fbpx

Rastlinska prehrana z visoko vsebnostjo beljakovin lahko zmanjša tveganje za bolezni srca

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Glede na raziskavo, objavljeno v BMJ, so diete z visoko vsebnostjo beljakovin povezane z manjšim tveganjem smrti zaradi katerega koli vzroka.

Raziskovalci niso le ugotovili, da je dieta z visoko vsebnostjo beljakovin povezana z zmanjšanim tveganjem smrti zaradi vseh vzrokov, ampak da so beljakovine rastlinskega izvora tiste, ki so posebej povezane z zmanjšanim tveganjem za razvoj bolezni srca, sladkorne bolezni in kapi.

“Te ugotovitve imajo pomembne posledice za javno zdravje, saj je mogoče razmeroma preprosto povečati vnos rastlinskih beljakovin z nadomestitvijo živalskih beljakovin in bi lahko močno vplivale na dolgoživost,” so v izjavi zapisali raziskovalci.

 

Na desetine študij, več kot 30 let spremljanja

Raziskovalci na Teheranski univerzi medicinskih znanosti v Iranu, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Brigham and Women’s Hospital v Bostonu in Harvard Medical School so pregledali rezultate 32 študij, ki so poročale o ocenah tveganja za smrt zaradi vseh vzrokov, srčno-žilnih bolezni in raka pri odraslih, starih 19 let ali več.

Vse študije so ocenili za pristranskost, ki bi lahko vplivala na njihove ugotovitve.

Raziskovalci so nato uporabili matematične modele za primerjavo učinkov najvišjih kategorij vnosa beljakovin z najnižjimi, te podatke pa so analizirali, da bi ocenili razmerje med vnosom beljakovin in smrtjo.

V obdobju spremljanja, ki je trajalo do 32 let, je bilo med 715.128 udeleženci več kot 16.000 smrti zaradi bolezni srca in ožilja in več kot 22.000 smrti zaradi raka.

 

Majhno povečanje rastlinskih beljakovin zagotavlja velike koristi

Ugotovitve so potrdile, da je visok skupni vnos beljakovin povezan z manjšim tveganjem smrti zaradi vseh vzrokov v primerjavi z ljudmi, ki jedo diete z nizko vsebnostjo beljakovin.

Presenetljivo so tudi ugotovili, da ni pomembne povezave med uživanjem živalskih beljakovin in tveganjem smrti zaradi bolezni srca in ožilja.

A tudi koristi ni bilo.

Vendar pa so udeleženci, ki so jedli dodatne 3 odstotke hrane, ki vsebuje rastlinske beljakovine na dan, imeli 5 odstotkov manjše tveganje za smrt iz katerega koli vzroka.

 

Rastlinska prehrana je bolj zdrava

“Rastlinski vzorci prehranjevanja so bili povezani z zmanjšanjem srčnih bolezni in hipertenzije,” je za Healthline povedala Denice Taylor, RDN, LD, CDE, registrirana dietetičarka pri Texas Health Arlington Memorial Hospital v Arlingtonu v Teksasu.

»Ameriško združenje za sladkorno bolezen je preučevalo velike skupine ljudi, ki so se prehranjevali z rastlinskimi dietami, bogatimi z vlakninami, da bi opazili znižanje glukoze v krvi in ​​3-mesečno povprečje odstotkov A1C. A1C je oblika hemoglobina, ki je kemično povezana s sladkorjem,« je dejala.

Po mnenju avtorjev študije “mehanizmi, prek katerih bi lahko rastlinske beljakovine vplivale na zdravje ljudi, niso dobro znani.”

Vendar verjamejo, da je eden od razlogov, zakaj so rastlinske beljakovine pokazale koristi za srce in ožilje, medtem ko mesne beljakovine niso, razred beljakovin, imenovan insulinu podobni rastni faktorji (IGF).

Študije ugotavljajo, da so IGF povezani s kroničnimi boleznimi, kot so rak, bolezni srca in celo osteoporoza.

“Medtem ko je bilo uživanje živalskih beljakovin povezano s povečanimi koncentracijami insulinu podobnega rastnega faktorja, prehranski vnos rastlinskih beljakovin ni bil povezan s povišanimi ravnmi,” so zapisali avtorji študije. “Povečane ravni insulinu podobnega rastnega faktorja so bile povezane s povečanim tveganjem za bolezni, povezane s starostjo.”

Študija je tudi ugotovila, da je uživanje živalskih beljakovin, ne glede na vašo telesno težo, povezano z visokimi ravnmi holesterola, medtem ko je “uživanje rastlinskih beljakovin povezano z nizkimi ravnmi holesterola v plazmi.”

 

Pridobivanje beljakovin, ki jih potrebujete, iz rastlinskih virov

Brittney Bearden, MEd, vodja športne prehrane pri Texas Health Sports Medicine, poudarja, da je večina rastlinskih živil nepopolnih beljakovin, kar pomeni, da jim manjka ena ali več esencialnih aminokislin.

“Torej, združite komplementarne beljakovine, da tvorite popolno beljakovino, ki zagotavlja vse esencialne aminokisline,” je dejala Bearden.

Primeri komplementarnih virov beljakovin:

• riž in fižol
• humus s pita kruhom
• arašidovo maslo na polnozrnatem kruhu

“Železo se bolje absorbira v kombinaciji z vitaminom C,” je dejala. “Želite biti ustvarjalni in modri pri mešanju in ujemanju različnih rastlinskih živil.”

Bearden poudarja, da rastline poleg številnih dobrih hranil vsebujejo tudi vlaknine.

»Spodbujajo zdrav prebavni sistem. Pomagajo ohranjati občutek sitosti,« je povedala o vlakninah.

 

Zaključek

Nova študija ugotavlja, da uživanje diete z visoko vsebnostjo beljakovin zmanjša tveganje smrti zaradi vseh vzrokov v primerjavi s prehrano z nižjo vsebnostjo.

Medtem ko so raziskovalci ugotovili, da uživanje živalskih beljakovin ni povezano s srčnimi boleznimi, so udeleženci študije, ki so jedli rastlinske beljakovine, občutili bistveno manjše tveganje za to bolezen.

Strokovnjaki pravijo, da je treba živila rastlinskega izvora kombinirati na zdrav način, da zagotovimo, da zaužijemo popolne beljakovine, ki jih naše telo potrebuje.


vir: https://www.healthline.com/health-news/plant-based-high-protein-diet-may-lower-risk-of-heart-disease

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas