fbpx

Sredozemska prehrana lahko zmanjša tveganje za depresijo

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Raziskovalci pravijo, da lahko uživanje rastlinske prehrane zmanjša vnetje in s tem zmanjša tveganje za depresijo.

Zdi se, da danes ne morete iti nikamor v sistemu zdravstvenega varstva, ne da bi vas pozvali k sprejetju sredozemske prehrane.

To je načrt, ki poudarja uživanje predvsem rastlinske hrane, kot so sadje in zelenjava, cela zrna, stročnice in oreščki.

Prav tako nadomešča maslo z zdravimi maščobami, kot sta olivno olje in oljna ogrščica, ter uporablja zelišča in začimbe namesto soli za aromatiziranje hrane.

Zrezki ali drugo rdeče meso so omejeni na največ nekajkrat na mesec.

Če se zaradi česar koli od tega počutite malodušno, razmislite o naslednjem: Nova študija je zaključila, da lahko sredozemska prehrana pomaga zmanjšati tveganje za depresijo.

Glede na raziskavo, objavljeno prejšnji mesec v reviji Molecular Psychiatry, lahko dieta z nizko vsebnostjo nasičenih maščob, sladkorja in predelane hrane zmanjša tveganje za depresijo za 24 odstotkov v 12-letnem obdobju.

 

Raziskovalci so izvedli metaanalizo več kot 1,5 milijona zdravih odraslih

Rekli so, da je analiza pokazala, da je bilo upoštevanje sredozemske prehrane povezano z zmanjšanim tveganjem za srčno-žilno smrtnost in splošno smrtnost.

Študije so uporabile vrsto prehranskih ukrepov, vključno z različnimi merili spoštovanja sredozemske prehrane, indeksom zdrave prehrane, prehranskimi pristopi za zaustavitev hipertenzije in prehranskim vnetnim indeksom.

Nižji vnetni indeks je bil povezan z manjšo pojavnostjo depresije v štirih longitudinalnih študijah.

Sredozemska prehrana je povezana tudi z zmanjšano pojavnostjo raka, pa tudi Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni.

Ženske, ki jedo sredozemsko prehrano, dopolnjeno z ekstra deviškim oljčnim oljem in mešanimi oreščki, imajo lahko tudi manjše tveganje za raka dojke.

Iz teh razlogov večina večjih znanstvenih organizacij spodbuja zdrave odrasle, da prilagodijo način prehranjevanja na dieto, kot je mediteranska.

“Z rastlinami bogata protivnetna prehrana lahko pomaga preprečiti depresijo,” je pojasnila dr. Camille Lassale, raziskovalna sodelavka na University College London in članica raziskovalne skupine, ki je izvedla študijo.

Ljudje, ki so se najbolj držali sredozemske prehrane, so imeli 33 odstotkov manjše tveganje za razvoj depresije v naslednjih 8 do 12 letih v primerjavi z ljudmi, katerih izbira hrane je bila najmanj podobna tej dieti, so povedali raziskovalci.

 

Prehrana kot preventiva za duševno zdravje

Nasprotno pa je bila prehrana z veliko nasičenih maščob, sladkorja in predelane hrane povezana s povečano verjetnostjo depresije.

Raziskovalna skupina je šla tako daleč, da je predlagala, da bi morali prehranski nasveti biti del zdravljenja duševnega zdravja.

“To je lepo opravljen sistematični pregled,” je povedala Mary Fristad, profesorica psihiatrije in vedenjskega zdravja, psihologije in prehrane na Državni univerzi Ohio.

Če je vaša najljubša metoda spopadanja z depresijo umik na kavč z odejo in škatlo krofov, vam bo morda pomagalo, če se boste osredotočili na majhne korake.

“Vsi jemo udobno hrano na kratki rok,” je pojasnila Fristadova. “Med zdravo prehrano in depresijo obstaja povezava.”

Vendar ne gre za vzrok in posledico. To je način spreminjanja kvot, da bodo bolj v vašo korist.

Uživanje rastlinske prehrane zmanjša vnetje v možganih.

Dieta vključuje tudi izogibanje prevelikim količinam alkohola. Čeprav je vino v zmernih količinah sprejemljivo.

 

To ni samo hrana

Fristadova pri delu z bolniki uporablja izobraževalni pristop, ki ga imenuje SEE, kar pomeni spanje, prehranjevanje in vadba.

Izboljšanje vseh treh področij izboljša bolnikovo sposobnost, da se premakne k bolj zdravemu življenjskemu slogu.

“Lepo je, da obstaja priporočilo za duševno zdravje, ki je enako kot za fizično zdravje,” je dejala Fristadova.

Poudarila je pomen izogibanja živilom, ki so vnetna. Opozorila je tudi, da študija ni zajela kave, zato ni jasno, ali so pijače s kofeinom dobre za sredozemsko prehrambeno strategijo.

“Vnetje vpliva na možgane,” je dejala. “Vnetje spremeni vaskulacijo in poveča insulinsko odpornost.”

Lassale to povzame takole: “Pojavljajo se tudi dokazi, ki kažejo, da ima odnos med črevesjem in možgani ključno vlogo pri duševnem zdravju in da to os spreminjajo gastrointestinalne bakterije, ki jih lahko spremeni naša prehrana.”


vir: https://www.healthline.com/health-news/mediterranean-diet-may-lower-risk-of-depression

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas