fbpx

Kaj so trans maščobe in ali so škodljive za vas?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Transmaščobe so vrsta nenasičenih maščob, ki so na voljo v dveh oblikah: naravne iz prežvekovalcev in umetne. Naravne transmaščobe so varne v zmernih količinah, umetne pa lahko povzročijo zdravstvene težave.

Morda ste že veliko slišali o transmaščobah.

Te maščobe so znane kot nezdrave, vendar morda ne veste zakaj.

V zadnjih letih se je vnos teh maščob zmanjšal zaradi ozaveščenosti potrošnikov in ker so regulatorji, kot je ameriška uprava za hrano in zdravila, prepovedali uporabo industrijskih transmaščob v komercialno proizvedenih živilih.

Mnoge druge države še niso sprejele politik, ki bi omejevale ali prepovedovale njihovo uporabo.

Ta članek pojasnjuje vse, kar morate vedeti o transmaščobah.

 

Kaj so transmaščobe?

Transmaščobe ali transmaščobne kisline so oblika nenasičenih maščob.

Pridejo tako v naravni kot umetni obliki.

Naravne ali transmaščobe prežvekovalcev se pojavljajo v mesu in mlečnih izdelkih prežvekovalcev, kot so govedo, ovce in koze. Nastanejo naravno, ko bakterije v želodcu teh živali prebavijo travo.

Vendar jedcem mleka in mesa ni treba skrbeti.

Več ocen je pokazalo, da zmeren vnos teh maščob ni videti škodljiv.

Najbolj znana transmaščoba prežvekovalcev je konjugirana linolna kislina (CLA), ki jo najdemo v mlečnih izdelkih, maslu, jagnjetini in govedini.

Nekateri proizvajalci hrane obogatijo živila z dodatkom CLA in jih tržijo kot funkcionalna živila. Pri ljudeh še ni dovolj dokazov, ki bi podpirali uporabo dodatkov CLA ali teh obogatenih živil, ki se tržijo kot funkcionalna ali medicinska živila.

Vendar so umetne transmaščobe – sicer znane kot industrijske transmaščobe ali delno hidrogenirane maščobe – nevarne za vaše zdravje.

Te maščobe nastanejo, ko se rastlinska olja kemično spremenijo, da ostanejo trdna pri sobni temperaturi, kar jim daje veliko daljši rok uporabnosti.

 

Ali škodijo vašemu srcu?

Umetne transmaščobe lahko povečajo tveganje za bolezni srca.

V vrsti kliničnih študij so ljudje, ki so uživali transmaščobe namesto drugih maščob ali ogljikovih hidratov višje kakovosti, občutno povečali LDL (slab) holesterol z ustreznim znižanjem HDL (dobrega) holesterola.

Medtem pa druge naravno prisotne prehranske transmaščobe zvišajo LDL in HDL, vendar niso povezane s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja.

Dejansko številne opazovalne študije povezujejo umetne ali industrijske transmaščobe s povečanim tveganjem za bolezni srca.

 

Ali vplivajo na občutljivost za insulin in sladkorno bolezen?

Razmerje med transmaščobami in tveganjem za sladkorno bolezen ni popolnoma jasno.

Vendar pa nedavna študija ni odkrila povezave med vnosom trans maščob in sladkorno boleznijo.

Več nadzorovanih študij, ki preučujejo transmaščobe in dejavnike tveganja za sladkorno bolezen, kot sta inzulinska rezistenca in raven sladkorja v krvi, kaže nedosledne rezultate.

Študija na živalih iz leta 2021 je pokazala, da transmaščobne kisline znatno povečajo tveganje za presnovne bolezni, kot sta sladkorna bolezen tipa 2 in zamaščena jetra.

 

Odnos do vnetja

Prekomerno vnetje naj bi bilo glavni vzrok številnih kroničnih bolezni, kot so bolezni srca, presnovni sindrom, sladkorna bolezen in artritis.

Nekatere študije kažejo, da umetne transmaščobe povečajo označevalce vnetja, ko nadomestijo druga hranila v prehrani – vendar naravno prisotne transmaščobe niso povezane z vnetjem.

 

Odnos do krvnih žil in raka

Menijo, da transmaščobe poškodujejo notranjo oblogo krvnih žil, znano kot endotelij.

Majhna študija na ljudeh je pokazala, da je pijača z visoko vsebnostjo transmaščob poslabšala delovanje sluznice krvnih žil in povečala odpornost proti insulinu v primerjavi s pijačo z visoko vsebnostjo nasičenih maščob. To lahko pomaga razložiti povezavo vnosa trans maščob s srčno-žilnimi boleznimi.

Pred kratkim je študija 111 oseb s koronarno arterijsko boleznijo odkrila jasno povezavo med povečanim uživanjem transmaščobnih kislin in resnostjo njihovih arterijskih lezij.

Nedavne študije so preučevale učinek transmaščob na raka in ugotovile povezavo med vnosom transmaščob in povečanjem raka dojke, prostate in debelega črevesa in danke.

 

Viri v sodobni prehrani

Preden je FDA omejila njihovo prodajo, so bila delno hidrogenirana rastlinska olja največji vir umetnih transmaščob v prehrani, ker so jih uporabljali za podaljšanje roka uporabnosti številnih živil, kot so krekerji, piškoti, prigrizki in drugi prigrizki.

Čeprav so jih našli v različnih predelanih živilih, so vlade pred kratkim omejile transmaščobe.

Leta 2018 je Uprava za hrano in zdravila (FDA) z letom 2020 prepovedala uporabo delno hidrogeniranega olja v večini predelanih živil v ZDA.

Več drugih držav je sprejelo podobne ukrepe za zmanjšanje vsebnosti trans maščob v predelanem blagu.

 

Kako se jim izogniti

Čeprav so transmaščobe v ZDA prepovedane v hrani od leta 2020, se je lahko težko popolnoma izogniti njihovim sledim.

V Združenih državah lahko proizvajalci svoje izdelke označijo kot “brez transmaščob”, če je na porcijo manj kot 0,5 grama teh maščob.

Čeprav proizvajalci ne smejo več uporabljati transmaščob kot sestavine, se transmaščobe ustvarijo v zelo majhnih količinah, ko se olja obdelujejo s toploto, tudi ko kuhate z olji pri visoki temperaturi. Kljub prepovedi je torej v nekaterih živilih mogoče najti majhne količine.

Zato je pametno zmanjšati količino visoko predelane hrane v vaši prehrani.

Kljub temu se transmaščobam zaradi prepovedi večinoma izogibamo že brez posebnega truda.

 

Zaključek

Večina transmaščob je nevarnih za vaše zdravje.

Čeprav (naravne) transmaščobe prežvekovalcev iz živalskih proizvodov veljajo za varne v zmernih količinah, so umetne močno povezane z zdravstvenimi težavami, vključno s srčnimi boleznimi.

Umetne transmaščobe so prav tako povezane z dolgotrajnimi vnetji, insulinsko rezistenco in celo rakom, zlasti pri ljudeh z debelostjo ali prekomerno telesno težo.

Čeprav se je količina transmaščob v sodobni prehrani zmanjšala, je povprečni vnos v mnogih državah še vedno zaskrbljujoč.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/why-trans-fats-are-bad

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas