fbpx

14 nasvetov za izboljšanje vaše koncentracije

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Če vam je bilo kdaj težko opraviti zahtevno nalogo v službi, ali ste se učili za pomemben izpit ali porabili čas za zahteven projekt, ste si morda želeli, da bi povečali svojo sposobnost koncentracije.

Koncentracija se nanaša na miselni napor, ki ga usmerjate v to, kar trenutno delate ali se učite. Včasih se zamenjuje z razponom pozornosti, vendar se razpon pozornosti nanaša na čas, ko se lahko na nekaj osredotočite.

Dejavniki, ki vplivajo na koncentracijo

Obseg pozornosti in koncentracija se lahko razlikujeta zaradi številnih razlogov. Nekateri ljudje se le težje uglasijo motnjam. Starost in pomanjkanje spanja lahko vplivata na koncentracijo.

Večina ljudi s staranjem stvari lažje pozablja, zmanjšana koncentracija pa lahko spremlja izgubo spomina. Poškodbe glave ali možganov, kot je pretres možganov, pa tudi nekatera duševna stanja lahko prav tako vplivajo na koncentracijo.

Lahko postanete razočarani, ko se poskušate osredotočiti, a vam preprosto ne uspe. To lahko privede do stresa in razdraženosti, zaradi česar osredotočenost na to, kar morate storiti, še bolj postane oddaljene sanje.

Če se vam to zdi znano, nadaljujte z branjem, če želite izvedeti več o metodah, podprtih z raziskavami, ki vam bodo pomagale izboljšati koncentracijo. Pregledali bomo tudi nekatera stanja, ki lahko vplivajo na koncentracijo, in korake, ki jih morate narediti, če se zdi, da samostojno povečanje koncentracije ne pomaga.

 

1. Trenirajte svoje možgane

Igranje določenih vrst iger vam lahko pomaga izboljšati koncentracijo. Poskusite:

• sudoku
• križanke
• šah
• sestavljanke
• iskanje besed ali kodiranje
• igre spomina

Študija iz leta 2015, ki je vključevala 4715 odraslih, nakazuje, da lahko 15 minut na dan, 5 dni na teden porabite za dejavnosti vadbe možganov, kar izboljša koncentracijo.

Igre za vadbo možganov lahko tudi pomagajo razviti vaš delovni in kratkoročni spomin ter sposobnosti obdelave in reševanja problemov.

Otroci

Trening možganov lahko deluje tudi pri otrocih. Investirajte v knjigo besednih ugank, skupaj sestavite sestavljanko ali igrajte igro spomina.

Tudi barvanje lahko pomaga izboljšati koncentracijo pri otrocih ali odraslih. Starejši otroci bodo morda uživali v podrobnejših pobarvankah, kot so tiste v pobarvankah za odrasle.

Starejši odrasli

Učinki iger za vadbo možganov so lahko še posebej pomembni za starejše odrasle, saj spomin in koncentracija s starostjo pogosto upadata.

Raziskava iz leta 2014, ki je preučila 2832 starejših odraslih, je 10 let spremljala udeležence. Pri starejših odraslih, ki so opravili 10 do 14 obdobij kognitivnega treninga, so se izboljšale kognitivnost, spomin in sposobnosti obdelave informacij.

Po 10 letih je večina udeležencev študije poročala, da lahko opravljajo dnevne dejavnosti vsaj tako dobro kot na začetku preskušanja, če ne celo bolje.

 

2. Igrajte igre za izboljšanje miselnih sposobnosti

Miselne igre morda niso edina vrsta igre, ki lahko pomaga izboljšati koncentracijo. Novejše raziskave tudi kažejo, da igranje video iger lahko pomaga povečati koncentracijo.

Študija iz leta 2018, ki je preučevala 29 ljudi, je našla dokaze, ki kažejo, da bi lahko ena ura igranja pomagala izboljšati vizualno selektivno pozornost (VSA). VSA se nanaša na vašo sposobnost, da se osredotočite na določeno nalogo, medtem ko ignorirate motnje.

Ta študija je bila omejena zaradi svoje majhnosti, zato te ugotovitve niso dokončne. Študija tudi ni določila, kako dolgo je trajalo to povečanje VSA.

Avtorji študije priporočajo prihodnje raziskave za nadaljevanje raziskovanja, kako lahko video igre pomagajo povečati možgansko aktivnost in povečati koncentracijo.

Pregled iz leta 2017 je preučil 100 študij, ki so preučevale, kako lahko video igre vplivajo na kognitivne funkcije. Rezultati kažejo, da lahko igranje video iger povzroči različne spremembe v možganih, vključno s povečano pozornostjo in osredotočenostjo.

Ta pregled je imel več omejitev, vključno z dejstvom, da so se študije osredotočale na zelo različne teme, vključno z zasvojenostjo z video igrami in možnimi učinki nasilnih video iger. Študije, posebej zasnovane za raziskovanje prednosti video iger, bi lahko pomagale podpreti te ugotovitve.

 

3. Izboljšajte spanec

Pomanjkanje spanja lahko zlahka zmoti koncentracijo, da ne omenjamo drugih kognitivnih funkcij, kot sta spomin in pozornost.

Občasno pomanjkanje spanja vam morda ne bo povzročalo prevelikih težav. Toda redno pomanjkanje dobrega spanca lahko vpliva na vaše razpoloženje in uspešnost pri delu.

Preveč utrujenosti lahko celo upočasni vaše reflekse in vpliva na vašo sposobnost vožnje ali opravljanja drugih dnevnih opravil.

Zahteven urnik, zdravstvene težave in drugi dejavniki včasih otežijo dovolj spanja. Vendar je pomembno, da se poskušate večino noči čim bolj približati priporočeni količini.

Mnogi strokovnjaki odraslim priporočajo, da si prizadevajo za spanje 7 do 8 ur vsako noč.

Tukaj je nekaj nasvetov za izboljšanje kakovosti spanja:

• uro pred spanjem ugasnite TV.
• naj bo vaša soba na udobni, vendar hladni temperaturi.
• pred spanjem se sprostite z nežno glasbo, toplo kopeljo ali knjigo.
• hodite spat in vstajajte vsak dan ob približno isti uri, tudi ob vikendih.
• redno telovadite, vendar se poskušajte izogibati težkemu treningu tik pred spanjem.

 

4. Vzemite si čas za vadbo

Povečana koncentracija je ena izmed mnogih prednosti redne vadbe. Vadba koristi vsem. Študija iz leta 2018, ki je preučevala 116 petošolcev, je odkrila dokaze, ki kažejo, da bi vsakodnevna telesna aktivnost lahko pomagala izboljšati koncentracijo in pozornost že po 4 tednih.

Druga raziskava, ki je obravnavala starejše odrasle, kaže, da lahko eno leto zmerne aerobne telesne dejavnosti pomaga ustaviti ali celo obrniti izgubo spomina, ki se pojavi pri atrofiji možganov, povezani s starostjo.

Naredite, kar lahko

Strokovnjaki priporočajo aerobno vadbo, vendar je bolje delati, kar lahko, kot ne delati ničesar. Glede na vašo osebno telesno pripravljenost in cilje teže boste morda želeli več ali manj telovaditi.

Včasih ni mogoče doseči priporočene količine vadbe, zlasti če živite s fizičnimi ali duševnimi težavami.

Če je težko najti čas za vadbo ali če ne želite obiskati telovadnice, poskusite razmisliti o zabavnih načinih, kako bi to delali ves dan. Če se vam srčni utrip poveča, telovadite.
Vprašajte se:

• Ali lahko spremljate svoje otroke v šolo?
• Ali lahko vsako jutro vstanete 20 minut prej, da boste sposobni na hiter tek po vaši soseski?
• Ali lahko svoj tedenski izlet na tržnico razdelite na dva ali tri izlete peš ali s kolesom?
• Lahko v kavarno hodite peš, namesto da bi se vozili?

Če lahko, poskusite telovaditi tik preden se morate res osredotočiti ali ko si vzamete odmor med miselno aktivnostjo/nalogo.

 

5. Preživite čas v naravi

Če želite naravno povečati koncentracijo, poskusite vsak dan, četudi za kratek čas, ven. Lahko se odpravite na kratek sprehod skozi park. Pomaga lahko tudi sedenje na vrtu ali dvorišču. Vsako naravno okolje ima prednosti.

Po mnenju Ameriškega psihološkega združenja (APA) ima lahko preživljanje časa v naravi pozitiven vpliv tako na telesno kot duševno zdravje.

Raziskava iz leta 2014 je našla dokaze, ki kažejo, da je uporaba rastlin v pisarniških prostorih pomagala povečati koncentracijo in produktivnost, pa tudi zadovoljstvo na delovnem mestu in kakovost zraka.

Poskusite dodati rastlino ali dve v svoj delovni prostor ali dom za vrsto pozitivnih koristi.

Otroci

Tudi otroci imajo koristi od naravnega okolja. Raziskava, objavljena v 2017, je spremljala več kot 1000 otrok od rojstva do starosti 7 let. Pri tej študiji so upali, da bodo ugotovili, kako lahko vseživljenjska izpostavljenost drevesom in zelenju doma ali v soseščini vpliva na pozornost otrok.

Študija kaže, da bi lahko naravno okolje koristilo razvoju možganov in izboljšalo pozornost otrok.

Za otroke z ADHD raziskave kažejo, da lahko preživljanje časa v naravi:

• izboljša razpoloženje
• jim pomaga razmišljati jasneje
• poveča njihove socialne interakcije
• zmanjša simptome ADHD

 

6. Poskusite meditacijo

Praksa meditacije in čuječnosti lahko nudi številne koristi. Izboljšana koncentracija je le ena od teh.

Pregled 23 študij iz leta 2011 je našel dokaze, ki nakazujejo, da bi trening čuječnosti, ki poudarja osredotočenost pozornosti, lahko pomagal povečati pozornost in osredotočenost. Čuječnost lahko izboljša tudi spomin in druge kognitivne sposobnosti.

Meditacija ne pomeni le tihega sedenja z zaprtimi očmi. Joga, globoko dihanje in številne druge dejavnosti vam lahko pomagajo pri meditaciji.

Če ste že poskusili z meditacijo in vam ni pomagala ali če še nikoli niste meditirali, vam lahko ta seznam ponudi nekaj idej za začetek.

 

7. Oddahnite si

Kako lahko odmor od službe ali domače naloge poveča vašo koncentracijo? Ta ideja se morda zdi protislovna, vendar strokovnjaki pravijo, da resnično deluje.

Razmislite o tem scenariju: nekaj ur ste porabili za isti projekt in nenadoma vaša pozornost začne begati. Čeprav je težko obdržati misli pri nalogi, ostanete za svojo mizo in se silite, da nadaljujete. Toda vaš boj, da bi se osredotočili, vas samo povzroča stres in tesnobo, ker svojega dela ne dokončate pravočasno.

Verjetno ste že bili tam. Naslednjič, ko se to zgodi, ko prvič začutite, da vam koncentracija pada, si vzemite kratek mentalni odmor. Osvežite se s hladno pijačo ali hranljivim prigrizkom, hitro se sprehodite ali pojdite ven in se naužijte sonca.

Ko se vrnete na delo, ne bodite presenečeni, če se boste počutili bolj osredotočeni, motivirani ali celo ustvarjalni. Odmori lahko pomagajo povečati te funkcije in še več.

 

8. Poslušajte glasbo

Vklop glasbe med delom ali učenjem lahko pomaga povečati koncentracijo, vendar je to odvisno od posameznika.

Tudi če med delom ne uživate v poslušanju glasbe, bi lahko uporaba zvokov narave ali belega šuma za prikrivanje zvokov v ozadju prav tako pomagala izboljšati koncentracijo in druge možganske funkcije, glede na raziskave.

Ne strinjajo se vsi, da je glasba koristna, zlasti pri miselnem preučevanju zahtevne teme.

Če se odločite za poslušanje glasbe, je tukaj nekaj nasvetov:

• raje izberite instrumentalno glasbo kot pesmi z besedilom
• naj bo glasba na ravni hrupa v ozadju
• izberite nevtralno glasbo in se izogibajte glasbi, ki jo imate radi ali sovražite

V nasprotnem primeru bo predvajanje glasbe bolj moteče kot ne.

 

9. Spremenite svojo prehrano

Hrana, ki jo jeste, lahko vpliva na kognitivne funkcije, kot sta koncentracija in spomin. Za povečanje koncentracije se izogibajte predelani hrani, preveč sladkorja in zelo mastni hrani.

Namesto tega poskusite jesti več naslednjega:

• mastne ribe (pomislite na lososa in postrvi)
• jajca (beljak in rumenjak)
• borovnice
• špinača

Na tem seznamu lahko najdete več živil za možgane.

Ohranjanje hidracije lahko pozitivno vpliva tudi na koncentracijo. Celo blaga dehidracija lahko oteži koncentracijo ali pomnenje informacij.

Zajtrk lahko pomaga tako, da se zjutraj najprej osredotočite. Prizadevajte si za obrok z nizko vsebnostjo dodanih sladkorjev ter veliko beljakovin in vlaknin. Ovseni kosmiči, navadni jogurt s sadjem ali polnozrnati toast z jajci so dobra izbira za zajtrk.

 

10. Pijte kavo ali zeleni čaj

Kofeina ni treba vključiti v svojo prehrano, če se mu raje izogibate, vendar raziskave kažejo, da lahko kofein koristi vaši pozornosti in osredotočenosti.

Če čutite, da vam koncentracija začne padati, razmislite o skodelici kave ali zelenega čaja. Porcija temne čokolade – 70 odstotkov kakava ali več – ima lahko podobne koristi, če ne uživate kofeinskih pijač.

Študija iz leta 2017 je našla dokaze, ki kažejo, da fitokemikalije, ki jih naravno najdemo v matchi, vrsti zelenega čaja, ne le izboljšajo kognitivne funkcije, ampak lahko pomagajo tudi pri sprostitvi. Torej je lahko matcha dobra izbira, če se zaradi kave počutite nervozni ali na trnih.

 

11. Poskusite z dodatki

Nekateri dodatki lahko pomagajo povečati koncentracijo in izboljšati delovanje možganov.

Dodatki, ki jih ljudje uporabljajo, vključujejo:

• Bacopa monnieri (Brahmi)
• holin
• omega-3 maščobne kisline
• kreatin
• ginko biloba
• ginseng
• rhodiola rosea
• tirozin
• korenina baldrijana

Vendar pa ni dovolj raziskav, ki bi potrdile, da so ti dodatki učinkoviti ali varni za vse.

Tudi Urad za hrano in zdravila (FDA) ne ureja dodatkov. To pomeni, da ne morete biti prepričani o natančnih sestavinah ali o tem, kako bodo dodatki delovali z drugimi zdravili.

Vedno se posvetujte z zdravnikom, preden poskusite s katerim koli dodatkom, še posebej, če imate kakršne koli zdravstvene težave ali alergije. Zdravnik lahko z vami pregleda možne koristi in tveganja dodatkov in vam lahko priporoči tistega, ki je najboljši za vaše potrebe.

 

12. Naredite vadbo koncentracije

Vadbe koncentracije pogosto pomagajo otrokom, ki imajo težave s koncentracijo. Ta mentalna vadba vključuje popolno posvečanje pozornosti dejavnosti za določeno časovno obdobje.

Preizkusite te dejavnosti:

• Rišite ali čečkajte 15 minut.
• Preživite nekaj minut, ko z drugo osebo premetavate balon ali majhno žogico.
• Nastavite časovnik na 3 do 5 minut. Poskusite čim manj mežikati.
• Sesajte liziko ali sladkarije, dokler jih ne izgubite – uprite se želji, da bi ugriznili vanjo. Bodite pozorni na okus, občutek sladkarije na jeziku in koliko časa traja, da jo v celoti pojeste.

Po zaključku ene od dejavnosti prosite otroka, naj napiše kratek povzetek ali skicira, kako se je počutil med izkušnjo. Majhni otroci lahko preprosto uporabijo besede, da opišejo svoje občutke.

Pogovor o tem, kje so izgubili koncentracijo in kako so se uspeli osredotočiti, jim lahko pomaga razviti te veščine za uporabo pri vsakodnevnih opravilih.

Vadba koncentracije lahko koristi tudi odraslim, zato jo lahko poskusite tudi sami.

 

13. Izogibajte se večopravilnosti

Večopravilnost je postala del vsakdanjega življenja. Morda se sploh ne zavedate, da to počnete, toda če pobirate otroke iz šole, medtem ko se pogovarjate po telefonu in poskušate ugotoviti, kdaj se dogovoriti za sestanek, je to večopravilnost.

Zdi se dober način, da naredite veliko, vendar so nekateri znanstveniki o tem podvomili. Študije so pokazale, da v večopravilnosti nismo tako dobri, kot si želimo misliti, da smo. Prvič, možgani niso zasnovani tako, da bi se spopadali z dvema ali več stvarmi hkrati. Kar pravzaprav počnemo, je preklapljanje z ene naloge na drugo. Posledično se nobeni od teh nalog ne moremo v celoti posvetiti.

Če imate možnost, da se lotite ene stvari naenkrat, boste morda ugotovili, da se lahko bolje osredotočite na vsako od njih.

 

14. Nastavite časovnik

Omjitev časa za določene naloge vam lahko pomaga, da se osredotočite na eno stvar naenkrat in zmanjšate tveganje motenj iz okolja. Postavitev časovnih omejitev vam lahko pomaga tudi pri usmerjanju vaše energije k nalogi, ki jo opravljate, saj veste, da je čas, ki ga lahko ali morate porabiti za to, omejen.

Ko se je začela pandemija COVID-19, je veliko ljudi prešlo na delo od doma.

Pri nekaterih je to vodilo do naslednjega:

• dodatni stres
• odvračanje pozornosti
• manjša produktivnost

Raziskovalci, ki iščejo načine, kako ljudem pomagati premagati te izzive, so predlagali naslednje nasvete:

Časovni okvir

Ko naredite seznam opravkov, si na koledarju rezervirajte mesto, v katerem boste to opravili, in se ga držite.

Načini, na katere vam lahko timeboxing pomaga:

• poskrbite, da dokončate naloge
• sporočite drugim, ko je čas sestanka primeren za vas
• ločite delo od domačega življenja, če je to težava

Uporaba časovnika

Marinara Timer, na primer, spodbudi osebo, da dela 25 minut, nato pa si vzame 5 minut odmora. Po štirih blokih po 25 minut si bo oseba vzela 15-minutni odmor. Tako se lahko v dodeljenem času popolnoma osredotočite na nalogo in med odmori počnete kaj drugega.

Aplikacije za nadzor časa

Te vam omogočajo, da si postavite cilj, da ne boste uporabljali telefona. Pri aplikaciji »Tree« na primer zraste virtualno drevo v nastavljenem času in vas spodbuja, da naprave ne uporabljate, dokler drevo ne zraste. Če telefon uporabite prehitro, bo drevo umrlo.

 

Stanja, ki vplivajo na koncentracijo

Težave s koncentracijo so lahko povezane s stvarmi, ki se dogajajo okoli vas. Pogosti vzroki vključujejo motnje s strani sodelavcev, motnje vaših sostanovalcev ali družinskih članov ali obvestila družbenih medijev.

Možno pa je tudi, da so težave s koncentracijo povezane z osnovnimi duševnimi ali fizičnimi zdravstvenimi težavami. Nekatere pogosto vključujejo naslednje:

ADHD (motnja pomanjkanja pozornosti/hiperaktivnosti)lahko povzroči težave pri učenju in spominu tako pri otrocih kot pri odraslih. Običajno je značilen vztrajen vzorec nepazljivosti, hiperaktivnosti in impulzivnosti. Zdravljenje lahko pomaga izboljšati simptome ADHD.
Kognitivna disfunkcija ali okvara lahko vpliva na koncentracijo, spomin in učenje. Te težave lahko vključujejo razvojne zamude ali invalidnosti, možganske poškodbe ali nevrološka stanja, ki povzročajo težave z delovanjem možganov.
Nezdravljene težave z duševnim zdravjem, kot sta depresija ali anksioznost, vključujejo predvsem spremembe razpoloženja in druge čustvene simptome. Lahko pa tudi otežijo osredotočanje, koncentracijo ali učenje in pomnenje novih informacij. Morda se boste tudi težje osredotočili na delo ali šolo, ko ste pod velikim stresom.
Pretres možganov in druge poškodbe glave lahko vplivajo na koncentracijo in spomin. To je običajno začasno, vendar se lahko težave s koncentracijo nadaljujejo, medtem ko se pretres možganov celi.
Daljnovidnost in druge težave z vidom lahko povzročijo težave s pozornostjo in koncentracijo. Če se vi (ali vaš otrok) težje kot običajno osredotočite in imate tudi glavobole ali mežikate, bi morda želeli pregledati oči.
Motnje, kot so družbeni mediji, telefonski klici in prometno okolje, lahko vplivajo na vašo osredotočenost. Če se želite osredotočiti, poskusite izklopiti elektronske naprave in poiskati urejen prostor z minimalnim hrupom in gnečo.
Nezadostno spanje lahko oteži koncentracijo. Vadite dobro higieno spanja, na primer odhajanje v posteljo in vstajanje vsak dan ob istem času, kadar je to mogoče, in puščanje elektronskih naprav zunaj sobe.
Uživanje alkohola lahko vpliva na vašo sposobnost razmišljanja. Ko pijete alkohol, prvo mesto, kamor potuje, so možgani, kjer lahko vpliva na vašo sposobnost razmišljanja, osredotočanja, sprejemanja odločitev ter upravljanja vašega govora in vedenja.
Zdravila lahko včasih povzročijo možgansko meglo, vključno z nekaterimi zdravili za zdravljenje visokega krvnega tlaka. Preverite informacije, ki so priložene katerim koli zdravilom, da ugotovite, ali lahko povzročijo zaspanost ali kako drugače vplivajo na vaše možgane.

 

Druge možnosti zdravljenja

Če ti nasveti ne pomagajo, razmislite o posvetovanju s strokovnjakom. Nekaj ​​pomembnejšega od navadnih motenj bi lahko vplivalo na vašo sposobnost koncentracije, tudi če se tega ne zavedate.

Pomaga lahko, če začnete s pogovorom s terapevtom, še posebej, če ste pod stresom ali ste opazili spremembe v svojem razpoloženju. Včasih je potreben usposobljen strokovnjak, da opazi te simptome.

Mnogi odrasli, ki živijo z nezdravljenim ADHD, imajo težave z dolgotrajno koncentracijo ali osredotočanjem pozornosti. Strokovnjak za duševno zdravje vam lahko pomaga diagnosticirati to ali katero koli drugo bolezen in vam pomaga začeti zdravljenje.

Terapija, zdravila in drugi pristopi zdravljenja lahko pomagajo izboljšati vaše simptome, ko imate diagnozo.

Nekateri ljudje uporabljajo zdravila na recept ali rekreacijska zdravila, kot so nootropiki, da izboljšajo svojo osredotočenost, vendar imajo lahko nekatera od teh resne škodljive učinke. Nikoli ne uporabljajte zdravila, razen če vam ga je predpisal zdravnik, in vedno upoštevajte zdravnikova navodila.

 

Zaključek

Nekateri načini za izboljšanje koncentracije lahko delujejo dobro, drugi pa vam morda ne pomagajo veliko. Razmislite o različnih pristopih in poskusite videti, kaj pomaga.

Strokovnjaki še vedno razpravljajo o koristih nekaterih metod, kot je trening možganov. Toda obstoječi dokazi kažejo, da lahko večina teh nasvetov spodbuja vsaj skromne izboljšave koncentracije pri mnogih ljudeh.

Še več, ti nasveti najverjetneje ne bodo zmanjšali koncentracije ali povzročili druge škode, zato njihovo preizkušanje ne bi smelo imeti nobenih negativnih učinkov.

Če je osredotočanje zelo težko, se posvetujte s svojim zdravnikom. Morda obstaja osnovni razlog, zato je pomembno izključiti možganske poškodbe ali druge resne težave.


vir: https://www.healthline.com/health/mental-health/how-to-improve-concentration

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas