fbpx

Ali so topne koruzne vlaknine dobre za vas? Koristi in stranski učinki

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Topne koruzne vlaknine so neprebavljivi ogljikovi hidrati, ki se uporabljajo v različnih živilih.

Poleg tega, da zagotavljajo sladkost, hkrati pa zmanjšujejo vsebnost sladkorja in kalorij v številnih predelanih živilih, se uporabljajo za izboljšanje teksture in gostote izdelkov.

Še več, nekatere študije kažejo, da so lahko topne koruzne vlaknine celo povezane z več koristmi za zdravje.

Ta članek ocenjuje nekatere prednosti, stranske učinke in možne uporabe topnih koruznih vlaknin.

 

Kaj so topne koruzne vlaknine?

Topne koruzne vlaknine, imenovane tudi odporni maltodekstrin, so vrsta prehranskih vlaknin, narejenih iz koruznega škroba.

Proizvajajo se z encimsko hidrolizo, procesom, ki vključuje prekinitev kemičnih vezi molekul z uporabo encimov.

Topne koruzne vlaknine se običajno uporabljajo za zgoščevanje predelane hrane, kot so žitarice, pecivo, mlečni izdelki, beljakovinske ploščice in solatni prelivi.

Uporabljajo se tudi namesto sladkorja kot sladilo zaradi nizkega glikemičnega indeksa, ki meri, v kolikšni meri živilo vpliva na raven sladkorja v krvi.

Ker ne zvišajo ravni sladkorja v krvi, se pogosto uporabljajo kot nadomestek sladkorja v izdelkih z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki so prijazni do ketohranil in pomagajo tistim, ki sledijo ketogeni dieti, da ostanejo v presnovnem stanju ketoze.

Topne koruzne vlaknine imajo manj kalorij in sladkorja kot mnoga druga sladila in absorbirajo vodo v prebavnem traktu in tvorijo gosto, gelasto konsistenco.

Topne vlaknine so povezane s številnimi koristmi za zdravje in lahko pomagajo podpirati urejenost prebave, znižajo raven holesterola in sladkorja v krvi ter spodbujajo hujšanje.

 

Prednosti topnih koruznih vlaken

Topne koruzne vlaknine lahko nudijo več potencialnih koristi za zdravje, ki so večinoma povezane z zdravjem vašega črevesja in ravni sladkorja v krvi.

Podpirajo zdravje črevesja

Topna koruzna vlakna delujejo kot prebiotik, kar pomeni, da pomagajo hraniti koristne bakterije v črevesju.

Številne študije kažejo, da lahko prebiotiki pomagajo izboljšati zdravje prebave.

Pravzaprav je ena študija med 20 zdravimi moškimi pokazala, da uživanje 21 gramov topnih koruznih vlaken na dan poveča koncentracijo več specifičnih sevov zdravih črevesnih bakterij.

Sestava vaših črevesnih bakterij ima ključno vlogo pri številnih vidikih vašega zdravja in je lahko vpletena v delovanje imunskega sistema, prebavnega zdravja, preprečevanje raka in drugo.

Lahko stabilizirajo raven krvnega sladkorja

Topna koruzna vlakna imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da ne zvišajo ravni krvnega sladkorja v enaki meri kot običajni sladkor.

Po eni starejši študiji na živalih je uživanje topnih koruznih vlaken z obrokom z visoko vsebnostjo maščob preprečilo zvišanje ravni trigliceridov in insulina, ki je hormon, odgovoren za prenos sladkorja iz krvnega obtoka v vaše celice.

Druga študija pri 22 moških je pokazala, da je pitje pijače s topnimi koruznimi vlakni bistveno manj vplivalo na raven krvnega sladkorja in insulina kot pijača, narejena z maltodekstrinom, vrsto predelanih ogljikovih hidratov iz koruze, riža ali krompirjevega škroba.

Druge raziskave so pokazale, da bi lahko povečanje vnosa topnih vlaknin pomagalo izboljšati uravnavanje krvnega sladkorja in preprečiti inzulinsko rezistenco, stanje, ki zmanjša sposobnost vašega telesa za učinkovito uporabo insulina.

Pomagajo krepiti zdravje kosti

Nekatere študije kažejo, da lahko topna koruzna vlakna izboljšajo zdravje kosti.

Na primer, ena majhna študija med 14 ženskami po menopavzi je pokazala, da je 50-dnevno uživanje 20 gramov topnih koruznih vlaken povečalo zadrževanje kalcija v kosteh za 7 %.

Druga 4-tedenska študija pri 28 zdravih mladostnicah je pokazala, da uživanje 10–20 gramov topnih koruznih vlaken na dan znatno poveča absorpcijo kalcija.

To naj bi bilo posledica prebiotičnih mehanizmov topnih koruznih vlaken in njihove sposobnosti, da povečajo absorpcijo mineralov z izboljšanjem zdravja črevesja.

 

Morebitne slabosti

Čeprav so topna koruzna vlakna povezana z več možnimi koristmi za zdravje, jih večinoma najdemo v živilih, ki so močno predelana in rafinirana.

Redno uživanje predelane hrane je povezano z večjim tveganjem za več zdravstvenih stanj, vključno z boleznimi srca, rakom in sladkorno boleznijo tipa 2.

Tako kot druge vrste vlaknin lahko tudi topna koruzna vlakna povzročijo manjše prebavne težave, vključno s plini in napihnjenostjo, če jih uživamo v velikih količinah.

Pitje veliko vode in postopno povečevanje vnosa lahko pomaga preprečiti negativne stranske učinke, ki jih povzroča večji vnos vlaknin.

Na koncu ne pozabite, da so topna koruzna vlakna pogosto pridobljena iz gensko spremenjenih pridelkov. Pravzaprav je bilo leta 2010 ocenjeno, da je približno 86 % koruze, pridelane v Združenih državah in Kanadi, gensko spremenjene.

Raziskave kažejo, da je gensko spremenjena koruza varna za uživanje in ni verjetno, da bi škodovala zdravju ali prispevala k težavam, kot so alergije na hrano.

Kljub temu se lahko tisti, ki se raje izogibajo gensko spremenjenim organizmom (GSO) zaradi pomislekov o morebitnih dolgoročnih učinkih gensko spremenjenih sestavin na zdravje, odločijo za dodatke iz koruznih vlaken brez GSO.

 

Zaključek

Topne koruzne vlaknine so vrsta vlaknin, ki se uporabljajo za zgostitev ali sladkanje številnih predelanih živilskih izdelkov, zlasti tistih z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ali keto-prijaznih.

Poleg tega, da vsebujejo veliko vlaknin ter malo kalorij in sladkorja, imajo nižji glikemični indeks kot mnoga druga sladila. Povezane so tudi z drugimi koristmi za zdravje, vključno z izboljšanim zdravjem črevesja in kosti.

Vendar pa so pogosto pridobljene iz gensko spremenjenih sestavin in jih najdemo v številnih predelanih živilih. Poleg tega lahko uživanje velikih količin povzroči prebavne težave.

Izbira bolj zdravih možnosti, ki vsebujejo topna koruzna vlakna, kot so polnozrnati kosmiči, juhe ali mlečni izdelki, lahko pomaga povečati njene potencialne koristi za zdravje.

Tisti, ki raje omejijo uživanje gensko spremenjenih sestavin, se lahko odločijo tudi za dodatke iz topnih koruznih vlaken brez GSO.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/soluble-corn-fiber

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas