fbpx

5 znakov in simptomov pomanjkanja omega-3

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Pomembno je, da uživate omega-3 maščobne kisline.

So pomembna sestavina vaših celičnih membran. Vaše telo jih potrebuje tudi za proizvodnjo signalnih molekul, imenovanih eikozanoidi, ki pomagajo pri pravilnem delovanju vašega imunskega, pljučnega, kardiovaskularnega in endokrinega sistema.

Omega-3 so vrsta polinenasičenih maščobnih kislin (PUFA). Pomembne omega-3 v živilih vključujejo eikozapentaenojsko kislino (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA) ter njuno bistveno predhodnico alfa-linolensko kislino (ALA).

Pomanjkanje omega-3 pomeni, da vaše telo ne dobi dovolj maščob omega-3. Zaradi tega lahko tvegate negativne učinke na zdravje.

Ta članek obravnava 5 možnih znakov in simptomov pomanjkanja omega-3, kako ugotoviti, ali je vaš status omega-3 nizek, in kako povečati vnos omega-3.

 

Raziskave so v zgodnjih fazah

Znaki in simptomi, navedeni v tem članku, temeljijo na predhodnih raziskavah.

Do danes je le nekaj študij posebej preučevalo znake in simptome pomanjkanja omega-3. Zato je večina študij v tem članku analizirala nekaj podobnega, vendar ločenega – zdravstvene koristi omega-3.

Poleg tega trenutno ni standardnega testa za diagnosticiranje pomanjkanja omega-3, čeprav obstaja več načinov za analizo ravni omega-3.

Da bi pridobili jasnejše razumevanje te teme, morajo znanstveniki opraviti več raziskav o znakih in simptomih pomanjkanja omega-3 posebej, raziskovalci pa bodo morda morali razviti boljše teste za njegovo identifikacijo.

Tukaj je 5 možnih znakov in simptomov pomanjkanja omega-3.

 

1. Draženje in suhost kože

Če vašemu telesu primanjkuje maščobnih kislin omega-3, jih lahko najprej opazite v koži. Na primer, občutljiva, suha koža ali celo nenavadno povečanje aken je lahko znak pomanjkanja omega-3 pri nekaterih ljudeh.

Maščobe omega-3 izboljšajo celovitost kožnih pregrad, preprečujejo izgubo vlage in jo ščitijo pred dražečimi snovmi, ki lahko povzročijo suhost in razdraženost.

Ena majhna študija je ženskam 3 mesece dajala dnevni odmerek 1/2 čajne žličke (2,5 ml) lanenega olja, bogatega z ALA. Pri ženskah, ki so ga jemale, se je zmanjšala hrapavost kože in povečala navlaženost kože za skoraj 40 % v primerjavi s tistimi, ki so prejemale placebo.

20-tedenska študija je ljudem z atopijskim dermatitisom, imenovanim tudi ekcem, dajala dnevno konopljino olje, bogato z omega-3. Udeleženci so občutili zmanjšano suhost in srbečico ter so potrebovali manj lokalnih zdravil.

Poleg tega je lahko več aken kot običajno pri nekaterih ljudeh posreden znak pomanjkanja omega-3. Študije so pokazale, da omega-3 zmanjšujejo vnetje, za katerega znanstveniki verjamejo, da lahko sproži akne.

Poleg tega so nekatere raziskave pokazale, da lahko jemanje dodatkov omega-3 pomaga zmanjšati izbruh aken in vnetja kože.

Zanimivo je, da so nekatere študije tudi odkrile, da lahko jemanje dodatkov EPA in DHA zmanjša občutljivost vaše kože na ultravijolično svetlobo.

V eni študiji so udeleženci, ki so jemali 4 grame EPA dnevno 3 mesece, doživeli 136-odstotno povečanje odpornosti proti sončnim opeklinam.

Na splošno so omega-3 maščobe pomembne za ohranjanje optimalnega zdravja kože, zato boste morda opazili spremembe na koži, če jih v vaši prehrani primanjkuje.

 

2. Depresija

Omega-3 maščobe so bistvena sestavina možganov in znano, da imajo nevroprotektivne in protivnetne učinke.

Lahko celo pomagajo pri zdravljenju nevrodegenerativnih bolezni in možganskih motenj, kot so Alzheimerjeva bolezen, demenca in bipolarna motnja. Številne študije kažejo povezavo med nizkim statusom omega-3 in večjo pojavnostjo depresije.

Ena analiza 26 študij, ki je vključevala 2160 udeležencev, je pokazala, da je jemanje dodatkov omega-3 ugodno vplivalo na simptome depresije.

Natančneje, dodatek omega-3, ki je vseboval vsaj 60 % EPA, zaužit v odmerku 1 grama ali manj na dan, se je izkazal za koristnega.

Drugi sistematični pregled in analiza 6 študij in 4605 udeležencev je zaključila, da povprečni vnos 1,3 grama omega-3 na dan zmanjša simptome blage do zmerne depresije pri starejših odraslih v primerjavi s placebom.

Poleg tega je ena študija na živalih pokazala, da je vseživljenjsko nezadosten vnos maščob omega-3 povzročil spremembe v nevronskih poteh v možganih, kar je povzročilo depresijo.

Čeprav številni dejavniki prispevajo k razvoju motenj duševnega zdravja, lahko prehrana z visoko vsebnostjo omega-3 pomaga zmanjšati tveganje za nekatere duševne bolezni. Posvetujte se s svojim zdravnikom, da opravite pregled za depresijo in določite ustrezne strategije zdravljenja.

 

3. Suhe oči

Maščobe omega-3 igrajo pomembno vlogo pri zdravju oči, vključno z ohranjanjem vlažnosti oči in morda celo nastajanjem solz.

Zaradi tega številni ponudniki zdravstvenih storitev predpisujejo dodatke omega-3 za lajšanje sindroma suhega očesa. Simptomi tega pogosto vključujejo nelagodje v očeh in celo motnje vida.

Ena visokokakovostna študija pri 64 odraslih s suhimi očmi je proučevala učinke uživanja omega-3. Ena skupina udeležencev je dnevno zaužila dve kapsuli, od katerih je vsaka vsebovala 180 mg EPA in 120 mg DHA. Druga skupina udeležencev je jemala placebo.

Po 30 dneh je pri tistih, ki so jemali dodatke omega-3, prišlo do manjšega izhlapevanja solz, izboljšanih simptomov suhih oči in večjega nastajanja solz.

Poleg tega so v eni analizi 17 študij, ki so vključevale 3363 ljudi, raziskovalci ugotovili, da je jemanje dodatkov omega-3 znatno zmanjšalo simptome suhih oči v primerjavi z jemanjem placeba.

Nasprotno pa so druge študije pokazale, da jemanje dodatkov omega-3 ni vplivalo na simptome suhih oči v primerjavi z jemanjem placeba z oljčnim oljem.

Če ste opazili povečano suhost oči, je to lahko znak, da vaši prehrani primanjkuje maščob omega-3.

Kljub temu lahko številni zdravstveni pogoji prispevajo k simptomom suhih oči. Zato je pomembno, da se pogovorite s svojim zdravnikom, če imate suhe oči ali druge simptome, povezane z očmi.

 

4. Bolečine in okorelost sklepov

Običajno je, da občutite bolečine in okorelost sklepov, ko se starate.

To je lahko povezano s stanjem, imenovanim osteoartritis, pri katerem hrustanec, ki prekriva kosti, razpade. Druga možnost je, da je lahko povezana z vnetnim avtoimunskim stanjem, imenovanim revmatoidni artritis (RA).

Nekatere študije so pokazale, da jemanje dodatkov omega-3 pomaga zmanjšati bolečine v sklepih in poveča moč prijema. Raziskave tudi kažejo, da PUFA lahko pomagajo pri osteoartritisu, čeprav je potrebnih več študij na ljudeh.

Poleg tega raziskave kažejo, da lahko dodatki omega pomagajo zmanjšati aktivnost bolezni pri bolnikih z revmatoidnim artritisom ter izboljšajo simptome pri ljudeh s to boleznijo.

Če ste opazili povečanje bolečine v sklepih ali povezane artritične simptome, je vaš status maščobe omega-3 morda nizek in jemanje dodatkov vam lahko pomaga.

Vendar je pomembno, da se pogovorite s svojim zdravnikom, če imate bolečine v sklepih ali simptome artritisa. Lahko pomagajo določiti pravilno zdravljenje.

 

5. Spremembe las

Tako kot omega-3 maščobe pomagajo ohranjati vlago v koži, pomagajo ohranjati zdrave lase. Spremembe v strukturi, celovitosti in gostoti las lahko kažejo na nizek status omega-3.

Ena 6-mesečna študija je 120 udeleženkam dala omega-3, skupaj z omega-6 maščobami in antioksidanti, v dnevnem dodatku.

Na koncu študije so tisti, ki so jemali dodatek, v primerjavi s kontrolno skupino občutili manjše izpadanje las in večjo gostoto las.

Ena študija na psih je pokazala, da jemanje EPA in DHA izboljša sestavo maščobnih kislin v krvi in ​​dlaki živali. Sestava maščobnih kislin, ki so jo ugotovili, je povezana z boljšo kakovostjo las.

Če imate povečano izpadanje las ali ste opazili, da se vaši lasje redčijo ali so suhi in lomljivi, vam lahko pomaga jemanje dodatkov omega-3.

 

Kako potrditi pomanjkanje omega-3

Nenavadno je, da ponudniki zdravstvenega varstva rutinsko ocenjujejo status osebe omega-3. Ni standardnega testa za diagnosticiranje pomanjkanja omega-3. Vendar pa obstajajo načini za analizo ravni omega-3, če je potrebno.

Najprej lahko zdravstveni delavci vzamejo vzorec krvi in ​​analizirajo ravni omega-3 v krvnih maščobah ali krvni plazmi, ki so izražene kot odstotek skupnih maščobnih kislin fosfolipidov glede na težo.

Zdravstveni delavci lahko status omega-3 ocenijo tudi posredno z analizo sestave maščobnih kislin v rdečih krvničkah. Ta pristop obravnava dolgoročni vnos maščob s hrano v več mesecih in lahko ponudi idejo o celotnem vnosu omega-3.

Kljub temu je pomembno vedeti, da se lahko količina maščobnih kislin v krvi zelo razlikuje glede na to, kaj ste nazadnje jedli in kdaj. Zato večina ponudnikov zdravstvenega varstva zahteva, da je oseba čez noč na tešče, preden ji odvzamejo vzorec krvi za oceno lipidov v krvi.

Znano je, da zahodna prehrana vsebuje veliko nasičenih maščob in malo nenasičenih maščob, vključno z maščobami omega-3. Med populacijami, ki jedo več rib, je manj skrbi glede pomanjkanja omega-3.

Morda ste izpostavljeni večjemu tveganju za pomanjkanje omega-3, če ne uživate rib, morskih sadežev in prehranskih virov ALA ali ne jemljete dodatkov, ki vsebujejo EPA in DHA.

 

Kako izboljšati status omega-3

Nekatera živila, kot so chia semena in druga rastlinska živila, vsebujejo omega-3 maščobo ALA. Ribe in druga živila, ki so večinoma živalskega izvora, vsebujejo DHA in EPA.

ALA je predhodnica DHA in EPA, kar pomeni, da jo lahko vaše telo nekaj pretvori v ti dve omega-3 maščobni kislini. Vendar pa je stopnja konverzije zelo nizka.

Zato je najbolje, da se osredotočite na pridobivanje dovolj EPA in DHA neposredno iz prehrane ali dodatkov, namesto z uživanjem ALA.

Mastne ribe so najboljši viri EPA in DHA. Sem spadajo losos, sled, postrv, skuša, brancin in sardele.

Kljub temu bi morali v svojo prehrano vključiti tudi dobre vire ALA. Nekateri izmed najboljših virov ALA so rastlinska olja, lanena semena, chia semena in orehi.

Lahko jemljete DHA in EPA dodatke iz ribjega olja ali krilovega olja. Vendar pa so na voljo tudi veganski dodatki omega-3, ki hranilo pridobivajo iz alg namesto iz morskih sadežev. Študije kažejo, da omega-3, pridobljena iz alg, učinkovito povečuje stanje omega-3.

Če sumite, da je vaš status omega-3 nizek, lahko povečate svoj vnos s hrano in razmislite o dodatku. Če ste zaskrbljeni zaradi resnejšega pomanjkanja, se pogovorite s svojim zdravnikom, ki vam lahko priporoči ustrezne dodatke.

 

Zaključek

Pomanjkanje omega-3 je stanje, ko vaše telo nima na voljo dovolj maščob omega-3. Običajno je posledica dolgoročnega neuživanja dovolj prehranskih virov omega-3.

Čeprav ponudniki zdravstvenih storitev ne ocenjujejo redno ljudi glede pomanjkanja omega-3, lahko nekateri znaki kažejo, da je vaše stanje nizko.

Na primer, pomanjkanje omega-3 lahko povzroči ali poslabša suho in razdraženo kožo, vnetje, redčenje in izpadanje las, depresijo, suhe oči in bolečine ali okorelost sklepov. Raziskava, ki povezuje te simptome s pomanjkanjem omega-3, je predhodna, zato je potrebnih več raziskav.

Najboljši način za pridobivanje omega-3 je povečanje količine, ki jo dobite s svojo prehrano. Mastne ribe in morski sadeži so bogati z omega-3 maščobami DHA in EPA, medtem ko nekatera rastlinska olja vsebujejo ALA. Maščobe omega-3 lahko dobite tudi iz prehranskih dopolnil iz rib, kril rakcev ali alg.

Če ste zaskrbljeni zaradi hujšega pomanjkanja omega-3, je najbolje, da se pogovorite s svojim zdravnikom, da določi ustrezno oceno in zdravljenje.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-deficiency

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas