fbpx

Kaj se zgodi, če en dan ne jeste?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

 

Ali je to sprejeta praksa?

Neuživanje hrane 24 ur naenkrat je oblika občasnega postenja, znanega kot pristop jej-ustavi-jej.

Med 24-urnim postom lahko uživate le brezkalorične pijače. Ko se 24-urno obdobje konča, lahko nadaljujete z običajnim vnosom hrane do naslednjega posta.

Poleg izgube teže ima lahko občasno postenje pozitiven učinek na vaš metabolizem, izboljša zdravje srca in ožilja itd. Ta pristop je varno uporabiti enkrat ali dvakrat na teden, da dosežete želene rezultate.

Čeprav se zdi, da je ta tehnika lažja kot zmanjševanje dnevnega vnosa kalorij, se lahko zgodi, da boste v dneh posta precej “požrešni”. Prav tako lahko povzroči resne stranske učinke ali zaplete pri ljudeh z določenimi zdravstvenimi težavami.

Pred začetkom posta se morate vedno posvetovati s svojim zdravnikom. Lahko vam svetuje o vaših individualnih koristih in tveganjih. Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti več.

 

Kaj se v tem času zgodi z vašim telesom

V prvih osmih urah bo vaše telo še naprej prebavljalo zadnji vnos hrane. Vaše telo bo uporabilo shranjeno glukozo kot energijo in nadaljevalo z delovanjem, kot da boste kmalu spet jedli.

Po osmih urah brez hrane bo vaše telo začelo porabljati shranjene maščobe za energijo. Vaše telo bo še naprej uporabljalo shranjeno maščobo za ustvarjanje energije do konca vašega 24-urnega posta.

Postenje, ki traja dlje kot 24 ur, lahko povzroči, da vaše telo začne pretvarjati shranjene beljakovine v energijo.

 

Ali ima ta pristop koristi?

Potrebnih je več raziskav, da bi v celoti razumeli, kako lahko občasno postenje vpliva na vaše telo. Zgodnje raziskave pa kažejo na nekaj koristi.

Lahko pomaga pri izgubi teže

Postenje en ali dva dneva na teden je lahko način, da sčasoma zaužijete manj kalorij. Morda se vam bo zdelo, da je to lažje narediti, kot zmanjšati določeno število kalorij vsak dan. Omejitev energije zaradi 24-urnega posta lahko koristi tudi vašemu metabolizmu in pomaga pri izgubi teže.

Lahko vam pomaga uravnavati raven holesterola in sladkorja

Redno občasno postenje lahko pomaga izboljšati način, kako vaše telo razgrajuje holesterol in sladkor. Te spremembe v vaši presnovi lahko pomagajo zmanjšati tveganje za razvoj bolezni, kot so sladkorna bolezen in bolezni srca in ožilja.

Lahko pomaga zmanjšati tveganje za koronarno arterijsko bolezen

Redno 24-urno postenje lahko dolgoročno pomaga znižati ravni trimetilamin N-oksida. Visoke ravni te spojine so povezane z boleznijo koronarnih arterij, zato lahko to pomaga zmanjšati tveganje.

Druge ugodnosti

Občasno postenje lahko pomaga tudi tako:

• zmanjša vnetje
• zmanjša tveganje za nekatere vrste raka
• zmanjša tveganje za nevrološke bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen

 

Ali obstajajo stranski učinki ali tveganja pri tem?

Pogosto 24-urno postenje lahko povzroči neželene učinke in poveča tveganje za nekatere zaplete.

Pred začetkom posta se vedno posvetujte s svojim zdravnikom, da zmanjšate tveganje za morebitne nepredvidene zdravstvene posledice. To je še posebej pomembno, če imate osnovne zdravstvene težave.

Ne bi se smeli postiti, če:

• imate ali ste imeli motnjo hranjenja
• imate sladkorno bolezen tipa 1
• ste noseči ali dojite
• ste mlajši od 18 let
• okrevate po operaciji

Postenje več kot dvakrat na teden lahko poveča tveganje za srčne aritmije in hipoglikemijo.

Upoštevajte, da je potrebnih več raziskav za popolno oceno možnih koristi in tveganj občasnega postenja. Redna vadba in uravnotežena prehrana sta dokazani metodi za bolj zdrav življenjski slog in vzdrževanje telesne teže.

 

Ali bo pitje vode med postom pomagalo?

Pomembno je, da med 24-urnim postom popijete veliko vode – več kot običajnih osem kozarcev.

V tem času ne boste zaužili vode iz hrane in vaše telo potrebuje vodo za delovanje. Voda pomaga prebavnemu sistemu vašega telesa, uravnava vašo telesno temperaturo, koristi vašim sklepom in tkivom ter vam lahko daje občutek energije.

Čez dan čutite žejo, zato morate piti vodo. Ta količina se razlikuje od osebe do osebe in je odvisna tudi od vaše stopnje aktivnosti.

Ena starejša smernica pravi, da bi morali moški v povprečju piti približno 15 1/2 kozarcev vode, ženske pa približno 11 1/2 kozarcev vode na dan. Navsezadnje bi morala biti vaša žeja vaše vodilo, ko gre za vnos vode.

Kako jesti-ustaviti-jesti na pravi način

24-urni post lahko opravite, kadarkoli želite. Poskrbeti morate le, da se na postni dan pripravite vnaprej. Uživanje zdravih in dobro zaokroženih obrokov pred postom bo vašemu telesu pomagalo preživeti 24-urno obdobje.

Nekatera živila, ki bi jih morali zaužiti pred postom, vključujejo:

• živila, bogata z beljakovinami, kot so maslo iz orehov in fižol
• mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob, kot je nemasten jogurt
• sadje in zelenjavo
• polnozrnate škrobe

Živila z visoko vsebnostjo vlaknin bodo vašemu telesu pomagala, da se bo počutilo polno še dolgo po jedi. Sadje in zelenjava vsebujeta vodo, kar vam daje večjo hidracijo.

Med postom pijte vodo in druge brezkalorične pijače, vendar ne pozabite, da lahko pijače s kofeinom povzročijo večjo izgubo vode. Za vsako kofeinsko pijačo popijte dodatno skodelico vode, da boste uravnotežili svoj vnos.

Nadaljujte z zdravo prehrano po končanem postu in se izogibajte prenajedanju, ko je spet čas za jesti. Morda boste želeli pojesti majhen prigrizek ali pojesti lahek obrok, ko se post konča, da se boste lažje vrnili v običajno prehranjevalno rutino.

 

Zaključek

Bodite previdni, ko preizkušate ta pristop. Preden poskusite sami, se posvetujte s svojim zdravnikom o svojem zdravju. Vaš zdravnik se lahko z vami pogovori o vaših individualnih koristih in tveganjih ter vam svetuje, kako izvajati to vrsto posta na zdrav in varen način.


vir: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/what-happens-if-you-dont-eat-for-a-day

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas