fbpx

Katere vrste riža so brez glutena?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Vse oblike riža so brez glutena v svoji čisti obliki. To vključuje rjavi riž, beli riž in divji riž. Riževe mešanice, riž »brez pšenice« in riž nekaterih proizvajalcev, ki proizvajajo izdelke z glutenom, lahko vsebujejo gluten.

 

Zakaj je to pomembno

Življenje brez glutena zahteva, da ste pozorni na vso hrano, ki jo jeste. Prebrati morate etikete, da ugotovite, ali živila vsebujejo gluten ali ne. Riž je na splošno brez glutena, razen če je mešan ali predelan z drugimi izdelki, ki vsebujejo gluten, ali če je kontaminiran na opremi, ki obdeluje izdelke z glutenom.

Morda živite brez glutena, ker imate celiakijo, alergijo na pšenico ali neceliakijsko občutljivost na gluten. Klinika Mayo navaja, da ima 1 od 141 ljudi v Združenih državah celiakijo. Približno 1 do 6 odstotkov prebivalstva je občutljivo na gluten, ki ni celiakija. Drugo stanje, eozinofilni ezofagitis ali EoE, je imunska bolezen alergije na hrano, ki jo pri nekaterih ljudeh sproži alergija na pšenico.

 

Ali je riž brez glutena?

Riž je na splošno brez glutena. To vključuje vse sorte, kot so bele ali rjave, dolgozrnate ali kratkozrnate ter dišeče in nedišavljene vrste. Obstaja na tisoče vrst riža, vendar se po svetu prodaja le približno 100 vrst.

Dokler kupujete nepredelan riž, vam ni treba skrbeti, ali je brez glutena. Zavedati se morate izdelkov, ki lahko vsebujejo dodatne sestavine z glutenom ali ki se tržijo kot izdelki za hitro kuhanje ali predkuhani. Ti riževi izdelki morda niso brez glutena. Če je mogoče, poiščite riž, pakiran z oznako “brez glutena”.

Riž je lahko glavna sestavina prehrane brez glutena. Vendar morate poskrbeti, da boste jedli raznovrstna polnozrnata žita, da boste s svojo prehrano dobili pomembne vitamine in minerale. Obstaja veliko drugih možnosti za žitarice, ki jih lahko zaužijete, če ste brez glutena.

Drug razlog za omejitev uživanja velikih količin riža je tveganje za uživanje arzena. Poročilo iz leta 2012 je odkrilo vsebnost arzena v izdelkih, ki vsebujejo riž. Trenutno ni uradne izjave U. S. Food and Drug Administration, ki bi potrošnike opozorila, naj se izogibajo rižu in riževim izdelkom. Vendar pa je kot previdnostni ukrep Ameriško združenje za celiakijo izdalo izjavo, v kateri priporoča tistim, ki sledijo dieti brez glutena, uživanje različnih polnozrnatih žit.

 

Katere vrste riža so brez glutena?

Riž v svoji čisti obliki je brez glutena. To polnozrnato žito je na voljo v številnih sortah, od katerih se vse razlikujejo po hranilni vrednosti in koristih za zdravje.

Morda boste morali uporabiti določeno vrsto riža, da boste sledili receptu. Nekatere vrste riža je bolje uporabiti za določene namene. Če izbirate riž brez recepta, izberite nerafiniran (rjavi) riž, da povečate hranilno vrednost svojega obroka.

Tukaj je nekaj informacij o hranilni vrednosti treh priljubljenih vrst riža brez glutena.

Rjavi riž

Rjavi riž je poln hranil. Vsebuje mangan, selen in vlaknine. Rjavi riž ima več teksture, ker je nerafiniran in še vedno vsebuje otrobe in kalčke. Oboje se pri predelavi belega riža odstrani. Ne kuhan rjavi riž shranjujte v nepredušni posodi ali v hladilniku, da ostane svež.

Beli riž

Beli riž je izjemno priljubljena vrsta riža, vendar mu je bila odvzeta večina hranilne vrednosti. Belemu rižu so odstranjene vlaknine ter drugi vitamini in minerali, da se ustvari bolj gladka tekstura in podaljša rok uporabnosti.

Divji riž

Tehnično gledano divji riž ni riž, čeprav se tako trži. Pravzaprav je trava in je brez glutena. Divji riž je težje gojiti kot riž, zato je lahko dražji ali mešan z rjavim ali belim rižem, da zniža stroške. Divji riž ima veliko vitaminov in mineralov, kot so vlaknine, folat in vitamin B-6. Prav tako velja, da vsebuje veliko antioksidantov.

 

Katere vrste riža niso brez glutena?

Izogibajte se riževim mešanicam, da ohranite svojo prehrano brez glutena. Številne običajne blagovne znamke riževih mešanic vsebujejo druga žita na osnovi pšenice, kot so testenine. Prav tako morate biti pozorni na proizvajalce, ki proizvajajo izdelke z in brez glutena. Izdelki, ki se tržijo kot brezglutenski, so lahko kontaminirani z opremo, ki se uporablja tako za živila z glutenom kot za živila brez glutena.

Ne pozabite, da izdelki z oznako brez pšenice niso nujno brez glutena. Bodite previdni in preverite oznake vseh živil, ki jih nameravate zaužiti, da se izognete glutenu. Če ste občutljivi na kakršen koli stik z živili, ki vsebujejo gluten, ne tvegajte uživanja živila, ki bi lahko bilo kontamimirano.

 

Katero alternativo brezglutenskim žitom lahko poskusim?

Čeprav je zdrav in brez glutena, riž ne sme biti edino žito v vaši prehrani. Obstaja veliko drugih žitnih izdelkov, ki jih lahko uživate varno. Tako kot pri riževih izdelkih ne pozabite prebrati nalepk na živilih, da zagotovite, da izdelek ne vsebuje glutena in ni v nevarnosti kontaminacije.

Dodatna žita brez glutena ali ogljikovi hidrati, ki jih lahko uporabite namesto riža, vključujejo naslednje:

• kvinoja: To nadomestite riž v vaši najljubši solati na osnovi riža.
• koruza: Uporabite 100-odstotne koruzne tortilje in jih napolnite s svojo najljubšo mehiško jedjo namesto priloge z rižem.
• proso: postrezite s svojim najljubšim cvrtjem.
• fižol in leča: testenine iz fižolove moke so zdaj na voljo v številnih trgovinah z živili.

 

Zaključek

Na splošno je riž hrana brez glutena. Prepričajte se, da preverite oznake katerega koli riža, ki ga kupite, da zagotovite, da ni prišel v stik z izdelki z glutenom. Poskrbite, da boste jedli različna žita brez glutena in druge ogljikove hidrate z visoko vsebnostjo vlaknin in se v svoji prehrani ne zanašajte samo na riž. Obstaja veliko alternativnih žit, ki so brez glutena, okusna in polna hranil.


vir: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-rice-gluten-free

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


Zakaj Paracelzus?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

Delovni čas

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

Kontakt

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: info@paracelzus.si
Kako do nas