fbpx

10 impresivnih zdravstvenih koristi fižola mungo

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Mungo fižol je eden najboljših rastlinskih virov beljakovin. Bogat je z esencialnimi aminokislinami, antioksidanti in hranili, ki lahko pomagajo znižati krvni tlak, raven holesterola LDL in tveganje za srčne bolezni.

Mungo fižol (Vigna radiata) je majhen stročji fižol, ki spada v družino stročnic.

Gojijo ga že od antičnih časov. Čeprav je fižol mungo doma v Indiji, se je pozneje razširil na Kitajsko in v različne dele jugovzhodne Azije.

Ta fižol ima rahlo sladek okus in se prodaja svež, kot kalčki ali kot posušen fižol. V ZDA niso tako priljubljeni, vendar jih je mogoče kupiti v večini trgovin z zdravo hrano.

Mungo fižol je neverjetno vsestranski in ga običajno jemo v solatah, juhah in ocvrtih jedeh.

Vsebuje veliko hranilnih snovi in ​​kaže, da pomaga pri številnih boleznih.

Tukaj je 10 zdravstvenih koristi mungo fižola.

 

1. Poln zdravih hranil

Mungo fižol je bogat z vitamini in minerali.

Ena skodelica (202 grama) kuhanega mungo fižola vsebuje:

kalorije: 212
maščoba: 0.8 grama
beljakovine: 14.2 grama
ogljikovi hidrati: 38.7 gramov
vlaknine: 15.4 grama
folat (B9): 80 % referenčnega dnevnega vnosa (RDI)
mangan: 30 % RDI
magnezij: 24 % RDI
vitamin B1: 22 % RDI
fosfor: 20 % RDI
železo: 16 % RDI
baker: 16 % RDI
kalij: 15 % RDI
vključno:11 % RDI
vitamini B2, B3, B5, B6 in selen

Ta fižol je eden najboljših rastlinskih virov beljakovin. Bogat je z esencialnimi aminokislinami, kot so fenilalanin, levcin, izolevcin, valin, lizin, arginin in druge.

Esencialne aminokisline so tiste, ki jih vaše telo ne more tvoriti samo.

Ker se fižol mungo uživa tudi kaljen, je pomembno vedeti, da kaljenje spremeni njegovo hranilno sestavo. Nakaljeni fižol vsebuje manj kalorij in več prostih aminokislin ter antioksidantov kot nenakaljeni.

Še več, kaljenje zmanjša raven fitinske kisline, ki je antinutrient. Antinutrienti lahko zmanjšajo absorpcijo mineralov, kot so cink, magnezij in kalcij.

 

2. Visoke ravni antioksidantov lahko zmanjšajo tveganje za kronične bolezni

Mungo fižol vsebuje veliko zdravih antioksidantov, vključno s fenolnimi kislinami, flavonoidi, kofeinsko kislino, cimetovo kislino in drugimi.

Antioksidanti pomagajo nevtralizirati potencialno škodljive molekule, znane kot prosti radikali.

V velikih količinah lahko prosti radikali medsebojno delujejo s celičnimi komponentami in povzročijo poškodbe. Te so povezane s kroničnim vnetjem, srčnimi boleznimi, rakom in drugimi boleznimi.

Študije v epruveti so pokazale, da lahko antioksidanti iz fižola mungo nevtralizirajo poškodbe prostih radikalov, povezane z rastjo raka v pljučnih in želodčnih celicah.

Zanimivo je, da ima kaljeni fižol mungo bolj impresiven antioksidativni profil in lahko vsebuje kar šestkrat več antioksidantov kot navaden fižol mungo.

Vendar večina raziskav o sposobnosti antioksidantov iz fižola mungo v boju proti boleznim izhaja iz študij v epruveti. Preden lahko damo priporočila, je potrebnih več raziskav na ljudeh.

 

3. Antioksidanta viteksin in izoviteksin lahko preprečita vročinski udar

V mnogih azijskih državah se fižolova juha običajno uživa v vročih poletnih dneh.

To je zato, ker se verjame, da ima fižol mungo protivnetne lastnosti, ki pomagajo zaščititi pred vročinsko kapjo, visokimi telesnimi temperaturami, žejo in še več.

Vendar pa se nekateri strokovnjaki sprašujejo, ali je fižolova juha kaj boljša od pitja vode, saj je hidracija ključni dejavnik pri preprečevanju vročinskega udara.

Mungo fižol vsebuje tudi antioksidanta viteksin in izoviteksin.

Študije na živalih so pokazale, da lahko ti antioksidanti v fižolovi juhi dejansko pomagajo pri obrambi celic pred poškodbami zaradi prostih radikalov, ki nastanejo med vročinskim udarom.

Kljub temu je na področju fižola mungo in vročinske kapi zelo malo raziskav, zato je pred izdajo zdravstvenega priporočila potrebnih več raziskav, najbolje pri ljudeh.

 

4. Lahko zniža raven “slabega” LDL holesterola, kar zmanjša tveganje za srčne bolezni

Visok holesterol, zlasti “slab” holesterol LDL, lahko poveča tveganje za bolezni srca.

Zanimivo je, da raziskave kažejo, da ima lahko fižol mungo lastnosti, ki lahko znižajo holesterol LDL.

Študije na živalih so na primer pokazale, da lahko antioksidanti fižola mungo znižajo holesterol LDL v krvi in ​​zaščitijo delce LDL pred interakcijo z nestabilnimi prostimi radikali.

Poleg tega je pregled 26 študij pokazal, da uživanje ene dnevne porcije (približno 130 gramov) stročnic, kot je fižol, znatno zniža raven LDL holesterola v krvi.

Druga analiza 10 študij je pokazala, da lahko prehrana, bogata s stročnicami (razen soje), zniža raven LDL holesterola v krvi za približno 5 %.

 

5. Bogat s kalijem, magnezijem in vlakninami, ki lahko znižajo krvni tlak

Ocenjuje se, da ima 1 od 3 odraslih Američanov visok krvni tlak.

Visok krvni tlak je resna zdravstvena težava, saj vas izpostavlja tveganju za bolezni srca – vodilnega vzroka smrti na svetu.

Mungo fižol lahko pomaga znižati krvni tlak.

Je dober vir kalija, magnezija in vlaknin. Študije so vsako od teh hranil povezale z znatno manjšim tveganjem za visok krvni tlak.

Poleg tega je analiza osmih študij pokazala, da večji vnosi stročnic, kot je fižol, znižajo krvni tlak pri odraslih z visokim krvnim tlakom in tistim brez njega.

Zanimivo je, da so študije v epruveti in na živalih pokazale, da lahko nekatere beljakovine fižola mungo zavirajo encime, ki naravno zvišujejo krvni tlak. Vendar pa še vedno ni jasno, kakšen učinek bi imeli ti proteini na raven krvnega tlaka pri ljudeh.

 

6. Vlaknine in odporen škrob v mungo fižolu lahko pripomorejo k zdravju prebave

Mungo fižol vsebuje različne hranilne snovi, ki so odlične za zdravje prebave.

Prvič, vsebujejo veliko vlaknin, saj zagotavljajo impresivnih 15.4 grama na kuhano skodelico (202 grama).

Zlasti fižol mungo vsebuje vrsto topnih vlaken, imenovanih pektin, ki lahko pomagajo ohranjati vaše črevesje redno, tako da pospešijo pretok hrane skozi črevesje.

Mungo fižol, tako kot druge stročnice, vsebuje tudi odporen škrob.

Odporni škrob deluje podobno kot topne vlaknine, saj pomaga hraniti zdrave črevesne bakterije. Bakterije ga nato prebavijo in spremenijo v kratkoverižne maščobne kisline – zlasti butirat.

Študije kažejo, da butirat na več načinov spodbuja zdravje prebave. Na primer, lahko nahrani celice debelega črevesa, okrepi imunsko obrambo vašega črevesja in celo zmanjša tveganje za nastanek raka debelega črevesa.

Še več, zdi se, da so ogljikovi hidrati v fižolu mungo lažje prebavljivi kot tisti v drugih stročnicah. Zato fižol mungo v primerjavi z drugimi vrstami stročnic povzroča manj napenjanja.

 

7. Sestava hranil lahko zniža raven sladkorja v krvi

Če se visok krvni sladkor ne zdravi, je lahko resen zdravstveni problem.

Je glavna značilnost sladkorne bolezni in je povezan s številnimi kroničnimi boleznimi. Zato zdravniki pozivajo ljudi, naj krvni sladkor ohranjajo v zdravih mejah.

Mungo fižol ima številne lastnosti, ki pomagajo ohranjati nizko raven sladkorja v krvi.

Vsebuje veliko vlaknin in beljakovin, kar pomaga upočasniti sproščanje sladkorja v krvni obtok.

Študije na živalih so tudi pokazale, da lahko antioksidanta fižola mungo viteksin in izoviteksin znižata raven sladkorja v krvi in ​​pomagata insulinu delovati učinkoviteje.

 

8. Lahko spodbuja hujšanje z zatiranjem lakote in zvišanjem hormonov sitosti

Mungo fižol vsebuje veliko vlaknin in beljakovin, kar vam lahko pomaga pri izgubi teže.

Študije so pokazale, da lahko vlaknine in beljakovine zavirajo hormone lakote, kot je grelin.

Še več, dodatne študije so odkrile, da lahko obe hranili spodbudita sproščanje hormonov, ki dajejo občutek sitosti, kot so peptid YY, GLP-1 in holecistokinin.

Z zaviranjem apetita vam lahko pomagajo zmanjšati vnos kalorij, kar pomaga pri izgubi teže.

Pravzaprav je pregled devetih študij pokazal, da so se ljudje počutili v povprečju 31 % bolj siti po zaužitju stročnic, kot je fižol, kot po zaužitju drugih osnovnih živil, kot so testenine in kruh.

 

9. Folat v mungo fižolu lahko podpira zdravo nosečnost

Ženskam svetujemo, da med nosečnostjo uživajo veliko hrane, bogate s folati. Folat je nujen za optimalno rast in razvoj vašega otroka.

Vendar pa večina žensk ne dobi dovolj folata, kar je povezano z večjim tveganjem za okvare ploda.

Mungo fižol zagotavlja 80 % PDV za folat v eni kuhani skodelici (202 grama).

Vsebuje tudi veliko železa, beljakovin in vlaknin, ki jih ženske med nosečnostjo potrebujejo več.

Vendar naj se nosečnice izogibajo uživanju surovih kalčkov fižola mungo, saj lahko prenašajo bakterije, ki lahko povzročijo okužbo. Kuhan fižol in kalčki naj bodo varni za uživanje.

 

10. Vsestranski in enostaven za dodajanje vaši prehrani

Mungo fižol je okusen, vsestranski in ga je enostavno dodati vaši prehrani.

Uporablja se lahko namesto večine drugih fižolov v jedeh, kot so curry, solate in juhe. Ta fižol ima rahlo sladek okus in se pogosto pripravlja v obliki paste v azijskih sladicah.

Če ga želite skuhati, preprosto skuhajte fižol do mehkega – približno 20–30 minut. Lahko pa ga približno pet minut kuhate v loncu na pritisk.

Fižol mungo lahko uživamo tudi nakaljen, tako surov kot kuhan.

V kaljenem fižolu je najbolje uživati ​​v mešanih jedeh in kariju.

 

Zaključek

Mungo fižol vsebuje veliko hranil in antioksidantov, kar lahko koristi zdravju.

Pravzaprav lahko ščiti pred vročinskim udarom, pomaga pri zdravju prebave, spodbuja hujšanje in zniža “slab” LDL holesterol, krvni tlak in raven sladkorja v krvi.

Ker je fižol mungo zdrav, okusen in vsestransko uporaben, razmislite o vključitvi v svojo prehrano.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/mung-beans

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas