fbpx

Je humus zdrav? 8 dobrih razlogov, da jeste več humusa

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Humus zagotavlja ključna hranila, vključno z beljakovinami. Sestavine v humusu lahko koristijo vašemu splošnemu zdravju in zmanjšajo tveganje za nekatere zdravstvene težave.

Humus je neverjetno priljubljena bližnjevzhodna pomaka in namaz.

Običajno se pripravi z mešanjem čičerike (garbanzo fižola), tahinija (mleta sezamova semena), oljčnega olja, limoninega soka in česna v kuhinjskem robotu.

Humus ni samo okusen, ampak je tudi vsestranski, poln hranil in je povezan z mnogimi impresivnimi zdravstvenimi in prehranskimi koristmi.

Tukaj je 8 znanstveno dokazanih prednosti humusa.

 

1. Zelo hranljiv

Humus vsebuje veliko različnih vitaminov in mineralov.

2-jušni žlici ali 30 gramov porcije humusa vsebuje:

kalorije: 71
maščobe: 5 g
beljakovine: 2 g
ogljikove hidrate: 5 g
vlaknine: 2 g
mangan: 7 % dnevne vrednosti (DV)
baker: 7 % DV
magnezij: 3 % DV
fosfor: 2 % DV
folat: 2 % DV
železo: 2 % DV
cink: 2 % DV
tiamin: 2 % DV

Humus vsebuje majhno količino rastlinskih beljakovin, s približno 2 g v vsaki 2-jušni žlici (30 g porciji).

Poleg tega humus vsebuje železo in folat, ki sta pomembna za vegetarijance in vegane, saj s svojo prehrano morda ne dobijo dovolj.

 

2. Lahko pomaga ublažiti vnetje

Vnetje je način, kako se telo zaščiti pred okužbo, boleznijo ali poškodbo.

Vendar lahko včasih vnetje traja dlje, kot je potrebno. Temu pravimo kronično vnetje in je povezano s številnimi resnimi zdravstvenimi težavami.

Humus je poln zdravih sestavin, ki lahko pomagajo zmanjšati kronično vnetje.

Olivno olje je eno izmed njih. Bogato je z močnimi antioksidanti, ki delujejo protivnetno.

Zlasti deviško oljčno olje vsebuje antioksidant oleokantal, za katerega se verjame, da ima podobne protivnetne lastnosti kot običajna protivnetna zdravila.

Podobno lahko sezamovo seme, ki sestavlja tahini, pomaga zmanjšati označevalce vnetja v telesu, kot je interlevkin-6 (IL-6), ki je povišan pri vnetnih stanjih, kot je artritis.

Poleg tega so številne starejše študije pokazale, da uživanje prehrane, bogate s stročnicami, kot je čičerika, zmanjša krvne označevalce vnetja.

 

3. Podpira zdravje prebave

Humus je odličen vir prehranskih vlaknin, ki lahko izboljšajo zdravje prebave.

Zagotavlja skoraj 2 g prehranskih vlaknin na 2 žlici (30 g) porcijo, kar je približno 6 % DV za vlaknine.

Zahvaljujoč vsebnosti vlaknin vam lahko humus pomaga ohranjati rednost črevesja. To je zato, ker prehranske vlaknine pomagajo zmehčati in povečati količino blata, tako da se lažje odvajajo.

Še več, prehranske vlaknine pomagajo hraniti tudi zdrave bakterije, ki živijo v črevesju.

Ena študija iz leta 2010 je pokazala, da je 3-tedensko dodajanje 200 g čičerike (ali rafinoznih vlaken iz čičerike) k prehrani pomagalo spodbuditi rast koristnih bakterij, kot so bifidobakterije, medtem ko je zaviralo rast škodljivih bakterij.

Nekatere vlaknine v humusu lahko črevesne bakterije pretvorijo tudi v kratkoverižni butirat maščobne kisline. Ta maščobna kislina pomaga hraniti celice debelega črevesja in ima številne impresivne koristi.

Laboratorijske študije so pokazale, da butirat zmanjšuje vnetje v črevesju in lahko pomaga pri zaščiti pred rakom debelega črevesa.

 

4. Lahko pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi

Humus ima več lastnosti, ki vam lahko pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi.

Prvič, humus je narejen večinoma iz čičerike, ki ima nizek glikemični indeks (GI).

Glikemični indeks je lestvica, ki meri sposobnost živil za zvišanje krvnega sladkorja.

Živila z visokim GI se hitro prebavijo in nato absorbirajo, kar povzroči močan skok in padec ravni sladkorja v krvi. Nasprotno pa se živila z nizko vrednostjo GI počasi prebavijo in nato absorbirajo, kar povzroči počasnejše in bolj uravnoteženo dvigovanje in znižanje ravni sladkorja v krvi.

Humus je tudi odličen vir topnih vlaknin in zdravih maščob.

Čičerika je bogata z beljakovinami in odpornim škrobom, ki upočasnjujeta prebavo ogljikovih hidratov.

Maščobe prav tako pomagajo upočasniti absorpcijo ogljikovih hidratov iz črevesja, kar posledično zagotavlja počasnejše in bolj enakomerno sproščanje sladkorja v krvni obtok.

Raziskave so na primer pokazale, da beli kruh po obroku sprosti štirikrat več sladkorja v kri kot humus, čeprav zagotavlja enako količino ogljikovih hidratov.

 

5. Spodbuja zdravje srca

Bolezen srca je vodilni vzrok smrti po vsem svetu, vsako leto prizadene približno 17.9 milijona ljudi.

Humus vsebuje več sestavin, ki lahko pomagajo zmanjšati dejavnike tveganja za bolezni srca.

V starejši 5-tedenski študiji je 47 odraslih uživalo dieto z dodano čičeriko ali dieto z dodano pšenico. Po študiji so imeli tisti, ki so jedli več čičerike, 4.6 % nižje ravni LDL (slabega) holesterola kot ljudje, ki so jedli več pšenice.

Poleg tega je pregled 10 študij iz leta 2011 pri več kot 268 ljudeh pokazal, da je prehrana, bogata s stročnicami, kot je čičerika, znižala holesterol LDL v povprečju za 8 miligramov na deciliter.

Poleg čičerike je humus tudi odličen vir za srce zdravih maščob iz oljčnega olja.

Po eni analizi pri več kot 92.000 ljudeh je bila zamenjava margarine, masla, majoneze in mlečne maščobe z enako količino oljčnega olja povezana z 8–34 % manjšim tveganjem za popolno smrt in smrt zaradi določenega vzroka.

Druga analiza je pokazala, da je bilo tveganje za bolezni srca in splošno smrt 4 % nižje za vsakih 5 g povečanja dnevnega vnosa olivnega olja.

Čeprav so ti rezultati obetavni, so potrebne bolj dolgoročne študije o učinkih humusa.

 

6. Podpira uravnavanje telesne teže

Več študij je preučevalo, kako humus vpliva na hujšanje.

Zanimivo je, da so po starejši nacionalni raziskavi ljudje, ki so redno uživali čičeriko ali humus, imeli 53 % manj možnosti za debelost.

Imeli so tudi nižji indeks telesne mase (ITM) in njihov obseg pasu je bil v povprečju 5.5 cm manjši od ljudi, ki niso redno uživali čičerike ali humusa.

Kljub temu pa ni povsem jasno, ali so bili ti rezultati posledica posebnih lastnosti čičerike ali humusa ali preprosto tega, da ljudje, ki jedo to hrano, živijo na splošno zdrav način življenja.

Druge študije so tudi povezale večji vnos stročnic, kot je čičerika, z manjšo telesno težo in izboljšano sitostjo.

Humus je tudi bogat z vlakninami, ki lahko pomagajo pri hujšanju.

Pravzaprav se je pokazalo, da vlaknine povečajo raven hormonov polnosti holecistokinina, peptida YY in glukagonu podobnega peptida-1. Poleg tega se je pokazalo, da prehranske vlaknine znižujejo raven grelina, hormona lakote.

Z zaviranjem apetita lahko vlaknine pomagajo zmanjšati vnos kalorij, kar lahko privede do izgube teže.

 

7. Brez glutena, oreščkov in mlečnih izdelkov

Alergije in intolerance na hrano prizadenejo veliko ljudi po vsem svetu.

Ljudje z alergijami na hrano in intoleranco imajo lahko težave pri iskanju živil, ki jih lahko zaužijejo in ne povzročajo neprijetnih simptomov.

Humus je naravno brez glutena, oreščkov in mlečnih izdelkov, kar pomeni, da je primeren za ljudi, ki jih prizadenejo običajna stanja, kot so celiakija, alergije na oreščke in intoleranca za laktozo.

Čeprav humus naravno ne vsebuje teh sestavin, je vseeno dobro, da preberete celoten seznam sestavin, saj lahko nekatere znamke dodajo konzervanse ali druge sestavine.

Poleg tega upoštevajte, da čičerika vsebuje veliko rafinoze, vrste ogljikovih hidratov, znanih kot FODMAP. Ljudje, ki so občutljivi na FODMAP, na primer tisti s sindromom razdražljivega črevesja, morajo paziti, da ne pretiravajo s humusom.

 

Zaključek

Humus je vsestranska sestavina in dober vir vlaknin ter vitaminov in mineralov, kot so mangan, baker, folat in železo.

Zahvaljujoč impresivnemu profilu hranilnih snovi lahko pomaga pri lajšanju vnetja, spodbujanju zdravja srca in podpira uravnavanje krvnega sladkorja.

Prav tako je naravno brez glutena, oreščkov in mlečnih izdelkov in ga lahko uživate kot okusno pomako, namaz ali začimbo v različnih receptih.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/is-hummus-healthy

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas