fbpx

Kaj je presnovno testiranje in ali lahko informacije, ki jih ponuja, uporabite za hujšanje in izboljšanje telesne pripravljenosti?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Vsak živ organizem se ohranja pri življenju s kemičnim procesom, imenovanim presnova.

Vaš metabolizem je odgovoren za razgradnjo zaužitih kalorij in njihovo pretvarjanje v energijo, ki jo vaše telo potrebuje za delovanje.

Višji kot je vaš metabolizem, lažje boste shujšali in ohranili to stopnjo izgube teže. Eden od načinov za določitev hitrosti metabolizma vašega telesa je testiranje vašega metabolizma.

V tem članku bomo razložili, kaj presnovno testiranje vključuje in kako lahko svoje rezultate uporabite za izboljšanje izgube teže in povečanje telesne pripravljenosti.

 

Kaj je presnovno testiranje?

Presnovno testiranje vključuje več različnih testov. Vsak test zagotavlja informacije o ključnem elementu vašega metabolizma. Ti elementi vključujejo:

Hitrost metabolizma v mirovanju (RMR). Testiranje tega vidika vašega metabolizma zagotavlja informacije o predvidenem številu kalorij, ki jih porabite, ko vaše telo miruje – ne telovadite ali se premikate.
Največja količina kisika (VO2 Max). Ta preskusni element (imenovan tudi aerobna zmogljivost) zagotavlja informacije o sposobnosti vašega telesa, da med vadbo učinkovito uporablja kisik.
Test laktatnega praga. Vaš laktatni prag je točka, na kateri se mlečna kislina kopiči v krvi hitreje, kot jo je mogoče odstraniti med vadbo, kar povzroči utrujenost mišic. Če ste športnik, ki vas zanima izboljšanje zmogljivosti, se vam bo morda zdel ta presnovni testni element koristen.

 

Kje se lahko testirate?

V zdravstveni ustanovi ali fitnes centru

Tradicionalno so presnovne teste izvajali v zdravstvenih ustanovah. Nedavno je ta vrsta testa postala na voljo v številnih telovadnicah in klubih zdravja.

Ker za odčitavanje rezultatov presnovnih testov ni potreben certifikat, nekateri uporabniki menijo, da so testiranja, opravljena v fitnes centrih, manj natančna od tistih, ki jih izvajajo zdravstveni delavci. Če vas zanima testiranje metabolizma, se posvetujte z zdravnikom o iskanju zanesljivega laboratorija za testiranje na vašem območju.

Tudi stroški se lahko razlikujejo. Testiranje presnove je običajno drago. Na vas je, da se odločite, kje boste opravili presnovni test. Če ugotovite, ali vaše zavarovanje to krije, vam bo morda pomagalo pri odločitvi.

Domače testiranje

Na voljo je tudi testiranje na domu. Večina testov presnove na domu obravnava ravni hormonov, ki lahko vplivajo na presnovo, kot so:

• kortizol
• insulin
• progesteron
• ščitnični hormon trijodtironin (T3)

To je lahko koristno, vendar se razlikuje od hitrosti presnove.

 

Kako vaš metabolizem testirajo v zdravstveni ustanovi ali fitnes centru

Hitrost metabolizma v mirovanju (RMR)

Presnovno testiranje se običajno izvaja v več delih in skoraj vedno vključuje kalorimetrični test. Ta test traja od 15 do 30 minut in se opravi, ko ležite.

Uporabljena oprema se lahko razlikuje. Nekateri kalorimetrični testi uporabljajo ustnik, v katerega dihate. Drugi zahtevajo, da se naslonite pod plastični pokrov, ki je s cevjo pritrjen na monitor. Ta test meri vaš RMR.

Največja prostornina kisika (VO2 max)

VO2 max se določi med izvajanjem aerobne dejavnosti, kot je hoja ali tek na tekalni stezi. Med tem testom boste dihali v masko.

Ko test napreduje, se bosta hitrost in naklon tekalne steze še povečevala. Čas, potreben za opravljanje tega testa, je odvisen od vaše stopnje telesne pripravljenosti in zmožnosti nadaljevanja, ko test postane zahtevnejši.

Rezultati vsakega testa se analizirajo z uporabo posebnih formul, ki primerjajo vdihavanje kisika in izdihavanje ogljikovega dioksida.

To vašemu zdravstvenemu delavcu ali trenerju omogoča, da oceni število kalorij, ki jih porabite v mirovanju in med vadbo.

Laktatni prag

Če imate opravljeno testiranje laktatnega praga, vam bodo kri odvzeli v različnih intervalih med vedno višjimi stopnjami aerobne aktivnosti, bodisi na tekalni stezi ali kolesu.

Ta test je treba opraviti le v medicinskem okolju.

 

Ali je presnovno testiranje mogoče uporabiti za hujšanje in telesno pripravljenost?

Presnovno testiranje vam daje informacije o tem, koliko kalorij približno porabite vsak dan.

Na podlagi teh informacij se lahko odločite, da spremenite svojo telesno aktivnost ali prehranjevalne navade, tako da dnevno porabite več (ali manj) kalorij.

Presnovno testiranje je lahko dragoceno, vendar je treba rezultate obravnavati le kot del splošnega programa telesne pripravljenosti ali dobrega počutja.

Optimalne vrednosti RMR in VO2 MAX se razlikujejo od osebe do osebe. Temeljijo na številnih dejavnikih, vključno z:

• starostjo
• spolom
• raven aktivnosti
• zgodovino teže
• trenutno težo

Ne pozabite, da rezultati vašega testa zagotavljajo posnetek vašega metabolizma in telesne pripravljenosti na dan, ko ste bili testirani.

Če se vaša stopnja aktivnosti spremeni ali se vaša telesna pripravljenost izboljša ali zmanjša, se bodo spremenile vaša presnovna stopnja in številke.

Ne pozabite, da se bodo spremembe, ki jih boste doživeli, zgodile čez čas. Iz dneva v dan verjetno ne boste videli dramatičnih sprememb.

 

Ali lahko spremenite (pospešite ali upočasnite) svoj metabolizem?

Če za pridobivanje telesne teže, ki ga je težko nadzorovati, krivite počasen metabolizem, imate verjetno prav. Na srečo lahko metabolizem varno pospešite ali upočasnite s spremembo življenjskih navad.

Stvari, ki jih lahko poskusite in lahko pospešijo metabolizem, vključujejo naslednje:

Telovadite. Hitrost vašega metabolizma se tekom povprečnega dneva spremeni. Že veste, da porabite več kalorij, ko ste aktivni kot med počitkom. Bolj ko je aktivnost pospešena, večja bosta vaša presnova in poraba kalorij. Poleg tega vadba pospeši vaš metabolizem še nekaj ur po prenehanju. Tudi vrsta vadbe, ki jo izvajate, lahko vpliva. Tako anaerobna kot aerobna vadba lahko pozitivno vplivata na hitrost presnove. Če ste zelo sedeči (do neke mere fizično nedejavni), imate ITM > 30 ali ste starejši, se posvetujte s svojim zdravnikom o programu vadbe, ki vam bo ustrezal.
Dejavnost. Za pospešitev metabolizma vam ni treba vsak dan hoditi v telovadnico. Majhne količine dejavnosti, kot je hitra hoja, lahko pomagajo, prav tako lahko pomaga tudi stanje namesto sedenja.
Uravnotežena prehrana. Uravnotežena prehrana, ki vključuje sadje, zelenjavo, cela zrna in puste beljakovine, je ključnega pomena za vaše splošno zdravje. Na primer, uživanje beljakovin pri vsakem obroku lahko pospeši vaš metabolizem. Dejanje prehranjevanja zahteva kalorije za žvečenje in prebavo. To se imenuje termični učinek hrane (TEF). Uživanje beljakovin, vključno z vegetarijanskimi oblikami beljakovin, povzroči najvišjo raven TEF. Z obrokom ne boste porabili toliko kalorij kot med tekom na maratonu, vendar bo vaš metabolizem spodbudil v pravo smer. Upoštevajte, da je pomembno, da vadite upravljanje porcij pri vsakem obroku, da dopolnite uživanje uravnotežene prehrane.
Jejte dovolj. Če zaužijete več kalorij, kot jih porabite, se običajno poveča telesna teža. Vendar ima lahko uživanje premalo kalorij negativen učinek, ki povzroči upočasnitev metabolizma. To je eden od razlogov, zakaj hitre diete ne delujejo.
Pitna voda. Dokazano je, da pitna voda, zlasti hladna voda, pospešuje presnovo.

 

Kateri so različni presnovni telesni tipi?

Obstaja več presnovnih tipov telesa, ki so podedovani. Vaš presnovni tip lahko do neke mere vpliva na to, kako enostavno izgubite ali pridobite težo.

Presnovni tip pa ni edini dejavnik, ki določa fizični videz ali težo. Pravzaprav je veliko ljudi kombinacija več presnovnih telesnih tipov. Na splošno so tri vrste:

Endomorfi. Endomorfi imajo srednjo do veliko strukturo kosti, manjšo mišično maso in več telesne maščobe, zaradi česar so bolj okrogli. Menijo, da imajo počasen metabolizem in se morda spopadajo s povečanjem telesne teže.
Ektomorfi. Ektomorfi so ožji in imajo manjše sklepe. Menijo, da imajo najvišjo stopnjo presnove med vsemi vrstami presnove.
Mezomorfi. Mezomorfi imajo večja okostja kot ektomorfi in manj telesne maščobe kot endomorfi. Z lahkoto shujšajo in pridobijo mišično maso.

 

Diete za določene tipe presnove

Znanstvenih dokazov o najboljših dietah za presnovne telesne tipe manjka in niso dokončni.

Anekdotično se zdi, da so endomorfi bolj občutljivi na inzulin kot druge skupine. Prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, zlasti preprostih ogljikovih hidratov, lahko pomaga. Več o endomorfni dieti lahko izveste tukaj.

Mezomorfi lahko potrebujejo več kalorij za podporo večje postave in več mišic. Več o mezomorfni dieti lahko izveste tukaj

Ektomorfi imajo lahko težave z ohranjanjem telesne teže in imajo težave pri izgradnji čiste mišične mase. Uživanje hranilno bogate hrane vsakih nekaj ur lahko pomaga.

 

Zaključek

Presnovni test vam lahko zagotovi informacije o tem, kako učinkovito vaše telo kuri kalorije in uporablja kisik med vadbo.

Je dragoceno orodje, ki vam lahko pomaga pri odločanju o življenjskih navadah, ki vplivajo na povečanje ali izgubo teže.

Prepričajte se, da uporabljate verodostojen laboratorij za testiranje, ki vam lahko zagotovi zanesljive rezultate. Za priporočila povprašajte svojega zdravnika.


vir: https://www.healthline.com/health/what-is-a-metabolism-test-and-can-you-use-it-for-weight-loss-and-fitness

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas