fbpx

Dieta za sladkorno bolezen tipa 1

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

 

Kaj je dieta za sladkorno bolezen tipa 1?

Ohranjanje zdrave prehrane je pomembno za obvladovanje sladkorne bolezni tipa 1. Dieta za sladkorno bolezen tipa 1 je zasnovana tako, da zagotavlja maksimalno prehrano, hkrati pa spremlja vnos ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

Vendar pa ni univerzalne diete za sladkorno bolezen. Vključuje pozornost, kako jeste in kako se bo vaše telo odzvalo na določeno hrano.

 

Zakaj slediti dieti za sladkorno bolezen tipa 1

Ljudje s sladkorno boleznijo tipa 1 morajo spremljati raven sladkorja v krvi. Brez pravilne prehrane, telesne vadbe in insulinske terapije lahko oseba s sladkorno boleznijo tipa 1 doživi zdravstvene zaplete.

Zapleti, povezani s sladkorno boleznijo tipa 1, vključujejo:

• težave z vidom
• visok krvni tlak, ki poveča tveganje za srčni infarkt, možgansko kap in slabo cirkulacijo
• poškodbe ledvic
• poškodbe živcev
• kožne rane in okužbe, ki lahko povzročijo bolečino in povzročijo odmrtje tkiva

Upoštevanje ustreznih prehranskih smernic lahko pomaga ublažiti težave sladkorne bolezni tipa 1 in se izogniti zdravstvenim zapletom. Prav tako lahko izboljša vašo splošno kakovost življenja.

 

Priprava na dieto za sladkorno bolezen tipa 1

Standardne diete za sladkorno bolezen ni. Nutricionist ali dietetik vam lahko pomaga sestaviti načrt obrokov in ustvariti dieto, ki vam bo dolgoročno ustrezala.

Ko vam primanjkuje časa in denarja, je enostavno poseči po hitri hrani in drugi predelani hrani. Vendar pa ta živila vsebujejo minimalno količino hranil in vsebujejo veliko maščob, sladkorja in soli. Vnaprejšnje načrtovanje obrokov in redno nakupovanje živil lahko pomagata zmanjšati kakršno koli »prehranjevanje v sili«.

Dobro založena kuhinja z zdravo hrano lahko zmanjša tudi nepotreben sladkor, ogljikove hidrate, natrij in maščobe, ki lahko zvišajo krvni sladkor.

Pomemben vidik vsake diabetične diete je doslednost. Za vzdrževanje ravni sladkorja v krvi:

• ne izpuščajte obrokov
• poskusite jesti vsak dan približno ob istem času
• bodite pozorni na oznake živil

Pomen inzulina

Prav tako je pomembno, da skupaj z zdravnikom izračunate pravilen odmerek insulina za vaš vnos ogljikovih hidratov.

Obstajata dve vrsti kritja z insulinom:

• bolus, ki je predpisan kot razmerje med insulinom in ogljikovimi hidrati in predstavlja, koliko gramov ogljikovih hidratov pokrije 1 enota insulina.
• bazalni odmerek, ki je osnovni odmerek insulina, ki nadomesti insulin čez noč, ko ste na tešče ali med obroki

Iskanje pravilnega ravnotežja med ogljikovimi hidrati in insulinom bo ključnega pomena za preprečevanje visokega ali nizkega krvnega sladkorja. Poleg tega bo pomembno spremljati raven aktivnosti in njen vpliv na vaš krvni sladkor in zdravila.

Pomen vadbe

Po mnenju Ameriškega združenja za sladkorno bolezen (ADA) je redna telesna dejavnost pomembna za splošno zdravje in dobro počutje, ne glede na vrsto sladkorne bolezni, ki jo imate.

Če želite izvedeti, kako različne vrste dejavnosti vplivajo na vas, je pomembno, da preverite krvni sladkor pred, med in po vadbi.

Priporočena raven krvnega sladkorja

Po podatkih klinike Mayo je priporočeni razpon dnevnega sladkorja v krvi med 80 in 130 miligramov na deciliter (mg/dL) krvi. Dve uri po jedi vaš krvni sladkor ne sme biti višji od 180 mg/dL.

 

Začetek diete za sladkorno bolezen tipa 1

Pomembno je, da vključite hranljiva živila, ki vsebujejo veliko vitaminov in mineralov. Za splošna zdravstvena priporočila je optimalna izbira zdravih maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, bogatih s hranili.

Če imate težave z obvladovanjem sladkorne bolezni tipa 1, se posvetujte s svojim zdravnikom ali dietetikom, da vam pomaga upravljati zdravila in čas prehranjevanja. Pogovorite se tudi o deležih ogljikovih hidratov na obrok, ki bi bili primerni glede na vaše potrebe.

Upoštevati boste morali tudi vadbo in določiti potrebo po ogljikovih hidratih glede na vašo raven aktivnosti.

Tukaj je nekaj osnovnih priporočil:

Ogljikovi hidrati

Obstajajo tri vrste ogljikovih hidratov: škrobi, sladkorji in vlaknine.

Lahko so v obliki fižola, škrobne zelenjave, sadja, testenin ali kruha. Ogljikovi hidrati se v prebavnem traktu spremenijo v sladkor in se nato absorbirajo v krvni obtok. To zviša vašo raven glukoze.

Če imate sladkorno bolezen tipa 1, je pomembno nadzorovati vnos ogljikovih hidratov. Nekateri ogljikovi hidrati bodo na krvni sladkor delovali hitreje kot drugi. Če imate nizko raven sladkorja v krvi, je najbolje, da izberete hitro delujoče ogljikove hidrate, ki jih boste zlahka prebavili in absorbirali v krvni obtok.

Običajno je dovolj, da začnete s približno 15 grami ogljikovih hidratov. Nato ponovno preverite krvni sladkor in zaužijte še 15 gramov, če je vaš odčitek še vedno nizek.

Primeri hitro delujočih ogljikovih hidratov, ki imajo 15 gramov ogljikovih hidratov, vključujejo:

• 1/2 skodelice sadnega soka
• 1 majhno sveže sadje (4 unče)
• 4 do 6 krekerjev
• 2 žlici rozin
• 1 žlica medu

Sadje

Sadje je naravni vir sladkorja in ga je treba šteti kot ogljikove hidrate, če uporabljate dieto.

Izberete lahko sveže ali zamrznjene. Pomembno je razumeti, koliko ogljikovih hidratov je v določenih delih sadja. To vam bo pomagalo uravnavati raven krvnega sladkorja in insulina.

Primeri porcij sadja, ki vsebujejo 15 gramov ogljikovih hidratov, vključujejo:

• 1/2 skodelice sadja v pločevinkah
• 1/4 skodelice suhega sadja
• 1 manjše sveže sadje
• 3 unče grozdja
• 1 skodelica melone ali jagodičevja
• 1/2 skodelice sadnega soka

Ne pozabite, da se vam ni treba omejiti na samo 15 gramov na obrok ali prigrizek. Vendar je pomembno vedeti, koliko ogljikovih hidratov je v določenih obrokih glede na vaše potrebe po insulinu in splošni načrt za uravnavanje krvnega sladkorja.

Zelenjava

Škrob je oblika sladkorja, ki se naravno nahaja v številnih običajnih zelenjavi, kot so krompir, koruza in grah. Škrobnata zelenjava vsebuje več ogljikovih hidratov kot druga zelenjava, zato jo je treba uživati ​​zmerno in jo upoštevati pri izračunu vnosa ogljikovih hidratov.

Neškrobna zelenjava ima manjši vpliv na vaš krvni sladkor in je bogata z vitamini, minerali, vlakninami in fitokemikalijami. Pojeste lahko do tri skodelice te vrste zelenjave na obrok, ne da bi to močno vplivalo na vaš krvni sladkor.

Štejte več kot tri skodelice kot približno 15 gramov ogljikovih hidratov in vse, kar je pod tem, bi veljalo kot “brez”. Te vključujejo:

• zeleno listnato zelenjavo
• šparglje
• peso
• korenje
• zeleno
• kumare
• čebulo
• paprike
• kalčke
• paradižnike

Vedno izberite svežo ali zamrznjeno zelenjavo brez dodane soli ali omak.

Porcije škrobne zelenjave, ki imajo 15 gramov ogljikovih hidratov, vključujejo:

• 3 unče pečenega krompirja
• 1/2 skodelice koruze
• 1/2 skodelice sladkega krompirja ali kuhanega krompirja
• 1/2 skodelice graha
• 1 skodelico zimske buče

Celna zrna

Polnozrnata žita so hranljiv in vlaknat škrob. Priporočljivo je, da je vsaj 50 odstotkov zaužitih žit celih. Rjavi riž, žitni otrobi in polnozrnati kruh so odlični viri.

Preberite nalepke in bodite pozorni na skupni vnos, da zagotovite uravnavanje krvnega sladkorja z vašimi zdravili.

Beljakovine in maščobe

Beljakovine so izjemno pomembne pri ohranjanju mišic in celjenju ran, medtem ko so zdrave maščobe nujne za optimalno delovanje možganov in srca.

Beljakovine najdemo v fižolu in jajcih ter mesu. Primeri zdravih maščob vključujejo avokado, oreščke in semena.

Čeprav beljakovine in maščobe ne bodo neposredno dvignile krvnega sladkorja, strokovnjaki priporočajo, da omejite vnos predelanega ali mastnega mesa, ki vsebuje višje ravni nasičenih maščob in natrija.

Čeprav te snovi nimajo neposrednega vpliva na krvni sladkor, ima lahko uživanje prevelikih količin škodljive posledice za zdravje, zlasti bolezni srca.

 

Kdaj jesti

Vedeti, kdaj jesti, je prav tako pomembno kot vedeti, kaj jesti.

Uživanje manjših obrokov in postopno uživanje prigrizkov čez dan lahko olajša spremljanje krvnega sladkorja in prepreči, da bi raven dosegla najvišjo vrednost.

Vaš zdravnik in registrirani dietetik ali certificirani diabetološki izobraževalec vam lahko pomaga izračunati vaše natančne potrebe po insulinu, da podprete vnos ogljikovih hidratov in preprečite visoke in padce krvnega sladkorja.

Sadje, zelenjava, oreščki in druga živila zlahka potujejo in jih je super imeti pri roki, ko jih potrebujete. Zdrav zajtrk vam lahko po nočnem počitku povrne krvni sladkor.

Gibanje in telesna aktivnost znižujeta krvni sladkor. Če se boste ukvarjali z intenzivno vadbo, si boste želeli izmeriti krvni sladkor pred in po vadbi. Tako boste vedeli, koliko boste morali pojesti, da boste ohranili zdravo raven.

 

Zaključek

Življenje s sladkorno boleznijo pomeni, da morate biti bolj pozorni na svojo prehrano in na njen vpliv na telo. Vaš zdravnik, dietetik in nutricionist vam lahko pomagajo oblikovati načrt obrokov, ki vam ustreza.


vir: https://www.healthline.com/health/type-1-diabetes-diet

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas