fbpx

Izvleček špinače: učinkovito dopolnilo za hujšanje?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Ljudje, ki želijo shujšati, se pogosto obrnejo na prehranska dopolnila v upanju na enostavno rešitev. Vendar pa so nad učinki večine dodatkov običajno razočarani.

En dodatek za hujšanje, ki je pred kratkim prišel na trg, se imenuje ekstrakt špinače. Trdi se, da povzroča izgubo teže z zmanjšanjem apetita in hrepenenja.

Ta članek vsebuje podroben pregled izvlečka špinače in njegovih učinkov na hujšanje.

 

Kaj je izvleček špinače?

Izvleček špinače je prehransko dopolnilo za hujšanje iz listov špinače.

Poznamo ga tudi pod blagovno znamko Appethyl, ki je v lasti švedskega podjetja Greenleaf Medical AB.

Izvleček špinače je zelen prah, ki ga lahko zmešate z vodo ali smutijem. Prodaja se tudi v drugih oblikah, vključno s kapsulami in prigrizki.

Prašek je sestavljen iz koncentriranih tilakoidov listov špinače, ki so mikroskopske strukture, ki jih najdemo v kloroplastih zelenih rastlinskih celic.

Vloga tilakoidov je pridobivanje sončne svetlobe – proces, znan kot fotosinteza – ki rastlinam zagotavlja energijo, ki jo potrebujejo za proizvodnjo ogljikovih hidratov.

Tilakoidi so sestavljeni iz približno 70% beljakovin, antioksidantov in klorofila, medtem ko je ostalih 30% večinoma sestavljenih iz maščob.

Tilakoidi niso edinstveni za liste špinače. Pravzaprav jih najdemo v listih vseh zelenih rastlin – in podobne dodatke bi lahko naredili tudi iz teh rastlin.

Upoštevajte, da se lahko tudi drugi dodatki imenujejo izvleček špinače, vendar se ta članek nanaša le na vrsto tilakoidnega koncentrata, ki ga najdemo v Appethylu.

 

Kako deluje?

Tilakoidi iz ekstrakta špinače zavirajo aktivnost lipaze, encima, ki prebavlja maščobe.

To pomaga upočasniti prebavo maščob, kar poveča vaše ravni hormonov, ki zmanjšujejo apetit, kot je glukagonu podoben peptid-1 (GLP-1). Znižuje tudi raven grelina, hormona lakote.

Za razliko od farmacevtskih zdravil za hujšanje, kot je orlistat, tilakoidi povzročijo začasno upočasnitev prebave maščobe, vendar je ne preprečijo v celoti.

Posledica tega je, da izvleček špinače nima neprijetnih stranskih učinkov drugih zdravil, ki zavirajo lipazo, kot so mastno blato in želodčni krči.

Ni povsem jasno, kateri del tilakoidov je odgovoren za te učinke, vendar jih lahko povzročijo določene beljakovine ali maščobe, imenovane galaktolipidi.

 

Ali vam lahko pomaga pri izgubi teže?

Študije na živalih kažejo, da jemanje ekstrakta špinače, bogatega s tilakoidi, lahko zmanjša telesno maščobo in težo.

Študije pri odraslih s prekomerno telesno težo kažejo, da dodajanje 3.7 – 5 gramov izvlečka špinače k ​​obroku zmanjša apetit za nekaj ur.

Z zaviranjem apetita lahko ekstrakt špinače povzroči izgubo teže, če ga redno jemljete nekaj mesecev.

Ena študija pri ženskah s prekomerno telesno težo je pokazala, da uživanje 5 gramov izvlečka špinače vsak dan kot del 3-mesečnega programa hujšanja povzroči 43 % večjo izgubo teže kot placebo.

Zmanjšali so se tudi indeks telesne mase (ITM), maščobna masa in pusta masa, vendar so bile razlike med skupinami nepomembne.

Poleg tega je treba opozoriti, da so bili nekateri raziskovalci, vključeni v to študijo, finančno povezani s podjetjem, ki je razvilo dodatek.

Zato mora ugotovitve potrditi neodvisna raziskovalna skupina.

 

Lahko premaga hrepenenje

Izvleček špinače lahko zavre sistem nagrajevanja hrane v vaših možganih in tako zmanjša željo.

Ko so ženske s prekomerno telesno težo zaužile 5 gramov izvlečka špinače na dan, se je želja po sladkem in čokoladi zmanjšala za 95 % oziroma 87 %.

Druga študija pri ženskah kaže, da 5 gramov izvlečka špinače zmanjša željo po prigrizkih, vključno s tistimi, ki so slani, sladki in mastni.

Zmanjšanje hrepenenja je morda zato, ker ekstrakt špinače spodbuja sproščanje glukagonu podobnega peptida-1 (GLP-1), ki deluje na vaš sistem nagrajevanja hrane.

 

Varnost in stranski učinki

Zdi se, da izvleček špinače nima resnih stranskih učinkov.

Pri zdravih ljudeh lahko začasno zniža raven insulina in zviša krvni sladkor.

Kljub temu se zdi, da nima dolgoročnih učinkov na nadzor krvnega sladkorja.

Kljub temu so potrebne nadaljnje študije za oceno varnosti izvlečka špinače za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2.

 

Odmerjanje in način uporabe

Učinkovit odmerek izvlečka špinače je približno 4–5 gramov, če ga zaužijemo z obrokom. Vendar pa ga boste morda morali jemati nekaj mesecev, preden boste opazili kakršne koli učinke na svojo težo.

Ker izvleček špinače upočasni prebavo maščob in za nekaj ur zmanjša apetit, je bolj uporaben, če ga zaužijemo pred obrokom, ki vsebuje maščobe.

Ne bi smeli pričakovati, da boste videli kakršne koli pomembne koristi od samega dodatka. Kot pri vseh prehranskih dopolnilih za hujšanje morate tudi vi narediti nekaj sprememb v zdravem življenjskem slogu.

 

Zaključek

Dokazi kažejo, da je izvleček špinače lahko učinkovit dodatek za hujšanje.

Z upočasnitvijo prebave maščobe začasno zmanjša apetit in hrepenenje. V kombinaciji z drugimi spremembami življenjskega sloga lahko to povzroči znatno izgubo teže.

Vendar pa ima veliko znanstvenikov, ki preučujejo ekstrakt špinače, povezane z industrijo. Nadaljnje študije neodvisnih raziskovalnih skupin bi okrepile dokaze.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/spinach-extract-and-weight-loss

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas