fbpx

Živila, ki jih lahko jeste na prehrani brez glutena

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Večina polnovrednih, nepredelanih živil se prilega prehrani brez glutena, kar omogoča široko paleto možnosti. Vendar pa lahko določeni dodatki domnevno brezglutensko hrano spremenijo v hrano, ki lahko prizadene posameznike z boleznimi, kot je celiakija.

Gluten je skupina beljakovin, ki jih najdemo v nekaterih žitih, kot so pšenica, rž in ječmen.

Pomaga hrani ohraniti svojo obliko z zagotavljanjem elastičnosti in vlage. Omogoča tudi vzhajanje kruha in zagotavlja žvečljivo teksturo.

Čeprav je gluten varen za večino ljudi, se ga morajo tisti s boleznimi, kot je celiakija, izogibati, da preprečijo škodljive učinke na zdravje.

Veliko živil je narejenih s sestavinami, ki vsebujejo gluten, zato je pomembno, da tisti, ki ga ne smejo zaužiti, natančno preverijo oznake sestavin.

Spodaj je seznam 54 živil brez glutena. Medtem ko bi ta živila večinoma morala biti popolnoma brez glutena, imajo lahko različne blagovne znamke različne procese, zlasti ko gre za to, kje so določena živila ustvarjena.

Na primer, nekatera živila so tehnično brez glutena, vendar so predelana v istem skladišču kot živila, ki vsebujejo gluten, kar pomeni, da lahko vsebujejo sledove glutena.

Če živite s kronično boleznijo, kot je celiakija, je nujno, da preberete vsako etiketo ali kupite samo izdelke, ki so certificirani brez glutena.

 

Polnozrnate žitarice

Nekaj ​​izbranih celih zrn vsebuje gluten, medtem ko so ostala naravno brez glutena.

Pomembno je, da pri nakupu polnozrnatih žit preverite oznake na živilih. Tudi polnozrnata žita brez glutena so lahko onesnažena z glutenom, zlasti če so predelana v istem obratu kot živila, ki vsebujejo gluten.

Oves se na primer pogosto predeluje v obratih, kjer predelujejo tudi pšenico, kar lahko privede do navzkrižne kontaminacije. Iz tega razloga morate potrditi, da je oves, ki ga kupite, certificirano brez glutena.

Brezglutenska polnozrnata žita

• kvinoja
• rjavi riž
• divji riž
• ajda
• sirek
• tapioka
• proso
• amarant
• teff
• oves brez glutena

Žita, ki se jim je treba izogibati

• rž
• ječmen
• tritikala

Ta žita, ki vsebujejo gluten, se pogosto uporabljajo za izdelavo hrane, kot so kruh, krekerji, testenine, kosmiči, pecivo in prigrizki.

Vrste pšenice, ki se jim je treba izogibati

• polnozrnata
• pšenične jagode
• graham
• bulgur
• farro
• moka
• durum
• kamut
• bromirana moka
• pira

 

Sadje in zelenjava

Vse sveže sadje in zelenjava sta naravno brez glutena. Nekatero predelano sadje in zelenjava pa lahko vsebujeta gluten, ki se včasih doda za aromo ali kot zgoščevalec.

Sestavine, ki vsebujejo gluten in se lahko dodajo predelanemu sadju in zelenjavi, vključujejo hidrolizirane pšenične beljakovine, modificiran živilski škrob in slad.

Čeprav spodnji seznam ni izčrpen, ponuja nekaj primerov svežega sadja in zelenjave, ki jih lahko uživate na prehrani brez glutena.

Sadje brez glutena

• citrusi, vključno s pomarančami in grenivkami
• banane
• jabolka
• jagode
• breskve
• hruške

Brezglutenska zelenjava

• zelenjava iz družine križnic, vključno s cvetačo in brokolijem
• zelenjava, kot je špinača, ohrovt in blitva
• škrobnata zelenjava, vključno s krompirjem, koruzo in bučami
• podolgovate paprike
• gobe
• čebula
• korenje
• redkev
• stročji fižol

Sadje in zelenjava, na katere je treba biti pozorni

konzervirano sadje in zelenjava. Lahko sta konzervirana z omakami, ki vsebujejo gluten.
Sadje in zelenjava, konzervirana z vodo ali naravnimi sokovi, verjetno ne vsebujeta glutena.
zamrznjeno sadje in zelenjava. Včasih vsebujejo dodane arome in omake, ki vsebujejo gluten.
Navadne zamrznjene sorte so običajno brez glutena.
posušeno sadje in zelenjava. Nekatere lahko vključujejo sestavine, ki vsebujejo gluten. Navadno, nesladkano, suho sadje in zelenjava sta ponavadi brez glutena.
narezano sadje in zelenjava. Lahko sta navzkrižno kontaminirana z glutenom, odvisno od tega, kje sta bila pripravljena.

 

Beljakovine

Skoraj vse sveže, nepredelane rastlinske in živalske beljakovine so naravno brez glutena.

Vendar se sestavine, ki vsebujejo gluten, kot so sojina omaka, moka in sladni kis, pogosto uporabljajo kot polnila ali arome v predelanih beljakovinah. Te sestavine se lahko dodajo omakam, napitkom in marinadam, ki se običajno kombinirajo z viri beljakovin. Dodamo jih lahko tudi nekaterim narezkom.

Beljakovine brez glutena

• stročnice (fižol, leča, grah, arašidi)
• oreščki in semena
• rdeče meso (sveža govedina, svinjina, jagnjetina, bizon)
• perutnina (svež piščanec, puran)
• morski sadeži (sveže ribe, pokrovače, školjke)
• sojina živila brez okusa (tofu, tempeh, edamame itd.)

Beljakovine, na katere je treba biti pozorni

• predelano meso, kot so hrenovke, feferoni, klobase, salame in slanina
• mesni nadomestki, kot so vegetarijanski burgerji
• mesnine ali narezki
• mleto meso
• beljakovine, ki so bile kombinirane z omakami ali začimbami

Beljakovine, ki se jim je treba izogibati

• meso, perutnina ali ribe, ki so bile pohane
• beljakovine, ki jih kombiniramo s sojino omako na osnovi pšenice
• sejtan

 

Mlečni izdelki

Večina mlečnih izdelkov je naravno brez glutena. Pri tistih, ki so aromatizirani in vsebujejo dodatke, pa je treba vedno dvakrat preveriti morebitno prisotnost glutena.

Nekatere pogoste sestavine, ki vsebujejo gluten in se lahko dodajo mlečnim izdelkom, vključujejo zgoščevalce, slad in modificiran živilski škrob.

Mlečni izdelki brez glutena

• mleko
• maslo in ghee
• sir
• krema
• skuta
• kisla smetana
• jogurt

Mlečni izdelki, na katere morate biti pozorni

• aromatizirana mleka in jogurti
• izdelki iz predelanega sira, kot so sirove omake in namazi
• sladoled, ki mu včasih dodamo dodatke, ki vsebujejo gluten

Mlečni izdelki, ki se jim je treba izogibati

• sladke mlečne pijače

 

Maščobe in olja

Masti in olja so naravno brez glutena. V nekaterih primerih lahko dodatke, ki vsebujejo gluten, mešamo z maščobami in olji za okus in zgostitev.

Maščobe in olja brez glutena

• maslo in ghee
• olive in oljčno olje
• avokado in avokadovo olje
• kokosovo olje
• rastlinska olja in olja iz semen, vključno s sezamovim oljem, oljem oljne repice in sončničnim oljem

Maščobe in olja, na katera morate biti pozorni

• spreji za kuhanje
• olja z dodanimi aromami ali začimbami

 

Pijače

Na voljo je več vrst brezglutenskih pijač, v katerih lahko uživate.

Nekatere pijače pa so pomešane z dodatki, ki vsebujejo gluten. Poleg tega so nekatere alkoholne pijače narejene iz slada, ječmena in drugih žit, ki vsebujejo gluten, in se jim je treba izogibati na prehrani brez glutena.

Pijače brez glutena

• voda
• 100 % sadni sok
• kava
• čaj
• nekatere alkoholne pijače, vključno z vinom, trdimi jabolčniki in pivom iz žit brez glutena, kot sta ajda ali sirek
• veliko vrst športnih pijač, soda in energijskih pijač (čeprav vedno preverite etiketo za aditive)
• limonada

Upoštevajte, da je večina teh pijač brez glutena, vendar jih je zaradi vsebnosti dodanega sladkorja in alkohola večino najbolje uživati ​​zmerno.

Pijače, ki jih je treba še enkrat preveriti

• vse pijače z dodanimi aromami ali mešanicami, kot so vnaprej pripravljeni kavni napitki ali mešane pijače
• destilirane alkoholne pijače, kot so vodka, gin in viski – tudi če so označene kot brez glutena, saj je znano, da pri nekaterih ljudeh sprožijo reakcijo zaradi načina predelave ali shranjevanja.
• že pripravljeni smutiji

Pijače, ki se jim je treba izogibati

• piva, ale in ležaki, narejeni iz glutena
• nedestilirane žgane pijače

 

Začimbe in omake

Začimbe in omake pogosto vsebujejo gluten, vendar jih pogosto spregledamo.

Čeprav so številne začimbe, omake in dišave naravno brez glutena, so jim sestavine, ki vsebujejo gluten, včasih dodane kot emulgatorji, stabilizatorji ali ojačevalci okusa.

Nekatere običajne sestavine, ki vsebujejo gluten, dodane omakam in začimbam, vključujejo pšenični škrob, pšenično moko ali hidrolizirane pšenične beljakovine.

Začimbe, omake in dišave brez glutena

• tamari
• kokosove aminokisline
• beli kis, destilirani kis in jabolčni kis

Začimbe, omake in dišave, na katere je treba biti posebej pozoren

• kečap in gorčica
• Worcestershire omaka
• paradižnikova omaka
• omaka za žar
• majoneza
• solatni preliv
• omaka za testenine
• suhe začimbe
• salsa
• jušne in bujonske kocke
• marinade
• mešanice za omake in nadeve
• rižev kis

Začimbe, omake in dišave, ki se jim je treba izogibati

• sojina omaka na osnovi pšenice in omaka teriyaki
• sladni kis

 

Sestavine, na katere morate biti pozorni

Tukaj je seznam sestavin in aditivov za živila, ki lahko kažejo, da izdelek vsebuje gluten.

• modificiran živilski škrob in maltodekstrin (če je iz pšenice, bo navedeno na etiketi)
• sestavine na osnovi slada, vključno s sladnim kisom, sladnim izvlečkom in sladnim sirupom
• stabilizator glutena
• sojina ali teriyaki omaka
• sestavine na osnovi pšenice, kot so pšenične beljakovine in pšenična moka
• emulgatorji (navedeni bodo na etiketi)

Če niste prepričani, ali izdelek vsebuje gluten, je dobro, da se obrnete na proizvajalca in še enkrat preverite.

 

Stanja, ki jih lahko olajša prehrana brez glutena

Prehrana brez glutena se običajno priporoča tistim s celiakijo, stanjem, ki sproži imunski odziv, ko zaužijejo hrano, ki vsebuje gluten.

Tisti, ki niso občutljivi na gluten in so brez celiakije, lahko prav tako omejijo gluten, saj ta lahko prispeva k simptomom, kot so napihnjenost, bolečine v trebuhu in driska.

Čeprav je potrebnih več raziskav, več študij prav tako kaže, da bi lahko bila prehrana brez glutena koristna za tiste s sindromom razdražljivega črevesja, kronično motnjo, za katero so značilne prebavne težave, kot so bolečine v trebuhu, plini, driska in zaprtje.

 

Tveganja prehrane brez glutena

Gluten naravno najdemo v številnih hranljivih živilih, vključno s polnozrnatimi žiti, kot so pšenica, ječmen in rž.

Medtem pa nekateri predelani živilski izdelki brez glutena niso obogateni z vitamini in minerali. Kot taka lahko prehrana brez glutena, ki ji manjka raznolikost, poveča tveganje za pomanjkanje folatov, riboflavina, niacina in železa.

Brezglutenska prehrana ima tudi manj vlaknin, ki igrajo pomembno vlogo pri zdravju in pravilnosti prebave.

Zato je nujno zagotoviti, da ta pomembna hranila dobivate iz drugih virov kot del dobro zaokrožene prehrane brez glutena, da zmanjšate tveganje neželenih učinkov.

 

Zaključek

Če se izogibate glutenu, lahko izbirate med številnimi živili, da zagotovite dobro uravnoteženo prehrano.

Številna polnovredna živila so naravno brez glutena, vključno s sadjem, zelenjavo, stročnicami, nekaterimi polnozrnatimi izdelki, mlečnimi izdelki in olji ter svežim mesom, ribami in perutnino.

Pšenica, rž in ječmen so glavna živila, ki se jim je treba med prehrano brez glutena izogibati. Gluten se pogosto dodaja tudi predelani hrani, kot so izdelki v pločevinkah in škatlah.

Poleg tega so lahko nekatera žita, kot je oves, navzkrižno onesnažena z glutenom, odvisno od tega, kje so bila predelana.

Uspeh prehrane brez glutena je posledica dvojnega preverjanja oznak sestavin, saj je gluten pogosto dodan živilom, kjer jih ne bi pričakovali. Živila, ki vsebujejo gluten, bodo tako označena.

Kljub temu, če se osredotočate na uživanje pretežno sveže, polnovredne hrane brez glutena in minimalne količine predelane hrane, prehrana brez glutena ni le izvedljiva, ampak tudi zadovoljiva.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/gluten-free-foods

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas