fbpx

7 tveganj ketogene diete, ki jih morate poznati

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Ketogena dieta je dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in veliko maščob, in se običajno uporablja za hujšanje.

Omejevanje ogljikovih hidratov in povečanje vnosa maščob lahko privede do ketoze, presnovnega stanja, v katerem se vaše telo za energijo zanaša predvsem na maščobe namesto na ogljikove hidrate.

Vendar pa dieta prinaša tudi tveganja, ki se jih morate zavedati.

Tukaj je 7 nevarnosti keto diete, o katerih morate vedeti.

 

1. Lahko povzroči keto gripo

Vnos ogljikovih hidratov na keto dieti je običajno omejen na manj kot 50 gramov na dan, kar je lahko šok za vaše telo.

Ko vaše telo na začetku tega vzorca prehranjevanja izčrpava zaloge ogljikovih hidratov in preklopi na uporabo ketonov in maščob kot goriva, se lahko pojavijo simptomi, podobni gripi.

Ti vključujejo glavobole, omotico, utrujenost, slabost in zaprtje – deloma zaradi dehidracije in neravnovesja elektrolitov, ki se zgodijo, ko se vaše telo prilagaja ketozi.

Medtem ko se večina ljudi, ki doživijo keto gripo, počuti bolje v nekaj tednih, je pomembno, da te simptome spremljate med celotno dieto, ostanete hidrirani in uživate hrano, bogato z natrijem, kalijem in drugimi elektroliti.

 

2. Lahko obremeni vaše ledvice

Živila živalskega izvora z visoko vsebnostjo maščob, kot so jajca, meso in sir, so glavna sestavina keto diete, ker ne vsebujejo ogljikovih hidratov. Če uživate veliko teh živil, imate lahko večje tveganje za ledvične kamne.

To je zato, ker lahko visok vnos živalske hrane povzroči, da vaša kri in urin postaneta bolj kisla, kar povzroči povečano izločanje kalcija v urinu.

Nekatere študije tudi kažejo, da keto dieta zmanjša količino citrata, ki se sprosti v urinu. Glede na to, da se lahko citrat veže na kalcij in prepreči nastanek ledvičnih kamnov, lahko zmanjšane ravni citrata povečajo tudi tveganje za njihov nastanek.

Poleg tega se morajo ljudje s kronično ledvično boleznijo (CKD) izogibati keto, saj oslabljene ledvice morda ne bodo mogle odstraniti kopičenja kisline v krvi, ki je posledica te živalske hrane. To lahko povzroči stanje acidoze, ki lahko poslabša napredovanje KLB.

Še več, diete z nizko vsebnostjo beljakovin se pogosto priporočajo posameznikom s kronično ledvično boleznijo, medtem ko je keto dieta z zmerno do visoko vsebnostjo beljakovin.

 

3. Lahko povzroči prebavne težave in spremembe v črevesnih bakterijah

Ker keto dieta omejuje ogljikove hidrate, je lahko težko zadovoljiti vaše dnevne potrebe po vlakninah.

Nekateri najbogatejši viri vlaknin, kot so sadje z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, škrobna zelenjava, polnozrnate žitarice in fižol, so izločeni iz prehrane, ker zagotavljajo preveč ogljikovih hidratov.

Posledično lahko keto dieta povzroči prebavne težave in zaprtje.

10-letna študija pri otrocih z epilepsijo na ketogeni dieti je pokazala, da je 65 % poročalo o zaprtju kot pogostem stranskem učinku.

Še več, vlaknine hranijo koristne bakterije v črevesju. Zdravo črevesje lahko pomaga okrepiti imuniteto, izboljša duševno zdravje in zmanjša vnetje.

Dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki nima vlaknin, kot je keto, lahko negativno vpliva na vaše črevesne bakterije – čeprav so trenutne raziskave na to temo mešane.

Nekatera keto prijazna živila, ki vsebujejo veliko vlaknin, vključujejo lanena semena, chia semena, kokos, brokoli, cvetačo in listnato zelenjavo.

 

4. Lahko povzroči pomanjkanje hranil

Ker keto dieta omejuje več živil, zlasti sadje, polnozrnate žitarice in stročnice, ki vsebujejo hranila, morda ne bo zagotovila priporočenih količin vitaminov in mineralov.

Zlasti nekatere študije kažejo, da keto dieta ne zagotavlja dovolj kalcija, vitamina D, magnezija in fosforja.

Študija, ki je ocenjevala hranilno sestavo običajnih diet, je razkrila, da vzorci prehranjevanja z zelo nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot je Atkins, ki je podoben keto, zagotavljajo zadostne količine samo za 12 od 27 vitaminov in mineralov, ki jih mora vaše telo dobiti iz hrane.

Sčasoma lahko to privede do pomanjkanja hranil.

Predvsem smernice za klinike, ki vodijo ljudi na zelo nizkokalorični keto dieti za hujšanje, priporočajo dopolnjevanje s kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem, omega-3 maščobnimi kislinami, vlakninami psiliuma in vitamini B, C in E.

Upoštevajte, da je prehranska ustreznost te diete odvisna od specifičnih živil, ki jih jeste. Prehrana, bogata z zdravo hrano z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot so avokado, oreščki in neškrobna zelenjava, zagotavlja več hranilnih snovi kot predelano meso in keto poslastice.

 

5. Lahko povzroči nevarno nizek krvni sladkor

Dokazano je, da diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot je keto, pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi pri ljudeh s sladkorno boleznijo.

Zlasti nekatere študije kažejo, da lahko keto pomaga znižati raven hemoglobina A1c, merilo povprečne ravni sladkorja v krvi.

Vendar pa so lahko posamezniki s sladkorno boleznijo tipa 1 izpostavljeni visokemu tveganju za več epizod nizkega krvnega sladkorja (hipoglikemije), ki jih zaznamujejo zmedenost, tresenje, utrujenost in potenje. Hipoglikemija lahko povzroči komo in smrt, če je ne zdravimo.

Študija pri 11 odraslih s sladkorno boleznijo tipa 1, ki so več kot 2 leti sledili ketogeni dieti, je pokazala, da je bilo povprečno število pojava nizkega krvnega sladkorja blizu 1 na dan.

Posamezniki s sladkorno boleznijo tipa 1 imajo običajno nizek krvni sladkor, če jemljejo preveč inzulina in ne zaužijejo dovolj ogljikovih hidratov. Tako lahko keto dieta z malo ogljikovimi hidrati poveča tveganje.

Teoretično bi se to lahko zgodilo tudi posameznikom s sladkorno boleznijo tipa 2, ki jemljejo zdravila z insulinom.

 

6. Lahko poškoduje zdravje kosti

Keto dieta je povezana tudi s slabšim zdravjem kosti.

Več študij na živalih povezuje keto dieto z zmanjšano trdnostjo kosti, verjetno zaradi izgube mineralne gostote kosti, do katere lahko pride, ko se vaše telo prilagaja ketozi.

Pravzaprav je 6-mesečna študija pri 29 otrocih z epilepsijo na ketonski dieti odkrila, da je imelo 68 % nižjo vrednost mineralne gostote kosti po dieti.

 

7. Lahko poveča tveganje za kronične bolezni in zgodnjo smrt

O učinku ketogene diete na tveganje za kronične bolezni, kot so bolezni srca ali rak, se močno razpravlja in ni povsem razumljeno.

Nekateri dokazi kažejo, da diete z visoko vsebnostjo maščob in nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki se osredotočajo na živalsko hrano, lahko povzročijo slabe zdravstvene rezultate, medtem ko diete, ki poudarjajo rastlinske vire maščob in beljakovin, prinašajo koristi.

Dolgoročna opazovalna študija pri več kot 130.000 odraslih je povezala živalske diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in višjo stopnjo smrti zaradi bolezni srca, raka in vseh drugih vzrokov.

Po drugi strani pa so bile diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov na osnovi zelenjave povezane z nižjo stopnjo smrti zaradi bolezni srca in vseh vzrokov.

Druga študija pri več kot 15.000 odraslih je našla podobne rezultate, vendar je diete z nizko in visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov povezala z višjo stopnjo smrti zaradi vseh vzrokov v primerjavi z dietami z zmerno vsebnostjo ogljikovih hidratov, pri katerih so ogljikovi hidrati predstavljali 50–55 % skupnih dnevnih kalorij.

Kljub temu so potrebne obsežnejše študije.

 

Zaključek

Čeprav je keto dieta kratkoročno povezana s hujšanjem in drugimi koristmi za zdravje, lahko sčasoma povzroči pomanjkanje hranil, prebavne težave, slabo zdravje kosti in druge težave.

Zaradi teh tveganj se morajo posamezniki z boleznijo ledvic, sladkorno boleznijo, boleznimi srca ali kosti ali drugimi zdravstvenimi težavami pogovoriti s svojim zdravstvnikom, preden poskusijo ketonsko dieto.

Morda se boste prav tako želeli posvetovati z dietetikom, da načrtujete uravnotežene obroke in spremljate raven hranil, medtem ko ste na tej dieti, da zmanjšate tveganje zapletov in pomanjkanja hranil.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/dangers-of-keto-diet

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas