fbpx

Kaj je bolj zdravo? Mleto puranje meso ali mleta govedina?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Ne glede na to, ali pripravljate mesne štruce, hamburgerje, enolončnico ali čili, sta tako mleto puranje kot goveje meso vsestranska vira beljakovin, ki vam lahko pomagata zadovoljiti vaše prehranske potrebe.

Vsebujeta tudi pomembne vitamine in minerale ter maščobe in natrij. Čeprav sta oba hranljiva, se morda sprašujete, ali je eden na splošno bolj zdrav od drugega ali boljši za hujšanje ali zdravje srca.

Ta članek obravnava glavne razlike med mletim puranom in mleto govedino.

 

Prehranska primerjava

Mlet puran in mleto goveje meso, ki vsebujeta enak odstotek maščobe, ponujata podobne prehranske profile.

Če pa vsebujeta različne odstotke maščobe, obstajajo razlike, vredne razprave.

Spodaj je primerjava hranilne vrednosti različnih vrst mletega purana in govedine na 3 unče (85 gramov)

 

93/7 Govedina 93/7 Puran 85/15 Govedina 85/15 Puran 95/5 Govedina puran 99 % brez maščob
Kalorije 178 181 218 219 164 117
Maščoba 8 gramov 9.9 grama 13 gramov 15 gramov 6.4 grama 2 grama
Nasičene maščobe 3.3 grama 2.5 grama 4.9 grama 3.9 grama 2.8 grama 0.57 grama
Natrij 73 mg 77 mg 76 mg 72 mg 72 mg 50 mg
Železo 2.7 mg 1.3 mg 2.5 mg 1.7 mg 2.7 mg 0.67 mg
Cink 5.9 mg 3.2 mg 5.6 mg 3 mg 6 mg 1.9 mg
Vitamin B12 2.4 mg 1.6 mg 2.4 mg 1.4 mg 2.4 mg 0.57 mg

Vzporedno imata tako 93-odstotno kot 85-odstotno pusto mleto goveje meso nekoliko več beljakovin kot puran z enakim odstotkom maščobe za približno enako število kalorij. Govedina ima tudi manj skupne maščobe, vendar puran vsebuje manj nasičenih maščob kot govedina.

Najpustejša razpoložljiva mleta govedina vsebuje 95 % pustega mesa in 5 % maščobe, medtem ko je na voljo 99 % nemastnega purana. Ni presenetljivo, da ima puran brez maščobe več kot 45 kalorij manj ter veliko manj maščob in nasičenih maščob kot 95 % pusta govedina na porcijo.

Ko gre za mikrohranila, imajo vsi kosi mletega purana in govedine primerljive količine natrija. Čeprav ne vsebujejo veliko natrija, so pogosto začinjeni s soljo. Tako ga lahko zagotovijo več po kuhanju.

Govedina ima več železa, cinka in vitamina B12, ki so hranila, ki spodbujajo zdravo kri, imunost in zdravje živčnega sistema, kot puran. Po drugi strani pa puran vsebuje večje količine nekaterih vitaminov B, ki so potrebni za presnovo energije.

 

Ali je ena boljša izbira?

Mleta govedina in mlet puran sta oba hranljiva. Na prvi pogled se morda ne zdi, da je eden bolj zdrav od drugega, če primerjamo vsebnost beljakovin in kalorij v kosih s podobnim odstotkom maščobe.

Vendar pa lahko v nekaterih situacijah ena zasenči drugo kot najboljša možnost.

 

Izguba teže

Zmanjšanje celotnega vnosa kalorij in povečanje vnosa beljakovin sta dve taktiki, ki se pogosto uporabljata za hujšanje.

Ena od možnih prednosti živil z visoko vsebnostjo beljakovin je, da povečajo občutek sitosti in lahko pomagajo zmanjšati vaš dnevni vnos kalorij ter tako spodbujajo izgubo teže.

Mleta govedina in puran sta bogata z beljakovinami, vendar ima puran brez maščobe najmanj kalorij in največ beljakovin v primerjavi z bolj mastnimi kosi purana.

Prav tako ima enake ali večje količine beljakovin kot katera koli vrsta mlete govedine.

Zato je morda najboljša izbira nemastno mleto puranje meso, ko poskušate shujšati.

 

Zdravje srca

Študije so pokazale, da uživanje hrane z visoko vsebnostjo nasičenih maščob, kot je govedina, poveča dejavnike tveganja za bolezni srca.

Ameriško združenje za srce trenutno priporoča omejitev vnosa nasičenih maščob na 5–6 % skupnih dnevnih kalorij, kar je enako približno 13 gramom na dan pri 2000-kalorični dieti.

Če imate srčno bolezen ali obstaja veliko tveganje, da zbolite za njo, je mlet puran morda bolj zdrav za vas kot mleta govedina. Puran ima približno en gram manj nasičenih maščob v primerjavi z govedino z enakim odstotkom maščobe.

Poleg tega izberite puste kose katerega koli mesa, na primer 93 % pustega in 7 % maščobnega mletega purana ali govedine. Čeprav je puran z 99-odstotno odsotnostjo maščob najvitkejši od vseh, z manj kot 1 gramom nasičenih maščob na 3 unče (85 gramov).

Vendar je pomembno omeniti, da novejše pregledne študije kažejo, da vnos nasičenih maščob ni močno povezan s srčnimi boleznimi, čeprav lahko poveča nekatere dejavnike tveganja.

V vsakem primeru je pomembno vedeti, kako se vsebnost maščobe razlikuje med mesom. Poleg tega ne pozabite, da tudi drugi vidiki vaše prehrane igrajo vlogo pri preprečevanju bolezni srca.

Prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, izbira nenasičenih maščob, ki so zdrave za srce, kot so oreščki in olivno olje, ter spremljanje vnosa natrija lahko pripomorejo k zdravju srca.

Medtem ko imata goveje meso in puranje malo natrija, bodite pozorni na to, koliko soli dodate, ko ju pripravljate.

 

V kuhinji

Govedina in puran sta si morda prehransko podobna, vendar sta njuna profila okusa nekoliko drugačna.

Večina ljudi meni, da je okus govedine močnejši od okusa purana. Vendar pa uporaba purana namesto govedine v takosih, enolončnicah ali drugih jedeh z veliko sestavinami in začimbami ni tako opazna.

To še posebej velja, če uporabljate purana z enako vsebnostjo maščobe kot govedina. Ko je mleto meso enkrat obogateno z začimbami, je težko ugotoviti razliko.

Kljub temu si nekateri kuharji želijo izrazit okus ali aromo goveje maščobe. Mlet puran, tudi če ima podobno količino maščobe kot govedina, bo morda še vedno bolj mehak.

Pri jedeh, ki se za nekaj okusa zanašajo na maščobo, kot so goveje mesne kroglice, je s kulinaričnega vidika bolje, da se držite mlete govedine in izberete višji odstotek maščobe kot zamenjava s puranom.

 

Zaključek

Mleta govedina in puran sta hranljivi mesnini, ki zagotavljata beljakovine, maščobe ter vrsto vitaminov in mineralov.

Puran ima na splošno manj nasičenih maščob kot govedina. Kot tak je morda boljša izbira za zdravje srca. Puran brez maščobe je tudi najnižja kalorična možnost, če želite shujšati.

Če pa je vaš glavni cilj okus, lahko mleto goveje meso v nekaterih jedeh zasenči purana.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/ground-turkey-vs-ground-beef

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas