fbpx

5 naravnih kurilcev maščob, ki delujejo

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Topilci maščob so nekateri najbolj kontroverznih dodatkov na trgu. Opisani so kot prehranska dopolnila, ki lahko povečajo vaš metabolizem, zmanjšajo absorpcijo maščobe ali pomagajo vašemu telesu kuriti več maščobe za gorivo.

Proizvajalci jih pogosto oglašujejo kot čudežne rešitve, ki lahko rešijo vaše težave s težo. Vendar so topilci maščob pogosto neučinkoviti in lahko celo škodljivi.

To je zato, ker jih ne urejajo regulativni organi za hrano.

Čudežnih tablet za hujšanje ni. Tudi »naravni dodatki« ne morejo zagotoviti izgube maščobe.

Ne pozabite, metabolizem vseh je drugačen. Ne obstaja en “čudežni” topilec maščob. Čeprav lahko spodnji elementi pomagajo pospešiti presnovo, to ni zagotovljeno. Najučinkovitejši način za hujšanje je redno spanje, zmanjšanje stresa, redna vadba in uživanje uravnotežene prehrane, bogate s hranili.

Kljub temu je bilo dokazano, da vam več naravnih dodatkov pomaga pri kurjenju maščob. Ta članek ponuja seznam 5 najboljših dodatkov za pomoč pri kurjenju maščob. Pred začetkom jemanja katerega koli dodatka se posvetujte z zdravnikom.

 

1. Kofein

Kofein je snov, ki jo običajno najdemo v kavi, zelenem čaju in kakavovih zrnih. Je tudi priljubljena sestavina komercialnih dodatkov za izgorevanje maščob – in to z dobrim razlogom.

Kofein lahko pomaga pospešiti vaš metabolizem in telesu pomaga pri izgorevanju maščob.

Raziskave kažejo, da lahko kofein začasno pospeši vaš metabolizem za do 16 % v 1 do 2 urah.

Poleg tega je več študij pokazalo, da lahko kofein telesu pomaga pri kurjenju več maščobe kot goriva. Vendar se zdi, da je ta učinek močnejši pri ljudeh z manjšo telesno težo v primerjavi z ljudmi s prekomerno telesno težo ali debelostjo.

Na žalost lahko prepogosto uživanje kofeina naredi vaše telo bolj tolerantno na njegove učinke.

Če želite izkoristiti prednosti kofeina, vam ni treba jemati dodatka.

Preprosto poskusite popiti nekaj skodelic močne kave, ki je odličen vir kofeina s številnimi koristmi za zdravje. Kljub temu so te koristi za zdravje le začasne. Pomembno je vedeti, da lahko kofein moti kakovosten spanec, kar negativno vpliva na uravnavanje telesne teže.

Prekomerno uživanje kofeina je dejansko lahko nevarno za vaše zdravje. Zato je pomembno, da se držite dnevne priporočene meje kofeina, ki znaša 400 mg.

 

2. Izvleček zelenega čaja

Izvleček zelenega čaja je preprosto koncentrirana oblika zelenega čaja.

Zagotavlja vse prednosti zelenega čaja v priročni obliki prahu ali kapsul.

Izvleček zelenega čaja je tudi bogat s kofeinom in polifenol epigalokatehin galatom (EGCG), ki sta spojini, ki vam lahko pomagata pri izgorevanju maščob.

Poleg tega se ti dve spojini medsebojno dopolnjujeta in vam lahko pomagata pri izgorevanju maščob s procesom, imenovanim termogeneza. Preprosto povedano, termogeneza je proces, v katerem vaše telo porabi kalorije za tvorbo toplote.

Na primer, analiza šestih študij je pokazala, da je jemanje kombinacije ekstrakta zelenega čaja in kofeina ljudem pomagalo pokuriti 16 % več maščob kot placebo.

V drugi študiji so znanstveniki primerjali učinke placeba, kofeina in kombinacije ekstrakta zelenega čaja in kofeina na kurjenje maščob.

Odkrili so, da kombinacija zelenega čaja in kofeina porabi približno 65 kalorij več na dan kot sam kofein in 80 kalorij več kot placebo.

Ne pozabite, da so v teh študijah udeleženci jemali ekstrakt zelenega čaja v kombinaciji z dodatnim kofeinom. Zato to ne dokončno dokazuje, da ima sam izvleček zelenega čaja iste učinke.

Študije so pokazale, da čeprav o samem zelenem čaju niso poročali o nobenih škodljivih učinkih, se lahko prekomerno uživanje izvlečka zelenega čaja izkaže za škodljivo za jetra, zlasti če ga zaužijete na prazen želodec. Ne prekoračite priporočenega odmerka.

 

3. Beljakovine v prahu

Beljakovine so izjemno pomembne za kurjenje maščob.

Visok vnos beljakovin vam lahko pomaga pri kurjenju maščob, tako da pospeši presnovo in zmanjša apetit. Prav tako pomaga telesu ohranjati mišično maso.

Na primer, študija, ki je vključevala 60 udeležencev s prekomerno telesno težo in debelostjo, je pokazala, da je dieta z visoko vsebnostjo beljakovin skoraj dvakrat učinkovitejša od diete z zmerno vsebnostjo beljakovin pri kurjenju maščob.

Beljakovine lahko tudi zmanjšajo vaš apetit s povečanjem ravni hormonov sitosti, kot so GLP-1, CCK in PYY, hkrati pa zmanjšajo raven hormona lakote grelina.

Medtem ko lahko dobite vse beljakovine, ki jih potrebujete, iz živil, bogatih z beljakovinami, se mnogim ljudem še vedno zdi izziv zaužiti dovolj beljakovin dnevno.

Proteinski dodatki v prahu so priročen način za povečanje vnosa beljakovin.

Možnosti vključujejo sirotkine, kazeinske, sojine, jajčne in konopljine beljakovine v prahu. Vendar je pomembno, da izberete beljakovinski dodatek z nizko vsebnostjo sladkorja in aditivov, še posebej, če poskušate shujšati.

Ne pozabite, da so kalorije še vedno pomembne. Beljakovinski dodatki bi morali preprosto nadomestiti prigrizke ali del obroka, namesto da bi jih dodajali na vrhu vaše prehrane.

Če težko zaužijete dovolj beljakovin, poskusite vzeti 1–2 merici (25–50 gramov) beljakovin v prahu na dan.

Priporočeni dnevni vnos beljakovin se bo razlikoval glede na vašo stopnjo aktivnosti, starost, spol, težo, višino itd. Kljub temu je priporočeni prehranski vnos (RDA) za beljakovine 0.8 grama beljakovin na kilogram telesne teže.

 

4. Topne vlaknine

Obstajata dve različni vrsti vlaknin: topne in netopne.

Topne vlaknine absorbirajo vodo v vašem prebavnem traktu in tvorijo viskozno gelasto snov.

Zanimivo je, da so študije pokazale, da vam lahko topne vlaknine pomagajo pri izgorevanju maščobe tako, da zavirajo apetit.

To je zato, ker lahko topne vlaknine pomagajo povečati ravni hormonov polnosti, kot sta PYY in GLP-1. Prav tako lahko pomagajo zmanjšati raven hormona lakote grelina.

Poleg tega topne vlaknine pomagajo upočasniti dostavo hranilnih snovi v črevesje. Ko se to zgodi, vaše telo potrebuje več časa za prebavo in absorpcijo hranil, zaradi česar se lahko dlje časa počutite siti.

Še več, topne vlaknine vam lahko pomagajo tudi pri kurjenju maščob, saj zmanjšajo količino kalorij, ki jih absorbirate iz hrane.

Medtem ko lahko vse topne vlaknine, ki jih potrebujete, dobite s hrano, se mnogim ljudem zdi to izziv. Če je tako tudi pri vas, poskusite jemati prehransko dopolnilo s topnimi vlakninami, kot sta glukomanan ali lupina psiliuma.

 

5. Yohimbine

Yohimbine je snov, ki jo najdemo v lubju Pausinystalia yohimbe, drevesa, ki raste v srednji in zahodni Afriki.

Običajno se uporablja kot afrodiziak, vendar ima tudi lastnosti, ki vam lahko pomagajo pri kurjenju maščob.

Yohimbine deluje tako, da blokira receptorje, imenovane adrenergični receptorji alfa-2.

Ti receptorji običajno vežejo adrenalin in zavirajo njegove učinke, eden izmed njih pa je spodbujanje telesa, da kuri maščobe kot gorivo. Ker yohimbin blokira te receptorje, lahko podaljša učinke adrenalina in spodbuja razgradnjo maščobe za gorivo.

Študija, ki je vključevala 20 elitnih nogometašev, je pokazala, da jim je jemanje 10 mg yohimbina dvakrat na dan pomagalo izgubiti 2.2 % telesne maščobe v povprečju v samo 3 tednih. Ne pozabite, da so bili ti športniki že precej vitki, zato je zmanjšanje telesne maščobe za 2.2 % pomembno.

Vendar je pomembno upoštevati, da je 20 zelo majhen vzorec in da so 3 tedni kratko obdobje za tovrstno študijo. Potrebne so nadaljnje raziskave o dolgoročnih učinkih yohimbina.

Kljub temu je potrebnih več informacij o yohimbinu, preden ga lahko priporočimo kot dodatek za izgorevanje maščob.

Poleg tega, ker yohimbin ohranja povišano raven adrenalina, lahko povzroči stranske učinke, kot so slabost, tesnobo, napade panike in visok krvni tlak.

Prav tako lahko deluje z običajnimi zdravili za krvni tlak in depresijo. Če jemljete zdravila za te bolezni ali imate tesnobo, se boste morda želeli izogniti yohimbinu.

 

Nevarnosti in omejitve dodatkov za izgorevanje maščob

Komercialni dodatki za izgorevanje maščob so široko in zelo lahko dostopni.

Vendar pogosto ne upravičijo svojih zajetnih zahtev in lahko celo škodujejo vašemu zdravju.

To je zato, ker dodatkov za izgorevanje maščobe ni treba odobriti na Uradu za hrano in zdravila, preden pridejo na trg.

Namesto tega je odgovornost proizvajalca zagotoviti, da so njihovi dodatki testirani glede varnosti in učinkovitosti.

Na žalost je bilo veliko primerov dodatkov za izgorevanje maščob, ki so bili umaknjeni s trga, ker so bili okuženi s škodljivimi sestavinami.

Poleg tega je bilo veliko primerov, v katerih so kontaminirani dodatki povzročili nevarne stranske učinke, kot so visok krvni tlak, možgansko kap, epileptične napade in celo smrt.

Še bolje, zgoraj navedeni naravni dodatki vam lahko pomagajo pri izgorevanju maščob, če jih dodate rutini, ki spodbuja zdravje.

Upoštevajte, da dodatek ne more nadomestiti s hranili bogate prehrane in redne vadbe. Enostavno vam pomagajo kar najbolje izkoristiti dejavnosti, ki spodbujajo zdravje, kot sta vadba in uravnotežena prehrana.

 

Drugi dodatki, ki vam lahko pomagajo pri kurjenju maščob

Več drugih dodatkov vam lahko pomaga pri izgubi teže. Vendar pa imajo stranske učinke ali pa nimajo dokazov za podporo svojih trditev.

Ti vključujejo:

5-HTP. 5-HTP je aminokislina in predhodnik hormona serotonina. Lahko vam pomaga pri kurjenju maščob, tako da zmanjša apetit in željo po ogljikovih hidratih. Vendar pa lahko deluje tudi z zdravili za depresijo.
Sinefrin. Sinefrin je snov, ki je prisotna še posebej veliko v grenivkah. Nekateri dokazi kažejo, da vam lahko pomaga pri izgorevanju maščob, vendar le peščica študij podpira njegove učinke.
Izvleček zelenih kavnih zrn. Raziskave kažejo, da lahko izvleček zelenih kavnih zrn pomaga pri kurjenju maščob. Vendar študije o ekstraktu zelenih kavnih zrn sponzorirajo proizvajalci, kar lahko povzroči navzkrižje interesov
CLA (konjugirana linolna kislina). CLA je skupina omega-6 maščobnih kislin, ki vam lahko pomagajo pri izgorevanju maščob. Vendar se splošni učinki zdijo šibki in dokazi so mešani.
L-karnitin. L-karnitin je naravno prisotna aminokislina. Nekatere študije kažejo, da lahko pomaga pri izgorevanju maščob, vendar so dokazi za to mešani.

 

Zaključek

Ne obstaja ena sama “čarobna tableta”, ki bi rešila vaše težave s težo.

Vendar pa vam lahko veliko naravnih rešitev pomaga pri kurjenju več maščobe v kombinaciji z zdravim načinom življenja, ki vključuje uživanje hrane, bogate s hranili, in telesno vadbo.

Te naravne rešitve vključujejo kofein, ekstrakt zelenega čaja, beljakovinske dodatke, dodatke topnih vlaken in yohimbin.

Med temi so kofein, izvleček zelenega čaja in beljakovinski dodatki verjetno najbolj učinkoviti pri izgorevanju maščob. Pred začetkom uporabe katerega koli novega dodatka se pogovorite z zdravnikom, da se prepričate, da popolnoma razumete vsa tveganja, koristi ali interakcije.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/5-natural-fat-burners

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas