fbpx

Kako znižati raven A1C

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Raven A1C lahko znižate s spremembami prehrane, vadbe in drugih navad. Nekaterim lahko pomagajo tudi zdravila.

Sladkorna bolezen je resno, kronično stanje, ki lahko povzroči številne zaplete. Toda obstajajo načini za uravnavanje ravni sladkorja v krvi, ki lahko zmanjšajo tveganje.

Zdravnik lahko testira vašo raven A1C, če imate ali obstaja tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Zgodnja diagnoza in zdravljenje lahko pomagata preprečiti zaplete.

Tukaj je devet načinov za znižanje A1C:

 

1. Naredite načrt prehrane

Uživanje določene hrane lahko pomaga znižati vaš A1C, zato boste morda želeli narediti načrt in se ga držati. Nekaj ​​pomembnih strategij vključuje:

naredite seznam živil: ko poskušate napolniti svojo košarico s hrano, bogato s hranili, hkrati pa čim manj sladkarij, vam lahko imetje in upoštevanje seznama pomaga preprečiti impulzivne nakupe. Če preizkušate nove recepte, vam lahko seznam pomaga zagotoviti, da boste prišli domov z vsemi pravimi sestavinami.

priprava obroka pred časom: Ko pripravljate hranljiv obrok, lahko prihranite čas tako, da podvojite recept, tako da imate drugi obrok na voljo pozneje v tednu.

ustvarite prilagodljivost: načrtujte, da si zagotovite možnosti, preden jih potrebujete. Tako ne iščete rezervnega mesta, ko so omare prazne in vam kruli v želodcu.

 

2. Izmerite velikost porcij

Nadzorovanje velikosti porcij lahko tudi pomaga zmanjšati vaš A1C. Koristne prakse lahko vključujejo naslednje:

seznanite se z ustreznimi velikostmi porcij: Ni vam treba meriti vsake hrane, ki jo zaužijete, na gram, da bi se naučili prepoznati in se navaditi razmišljati o tem, katera porcija je prave velikosti.

doma uporabljajte manjše krožnike: Za namene porcioniranja lahko izbira manjšega krožnika pomaga omejiti velikost porcij.

izogibajte se jesti iz vrečke: če jeste nekaj krekerjev, vzemite razumno porcijo, nato pa preostanek pospravite nazaj v omaro za pozneje.

bodite pozorni, ko greste ven jest: obroki v restavracijah lahko vsebujejo velike porcije. Namesto da naročite predjed, ki morda vsebuje več hrane, kot jo potrebujete, raje prosite prijatelja, če si bo kaj razdelil z vami. Lahko pa načrtujete, da polovico odnesete domov, da jo pojeste pozneje v tednu.

 

3. Sledite ogljikovim hidratom

Ustrezna količina ogljikovih hidratov se razlikuje od osebe do osebe in o njej se je vredno posvetovati z zdravnikom. Toda z ogljikovimi hidrati je lahko pretiravati, če ne sledite. Lahko je koristno voditi dnevnik hrane ali uporabljati aplikacijo za spremljanje vnosa ogljikovih hidratov.

Na začetku si boste morda morali vzeti nekaj časa in pogledati oznake hranilne vrednosti. Z vajo bo to postal hiter in enostaven postopek in vam bo pomagal razumeti, katera hrana je najbolj težka z ogljikovimi hidrati, da se boste lahko ustrezno prilagodili.

 

4. Metoda krožnika

Imenuje se tudi metoda diabetičnega krožnika. Ideja tukaj je poenostaviti izračun časa obroka, medtem ko uživate pravo hrano v pravih razmerjih. Predstavljajte si krožnik s premerom manj kot čevelj in ga razdelite na četrtine:

polovica tega, kar je na krožniku – to je dve četrtini – naj bo zelenjava z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov: na izbiro je veliko, vključno z brokolijem, cvetačo, korenjem, papriko, gobami in kumarami. To lahko vključuje vse, kar je listnato, kot so solata, zelje, špinača itd.

naslednja četrtina krožnika naj bodo puste beljakovine: to lahko vključuje ribe, piščanca, jajca, školjke, sir, tofu in puste kose svinjine ali govedine.

zadnja četrtina krožnika je namenjena ogljikovim hidratom: ogljikovi hidrati lahko vključujejo žita, kot sta riž in polnozrnat kruh, pa tudi sadje in škrobnato zelenjavo, kot je krompir.

Enaka razmerja in ideje za metodo krožnika lahko uporabite za živila, ki jih ni mogoče razdeliti po krožniku, kot so na primer sendviči.

 

5. Imejte realen cilj izgube teže

Pripravite se na uspeh. Pomembno je, da ste praktični, saj počasen, enakomeren pristop k izgubi teže (največ 0.5 ali 1 kg) ponavadi prinaša najboljše rezultate, ko gre za ohranjanje teže.

Omeniti velja tudi, da ni treba, da so rezultati drastični, da bi občutno izboljšali svoje zdravje. Strokovnjaki pravijo, da lahko tudi 5 % kaj spremeni. To pomeni, da če nekdo, ki tehta 80 kg, prilagodi svoje vadbene in prehranjevalne navade ter se v nekaj mesecih teža zmanjša na 77 kg, so tukaj posledične koristi za zdravje.

Pogovorite se z zdravnikom o tem, kateri cilj izgube teže je za vas smiseln in kako si ga najbolje prizadevati.

 

6. Načrt vadbe

Zvišanje ravni aktivnosti vam lahko pomaga dokončno znižati raven A1C. Morda boste želeli začeti z 20-minutnim sprehodom po kosilu. Morda boste lahko dosegli do 150 minut dodatne dejavnosti na teden.

Preden povečate svojo aktivnost, najprej pridobite potrditev zdravnika. Vadba lahko vpliva na raven sladkorja v krvi in ​​glede na druga zdravstvena stanja, ki jih morda imate, vam lahko zdravnik priporoči varno izhodišče. Biti varno aktiven je ključni del zmanjševanja tveganja za razvoj sladkorne bolezni.

Ne pozabite: vsaka vadba je boljša kot nič. Tudi vstajanje za 2 minuti vsako uro dokazano pomaga zmanjšati tveganje za sladkorno bolezen.

 

7. Jemljite zdravila

Jemanje predpisanih zdravil za sladkorno bolezen lahko pomaga pri uravnavanju ravni A1C. Zdravila, ki znižujejo krvni sladkor na tešče, bodo znižala tudi vašo raven A1C.

Nekatera zdravila vplivajo predvsem na vaš krvni sladkor po obroku, kar imenujemo tudi postprandialni krvni sladkor. Ta zdravila vključujejo sitagliptin (Januvia), repaglinid (Prandin) in druga. Čeprav bistveno ne izboljšajo vrednosti glukoze na tešče, vseeno pomagajo znižati vašo raven A1C zaradi zmanjšanja skokov glukoze po obroku.

 

8. Dodatki in vitamini

Nekateri dodatki lahko izboljšajo vašo raven A1C. Ti lahko vključujejo aloe vero in krom.

Aloe vera lahko zniža glukozo v krvi na tešče in hemoglobin A1C, glede na raziskavo iz leta 2022. Vendar pa so potrebne dodatne študije za preizkušanje njenih dolgoročnih učinkov.

Krom, mineral, ki ga najdemo v zelenjavi, kot so krompir in gobe, pa tudi v ostrigah, lahko zniža A1C pri ljudeh s hudo inzulinsko rezistenco in slabšim nadzorom glikemije. Toda nekatere študije kažejo nedosledne ali mešane rezultate. Zaradi tega Ameriško združenje za sladkorno bolezen (ADA) ne priporoča dodatka kroma ljudem s sladkorno boleznijo.

 

9. Ostanite dosledni

Znižanje ravni A1C je odvisno od sprememb, ki postanejo navade. Najboljši način, da naredite nekaj drugega, je, da to počnete dosledno.

Zlasti kar zadeva vzorce prehranjevanja in vadbo, počasen in enakomeren napredek daje najboljše dolgoročne rezultate.

 

Raven A1C

Sladkor iz hrane pride v vaš krvni obtok in se veže na rdeče krvne celice – natančneje na beljakovino, imenovano hemoglobin.

Vaša raven A1C je merilo, koliko sladkorja je vezanega na vaše rdeče krvne celice. To lahko pomaga ugotoviti, ali imate sladkorno bolezen ali predsladkorno bolezen, in vas lahko obvesti, kako jo najbolje obvladati.

 

Kaj je test A1C in kaj meri?

Test A1C je krvni test, ki odkriva sladkorno bolezen. Test zagotavlja informacije o povprečnih ravneh krvnega sladkorja osebe v 2- do 3-mesečnem obdobju pred testom. Če imate sladkorno bolezen, lahko zdravnikom da sliko o tem, ali zdravljenje deluje in kako dobro obvladujete stanje.

Test A1C meri, koliko glukoze (sladkorja) je vezanega na hemoglobin. To je beljakovina v rdečih krvnih celicah. Več kot je vezane glukoze, višji je A1C.

Število je navedeno kot odstotek. Če je odstotek višji, so višje tudi vaše povprečne ravni glukoze v krvi. Višje število pomeni, da je tveganje za sladkorno bolezen ali s tem povezane zaplete večje.

Čeprav je A1C zlati standard diagnoze sladkorne bolezni, lahko veliko kliničnih stanj vpliva na A1C, vključno z anemijo zaradi pomanjkanja železa in drugimi krvnimi boleznimi, ki prizadenejo rdeče krvne celice. Zdravnik vam lahko priporoči, da opravite drug test, da zagotovite natančno diagnozo. A1C lahko testira sladkorno bolezen tipa 1 in tipa 2, ne pa tudi gestacijskega diabetesa.

Če imate sladkorno bolezen, morate še vedno redno meriti raven glukoze v krvi s prstnim testom glukoze. Ker A1C meri povprečje, sam morda ne bo zajel intenzivnih vzponov in padcev.

Nekatere prednosti testa A1C vključujejo:

• ne zahteva posta
• daje povprečje ravni sladkorja v krvi v obdobju od tednov do mesecev
• lahko se izvaja kadar koli v dnevu

 

Kaj pomenijo ocene?

Po podatkih Nacionalnega inštituta za sladkorno bolezen ter prebavne in ledvične bolezni lahko meritve A1C pokažejo, ali imate sladkorno bolezen ali prediabetes.

Diagnoza ravni A1C

Optimalna raven pod 5,7 %
Prediabetes 5,7 % – 6,4 %
Sladkorna bolezen 6,5% in več

Če imate prediabetes, obstaja tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 v 10 letih. Znotraj območja prediabetesa višji odstotek poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni. Lahko pa ukrepate, da preprečite ali odložite razvoj sladkorne bolezni. Če je test za prediabetes pozitiven, lahko zdravnik priporoči ponovno testiranje vsako leto.

Če ste prejeli diagnozo sladkorne bolezni, lahko višji odstotek poveča tveganje za zaplete sladkorne bolezni.

Če dobite diagnozo prediabetesa ali sladkorne bolezni, vam lahko zdravnik predpiše domači merilnik, ki vam bo omogočil merjenje krvnega sladkorja. Vsekakor se z njim pogovorite o tem, kaj storiti, če so rezultati za vas previsoki ali prenizki.

 

Pogovor z zdravnikom

Pomembno je, da se z zdravnikom pogovorite o tem, katere korake lahko sprejmete za znižanje ravni A1C. Ti vam lahko pomagajo postaviti in spremljati praktične cilje.

Poleg tega vas lahko zdravnik poveže z dietetikom, ki vam lahko pomaga bolje razumeti prehransko komponento znižanja ravni A1C. Prav tako lahko pomaga določiti najboljše načine za prilagoditev vaše prehrane in navad v zvezi s hrano na praktične načine, ki spodbujajo zdravje.

 

Zaključek

Test A1C meri vašo povprečno raven sladkorja v krvi v obdobju od tednov do mesecev.

Raven A1C boste morda lahko znižali s hranljivo prehrano z nadzorovanimi porcijami in redno telesno vadbo. Zdravniki lahko nekaterim ljudem priporočijo zdravila.


vir: https://www.healthline.com/health/diabetes/ways-to-lower-your-a1c-level

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas