fbpx

Ali obstaja povezava med sojinim mlekom in estrogenom?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

 

Pregled

Če vam je všeč tofu ali namesto mlečnih izdelkov iz živali raje uporabljate sojino mleko, vas morda skrbi glede učinkov soje na zdravje.

Vendar se zdi, da je več vprašanj kot odgovorov o vlogi soje v telesu žensk, zlasti ko gre za menopavzo in raka dojke. Veliko je tudi nesporazumov.

Soja v naši prehranski ponudbi je predelan proizvod soje. Tofu je eden najpogostejših virov. Vse pogosteje jo boste našli v mlečnih nadomestkih, kot sta sojino mleko in sojin sir, pa tudi v hrani, narejeni posebej za vegetarijance, kot so sojini burgerji in drugi mesni nadomestki.

Soja vsebuje fitoestrogene ali rastlinske estrogene. To sta predvsem dva izoflavona, genistein in daidzein, ki v telesu delujeta kot estrogen, ženski spolni hormon.

Ker estrogen igra vlogo pri vsem, od raka dojk do spolnega razmnoževanja, je tukaj prisotnih večina polemik glede soje.

 

Ni dokazane povezave z rakom

Večina študij, ki povezujejo uživanje soje s povečanim tveganjem za raka na dojki in druge oblike raka, je bila opravljena na laboratorijskih živalih. A ker ljudje presnavljajo sojo drugače kot glodalci, te ugotovitve morda ne veljajo za ljudi, pravi Ameriško združenje za boj proti raku (ACS).

Poleg tega študije, ki so preučevale učinke soje na ljudi, niso pokazale potencialne škode.

ACS navaja, da je potrebnih veliko več analiz, ker se raziskave o povezavi med sojo in rakom še vedno izvajajo. Kot kaže, soja ne predstavlja tveganja za nastanek raka.

Pravzaprav nekatere študije dejansko kažejo, da soja zmanjšuje tveganje za raka.

Zgodnja študija, izvedena na Japonskem, kaže, da bi lahko hormonska nihanja pri moških, ki dnevno uživajo sojine izdelke, ščitila pred rakom prostate. Študija iz leta 2013 je pokazala, da lahko uživanje soje v povezavi s probiotiki zmanjša tveganje za raka dojke pri podganah.

Povzetek: Ni bistvenih dokazov, da soja dokončno poveča ali zmanjša tveganje za raka.

 

Previdnost pri soji

Številne študije so preučevale učinek soje na zdravje ščitnice. Trenutno se domneva, da soja ne povzroča bolezni ščitnice.

Vendar pa je za tiste, ki jemljejo zdravila za hipotiroidizem, uravnavanje vnosa soje lahko koristno. Soja lahko moti delovanje zdravila. Glede na kliniko Mayo se priporoča izogibanje soji vsaj 4 ure po zaužitju zdravila.

 

Možne koristi soje

Menopavza se pojavi, ko ženske občutijo zmanjšanje ravni estrogena.

Ker sojini izoflavoni v telesu delujejo podobno kot estrogen, se jim včasih pripisuje lajšanje simptomov menopavze. Vendar pa Ameriško združenje za zdravje srca navaja, da je ta učinek malo verjeten.

Zgodnji dokazi so pokazali, da lahko soja celo zmanjša tveganje za bolezni srca. Čeprav so bile te trditve nekoliko pretirane, raziskave kažejo, da prehrana, ki nadomešča živalske beljakovine s sojo, lahko zmanjša LDL ali “slab” holesterol.

Nazadnje je študija iz leta 2017 pokazala, da lahko soja pomaga preprečiti in celo zmanjšati izgubo kostne mase, povezano z osteoporozo, ter zmanjšati tveganje za zlome.

Raziskovalci sklepajo, da njihove ugotovitve kažejo, da bi lahko uživanje soje koristilo ženskam po menopavzi in drugim ljudem z nizko kostno gostoto.

 

Zaključek

Raziskave o možnih zdravstvenih koristih in tveganjih soje še potekajo. Za zdaj se zdi, da koristi soje odtehtajo slabosti.


vir: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-there-a-soy-milk-estrogen-connection

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


Zakaj Paracelzus?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

Delovni čas

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

Kontakt

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: info@paracelzus.si
Kako do nas