasnovane tako, da pojasnijo, kako orehi vplivajo na zdravje srca in ožilja zaradi vsebnosti bioaktivnih spojin, alfa-linolenske kisline ali ALA, ali lahko orehova ALA nadomesti prehranske nasičene maščobe.

Raziskovalci so zbrali vzorce blata malo preden so udeleženci zaključili dieto.

Tisti, ki so bili na dieti s celimi orehi, so imeli višje vrednosti:

bakterije Gordonibacter v črevesju – metaboliti, ki delujejo protivnetno
genske ekspresije za povečanje telesne proizvodnje aminokisline L-homoarginina

Raziskovalci so zaključili, da so spremembe črevesnega mikrobioma povzročile koristne poti, ki bi lahko zmanjšale dejavnike tveganja za srčno-žilne bolezni. Opozorili so, da so potrebne nadaljnje raziskave za potrditev njihovih opažanj.

“Ta študija kaže, da lahko orehi spodbujajo pozitivne spremembe v mikrobiomu črevesja (prijazne bakterije), ki lahko pomagajo telesu absorbirati in uporabljati določene antioksidante, povezane z zmanjšanim tveganjem za srčne bolezni,” je povedala Anne Danahy, registrirana dietetičarka in integratorka iz Scottsdala v Arizoni. Nutricionistka, specializirana za mediteransko prehrano in zdravo staranje. “To je majhna študija in udeleženci so bili izpostavljeni tveganju za bolezni srca, zato je nemogoče reči, ali bi imele večje skupine zdravih ljudi enako korist.”

“Vedno je pomembno upoštevati pristranskost pri raziskavah, ki jih financira industrija, vendar obstaja tudi veliko dokazov, ki podpirajo različne zdravstvene koristi orehov,” je Danahy povedala za Healthline. »In številne študije niso bile financirane s strani industrije. Upajmo, da bodo majhne študije, ki jih financira industrija, kot je ta, v prihodnosti odprle vrata za veliko večje, visokokakovostne in neodvisne študije.«

 

Kaj morate vedeti o orehih

Pretekle raziskave so pokazale, da so orehi zdrav dodatek k prehrani.

Vsebujejo omega-3 maščobe in antioksidante ter imajo veliko vlaknin.

Ena unča porcije orehov vsebuje približno sedem celih orehov (študija je uporabila dieto s približno 28 orehi na dan).

Ena unča porcije orehov vsebuje približno 185 kalorij in naslednja hranila:

4,3 grama beljakovin
3,9 g ogljikovih hidratov
0,74 g sladkorja
1,9 grama vlaknin
18,5 gramov maščobe

Kljub temu, da imajo orehi veliko maščob in kalorij, so raziskovalci v eni študiji poročali, da niso bistveno povečali telesne teže ali tveganja za debelost.

»Orehi vsebujejo še posebej veliko vlaknin in omega-3 maščobnih kislin – dve hranili, za kateri vemo, da že pozitivno vplivata na tveganje za srčno-žilne bolezni,« je povedala Caroline Thomason, RD, CDCES, dietetičarka iz Virginije, ki ženskam pomaga prenehati z dieto in najti zaupanje s hrano. “Vlaknine so povezane z zniževanjem holesterola, omega-3 pa so povezane s številnimi boleznimi, ki zmanjšujejo vnetje.”

“Velikost porcije, testirana v študiji, je 2 do 3 unče orehov na dan v šestih tednih,” je povedal Thomason za Healthline. »To je velika porcija orehov – približno 28 polovic – vendar lahko dodate eno porcijo za jutranji prigrizek in eno popoldansko. Druga možnost je, da bi bilo koristno razmisliti o drugih oreščkih, ki ponujajo podoben prehranski profil. Na primer, chia, lanena in bučna semena so vsi viri omega-3.«

To ni prva študija, ki je pokazala, da so orehi koristen dodatek k dietam, je pa prva, ki je pojasnila, kako to deluje zaradi izboljšanega črevesnega mikrobioma.

“Številne prejšnje študije so pokazale povezavo med uživanjem orehov in zmanjšanim tveganjem za bolezni srca, kar bi lahko zagotovilo enega od možnih mehanizmov za koristi,” je dejal Danahy. “Raziskave črevesnega mikrobioma so v povojih, a sčasoma bomo videli, da imajo bakterije, ki živijo v našem črevesju in po vsem telesu, ključno vlogo pri uravnavanju številnih vidikov našega zdravja, vključno s tveganjem za bolezni srca.”


vir: https://www.healthline.com/health-news/heart-health-benefits-of-walnuts-likely-come-from-the-gut

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


Zakaj Paracelzus?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

Delovni čas

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

Kontakt

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: info@paracelzus.si
Kako do nas