fbpx

18 pregledanih priljubljenih zdravil in dodatkov za hujšanje

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Zdravila za hujšanje na recept, vključno z agonisti GLP-1, orlistatom in setmelanotidom, bodo bolj verjetno učinkovita pri hujšanju kot številne možnosti brez recepta.

 

Na voljo je veliko možnih rešitev za hujšanje.

Nekatere možnosti so bolj priljubljene od drugih, vključno z določenimi tabletami, zdravili in naravnimi dodatki. Za te trdijo, da vam pomagajo shujšati ali vsaj olajšajo hujšanje, če jih kombinirate z drugimi metodami.

Ponavadi delujejo prek enega ali več teh mehanizmov:

zmanjšujejo apetit, zaradi česar se počutite bolj siti, zato zaužijete manj kalorij
zmanjšanje absorpcije hranil, kot je maščoba, zaradi česar zaužijete manj kalorij
povečanje izgorevanja maščob, zaradi česar porabite več kalorij

Na voljo so različne možnosti, vključno z dodatki brez recepta (OTC) in zdravili na recept.

Vendar pa se morate o kakršnih koli spremembah prehrane ali dodatkov vedno pogovoriti z zdravnikom ali registriranim dietetikom, in uporabljati zdravila ali OTC tablete samo po navodilih.

Da bi ločili mite od dejstev, je tukaj 18 najbolj priljubljenih zdravil in dodatkov za hujšanje, ki jih je pregledala znanost.

 

Katera zdravila so odobrena za hujšanje?

Uprava za hrano in zdravila (FDA) je odobrila več zdravil za hujšanje pri prekomerni telesni teži in debelosti. Ta zdravila potrebujejo zdravniški recept in jih je treba jemati pod zdravniškim nadzorom.

Te vključujejo:

• orlistat (Xenical)
• fentermin/topiramat (Qsymia)
• naltrekson/bupropion (Contrave)
• agonisti glukagonu podobnega peptida 1 (GLP-1), vključno z liraglutidom (Saxenda) in semaglutidom (Wegovy)
• setmelanotid (Imcivree)
• zaviralci apetita, vključno s fenterminom (Adipex-P ali Lomaira), benzfetaminom (Regimex ali Didrex), dietilpropionom (Tepanil ali Tenuate) in fendimetrazinom (Bontril)

Ta zdravila je treba kombinirati z uravnoteženo dieto za hujšanje, saj verjetno niso koristna dolgoročna rešitev za debelost in lahko sčasoma povzročijo ponovno pridobitev telesne teže. Imajo tudi številne možne stranske učinke, od katerih so nekateri lahko resni

 

Zdravila na recept za hujšanje

 

1. Orlistat (Xenical)

Orlistat je peroralno zdravilo, ki je na voljo na recept kot Xenical. Kupiti ga je mogoče tudi v prosti prodaji pod blagovno znamko Alli.

Po zdravniškem posvetu lahko zdravnik predpiše orlistat. Nekatere storitve telezdravstva lahko zagotovijo tudi recept za to zdravilo.

Kako deluje: Orlistat deluje tako, da blokira aktivnost določenih encimov, ki se uporabljajo za razgradnjo maščob v prebavnem traktu, kar pomaga zmanjšati količino kalorij, ki jih absorbirate.

Učinkovitost: Glede na študijo iz leta 2011, v kateri je sodelovalo 80 ljudi z debelostjo, so tisti, ki so jemali orlistat, v povprečju izgubili 10.3 funta (lb) ali 4.65 kilograma (kg) po 6 mesecih. Izkusili so tudi znatno zmanjšanje indeksa telesne mase (ITM), trebušne maščobe ter skupnega in LDL (slabega) holesterola.

Neželeni učinki: Orlistat pogosto povzroča prebavne težave, kot so redko ali mastno blato, plini in pogosto odvajanje blata. Prav tako lahko prispeva k pomanjkanju hranil, vključno z vitamini A, D, E ali K, topnimi v maščobah.

Med jemanjem tega zdravila je običajno priporočljivo slediti dieti z nizko vsebnostjo maščob, da zmanjšate neželene stranske učinke.

 

2. Fentermin/topiramat (Qsymia)

Fentermin/topiramat je peroralno zdravilo, ki spada v skupino zdravil, znanih kot simpatomimetični amini. Potreben je zdravniški recept, in zdravilo se prodaja pod blagovno znamko Qsymia.

Kako deluje: To zdravilo vključuje fentermin, stimulans centralnega živčnega sistema in zaviralec apetita s podobnimi mehanizmi kot amfetamin. Vključuje tudi topiramat, antikonvulziv, ki pomaga zmanjšati apetit in povečati občutek sitosti ter pospešiti hujšanje.

Učinkovitost: En pregled je pokazal, da je fentermin/topiramat povzročil povprečno izgubo teže za 17 lb (7.7 kg) in znatno zmanjšal trebušno maščobo, krvni tlak, krvni sladkor in ravni holesterola.

Drugi pregled, ki je primerjal učinkovitost več zdravil za hujšanje, je pokazal, da so ljudje s prekomerno telesno težo ali debelostjo, ki so jemali fentermin/topiramat, izgubili povprečno 19.4 lb (8.8 kg) po 1 letu.

Neželeni učinki: Najpogostejši neželeni učinki, povezani s fenterminom/topiramatom, vključujejo suha usta, zaprtje in parestezijo ali občutek mravljinčenja.

Lahko povzroči tudi povišano telesno temperaturo, nezmožnost znojenja in psihiatrične ali kognitivne motnje.

 

3. Naltrekson/bupropion (Contrave)

To zdravilo, ki se prodaja pod imenom Contrave, je peroralno zdravilo, ki združuje bupropion, antidepresiv, in naltrekson, ki se uporablja za obvladovanje motnje uživanja opioidov ali alkohola.

Zdravnik lahko ugotovi, ali je Contrave morda dobra izbira za vas, in vam lahko izda recept. Nekatere spletne storitve lahko predpišejo Contrave tudi po virtualnem posvetu z zdravnikom.

Kako deluje: Čeprav natančen mehanizem delovanja naltreksona/bupropiona ni popolnoma razumljen, se domneva, da spodbuja hujšanje z delovanjem na določene dele možganov, da zmanjša vnos hrane, pospeši metabolizem in poveča občutek utrujenosti.

Učinkovitost: En pregled štirih študij je pokazal, da je bil naltrekson/bupropion povezan s pomembno izgubo teže v primerjavi s placebom. V enem letu so udeleženci v povprečju izgubili 11–22 lb (5–9 kg).

Drugi pregled je imel podobne ugotovitve, ki so poročale, da bi naltrekson/bupropion lahko bil učinkovit tudi za dolgoročno vzdrževanje izgube teže.

Neželeni učinki: Naltrekson/bupropion lahko povzročita slabost, zaprtje, glavobol, bruhanje, omotico in nespečnost. Lahko tudi poveča srčni utrip in krvni tlak.

 

4. Agonisti GLP-1

Dva agonista GLP-1 sta bila odobrena za hujšanje, vključno z liraglutidom (Saxenda) in semaglutidom (Wegovy). Oba sta na voljo kot injekcija, ki si jo dajemo sami, vendar se liraglutid daje enkrat na dan, medtem ko se semaglutid injicira le enkrat na teden.

Čeprav niso posebej odobreni za hujšanje, se nekateri drugi agonisti GLP-1, namenjeni zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2, včasih predpisujejo tudi nenamensko za uravnavanje telesne teže, vključno z:

• semaglutid (Ozempic ali Rybelsus)
• dulaglutid (Trulicity)
• liraglutid (Victoza)
• eksenatid (Byetta)
• eksenatid s podaljšanim sproščanjem (Bydureon BCise)
• tirzepatid (Mounjaro)

Agonisti GLP-1 so na voljo le na zdravniški recept. Več telezdravstvenih storitev in programov za hujšanje lahko zagotovi tudi recept, če izpolnjujete merila za upravičenost, vključno z Ro Body Program in Calibrate.

