fbpx

Katere so različne stopnje posta?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Vaše telo se lahko premika skozi stanja sitosti in posta, medtem ko vadite občasni post.

Občasno postenje se nanaša na prehranjevalne vzorce, ki krožijo med obdobji prehranjevanja in postom.

Čeprav obstaja več oblik intermitentnega postenja, večina vključuje abstinenco od hrane za obdobja od 16 do 24 ur naenkrat.

Pri postenju se vaše telo premika skozi cikel hranjenja, za katerega so značilne spremembe v metabolizmu in ravni hormonov.

Ta cikel ni odgovoren le za presnovne spremembe, do katerih pride med občasnim postom, ampak mu pripisujejo tudi nekatere koristi za zdravje.

Ta članek podrobno obravnava različne stopnje posta.

 

1. Stanje sitosti

Stanje sitosti se pojavi v prvih nekaj urah po jedi, ko vaše telo prebavlja in absorbira hranila iz hrane.

V tem obdobju se raven krvnega sladkorja poveča in izločajo se večje količine insulina. Insulin je hormon, odgovoren za prenos sladkorja iz krvnega obtoka v celice.

Količina sproščenega insulina je odvisna od sestave vašega obroka, količine zaužitih ogljikovih hidratov in občutljivosti vašega telesa na insulin.

Dodatna glukoza (sladkor) se shranjuje v jetrih in mišicah kot glikogen. Glikogen je primarna oblika shranjenih ogljikovih hidratov v telesu in se lahko po potrebi pretvori nazaj v sladkor kot vir energije.

V tem času se spremenijo tudi ravni drugih hormonov, vključno z leptinom in grelinom.

Grelin je vrsta hormona, ki spodbuja lakoto, njegova raven pa se po obroku zmanjša. Medtem se leptin, ki deluje na zaviranje apetita, poveča po jedi.

Velikost in sestava vašega obroka vplivata na to, kako dolgo ostane vaše telo v stanju sitosti.

 

2. Zgodnje stanje na tešče

Približno 3–4 ure po jedi vaše telo preide v stanje zgodnjega posta, ki traja približno 18 ur po jedi.

Med to fazo začneta raven krvnega sladkorja in inzulina upadati, kar povzroči, da telo začne pretvarjati glikogen v glukozo (sladkor), ki jo uporablja kot energijo.

Proti koncu te faze bo vašemu telesu počasi zmanjkalo zalog glikogena v jetrih in bo začelo iskati drug vir energije.

To okrepi lipolizo, proces, pri katerem se trigliceridi iz maščobnih celic razgradijo na manjše molekule, ki jih je mogoče uporabiti kot alternativni vir goriva.

Vaše telo prav tako pretvarja aminokisline, ki so gradniki beljakovin, v energijo.

Številne običajne oblike občasnega postenja, kot je metoda 16/8, krožijo med stanjem sitosti in zgodnjim stanjem postenja.

 

3. Stanje na tešče

Stanje posta traja od približno 18 ur do 2 dni posta.

Do te točke so vaše zaloge glikogena v jetrih izčrpane in vaše telo namesto tega začne razgrajevati zaloge beljakovin in maščob za pridobivanje energije.

Posledica tega je nastajanje ketonskih teles, vrste spojine, ki nastane, ko vaše telo pretvori maščobo v gorivo.

To tudi povzroči, da vaše telo preide v ketozo, presnovno stanje, v katerem vaše telo uporablja maščobo kot primarni vir energije.

Vendar se prehod v ketozo morda ne zgodi takoj, ko vstopite v stanje na tešče, ampak verjetno kasneje.

Kot pri stanju posta na splošno, velikost in sestava vaše običajne prehrane in zadnjega obroka skupaj z individualnimi razlikami vplivajo na to, kako hitro vstopite v ketozo.

Nekateri najpogostejši znaki ketoze so zmanjšan apetit, izguba teže, utrujenost, neprijeten zadah ali vonj po sadju in povečana raven ketonskih teles v krvi, izdihanem zraku ali urinu.

Ketozo je mogoče doseči tudi z drugimi metodami, vključno z upoštevanjem ketogene diete, ki vključuje znatno zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov.

Upoštevajte, da se ketoza razlikuje od ketoacidoze, ki je nevarno stanje, ki se pojavi, ko vaša kri postane preveč kisla.

Ketoacidoza se običajno pojavi kot posledica bolezni, okužbe ali nenadzorovane sladkorne bolezni in za razliko od ketoze zahteva takojšnjo zdravniško pomoč.

Poleg tega upoštevajte, da oblike intermitentnega postenja, ki imajo krajše intervale postenja od 12 do 18 ur na dan, morda ne bodo dosegle tega stanja, saj ketoze morda ne boste dosegli s postenjem, ki traja manj kot 24 ur, razen če upoštevate tudi zelo malo ogljikovih hidratov. prehrana.

 

4. Dolgotrajno stanje na tešče (stanje stradanja)

Med daljšim obdobjem posta vaše telo preide v stanje dolgotrajnega posta, ki se običajno pojavi približno 48 ur po zaužitju hrane. Nekateri ljudje to stanje imenujejo stanje stradanja.

V dolgotrajnem stanju na tešče se bodo ravni inzulina še naprej zniževale, ravni beta-hidroksibutirata (BHB), vrste ketonskega telesa, pa bodo vztrajno naraščale.

Tudi vaše ledvice še naprej tvorijo sladkor prek procesa, imenovanega glukoneogeneza, ki služi kot glavni vir goriva za možgane. Ketonska telesa na tej točki zagotavljajo energijo tudi za možgane.

Zmanjša se tudi razgradnja aminokislin z razvejano verigo (BCAA), ki so tri izmed esencialnih aminokislin, kar pomaga pri ohranjanju mišičnega tkiva v telesu.

Ne pozabite, da dolgotrajno postenje ni priporočljivo za večino ljudi in ga je treba izvajati le pod zdravniškim nadzorom.

 

Zaključek

Med izvajanjem intermitentnega posta se vaše telo premakne skozi več faz cikla postenja, odvisno od časa, ko postite.

Štiri faze vključujejo stanje sitosti, zgodnje stanje na tešče, stanje na tešče in dolgotrajno stanje na tešče (stanje stradanja).

Vsaka faza se razlikuje glede na primarni vir energije, ki se uporablja za telo, pa tudi glede na to, kako vpliva na vaš metabolizem in ravni določenih hormonov.

Če imate kakršno koli osnovno zdravstveno stanje ali jemljete kakršna koli zdravila, se posvetujte s svojim zdravnikom, preden se poskusite postiti s prekinitvami.

Poleg tega ne pozabite, da je treba dolgotrajno postenje izvajati le pod zdravniškim nadzorom.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/stages-of-fasting

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas