fbpx

Ali so instant ramen rezanci slabi ali dobri?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Instant ramen rezanci so poceni in za pripravo potrebujejo le nekaj minut, vendar ne vsebujejo enake količine hranil kot sveži ramen. Vsebujejo tudi veliko soli.

Ramen rezanci so vrsta instant rezancev, ki jih uživajo številni po vsem svetu. Instant ramen rezanci so še posebej všeč ljudem, ki imajo omejen proračun ali nimajo časa.

Ta članek daje objektiven pogled na instant rezance ramen, da se boste lažje odločili, ali je ta priročna jed primerna za zdravo prehrano.

 

Pomanjkanje ključnih hranil

Ramen rezanci so pakirani instantni rezanci iz pšenične moke, različnih rastlinskih olj in arom.

Rezanci so predhodno kuhani, kar pomeni, da so bili kuhani na pari in nato posušeni na zraku ali ocvrti, da se skrajša čas kuhanja za potrošnike.

Instant rezanci ramen se prodajajo v embalaži z majhnim zavitkom začimb ali v skodelicah, v katere lahko dodate vodo in jih nato segrejete v mikrovalovni pečici.

Priprava instant rezancev ramen vključuje dodajanje rezancev v lonec z začinjeno vrelo vodo. Rezance lahko skuhamo tudi v mikrovalovni pečici, zato so pogosto osnovna hrana študentov, ki živijo v študentskih domovih.

Nobenega dvoma ni, da so ramenski rezanci okusni in priročni, a njihova hranilna vrednost si zasluži podrobnejši pregled.

Čeprav se informacije o hranilni vrednosti med izdelki razlikujejo, ima večina instant ramen rezancev malo kalorij, vendar nima ključnih hranil.

Na primer, ena porcija instant ramen rezancev z okusom piščanca vsebuje:

kalorije: 188
ogljikovi hidrati: 27 gramov
skupna maščoba: 7 gramov
beljakovine: 5 gramov
vlaknine: 1 gram
natrij: 891 mg
tiamin: 16 % referenčnega dnevnega vnosa (RDI)
folat: 13 % RDI
mangan: 10 % RDI
železo: 9 % RDI
niacin: 9 % RDI
riboflavin: 6 % RDI

Instant rezanci ramen so narejeni iz pšenične moke, ki je bila obogatena s sintetičnimi oblikami določenih hranil, kot sta železo in vitamini B, da so rezanci bolj hranljivi.

Vendar jim primanjkuje številnih pomembnih hranil, vključno z beljakovinami, vlakninami, vitaminom A, vitaminom C, vitaminom B12, kalcijem, magnezijem in kalijem.

Še več, za razliko od polnovrednih svežih živil pakirana živila, kot so instant ramen rezanci, nimajo antioksidantov in fitokemikalij, ki na več načinov pozitivno vplivajo na zdravje.

Da ne omenjam, vsebujejo dobro količino kalorij brez široke palete hranil, ki bi jih vseboval bolj uravnotežen obrok, sestavljen iz beljakovin, zelenjave in kompleksnih ogljikovih hidratov.

Čeprav ima ena porcija (43 gramov) rezancev ramen le 188 kalorij, večina ljudi zaužije celoten paket, kar je enako dvema obrokoma in 371 kalorijam.

Upoštevati je treba, da se instant rezanci ramen razlikujejo od svežih rezancev ramen, ki so tradicionalni kitajski ali japonski rezanci, običajno postreženi v obliki juhe in preliti s hranljivimi sestavinami, kot so jajca, račje meso in zelenjava.

 

Napolnjeni z natrijem

Natrij je mineral, ki je bistvenega pomena za pravilno delovanje vašega telesa.

Vendar preveč natrija zaradi odvečne soli v prehrani ni dobro za vaše zdravje.

Eden največjih dejavnikov k vnosu natrija s hrano je predelana hrana, vključno s pakirano hrano, kot so ramen rezanci.

Nezadostno uživanje natrija je povezano s škodljivimi učinki, vendar lahko tudi preveliko uživanje negativno vpliva na zdravje.

Prehrana z veliko soli je bila na primer povezana s povečanim tveganjem za raka na želodcu, srčne bolezni in možgansko kap.

Še več, pri nekaterih ljudeh, ki veljajo za občutljive na sol, lahko prehrana z visoko vsebnostjo natrija zviša krvni tlak, kar lahko negativno vpliva na zdravje srca in ledvic.

Čeprav potekajo razprave o veljavnosti trenutnega priporočila za vnos dveh gramov natrija na dan, ki ga je določila Svetovna zdravstvena organizacija, je jasno, da je najboljša omejitev živil, ki vsebujejo izjemno veliko soli.

Instant rezanci ramen imajo zelo veliko natrija, en paket vsebuje 1.760 mg natrija ali 88 % 2-gramskega priporočila WHO.

Če bi zaužili le en paket ramen rezancev na dan, bi zelo težko ohranili vnos natrija blizu trenutnih prehranskih priporočil.

A ker so ramen rezanci poceni in jih je hitro pripraviti, je to hrana, na katero se lahko zanesejo ljudje, ki jim primanjkuje časa.

Zaradi tega je verjetno, da mnogi ljudje zaužijejo ramen večkrat na dan, kar lahko privede do ogromnih količin zaužitega natrija.

 

Vsebuje MSG in TBHQ

Tako kot mnoga predelana živila tudi instant rezanci ramen vsebujejo sestavine, kot so ojačevalci okusa in konzervansi, ki so lahko škodljivi za vaše zdravje.

Terciarni butilhidrokinon – bolj znan kot TBHQ – je pogosta sestavina instant ramen rezancev.

Je konzervans, ki se uporablja za podaljšanje roka uporabnosti in preprečevanje kvarjenja predelanih živil.

Medtem ko se TBHQ šteje za varnega v zelo majhnih odmerkih, so študije na živalih pokazale, da lahko kronična izpostavljenost TBHQ povzroči nevrološke poškodbe, poveča tveganje za limfom in povzroči povečanje jeter.

Poleg tega so nekateri ljudje, ki so bili izpostavljeni TBHQ, imeli motnje vida, študije v epruveti pa so pokazale, da lahko ta konzervans poškoduje DNK.

Druga kontroverzna sestavina, ki jo najdemo v večini znamk instant rezancev ramen, je mononatrijev glutamat (MSG).

To je dodatek, ki se uporablja za izboljšanje okusa slanih živil in jih naredi bolj okusne.

Nekateri ljudje so lahko bolj občutljivi na MSG kot drugi. Uživanje tega konzervansa je povezano s simptomi, kot so glavoboli, slabost, visok krvni tlak, šibkost, zakrčenost mišic in zardevanje kože.

Čeprav so te sestavine v velikih odmerkih povezane z več škodljivimi učinki na zdravje, so majhne količine v hrani verjetno varne v zmernih količinah.

Tisti, ki so še posebej občutljivi na dodatke, kot je MSG, pa se bodo morda želeli izogniti instant rezancem ramen in drugim visoko predelanim živilom.

 

Ali bi se morali izogibati ramen rezancem?

Čeprav občasno uživanje instant rezancev ramen ne bo škodovalo vašemu zdravju, je redno uživanje povezano s slabo splošno kakovostjo prehrane in številnimi škodljivimi učinki na zdravje.

Študija pri 6440 odraslih Korejcih je pokazala, da so imeli tisti, ki so redno jedli instant rezance, nižji vnos beljakovin, fosforja, kalcija, železa, kalija, niacina ter vitaminov A in C v primerjavi s tistimi, ki te hrane niso uživali.

Poleg tega so tisti, ki so pogosto jedli instant rezance, zaužili bistveno manj zelenjave, sadja, oreščkov, semen, mesa in rib.

Redno uživanje instant rezancev je povezano tudi s povečanim tveganjem za presnovni sindrom, skupino simptomov, vključno s prekomerno trebušno maščobo, visokim krvnim tlakom, visokim krvnim sladkorjem in nenormalnimi ravnmi lipidov v krvi.

Zato je najbolje, da omejite uživanje instant ramen rezancev in jih ne uporabljate redno kot nadomestek obroka.

 

Kako narediti ramen rezance bolj zdrave

Za tiste, ki uživate v instant rezancih ramen, obstaja več načinov, kako narediti to priročno jed bolj zdravo.

Dodajte zelenjavo: dodajanje sveže ali kuhane zelenjave, kot so korenje, brokoli, čebula ali gobe, instant rezancem ramen bo pomagalo dodati hranila, ki jih navadni rezanci ramen nimajo.
Nabirajte beljakovine: Ker imajo ramen rezanci nizko vsebnost beljakovin, boste z jajci, piščancem, ribami ali tofujem zagotovili vir beljakovin, zaradi katerih boste dlje ostali siti.
Izberite različice z nizko vsebnostjo natrija: instant rezanci ramen so na voljo v različicah z nizko vsebnostjo natrija, ki lahko drastično zmanjšajo vsebnost soli v jedi.
Opustite paket z okusom: ustvarite svojo lastno juho tako, da zmešate piščančjo osnovo z nizko vsebnostjo natrija s svežimi zelišči in začimbami za bolj zdravo različico ramen rezancev z manj natrija.

Medtem ko so instant rezanci ramen poceni vir ogljikovih hidratov, obstaja veliko drugih zdravih in cenovno dostopnih možnosti ogljikovih hidratov.

Rjavi riž, oves in krompir so primeri vsestranskih in poceni ogljikovih hidratov za tiste, ki želijo prihraniti denar.

 

Zaključek

Čeprav instant ramen rezanci zagotavljajo železo, vitamine B in mangan, nimajo vlaknin, beljakovin in drugih ključnih vitaminov in mineralov.

Poleg tega lahko njihova vsebnost MSG, TBHQ in visoka vsebnost natrija negativno vpliva na zdravje, na primer s povečanjem tveganja za bolezni srca, raka na želodcu in presnovnega sindroma.

Omejitev uživanja predelane hrane, kot so instant ramen rezanci, in uživanje veliko celih, nepredelanih živil je vedno najboljša izbira za vaše zdravje.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/ramen-noodles

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


Zakaj Paracelzus?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

Delovni čas

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

Kontakt

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: info@paracelzus.si
Kako do nas