Kako deluje: agonisti GLP-1 delujejo tako, da upočasnijo praznjenje želodca, povečajo občutek sitosti in zmanjšajo izločanje glukagona, hormona, ki sodeluje pri uravnavanju apetita.

Učinkovitost: Več študij je pokazalo, da bi lahko bili agonisti GLP-1 koristni za uravnavanje telesne teže.

Na primer, ena študija pri 1961 odraslih je pokazala, da je jemanje 2.4 miligrama (mg) semaglutida na teden v kombinaciji s spremembami življenjskega sloga povzročilo skoraj 15-odstotno zmanjšanje telesne teže po 68 tednih.

Druga majhna študija je pokazala, da so ljudje, ki so jemali liraglutid, v povprečju izgubili 17.2 lb (7.8 kg) v 6 mesecih.

Neželeni učinki: Pogosti neželeni učinki vključujejo slabost, bruhanje, drisko, omotico, glavobole, pospešen srčni utrip, okužbe in prebavne motnje.

Čeprav so občasni, so poročali tudi o hudih stranskih učinkih, ki lahko zahtevajo zdravniško pomoč, vključno s težavami z ledvicami, tumorji C-celic ščitnice, boleznijo žolčnika, nizkim krvnim sladkorjem in samomorilnimi mislimi.

Potrebnih je tudi več raziskav o dolgoročnih učinkih teh zdravil, saj obstaja zaskrbljenost glede morebitnega ponovnega pridobivanja teže čez čas.

 

5. Setmelanotid (Imcivree)

Setmelanotid, ki se prodaja kot Imcivree, spada v skupino zdravil, znanih kot agonisti receptorjev melanokortina 4 (MC4). To je zdravilo za injiciranje, odobreno za zdravljenje debelosti, ki jo povzročajo določene genetske mutacije, in je na voljo le na recept.

Kako deluje: Ljudje s specifičnimi genetskimi mutacijami lahko doživijo nezadostno aktivacijo receptorja MC4 v možganih, kar lahko prispeva k debelosti.

Setmelanotid deluje tako, da poveča aktivacijo tega receptorja, kar vodi do zmanjšane lakote, zmanjšanega vnosa kalorij in povečanega metabolizma, vse to pa lahko spodbuja izgubo teže.

Učinkovitost: Ena študija pri 21 ljudeh, ki so jemali setmelanotid, je pokazala, da je približno 62 % udeležencev po enem letu doseglo vsaj 10-odstotno izgubo teže. Udeleženci so prav tako občutno zmanjšali lakoto brez poročil o resnih neželenih učinkih, povezanih z zdravljenjem.

Druga majhna študija pri otrocih, mladostnikih in odraslih je pokazala, da je setmelanotid bistveno izboljšal kakovost življenja že 5 tednov po začetku zdravljenja, kar bi lahko bilo povezano z zmanjšano lakoto in telesno težo.

Neželeni učinki: Nekateri najpogostejši neželeni učinki setmelanotida vključujejo reakcije na mestu injiciranja, hiperpigmentacijo, slabost, glavobol, drisko in bolečine v trebuhu ali hrbtu. Poročali so tudi o utrujenosti, bruhanju in depresiji.

 

6. Zaviralci apetita

Na voljo je več anoretikov ali zaviralcev apetita, vključno s fenterminom (Adipex-P ali Lomaira), benzfetaminom (Regimex ali Didrex), dietilpropionom (Tepanil ali Tenuate) in fendimetrazinom (Bontril).

Vsi se jemljejo peroralno in zahtevajo recept zdravnika ali drugega zdravstvenega delavca.

Kako delujejo: ta zdravila zmanjšajo apetit s spreminjanjem ravni določenih nevrotransmiterjev v možganih, kar lahko povzroči izgubo teže.

Učinkovitost: Ena študija pri 3411 ljudeh je primerjala učinkovitost več zdravil za debelost in ugotovila, da so ljudje, ki so jemali fentermin, izgubili največji odstotek telesne teže v 12 tednih. Tisti, ki so jemali fentermin, so med študijo v povprečju izgubili 8.3 lb (3.75 kg).

Druga študija iz leta 2015 pri 156 ljudeh z debelostjo je pokazala, da so ljudje, ki so jemali dietilpropion, izgubili povprečno 10.8 lb (4.9 kg) po 3 mesecih in 17 lb (7.7 kg) po 6 mesecih.

Vendar ne pozabite, da so ta zdravila priporočljiva samo za kratkotrajno uporabo, saj lahko po več tednih razvijete toleranco, kar povzroči zmanjšano učinkovitost.

Neželeni učinki: Morebitni neželeni učinki teh zdravil lahko vključujejo slabost, bruhanje, drisko in želodčne krče.

Poročali so tudi o drugih hudih neželenih učinkih, ki zahtevajo takojšnjo zdravniško pomoč, vključno s kratko sapo, bolečino v prsih in otekanjem spodnjih okončin.

 

Tablete in dodatki za hujšanje brez recepta

 

1. Izvleček Garcinie cambogie

Garcinia cambogia je postala priljubljena po vsem svetu, potem ko je bila leta 2012 predstavljena v oddaji “The Dr. Oz Show”.

Je majhen zelen sadež v obliki buče. Lupina sadeža vsebuje hidroksicitronsko kislino, aktivno sestavino izvlečka garcinie cambogie, ki se trži kot dietna tableta.

Kako deluje: Študije na živalih kažejo, da lahko zavira encim, ki proizvaja maščobo v telesu, in poveča raven serotonina, kar lahko pomaga zmanjšati željo.

Učinkovitost: Po eni meta-analizi 54 študij so raziskovalci ugotovili, da garcinia cambogia v primerjavi s placebom ni pomembno vplivala na telesno težo ali odstotek telesne maščobe.

Po drugi strani pa je pregled iz leta 2020, ki je obravnaval osem poskusov z garcinio cambogio, ugotovil, da je v povprečju povzročila izgubo teže za približno 3 lb (1.34 kg).

Neželeni učinki: Čeprav je splošno sprejeto, da je garcinia cambogia varna za uživanje v priporočenih količinah, so študije v zadnjih nekaj letih pokazale na nekaj resnih stranskih učinkov.

Študija iz leta 2018 je dokumentirala štiri primere žensk, ki so doživele akutno odpoved jeter po jemanju dodatkov za hujšanje, ki vsebujejo garcinio cambogio.

Poleg tega so v povezavi z jemanjem garcinie cambogie poročali tudi o hepatotoksičnosti ali okvari jeter in nekaterih epizodah manije.

 

2. Hydroxycut

Hydroxycut obstaja že več kot desetletje in je eno najbolj priljubljenih prehranskih dopolnil za hujšanje na svetu. Blagovna znamka proizvaja več izdelkov, vendar je Hydroxycut najbolj znan.

Kako deluje: Vsebuje več sestavin, za katere trdijo, da pomagajo pri hujšanju, vključno s kofeinom in nekaj rastlinskimi izvlečki, kot je izvleček zelene kave.

Učinkovitost: Meta-analiza petih kliničnih preskušanj iz leta 2011 je pokazala, da je dodatek s C. canephora robusta ali izvlečkom zelene kave, ki je ena od ključnih sestavin zdravila Hydroxycut, povzročil približno 5.5 lb (2.47 kg) izgubo teže v primerjavi s placebom.

Neželeni učinki: Če ste občutljivi na kofein, lahko občutite tesnobo, živčnost, tresenje, glavobole, omotico in dehidracijo.

Izdelke Hydroxycut, ki vsebujejo efedro, stimulativno zelišče, so leta 2004 umaknili s prodajnih polic zaradi srčno-žilnih tveganj in leta 2009 zaradi hepatotoksičnosti.

Akutna poškodba jeter je bila povezana tudi z uporabo dodatkov Hydroxycut.

 

3. Izvleček zelenih kavnih zrn

Zelena kavna zrna so kavna zrna, ki niso bila pražena. Vsebujejo dve snovi, ki naj bi pomagali pri izgubi teže, vključno s kofeinom in klorogensko kislino.

Kako deluje: Kofein lahko poveča izgorevanje maščob, klorogenska kislina pa lahko upočasni razgradnjo ogljikovih hidratov v črevesju.

Učinkovitost: Več študij na ljudeh je pokazalo, da lahko izvleček zelenih kavnih zrn ljudem pomaga pri izgubi teže.

Meta-analiza vseh trenutnih randomiziranih kontrolnih preskušanj o učinku ekstrakta zelenih kavnih zrn na debelost je pokazala, da ima dodatek pomemben vpliv na zmanjšanje indeksa telesne mase.

Druge prednosti: izvleček zelenih kavnih zrn lahko pomaga znižati raven sladkorja v krvi in ​​krvni tlak. Vsebuje tudi veliko antioksidantov.

Neželeni učinki: Lahko povzroči enake stranske učinke kot kofein. Klorogenska kislina, ki jo vsebuje, lahko povzroči tudi drisko, nekateri ljudje pa so lahko alergični na zelena kavna zrna

 

4. Kofein

Kofein je najpogosteje zaužita psihoaktivna snov na svetu. Naravno ga najdemo v kavi, zelenem čaju in temni čokoladi ter dodajamo številnim predelanim živilom in pijačam.

Ker kofein velja za pospeševalca metabolizma, ga podjetja običajno dodajajo komercialnim dodatkom za hujšanje.

Kako deluje: ena študija je razpravljala o učinku kofeina na uravnavanje telesne teže s povečanjem porabe energije – kar v bistvu pomeni, da porabite več kalorij s povečano razgradnjo maščob in s procesom proizvodnje telesne toplote, imenovanim termogeneza.

Učinkovitost: Nekatere študije kažejo, da lahko kofein povzroči zmerno izgubo teže pri ljudeh.

Neželeni učinki: Pri nekaterih ljudeh lahko velike količine kofeina povzročijo tesnobo, nespečnost, živčnost, razdražljivost, slabost, drisko in druge simptome. Kofein povzroča tudi odvisnost in lahko zmanjša kakovost vašega spanca.

Ni vam treba jemati dodatka ali tablete, ki vsebuje kofein. Najboljša vira sta kakovostna kava in zeleni čaj, ki imata antioksidante in druge koristi za zdravje

 

5. Orlistat (Alli)

Orlistat je farmacevtsko zdravilo, ki se prodaja v prosti prodaji pod blagovno znamko Alli in na recept kot Xenical.

Kako deluje: Ta tableta za hujšanje deluje tako, da zavira razgradnjo maščobe v črevesju, kar pomeni, da iz maščobe zaužijete manj kalorij.

Učinkovitost: meta-analiza študij iz leta 2021 je pokazala, da so ljudje, ki so 12 mesecev jemali orlistat v kombinaciji s spremembami življenjskega sloga, zmanjšali težo za 2.9 % več kot skupina, ki je prejemala placebo.

Druge prednosti: dokazano je, da orlistat rahlo zniža krvni tlak in lahko zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, če se uporablja skupaj s spremembami življenjskega sloga.

Neželeni učinki: To zdravilo ima številne prebavne stranske učinke, vključno z redkim, mastnim blatom, napenjanjem in pogostim odvajanjem blata, ki ga je težko nadzorovati. Lahko prispeva tudi k pomanjkanju vitaminov, topnih v maščobi, kot so vitamini A, D, E in K.

Med jemanjem orlistata se pogosto priporoča dieta z nizko vsebnostjo maščob, da se zmanjšajo stranski učinki. Zanimivo je, da dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov (brez zdravil) velja za enako učinkovito kot kombinacija orlistata in diete z nizko vsebnostjo maščob.

Obe dieti sta bili enako učinkoviti pri hujšanju, vendar nista pokazali pomembnih razlik v ravni krvnega sladkorja in lipidov v krvi. Vendar je bil orlistat v kombinaciji z dieto z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov učinkovitejši pri zniževanju krvnega tlaka

 

6. Malinovi ketoni

Malinov keton je snov, ki jo najdemo v malinah in je odgovorna za njihov izrazit vonj.

Sintetična različica malinovih ketonov se prodaja kot dodatek za hujšanje.

Kako deluje: v izoliranih maščobnih celicah miši malinovi ketoni povečajo razgradnjo maščobe in povečajo raven hormona, imenovanega adiponektin, ki naj bi bil povezan s hujšanjem.

Učinkovitost: Čeprav obstaja zelo malo študij o malinovih ketonih pri ljudeh, je ena študija iz leta 2013 preučevala malinove ketone z nekaterimi drugimi sestavinami in ugotovila potencialno 2-odstotno povečanje izgube teže v 8 tednih v primerjavi s placebom.

Druga študija na miših z velikimi odmerki je pokazala nekaj zamude pri povečanju telesne mase. Vendar pa so bili visoki odmerki malinovih ketonov povezani tudi z višjimi ravnmi krvnega sladkorja in višjimi ravnmi ALT, jetrnega encima, kar kaže na disfunkcijo jeter.

Ni znano, ali bi se ti učinki prenesli na ljudi. Za določitev morebitnih koristi in tveganj je potrebnih več raziskav.

Neželeni učinki: Po nekaterih anekdotičnih poročilih lahko malinovi ketoni povzročijo, da vaše riganje diši po malinah.

V študijah na živalih so bili visoki odmerki povezani tudi s povišano ravnjo krvnega sladkorja in motnjami delovanja jeter, čeprav je potrebnih več raziskav pri ljudeh.

 

7. Glukomanan

Glukomanan je vrsta vlaknin, ki jih najdemo v koreninah slonovega yama, ki se imenuje tudi konjak.

Kako deluje: Glukomanan absorbira vodo in postane podoben gelu. “Sedi” v črevesju in spodbuja občutek sitosti ter vam pomaga zaužiti manj kalorij.

Učinkovitost: eno klinično preskušanje iz leta 2015 je pokazalo, da lahko 60-dnevno jemanje glukomanana zmanjša telesno težo pri udeležencih s prekomerno telesno težo, vendar le, če so dosledno jemali dodatek.

Druge prednosti: Glukomanan je vlaknina, ki lahko hrani prijazne bakterije v črevesju. Prav tako lahko zniža krvni sladkor in holesterol v krvi na tešče ter učinkovito deluje proti zaprtju.

Neželeni učinki: Glukomanan lahko povzroči napihnjenost, vetrove in mehko blato ter lahko moti nekatera peroralna zdravila, če jih jemljete sočasno.

Pomembno je, da glukomanan vzamete približno pol ure pred obroki, s kozarcem vode.

 

8. Meratrim

Meratrim je relativno novinec na trgu dietnih tablet, narejen iz kombinacije dveh rastlinskih izvlečkov – Sphaeranthus indicus in Garcinia mangostana – ki lahko spremenita presnovo maščobnih celic.

Kako deluje: Maščobnim celicam otežuje razmnoževanje, zmanjšuje količino maščobe, ki jo poberejo iz krvnega obtoka, in jim pomaga pri izgorevanju shranjene maščobe.

Učinkovitost: Obstaja zelo malo študij o Meratrimu. Ena študija iz leta 2012 je vključevala 60 ljudi s prekomerno telesno težo, ki so bili na strogi 2000-kalorični dieti in povečani telesni dejavnosti, bodisi z zdravilom Meratrim bodisi s placebom. Po 16 tednih je skupina Meratrim izgubila 11 lb (5 kg) in 4 palcev (10 centimetrov) od svojega pasu.

Druga študija je pokazala, da ima Meratrim dolgotrajne učinke na zatiranje apetita.

Neželeni učinki: Ni poročil o stranskih učinkih.

 

9. Izvleček zelenega čaja

Izvleček zelenega čaja je priljubljena sestavina številnih dodatkov za hujšanje. To je zato, ker so številne študije pokazale, da glavni antioksidant, ki ga vsebuje, EGCG, lahko pomaga pri izgorevanju maščob.

Kako deluje: Ekstrakt zelenega čaja naj bi zaviral encime, kot je lipaza trebušne slinavke, ki je v kombinaciji z zmanjšano absorpcijo maščobe lahko učinkovit način za zdravljenje debelosti.

Učinkovitost: Številne študije na ljudeh so pokazale, da lahko izvleček zelenega čaja v kombinaciji z vadbo poveča izgorevanje maščob in povzroči izgubo maščobe, zlasti na predelu trebuha.

Neželeni učinki: Izvleček zelenega čaja se na splošno dobro prenaša. Vsebuje nekaj kofeina in lahko povzroči simptome pri ljudeh, ki so občutljivi na kofein.

Poleg tega lahko vse zdravstvene koristi pitja zelenega čaja veljajo tudi za ekstrakt zelenega čaja. Vendar ne pozabite, da čeprav študije, ki kažejo na koristi izvlečka zelenega čaja, uporabljajo odmerke 500 mg na dan ali več, 1 skodelica (236 ml) zelenega čaja vsebuje le približno 50–100 mg izvlečka zelenega čaja.

 

10. Konjugirana linolna kislina (CLA)

CLA je že leta priljubljen dodatek za hujšanje.

Znana je kot ena izmed »bolj zdravih« transmaščob in jo naravno najdemo v nekaterih mastnih živilih živalskega izvora, kot sta sir in maslo.

Kako deluje: CLA lahko zmanjša apetit, pospeši metabolizem in spodbudi razgradnjo telesne maščobe.

Učinkovitost: V eni študiji je jemanje 3000 mg CLA na dan 3 mesece povzročilo znatno zmanjšanje telesne maščobne mase in odstotka telesne maščobe v primerjavi s placebom. Vendar se telesna teža in ITM nista bistveno zmanjšala.

Podobno je starejši pregled iz leta 2012 ugotovil, da je CLA povezana s povprečno izgubo teže 1.5 lb (0.7 kg), kar avtorji ugotavljajo, da morda ni klinično pomembno za ljudi, ki poskušajo shujšati.

Neželeni učinki: CLA lahko povzroči različne prebavne neželene učinke in ima lahko dolgoročne škodljive učinke, ki lahko prispevajo k zamaščenosti jeter, insulinski rezistenci in povečanemu vnetju.

 

11. Forskolin

Forskolin je izvleček rastline iz družine mete, ki naj bi bil učinkovit pri hujšanju.

Kako deluje: lahko zviša raven spojine v celicah, imenovane cAMP, ki lahko spodbudi izgorevanje maščob.

Učinkovitost: Ena študija iz leta 2012 pri 30 moških s prekomerno telesno težo ali debelostjo je pokazala, da forskolin zmanjša telesno maščobo in poveča mišično maso, ne da bi vplival na telesno težo. Druga starejša študija, ki je vključevala 23 žensk s prekomerno telesno težo, ni pokazala nobenih učinkov.

Potrebne so novejše visokokakovostne raziskave o potencialni učinkovitosti forskolina.

Neželeni učinki: Podatkov o varnosti tega dodatka ali tveganju neželenih učinkov je malo.

 

12. Grenka pomaranča / sinefrin

Vrsta pomaranče, imenovana grenka pomaranča, vsebuje spojino sinefrin.

Sinefrin je soroden efedrinu, ki je bil včasih priljubljena sestavina različnih formulacij tablet za hujšanje.

Vendar pa je FDA od takrat prepovedala efedrin kot sestavino za hujšanje zaradi resnih stranskih učinkov.

Kako deluje: Sinefrin ima podobne mehanizme kot efedrin, vendar je manj močan. Lahko pomaga zmanjšati apetit in poveča izgorevanje maščob.

Učinkovitost: Opravljenih je bilo zelo malo študij o sinefrinu, vendar je en starejši pregled poročal, da lahko efedrin povzroči znatno kratkoročno izgubo teže.

Po drugi strani pa je novejši pregled 18 študij iz leta 2022 zaključil, da sinefrin ni učinkovit pri izgubi teže in lahko z dolgotrajno uporabo zviša krvni tlak in srčni utrip.

Neželeni učinki: Tako kot efedrin ima lahko sinefrin resne neželene učinke, povezane s srcem. Lahko ima tudi visoko tveganje za odvisnost.

 

Kdaj se pogovoriti z zdravnikom

Če ste poskusili vse, da bi shujšali, in se tehtnica še vedno ne premakne, se je vredno pogovoriti z zdravnikom ali registriranim dietetikom, o tem, ali bi bilo zdravilo za hujšanje pravo za vas.

Ker imajo lahko te tablete resne neželene učinke in niso varne za vsakogar, je pomembno, da ne jemljete nobenih zdravil ali dodatkov za hujšanje brez predhodnega posveta s strokovnjakom.

Nekatere digitalne platforme za hujšanje, vključno z Ro in Calibrate, vključujejo zdravila GLP-1 v svoje načrte zdravljenja za ljudi, ki izpolnjujejo določena merila primernosti.

 

Pogosta vprašanja

Kako učinkovita so zdravila za hujšanje?

Zdravila in dodatki za hujšanje so lahko različno učinkoviti.

Dokazano je, da nekatera zdravila na recept povzročajo znatno izgubo teže. Vendar pa so raziskave o učinkovitosti številnih OTC dodatkov omejene, nekatere študije pa so celo ugotovile, da nekateri izdelki – kot sta sinefrin in forskolin – verjetno ne bodo pomembno vplivali na telesno težo.

Katera zdravila so najboljša za hujšanje?

Najboljše zdravilo za hujšanje je odvisno od vaših ciljev glede izgube teže, zdravstvenega stanja in osebnih želja. Čeprav so zdravila na recept, kot so agonisti GLP-1, podprta z močnejšimi raziskavami in je bolj verjetno, da bodo učinkovita, so lahko povezana tudi z neželenimi stranskimi učinki in tveganji.

Upoštevajte, da je pomembno, da sledite uravnoteženi prehrani in zdravemu življenjskemu slogu, ne glede na to, kateri dodatek ali zdravilo izberete. Poleg maksimiranja vaših potencialnih rezultatov lahko to poveča verjetnost dolgoročnega ohranjanja izgube teže.

Katera je najučinkovitejša tableta za hujšanje?

Fentermin je eno najučinkovitejših zdravil za hujšanje. Vendar pa je indiciran le za kratkotrajno uporabo. Agonista GLP-1 liraglutid (Saxenda) in semaglutid (Wegovy) sta prav tako odobrena za hujšanje in sta se izkazala za posebej učinkovita. Veljajo za varne za dolgotrajno uporabo.

Vendar ne pozabite, da se lahko posamezni rezultati razlikujejo glede na številne dejavnike, vključno z vašo prehrano, zdravstvenim stanjem in stopnjo aktivnosti.

Ali zavarovanje krije zdravila za hujšanje na recept?

Če menijo, da je to medicinsko potrebno, lahko zavarovalnice krijejo določena zdravila za hujšanje na recept. Nekateri proizvajalci ponujajo tudi varčevalne kartice, ki vam lahko pomagajo znižati stroške doplačila.

 

Zaključek

Na voljo so številna zdravila in dodatki za hujšanje, vključno z možnostmi na recept in OTC. Na splošno imajo zdravila na recept močnejše dokaze, ki podpirajo njihovo učinkovitost pri smiselni izgubi teže.

Zdravnik ali drug zaupanja vreden zdravstveni delavec vam lahko pomaga ugotoviti, kateri je pravi za vas in kako ga vključiti v načrt zdravega uravnavanja telesne teže.

Vendar je pomembno vedeti, da teh zdravil in dodatkov ne bi smeli obravnavati kot “hitro rešitev” za hujšanje.

Namesto tega jih je treba uporabljati samo po navodilih in v kombinaciji z uravnoteženo prehrano, zdravim načinom življenja in redno telesno dejavnostjo za najboljše rezultate.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/weight-loss-medication

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


Zakaj Paracelzus?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

Delovni čas

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

Kontakt

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: info@paracelzus.si
Kako do nas