fbpx

Kaj bi morale ženske, starejše od 50 let, vedeti o sedenju in zdravju srca

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Vadba nudi številne koristi za zdravje, od zmanjšanja tveganja za srčne bolezni, možgansko kap in sladkorno bolezen tipa 2 do krepitve kosti in izboljšanja duševnega zdravja.

Toda tudi redna vadba ne more odpraviti vseh negativnih učinkov na zdravje, ki izhajajo iz tega, da večino dneva preživite v sedečem položaju – kar mnogi od nas verjetno počnemo.

Nova študija dodatno podpira zamisel, da naš sodoben, pred zasloni poln sedeči način življenja terja davek na naše zdravje, vključno s povečanjem tveganja za srčno-žilne bolezni.

Raziskovalci so odkrili, da so imele ženske po menopavzi s prekomerno telesno težo ali debelostjo, ki so več dneva preživele sede – ali sedele dlje časa – slabše presnovne dejavnike tveganja za srčno-žilne bolezni.

To je veljalo tako za starejše ženske kot za nehispanske starejše ženske, čeprav je bilo med obema skupinama nekaj razlik.

“Ta študija resnično kaže, kako pomembno je sedenje v smislu vpliva na vaše srce,” je povedala dr. Suzanne Steinbaum, preventivna kardiologinja iz New Yorka in nacionalna prostovoljka Go Red for Women, ki ni bila vključena v novo raziskavo.

 

Sedenje povezano z večjim tveganjem za bolezni srca

V novi študiji so raziskovalci preučevali sedeče 102 latinoameriške ženske in 416 nehispanskih žensk. Ženske v obeh skupinah so bile v postmenopavzi in so imele prekomerno telesno težo ali debelost.

Podatki o ženskah so izhajali iz treh ločenih študij. Raziskovalci pa so na enak način merili sedeče ženske z uporabo nosljivih monitorjev aktivnosti.

To je vključevalo merjenje tako skupnega časa, ki so ga ženske čez dan preživele sede, kot tudi povprečno dolžino sedenja.

Raziskovalci so se osredotočili na ženske po menopavzi, ker imajo starejši Američani najvišje stopnje sedečega položaja.

Tudi srčno-žilni simptomi pri ženskah postanejo bolj izraziti po menopavzi – čeprav se tveganje za srčno-žilne bolezni pri vseh poveča s starostjo.

Ta stanje po menopavzi je lahko posledica zmanjšanja ravni naravnega hormona estrogena.

To povečano tveganje za starejše ženske se zgodi, čeprav so običajno bolj aktivne kot starejši moški.

V novi študiji so imele ženske, ki so več dneva preživele sede ali so to delale v daljših obdobjih, slabše biomarkerje, povezane s srčno-žilnimi boleznimi. To je vključevalo indeks telesne mase (ITM), obseg pasu, glukozo na tešče, insulinsko rezistenco in trigliceride.

Učinek je bil bolj izrazit pri ženskah z debelostjo v primerjavi z ženskami s prekomerno telesno težo.

Ta povezava med sedečim vedenjem in tveganjem za srčno-žilne bolezni je ostala tudi, ko so raziskovalci upoštevali stopnjo telesne aktivnosti žensk.

To pomeni, da je sedenje povezano z večjim tveganjem za bolezni srca in ožilja tudi pri ženskah, ki so redno telovadile.

Steinbaum pravi, da moramo, ko gre za zdravje srca, razmišljati o telesni dejavnosti in času, preživetem v sedečem položaju, kot o dveh ločenih stvareh.

»Ali vadba nadomesti pretirano veliko sedenja? Odgovor je ne,« je dejala. “Zato bi morali čez dan pogosteje vstati in se gibati.”

Avtorji nove študije pišejo, da bi si morali zdravniki in drugi izvajalci zdravstvenega varstva bolj prizadevati, da bi ljudi spodbudili k temu, da ne le več telovadijo, ampak tudi manj sedijo.

“Tradicionalno se zdravniki osredotočajo na spodbujanje svojih pacientov k večji vadbi in telesni dejavnosti z malo pozornosti posebej na čas sedenja,” pišejo raziskovalci v članku.

Nova študija je bila objavljena 17. februarja v Journal of the American Heart Association.

 

Prizadevajte si za več gibanja čez dan

Raziskovalci so lahko tudi ugotovili, ali sedenje različno vpliva na latinoameriške ženske in nehispanske ženske.

Hispanske ženske so v povprečju preživele manj dneva sede in imele krajše sedenje v primerjavi z nehispanskimi ženskami.

Obe skupini sta opazili povezavo med večjim sedečim vedenjem in slabšimi biomarkerji srčno-žilnih bolezni.

Vendar je bila povezava med povprečnim trajanjem sedenja in glukozo v krvi na tešče močnejša pri hispanskih ženskah kot pri ženskah, ki niso hispanske.

To se ujema s prejšnjo študijo, ki je ugotovila, da je sedeče vedenje, o katerem so poročali sami, povezano z večjim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2, z razlikami med različnimi rasnimi in etničnimi skupinami.

Po drugi strani pa je bila povezava med skupnim časom sedenja in indeksom telesne mase močnejša pri nehispanskih ženskah kot pri hispanskih.

Zaradi načina, na katerega je bila zasnovana nova študija, raziskovalci niso mogli reči, da povečan čas sedenja povzroča poslabšanje biomarkerjev, le da je to dvoje povezano.

Vendar so laboratorijske študije odkrile, da pogosto prekinitev sedenja lahko izboljša označevalce zdravja, kot sta nadzor glukoze in presnova lipidov.

Nekatere študije kažejo, da bi morali vstati in se premakniti vsakih 30 minut.

Steinbaum pravi, da lahko hkrati povečate svoj srčni utrip, če naredite nekaj podobnega hoji po stopnicah gor in dol.

“Zaradi velikega učinka, ki ga ima sedenje na metabolizem in dejavnike tveganja za bolezni srca, mora biti telesna dejavnost del našega življenja ves dan, ne samo takrat, ko zavestno telovadimo,” je dejala.


vir: https://www.healthline.com/health-news/what-women-over-50-should-know-about-sitting-and-heart-health

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas