fbpx

8 hranil, ki bodo izboljšala zdravje vaših oči

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Vaš vid je verjetno najpomembnejši od vaših petih čutov.

Zdravje oči gre z roko v roki s splošnim zdravjem, vendar je nekaj hranil še posebej pomembnih za vaše oči.

Ta hranila pomagajo ohranjati delovanje oči, ščitijo oči pred škodljivo svetlobo in zmanjšujejo razvoj s starostjo povezanih degenerativnih bolezni.

Tukaj je 8 hranil, ki koristijo vašim očem.

 

Pregled pogostih očesnih bolezni

Tveganje za nastanek očesne bolezni se s staranjem povečuje. Najpogostejše očesne bolezni vključujejo:

Siva mrena. Stanje, pri katerem postanejo vaše oči motne. Starostna siva mrena je glavni vzrok za okvaro vida in slepoto po vsem svetu.
Diabetična retinopatija. Retinopatija, povezana s sladkorno boleznijo in glavni vzrok za okvaro vida in slepoto, se razvije, ko visoka raven sladkorja v krvi poškoduje krvne žile v mrežnici.
Bolezen suhega očesa. Stanje, ki ga zaznamuje premalo solzne tekočine, kar povzroči, da se vaše oči izsušijo in povzroči nelagodje in morebitne težave z vidom.
Glavkom. Skupina bolezni, za katero je značilna progresivna degeneracija vidnega živca, ki prenaša vizualne informacije iz oči v možgane. Glavkom lahko povzroči slab vid ali slepoto.
Makularna degeneracija. Makula je osrednji del vaše mrežnice. Starostna degeneracija makule (AMD) je eden glavnih vzrokov slepote v razvitih državah.

Čeprav je tveganje, da zbolite za temi boleznimi, do neke mere odvisno od vaših genov, ima lahko pomembno vlogo tudi vaša prehrana.

 

1. Vitamin A

Pomanjkanje vitamina A je eden najpogostejših vzrokov slepote na svetu.

Ta vitamin je bistvenega pomena za vzdrževanje celic vaših oči, ki zaznavajo svetlobo, znanih tudi kot fotoreceptorji.

Če ne zaužijete dovolj vitamina A, lahko doživite nočno slepoto, suhe oči ali celo resnejša stanja, odvisno od resnosti vašega pomanjkanja.

Vitamin A najdemo v živilih živalskega izvora. Najbogatejši prehranski viri so jetra, jajčni rumenjaki in mlečni izdelki.

Vendar pa lahko vitamin A dobite tudi iz antioksidantnih rastlinskih spojin, imenovanih karotenoidi provitamina A, ki jih v velikih količinah najdemo v nekaterih vrstah sadja in zelenjave.

Karotenoidi provitamina A v povprečju zagotavljajo približno 30 % potreb ljudi po vitaminu A. Najučinkovitejši med njimi je betakaroten, ki ga v velikih količinah najdemo v ohrovtu, špinači in korenju.

 

2–3. Lutein in zeaksantin

Lutein in zeaksantin sta rumena karotenoidna antioksidanta, znana kot makularna pigmenta.

Koncentrirana sta v makuli, osrednjem delu mrežnice, ki predstavlja plast svetlobno občutljivih celic na zadnji steni zrkla.

Lutein in zeaksantin delujeta kot naravna krema za sončenje. Menijo, da imata osrednjo vlogo pri zaščiti oči pred škodljivo modro svetlobo.

Nadzorovane študije kažejo, da je vnos luteina in zeaksantina sorazmeren z njunima nivojema v mrežnici.

Ena opazovalna študija pri odraslih v srednjih letih in starejših odraslih je ugotovila, da uživanje 6 mg luteina in/ali zeaksantina na dan znatno zmanjša tveganje za AMD.

Raziskovalci so tudi odkrili, da so imeli tisti z največjim vnosom luteina in zeaksantina 43 % manjše tveganje za degeneracijo rumene pege v primerjavi s tistimi z najmanjšim vnosom.

Vendar pa dokazi niso povsem dosledni. Ena meta-analiza šestih opazovalnih študij kaže, da lutein in zeaksantin ščitita le pred pozno fazo AMD – ne pa pred zgodnjo razvojno fazo.

Lutein in zeaksantin se običajno pojavljata skupaj v živilih. Špinača, blitva, ohrovt, peteršilj, pistacije in zeleni grah so med najboljšimi viri.

Še več, jajčni rumenjaki, sladka koruza in rdeče grozdje imajo lahko tudi veliko luteina in zeaksantina.

Pravzaprav jajčni rumenjaki veljajo za enega najboljših virov zaradi visoke vsebnosti maščob. Karotenoidi se bolje absorbirajo, če jih uživamo z maščobo, zato je najbolje, da solati iz listnate zelenjave dodate nekaj avokada ali zdravih olj.

 

4. Omega-3 maščobne kisline

Dolgoverižni omega-3 maščobni kislini EPA in DHA sta pomembni za zdravje oči.

DHA se v velikih količinah nahaja v mrežnici, kjer lahko pomaga ohranjati delovanje oči. Pomembna je tudi za razvoj možganov in oči v otroštvu. Tako lahko pomanjkanje DHA poslabša vid, zlasti pri otrocih.

Dokazi tudi kažejo, da jemanje dodatkov omega-3 lahko koristi ljudem s suhimi očmi.

Ena študija pri ljudeh s suhimi očmi je pokazala, da je jemanje dodatkov EPA in DHA dnevno tri mesece znatno zmanjšalo simptome suhega očesa s povečanjem tvorbe solzne tekočine.

Omega-3 maščobne kisline lahko pomagajo tudi pri preprečevanju drugih očesnih bolezni. Študija pri odraslih srednjih let in starejših s sladkorno boleznijo je pokazala, da jemanje vsaj 500 mg dolgoverižnih omega-3 na dan lahko zmanjša tveganje za diabetično retinopatijo.

Nasprotno pa omega-3 maščobne kisline niso učinkovito zdravilo za AMD.

Najboljši prehranski vir EPA in DHA so mastne ribe. Poleg tega so široko dostopni dodatki omega-3, pridobljeni iz rib ali mikroalg.

 

5. Gama-linolenska kislina

Gama-linolenska kislina (GLA) je omega-6 maščobna kislina, ki jo v sodobni prehrani najdemo v majhnih količinah.

Za razliko od mnogih drugih maščobnih kislin omega-6 ima GLA protivnetne lastnosti.

Najbogatejši viri GLA so svetlinovo olje in olje rastline Calytrix.

Nekateri dokazi kažejo, da lahko jemanje svetlinovega olja zmanjša simptome bolezni suhega očesa.

Ena randomizirana kontrolirana študija je dala ženskam s suhimi očmi dnevni odmerek svetlinovega olja s 300 mg GLA. Študija je ugotovila, da so se njihovi simptomi v 6-mesečnem obdobju izboljšali.

 

6. Vitamin C

Vaše oči potrebujejo velike količine antioksidantov – več kot mnogi drugi organi.

Zdi se, da je antioksidant vitamin C še posebej pomemben, čeprav manjkajo kontrolirane študije o njegovi vlogi pri zdravju oči.

Koncentracija vitamina C je v očesni prekatki višja kot v kateri koli drugi telesni tekočini. Prekatna vodica je tekočina, ki napolni najbolj zunanji del očesa.

Raven vitamina C v prekatni vodici je neposredno sorazmerna z njegovim vnosom s hrano. Z drugimi besedami, njegovo koncentracijo lahko povečate z jemanjem dodatkov ali uživanjem hrane, bogate z vitaminom C.

Opazovalne študije kažejo, da imajo ljudje s sivo mreno nizek antioksidativni status. Prav tako kažejo, da je pri ljudeh, ki jemljejo dodatke vitamina C, manjša verjetnost, da bodo zboleli za sivo mreno.

Medtem ko se zdi, da ima vitamin C zaščitno vlogo v vaših očeh, ni jasno, ali dodatki nudijo dodatne koristi za tiste, ki nimajo pomanjkanja.

Visoke količine vitamina C najdemo v številnih vrstah sadja in zelenjave, vključno s papriko, citrusi, guavami, ohrovtom in brokolijem.

 

7. Vitamin E

Vitamin E je skupina v maščobi topnih antioksidantov, ki ščitijo maščobne kisline pred škodljivo oksidacijo.

Ker ima vaša mrežnica visoko koncentracijo maščobnih kislin, je zadosten vnos vitamina E pomemben za optimalno zdravje oči.

Čeprav lahko resno pomanjkanje vitamina E povzroči degeneracijo mrežnice in slepoto, ni jasno, ali dodatki nudijo dodatne koristi, če jih že uživate dovolj s svojo prehrano.

Ena analiza kaže, da lahko uživanje več kot 7 mg vitamina E na dan zmanjša tveganje za starostno sivo mreno za 6 %.

Nasprotno pa randomizirane kontrolirane študije kažejo, da dodatki vitamina E ne upočasnijo ali preprečijo napredovanja sive mrene.

Najboljši prehranski viri vitamina E so mandlji, sončnična semena in rastlinska olja, kot je laneno olje.

 

8. Cink

Vaše oči vsebujejo visoke ravni cinka.

Cink je del številnih bistvenih encimov, vključno s superoksid dismutazo, ki deluje kot antioksidant.

Zdi se, da sodeluje tudi pri tvorbi vizualnih pigmentov v mrežnici. Zaradi tega lahko pomanjkanje cinka povzroči nočno slepoto.

V eni študiji so starejši odrasli z zgodnjo degeneracijo makule prejemali dodatke cinka. Njihovo poslabšanje makule se je upočasnilo in ohranili so ostrino vida bolje kot tisti, ki so prejemali placebo.

Vendar so potrebne nadaljnje študije, preden lahko pridemo do trdnih zaključkov.

Naravni prehranski viri cinka so ostrige, meso, bučna semena in arašidi.

 

Zaključek

Zdrave življenjske navade, kot sta zdrava prehrana in redna vadba, lahko pomagajo preprečiti številne kronične bolezni – vključno z očesnimi boleznimi.

Če zaužijete dovolj zgoraj navedenih hranilnih snovi, lahko zmanjšate tveganje. Tudi drugi vitamini lahko igrajo vlogo pri zdravju oči.

Vendar ne zanemarite preostalega telesa. Prehrana, ki ohranja vaše celotno telo zdravo, bo verjetno ohranila zdrave tudi vaše oči.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/8-nutrients-for-eyes

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas