fbpx

Je sojin lecitin dober ali slab zame?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Sojin lecitin je ena od tistih sestavin, ki jih pogosto vidimo, a redko razumemo. Na žalost je tudi živilska sestavina, o kateri je težko najti nepristranske, znanstveno podprte podatke. Torej, kaj morate vedeti o sojinem lecitinu in zakaj bi ga morda potrebovali?

 

Kaj je sojin lecitin?

Lecitin je aditiv za živila, ki prihaja iz več virov – eden od njih je soja. Običajno se uporablja kot emulgator ali lubrikant, ko se doda hrani, uporablja pa se tudi kot antioksidant in zaščitnik okusa.

Tako kot mnogi aditivi za živila tudi sojin lecitin ni brez polemik. Mnogi ljudje verjamejo, da predstavlja potencialno nevarnost za zdravje. Vendar je le malo teh trditev, če sploh, podprtih s konkretnimi dokazi.

 

Morda ga že jemljete

Sojin lecitin najdemo v prehranskih dopolnilih, sladoledu in mlečnih izdelkih, formulah za dojenčke, kruhu, margarini in drugi pripravljeni hrani. Z drugimi besedami, verjetno že uživate sojin lecitin, če se tega zavedate ali ne.

Dobra novica je, da je običajno vključen v tako majhnih količinah, da ni nekaj, kar bi vas lahko preveč skrbelo.

 

Lahko ga vzamete, če imate visok holesterol

Eden najpogostejših razlogov, zakaj se ljudje obrnejo k dodajanju več sojinega lecitina v svojo prehrano, je zmanjšanje holesterola.

Raziskave o učinkovitosti tega so omejene. V eni študiji je pri živalih, zdravljenih s sojinim lecitinom, prišlo do znižanja LDL (slabega) holesterola, brez znižanja HDL (dobrega) holesterola.

Druga študija je odkrila podobne ugotovitve pri ljudeh, z 42-odstotnim znižanjem celotnega holesterola in do 56-odstotnim znižanjem LDL holesterola.

 

Potrebujete več holina?

Holin je bistveno hranilo in del nevrotransmiterja acetilholina. Najdemo ga v številnih živilih, vključno s sojinim lecitinom v obliki fosfatidilholina.

Brez ustreznih količin holina lahko ljudje doživijo disfunkcijo organov, zamaščena jetra in poškodbe mišic. Na srečo lahko povečanje porabe holina obrne učinke tega pomanjkanja.

 

Tudi če ste alergični na sojo

Čeprav je sojin lecitin pridobljen iz soje, se večina alergenov v proizvodnem procesu odstrani.

Po podatkih Univerze v Nebraski večina alergologov ljudi, ki so alergični na sojo, ne opozarja na uživanje sojinega lecitina, ker je tveganje za reakcijo tako majhno. Kljub temu se lahko nekateri ljudje z ekstremnimi alergijami na sojo odzovejo nanjo, zato tistim, ki so zelo občutljivi, odsvetujemo prehranjevanje z le-to.

Sojin lecitin je na splošno varen aditiv za živila. Ker je v hrani prisoten v tako majhnih količinah, je malo verjetno, da bi bil škodljiv. Čeprav so dokazi, ki podpirajo sojin lecitin kot dodatek, nekoliko omejeni, bi lahko dokazi, ki podpirajo holin, usmerili ljudi k temu aditivu za živila v obliki dodatka.

 

Drugi pomisleki

Nekateri ljudje so zaskrbljeni zaradi uporabe sojinega lecitina, ker je narejen iz gensko spremenjene soje. Če vas to skrbi, poiščite ekološke izdelke, saj morajo biti narejeni iz organskega sojinega lecitina.

Čeprav je lecitin v soji naraven, se pogosto ekstrahira s kemičnimi topili, kot je heksan. Ta topila so lahko za nekatere zaskrbljujoča.


vir: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-soy-lecithin-good-or-bad-for-me

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas