fbpx

Ali je kvas veganski?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Veganstvo je način življenja, ki zmanjšuje izkoriščanje in krutost živali, kolikor je le mogoče.

Kot taka je veganska prehrana brez živalskih proizvodov, vključno z mesom, perutnino, ribami, jajci, mlečnimi izdelki, medom in vsemi živili, ki vsebujejo te sestavine.

Pogosto lahko živila jasno kategoriziramo kot veganska ali ne. Vendar pa lahko nekateri, kot je kvas, povzročijo zmedo.

Ta članek obravnava različne vrste kvasa in ocenjuje, ali se kvas lahko šteje za veganski.

 

Kaj je kvas in za kaj se uporablja?

Kvas je enocelična gliva, ki naravno raste v tleh in na rastlinskih površinah.

Obstaja na stotine sevov kvasovk in medtem ko so nekateri od njih škodljivi za ljudi, drugi lahko opravljajo koristne funkcije.

Kvas lahko na primer pomaga pri fermentaciji ali kvašenju živil, kot so kruh, pivo in vino. Uporablja se lahko tudi za dodajanje okusa živilom ali izboljšanje njihove teksture, kot se pogosto dogaja v sirarski industriji.

Kvas je naravno bogat z vitamini B in včasih obogaten z dodatnimi vitamini in minerali. Zato se lahko nekatere sorte uporabljajo za izboljšanje hranilne vrednosti živil ali obrokov.

Končno se lahko uporablja kot sredstvo za raziskovanje, proizvodnjo ali testiranje farmacevtskih zdravil, namenjenih zdravljenju vrste zdravstvenih stanj.

 

Zakaj večina veganov vključi kvas v svojo prehrano?

Glede na to, da je kvas živ organizem, se nekateri sprašujejo, ali ga je mogoče vključiti v vegansko prehrano.

Za razliko od živali pa kvasovke nimajo živčnega sistema. To pomeni, da ne čutijo bolečine – kar jih popolnoma razlikuje od živali.

Ker uživanje kvasa ne povzroča trpljenja in ne vključuje izkoriščanja ali krutosti živali, se kvas običajno šteje za vegansko hrano. Čeprav se ga lahko zelo majhna manjšina veganov še vedno izogiba, saj gre za živ organizem.

Določene vrste, kot so prehranski ali torula kvas, so še posebej priljubljeni dodatki veganski prehrani, saj pomagajo jedem dodati umami, mesni ali sirast okus brez uporabe živalskih proizvodov.

Poleg tega je prehranski kvas poln vitaminov B, ki so med hranili, ki jih veganska prehrana pogosto nima.

 

Vrste kvasa

Kvas je na voljo v različnih vrstah, vendar se jih trenutno uporablja le nekaj za pripravo, aromatiziranje ali povečanje vsebnosti hranilnih snovi v živilih, vključno z naslednjimi:

Pivovarski kvas. Ta živa kultura kvasa S. cerevisiae se običajno uporablja za varjenje piva. Celice kvasovk se uničijo med postopkom varjenja in se včasih zaužijejo kot dodatek, bogat z vitamini in minerali.
Pekovski kvas. Ta živa kultura kvasa S. cerevisiae se uporablja za vzhajanje kruha in drugih pekovskih izdelkov. Kvas se med peko uniči in daje kruhu značilen okus po kvasu.
Prehranski kvas. To neaktivno kulturo kvasovk S. cerevisiae lahko uporabite za dodajanje slanega, sirastega ali oreščkastega okusa živilom. Prehranski kvas je med proizvodnjo deaktiviran in pogosto obogaten z dodatnimi vitamini in minerali.
Torula kvas. Neaktivna kultura kvasa C. utilis, ki se uporablja za predelavo lesa v papir, kvas torula se običajno uporablja pri proizvodnji pasje hrane. Kljub temu lahko človeški hrani doda mesnat, dimljen ali umami okus.
Ekstrakt kvasa. Ta aroma za živila je narejena iz vsebine neaktivnih celic kvasovke S. cerevisiae. Kvasni izvlečki se uporabljajo za dodajanje okusa umami pakiranim živilom ali pripravo namazov, kot sta Marmite in Vegemite.

Uživanje surovega kvasa na splošno odsvetujemo, saj lahko povzroči napenjanje, krče, zaprtje ali drisko. Lahko tudi poveča tveganje za glivične okužbe, zlasti pri ljudeh, ki so kritično bolni ali imajo oslabljen imunski sistem.

Ena izjema je probiotična kvasovka S. boulardii, ki jo lahko večina ljudi varno uživa živo v probiotičnih dodatkih.

V nasprotnem primeru se lahko kvasovke, ki postanejo neaktivne s kuhanjem, fermentacijo ali njihovim proizvodnim postopkom, varno uporabljajo za izboljšanje okusa ali hranilne vrednosti živil.

 

Zaključek

Kvas je enocelična gliva, ki naravno raste v tleh in na rastlinah.

Najdemo jo v različnih oblikah, nekatere od njih lahko uporabimo za pomoč pri vzhajanju ali fermentaciji živil, druge pa za izboljšanje okusa, teksture ali hranilne vrednosti živil.

Za razliko od živali kvasovke nimajo živčnega sistema. Zato njegovo uživanje ne povzroča trpljenja, izkoriščanja ali okrutnosti živali. Zaradi tega je kvas primerna izbira za vegane.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/is-yeast-vegan

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas