fbpx

Ali je prehranski kvas zdrav? Vse, kar morate vedeti

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Prehranski kvas je neaktivirana različica kvasa, ki bi ga uporabili za pripravo kruha ali piva. Ima pikanten ali umami okus in lahko pomaga pri zniževanju holesterola, krepitvi imunskega zdravja in še več.

Prehranski kvas, imenovan tudi “nooch”, je priljubljen živilski izdelek, ki se pogosto uporablja v veganski kuhinji.

Ta kvas v prahu je dobil ime po hranilih, ki jih vsebuje, vključno z beljakovinami in široko paleto vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Študije kažejo, da ima prehranski kvas številne potencialne koristi za zdravje, od nižjega holesterola do zaščite pred poškodbami celic, ki vodijo v bolezni.

Ta članek pojasnjuje, kaj je prehranski kvas, pregleduje njegove zdravstvene koristi in predlaga kreativne načine za njegovo uporabo.

 

Kaj je prehranski kvas?

Prehranski kvas (včasih imenovan tudi “nooch”) je vrsta kvasa, znana kot Saccharomyces cerevisiae, ki je ista vrsta kvasa, ki se uporablja za peko kruha in varjenje piva.

Vendar pa je prehranski kvas neaktivirana različica, kar pomeni, da če bi ga poskušali uporabiti za pripravo kruha ali piva, ne bi dobro deloval in bi bil verjetno preveč grenak za uživanje.

Primerjava z drugimi vrstami kvasa

Tri glavne vrste kvasovk, ki izvirajo iz S. cerevisiae, so:

pekovski kvas. Pekovski kvas se uporablja za vzhajanje kruha. Kvas uniči med kuhanjem, vendar daje zemeljski okus po kvasu.
pivovarski kvas. Pivski kvas se uporablja za varjenje piva. Odmrle celice kvasovk, ki ostanejo pri varjenju piva, lahko vzamemo kot prehransko dopolnilo, vendar so zelo grenkega okusa.
prehranski kvas. Ta različica se goji posebej za uporabo kot živilski izdelek. Celice kvasovk so med proizvodnjo uničene, zaradi česar so te kvasovke neaktivne. Uporablja se pri kuhanju ali kot začimba, ki daje pikanten ali umami okus.

 

Vrste prehranskega kvasa

Za proizvodnjo prehranskega kvasa se celice S. cerevisiae več dni gojijo na sredstvu, bogatem s sladkorjem, kot je melasa. Kvas se nato deaktivira s toploto, pobere, opere, posuši, zdrobi in zapakira za distribucijo.

Obstajata dve vrsti prehranskega kvasa:

neobogaten – ta vrsta ne vsebuje nobenih dodanih vitaminov ali mineralov. Vsebuje samo vitamine in minerale, ki jih naravno proizvajajo celice kvasovk, ko rastejo.
obogaten – ta vrsta vsebuje sintetične vitamine, dodane med proizvodnim procesom za povečanje vsebnosti hranil. Vsi dodatni vitamini so vključeni na seznam sestavin.

Obogateni prehranski kvas je najpogostejša vrsta in ponuja največ koristi.

Prehranski kvas se prodaja kot tanki kosmiči, zrnca ali prah. Najdete ga na oddelku z začimbami ali dišavami v večini trgovin z živili ali v zabojnikih za razsuti tovor v trgovinah z zdravo hrano. Je bledo rumene barve in je lahko pakiran v vrečki, shakerju ali plastični posodi.

Ta sestavina se prilega skoraj vsaki dieti ali načinu prehranjevanja. Ima naravno malo natrija in kalorij ter je brez maščob, brez sladkorja, brez glutena in vegansko.

 

Hranila in zdravstvene koristi prehranskega kvasa

Prehranski kvas je odličen vir rastlinskih beljakovin, vitaminov B in mineralov v sledovih.

Obogateni prehranski kvas vsebuje več vitaminov B kot neobogatene sorte, saj se med proizvodnjo dodajo dodatne količine.

Samo 2 čajni žlički (5 gramov) obogatenega prehranskega kvasa vsebujeta:

kalorije: 20
beljakovine: 3 grame
maščoba: 0 gramov
ogljikovi hidrati: 2 grama
sladkor: 0 gramov
vlaknine: 4 % dnevne vrednosti (DV)
riboflavin (vitamin B2): 246 % DV
niacin (vitamin B3): 109 % DV
vitamin B6: 212 % DV
folat (vitamin B9): 59 % DV
vitamin B12: 313 % DV
železo: 2 % DV
kalij: 2 % DV

 

Pomembna hranila

Nekatere glavne prehranske prednosti prehranskega kvasa vključujejo:

beljakovine. Prehranski kvas vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, ki jih morate dobiti s hrano. Je tudi vir visokokakovostnih rastlinskih beljakovin
B vitamine. Obogateni prehranski kvas je še posebej bogat z vitamini B, vključno s tiaminom (B1), riboflavinom (B2), niacinom (B3) ter B6 in B12
minerale v sledovih. Sem spadajo cink, selen, mangan in molibden, ki sodelujejo pri regulaciji genov, metabolizmu, rasti in imunosti.

Natančne hranilne vrednosti se med znamkami razlikujejo, zato vedno preberite etikete, da poiščete sorto, ki ustreza vašim potrebam.

Kupite obogatene različice, da boste imeli največ koristi za zdravje, zlasti če ga uporabljate za dodajanje dodatnih vitaminov in mineralov vaši prehrani. Če uporabljate prehranski kvas samo zaradi njegovega okusa, vas morda manj skrbi, ali je obogaten.

 

Polno vitamina B12

Ena največjih prehranskih skrbi za ljudi, ki sledijo veganski dieti, ki izključuje vse živalske proizvode, je pridobivanje dovolj vitamina B12.

Ta vitamin je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja krvi in ​​živčnih celic. Pomaga tudi pri izdelavi DNK in preprečevanju megaloblastne anemije, krvnega stanja, zaradi katerega se počutite šibke in utrujene.

Najbolj zanesljiv in dosleden vir vitamina B12 pri veganski prehrani so dodatki. Pomaga pa lahko tudi uživanje hrane, obogatene s tem vitaminom, kot je prehranski kvas.

Zlasti 2 čajni žlički prehranskega kvasa vsebujeta neverjetnih 313 % DV za vitamin B12.

 

Vsebuje močne antioksidante

Antioksidanti so spojine, ki se ob zaužitju borijo proti nestabilnim molekulam, imenovanim prosti radikali, ki lahko povečajo tveganje za bolezni.

Študije razkrivajo, da prehranski kvas vsebuje močna antioksidanta glutation in selenometionin.

Te spojine lahko pomagajo zaščititi vaše celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali in težke kovine, ter pomagajo telesu odstraniti toksine iz okolja.

Uživanje hrane, bogate z antioksidanti, kot je prehranski kvas, lahko tudi zmanjša tveganje za kronične bolezni, vključno z:

• srčnimi boleznimi
• rakom
• makularno degeneracijo

 

Lahko okrepi imunsko zdravje

Prehranski kvas vsebuje dva glavna ogljikova hidrata: alfa manan in beta glukan.

Študije na živalih kažejo, da imajo ti ogljikovi hidrati antibakterijske in protiglivične učinke, ki lahko zaščitijo vaše telo pred okužbami.

Zlasti beta glukan lahko deluje tako, da aktivira imunske celice in cilja na črevesni mikrobiom za podporo imunosti in splošnega zdravja.

Kljub temu so raziskave na ljudeh potrebne.

 

Lahko pomaga znižati raven holesterola

Beta glukan v prehranskem kvasu lahko pomaga tudi pri zniževanju holesterola.

V 8-tedenski študiji so moški z visokim holesterolom, ki so jemali 15 gramov beta glukana, pridobljenega iz kvasa, dnevno znižali raven skupnega holesterola za 6 %.

Beta glukan najdemo v drugih živilih, kot sta oves in ječmen.

Obsežne raziskave kažejo, da lahko beta glukan iz ovsa znatno zniža raven holesterola, katerega visoka raven je dejavnik tveganja za bolezni srca.

Čeprav se kemijska struktura beta glukana v ovsu nekoliko razlikuje od strukture tega ogljikovega hidrata v kvasu, starejše raziskave kažejo, da imajo podobne učinke na zniževanje holesterola.

Vendar manjkajo posebne študije o prehranskem kvasu.

 

Kako uporabljati prehranski kvas

Prehranski kvas hranite v hladnem in temnem prostoru, da ohranite vsebnost vitaminov. Poleg tega posodo dobro zaprite, da preprečite vlago. Ob pravilnem shranjevanju lahko zdrži do 2 leti.

Tukaj je nekaj primerov uporabe:

• kot začimba za pokovko, testenine, solate ali enolončnice
• kot umami okus v juhah, enolončnicah ali čiliju
• kot slan, sirast okus v veganskih omakah
• kot zgoščevalec za juhe in omake
• kot sestavina smutijev
• kot dodatek hrani za hišne živali

Velikost porcij za prehranski kvas je odvisna od recepta, vendar običajno uporabite 2–4 čajne žličke (5–10 gramov).

 

Stranski učinki in varnost

Prehranski kvas je varno uporabljati v zmernih količinah, običajno do nekaj žlic (10–30 gramov) na dan.

Potrebne bi bile sorazmerno velike količine prehranskega kvasa, da bi presegli dopustne zgornje ravni vnosa (UL) za različne vitamine in minerale, ki jih vsebuje.

Kljub temu študije kažejo, da bi se ga morali vsi, ki so alergični na kvas, izogibati.

Tisti, ki imajo težave s presnovo folne kisline, na primer ljudje z mutacijo gena MTHFR, morajo natančno prebrati etikete in morda izbrati neobogateni prehranski kvas.

 

Zaključek

Prehranski kvas je zelo hranljiv veganski prehrambeni izdelek s številnimi možnimi koristmi za zdravje.

Z njim lahko jedem preprosto dodate dodatne beljakovine, vitamine, minerale in antioksidante. Običajno se uporablja kot začimba veganske sirne omake, pa tudi kot preliv za juhe in solate.

Študije kažejo, da lahko prehranski kvas pomaga znižati holesterol in podpira imunost, čeprav je potrebnih več raziskav.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/nutritional-yeast

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas